Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM
2. HAFTA DERS NOTU

2 OBJECT SNAPLAR (F3) Endpoint; nesnenin veya çizginin en yakında olan ucunu, bitim noktasını veya köşesini yakalayarak kenetlenir. Midpoint; Çizgi ve yayların ota noktasını yakalar. Center: çember ve yayların merkez noktalarını yakalar. Node; AutoCAD nesnesi olan noktaları yakalar. Quadrant; çember ve yayların kritik çeyrek noktalarını yakalar (0°, 90°, 180°, 270 °) Intersection; iki nesnenin veya çizginin kesiştiği noktayı yakalar. Extension; yayların veya çizginin sanal uzantısına kenetlenir. Insertion; Blok, yazı veya şekli belirlenen herhangi bir noktaya yerleştirir Perpendicular; son işaretlenen noktadan bir nesneye 90 derece saplanan sanal bir doğrunun varış noktasını yakalar. Tangent; Bir çember veya yaya teğet oluşturacak noktalardan en yakınını yakalar. Nearest; bir nesne üzerinde imlece en yakın noktayı yakalar. Apparent Intersection; kesişmeyen ve birbirine paralel olmayan iki çizginin sanal kesişme noktasını bulur ve yakalar. Parallel; belirli bir çizgiye paralel kenetlenir.

3 DRAW (ÇİZİM) KOMUTLARI

4 L: Line, XL: Construction Line, ML: Multiline
Line (Çizgi) Construction Line (Sonsuz Uzunlukta çizgi) Bu çizgiler hayali olarak sonsuza ulaşırlar ve çizim içerisinde yapısal bir görev üstlenmezler. Referans amaçlı kullanılırlar istenildiğinde seçilebilir ve silinebilirler. Multiline (Çoklu çizgi) Sembol seçildikten sonra klavyeden; (Scale) >: S Yazılıp Enter’e basıldıktan sonra iki çizginin arasındaki mesafe yazılır. Çizgi çizilir.

5 MULTILINE ÖRNEK

6 PL: Polyline (Çokgen) Polyline (Sürekli Çizgi) Sembol tıklandıktan sonra bir nokta tıklanır ve Command satırında su seçenekler görülür: Arc : Bulunduğu konuma teğet yaylar çizer. Close : Çizilen çizgilerin son noktası ile ilk noktasını kapatır. Halfwidht : Girilen değerin iki katı kalınlığında çizgiler çizer. Çizilecek çizginin kalınlığını belirlemek için başlangıç ve bitiş noktalarını ayrı ayrı girmek gerekir. Lenght : Çizgiyi, uzunluğunu baştan vererek çizer. Undo : Son yapılan işlemi bir geri alır. Widht : Girilen değer kalınlığında çizgiler çizer. Halfwidht’in yarısıdır.

7 POL: Polygon (Çokgen) Poligon (Çokgen) Simge seçildikten sonra Command satırında su islemler yapılır: Çokgenin kaçgen olacağı yazılır Enter’e basılır. Çokgenin merkezi belirlenir. ....< I >: I yazılıp Enter’e basılır. Hayali dairenin içine çokgeni çizmek için yarıçap girilir. Baska Yöntem: Poligon simgesi seçildikten sonra Command satırında su islemler yapılır: ....< I >: C yazılıp Enter’e basılır. Hayali dairenin dısına çokgeni çizmek için yarıçap girilir.

8 POLYGON ÖRNEK

9 C: Circle (Daire)

10

11

12

13

14

15 CIRCLE ÖRNEK

16 TEMEL DÜZENLEME KOMUTLARI

17 CO: COPY : Kopyalama Komutun işleyişi:
Komut nesneleri kopyalamak için kullanılır. Komutun işleyişi:

18 İleti listesi: Select objects: Kopyalanacak nesneleri seçin
İleti listesi: Select objects: Kopyalanacak nesneleri seçin. Specify base point or [Displacement/mOde/Multiple]: Kopyalanacak nesnelerin tutamak noktasını seçin ya da bir seçenek belirleyin. Displacement: Bir mesafe ve doğrultu belirlemeniz için yeniden iki nokta seçmenizi bekler. Seçeceğiniz iki nokta arasındaki mesafe ve doğrultu kopyalanacak nesnelerin mevcutları ile arasındaki mesafe ve doğrultuyu belirleyecektir. Mode: COPYMODE sistem değişkenini değiştirir. 0 = komut otomatik olarak kopyalama işlemini tekrarlar. 1 = Komut sadece bir kere kopyalama yapar. Multiple: Son ayara bakmaksızın komutu çoklu kopyalama konumuna geçirir.

19 MI: MIRROR Komutu: Simetriğini kopyalama
Görevi aynalama olan bu komut tıpkı fizik derslerinde okuduğumuz gibi bir yansıma eksenine ihtiyaç duyar. Komutu kullanmadan önce bu ekseni hazırlamalıyız. Bu komuta ilişkin verilen bir çok örnekte, simetrik bir nesnenin yarısı çizilir ve öbür yarısı bu MIRROR komutu ile oluşturulur. Ancak simetrik bir nesnenin yarısını çizmek, bütününü çizmekten çoğu zaman daha zordur. Daha faydalı örnekler, simetrik bir binanın yarısını çizip diğer yarısını, otopark çizimlerinde araçları ya da otopark çizgilerini ya da masa sandalye çizimlerini kopyalamaktır.

20

21 Mirror Komutu ile ilgili şu hususun bilinmesi gerekir:
Bu komut, yazılı bir metinle birlikte kullanıldığında, buradaki yazının aynalanıp aynalanmayacağının ayarlaması yapılabilir. Komut satırına MIRRTEXT (mirrtext) yazarak enter yaptığımızda karşımıza 0 (sıfır) ya da 1 değişkenlerinden birisi çıkar. Bu değişkenin 0 (sıfır) olması, aynalamada yazının aynalanmadan kalmasını; 1 olması ise, yazınında aynen obje gibi aynalanmasını sağlar.

22 M: MOVE Komutu: Taşıma MOVE Autocad’de kullanabileceğiniz en basit komutlardan biridir. Çizimdeki bir nesneyi bir yerden başka bir yere taşımaya yarayan MOVE komutu oldukça sık kullanacağınız düzenleme komutlarındandır. MOVE komutuna düzenleme menüsünden ya da şerit menüden (Home) ulaşabilirsiniz

23

24 TR: TRIM Komutu: Budama
Trim komutu birbirini kesen çizgilerde istenmeyen kısımları silmek için kullanılan komutun adıdır.

25 Komutun girilişi:

26

27 Daha pratik kullanımda ise, komut çalıştırıldıktan sonra çizim ekranı üzerinde mouse sağ tıklanır. Sonra da budanacak kısımlar sol tıklanarak budama işlemi gerçekleştirilir.

28 Div: DIVIDE: Eşit Bölme
Komuta ulaşmanın birinci yolu Draw Menüsü > Point > Divide Diğer yolu ise klavye kısayolu : Div yazıp onaylıyoruz. Komuta girdiğinizde Command satırında Select Object to Divide yazdığını görürsünüz. Komut bölmek istediğiniz çizgiyi seçmenizi ister. Çizginizi seçer seçmez Command satırında ya da ekranda "Enter the number of segments or" ibaresi çıkar. Çizginizi kaç eşit parçaya bölmek istiyorsanız rakamsal şekilde yazıyorsunuz ve enter ile onaylıyorsunuz. 

29 Onayınızın ardından bölünen herhangi birşey göremediyseniz bölünen noktaların şeklinden kaynaklı bir durum söz konusudur. Bu durumu gidermek için üst menülerde yer alan Format>Point Style tıklıyoruz.

30

31 DIVIDE ÖRNEK

32 Me: MEASURE (MESAFELİ BÖLME)
Komuta yine aynı şekilde Draw > Point > Measure ile ya da klavye kısayolu olan ME ile ulaşabilirsiniz. Bu komut yine Divide komutunda olduğu gibi benzer mantıkta çalışır. Tek farkı bu sefer komut çizgiyi kaça bölmek istediğinizi değil kaç mm/cm/m mesafe ile bölmek istediğinizi sorar.  Bu komutun daha doğru kullanımı için mevcutta bölmek istediğiniz çizginin toplam uzunluğunu bilmeniz gerekir. Örneğin 10 cm olan bir çizgiyi 15 cm mesafeyle bölmeniz mümkün değildir. Komut sonuç vermiyorsa çizgi uzunluğundan daha yüksek bir birim yazmışsınız demektir.

33

34 ÖRNEK (Circle, Divide veya Measure, Mirror)

35 Örnek (Circle, Polar Koordinat, Trim)

36 ÖRNEK (Circle, Mirror, Trim, Line, Osnap (Tangent))

37 ÖRNEK (Circle (Tt), Copy, Line, Trim)

38

39


"BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları