Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ"— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
21. YÜZYIL BECERİLERİ Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

2 21. Yüzyılın Özellikleri ve Talepleri
21. Yüzyılın gelmesiyle birlikte toplumları ileriye götürebilecek insan nitelikleri farklılaşmıştır. Bu özellikler insanların çok dilli ve kültürlü olması (küreselleşen dünya sebebiyle), hayat boyu eğitimle eğitsel ve kişisel gelişimine devam etmesi, öğrenen merkezli eğitim sürecinde aktif rol olması ve kendi öğrenmesinin sorumluluğunu üstlenmesi gibi niteliklerdir (Oğuz, Oktay ve Ayhan, 2010).

3 Öğrenme ve Yenilenme Becerileri
Yaratıcılık ve Yenilenme İletişim ve işbirliği Bilgi Okur-yazarlığı Medya Okur-yazarlığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) Okur-yazarlığı

4 Yaşam ve Meslek Becerileri
Esneklik ve Uyum Girişimcilik ve Öz-Yönelim Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler Üretkenlik ve Sorumluluk Liderlik ve Sorumluluk 

5 Öğretmen Profili ve Özellikleri
Brooks (1993, Akt: Oğuz, Oktay ve Ayhan, 2010), yapılandırmacı öğretmen rollerini şu şekilde sıralamaktadırlar: -Öğrenci özerkliğini (otonomisini) kabul eder ve destekler. -Organize ile birlikte, ilk kaynakları, fiziksel materyalleri ve özellikle etkileşimi kullanır. -Öğrencilerin dersleri yürütmelerine ve stratejileri değiştirmelerine izin verir. -Kavramları öğrencilerle paylaşmadan önce, öğrenci anlayışları üzerinde araştırma yapar. -Öğrencilerin öğretmen ile işbirliği ve diyalog içinde olmalarını teşvik eder. -Açık sorular sorarak öğrencilerin düşüncelerini derinleştirir. -Sorunları ortaya koyduktan sonra bekleme süresi verir.

6 21. Yüzyıl Öğretim Programları Özellikleri
1- Farklı kesimlerin görüş ve isteklerine yer verme. 2- Genç kuşağın gelecekte karşılacağı sorunlarla baş etmeye ilişkin yeterliklere yer verme. 3- Yurttaşlık bilinci geliştirme. 4- Öğretmenlerin, öğrenme-öğretme süreçlerinde kullanacağı metotları kendilerinin belirlemesine olanak verme.

7 5- Sürdürülebilir ve etkili olması için değişikliklerin yaygınlaştırılması ve uygulamaya geçirilmesine fırsat verme. Yukarıda ifade edilen, 21.yüzyılın eğitim programının özellikleri konusunda bilim insanlarının ortak noktalarda birleştiği görülmektedir. Buradan yola çıkarak, tüm ülkelerin eğitim sistemlerini, eğitim felsefelerini ve eğitim programlarını bu ortak özellikler doğrultusunda güncelleştirmeleri gerektiği söylenebilir. Bu durum 21. yüzyıl ülkelerinin çağın getirdikleri ile baş edebilmeleri açısından büyük öneme sahiptir (Collwill ve Gallagher, 2007).

8 21. yüzyıl dünyasının gelişen olanaklarından faydalanmak, onu daha ileriye götürmek ve küresel dünyada ekonomik olarak yer alabilmek için toplumun gelişen ve gelişmekte olan özelliklerine uyabilecek ve onları daha da geliştirecek bireylerin yetiştirilmesi önemlidir. Bu çerçevede eğitim olanakları ve programları düzenlenmelidir.

9 Kaynakça Collwill, J. ve Gallagher, C. (2007). Developing a Curriculum for the Twenty-First Century: The Experiences of England and Northern Ireland. Prospects, 37, Oğuz, O., Oktay, A. ve Ayhan, H. (2010). 21. Yüzyılda Eğitim ve Türk Eğitim Sistemi. Ankara: Pegem Yayıncılık


"Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları