Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BNK 102 - PARA BANKA Arş. Gör. Şefika ONATÇA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BNK 102 - PARA BANKA Arş. Gör. Şefika ONATÇA."— Sunum transkripti:

1 BNK PARA BANKA Arş. Gör. Şefika ONATÇA

2 DEĞERLENDİRME Final

3 Para ve Banka Para ve Finansal Sistem Finansal Kurumlar ve Piyasalar
Bankacılık Sektörü Para Politikası, Amaçları ve Araçları

4 PARA M.Ö 7.yy’da Lidyalılar tarafından kullanılan bu ilk metal para alın ve gümüş karışımından yapılmış ve üzerine aslanbaşı olan bir figür işlenmişir. Kağıt para ise ilk kez 7. yy da Londra kuyumcuları tarafından çıkarılmıştır.

5 Para ‘Para nedir?’ sorusu ilk bakışta tuhaf bir soru gibi gelebilir. Günlük konuşma dilinde kullanılan şekliyle ‘para’ sözcüğü bir çok anlama gelmesine karşın, iktisatçılar açısından para; ‘: Bir toplumda değişim ya da ödeme aracı olarak kabul edilen, mal ve hizmet almamızı sağlayan, borçların ödenmesinde genel kabul gören her şeydir. Bir nesnenin para olarak değerlendirilebilmesi için o nesnenin toplum tarafından ödeme ve değişim aracı olarak genel kabul görmesi gerekmektedir.

6 Cüzdanınızdaki bozukluk ve banknotlardan oluşan nakit bu tanımlamaya uygun olduğu için paranın bir türüdür ancak günlük konuşma dilinde insanların çoğu para dedikleri zaman nakit kavramını kastetmektedir. Para sadece nakit olarak tanımlandığında, bu kavram iktisatçılar açısıdan çok dar bir anlam taşımaktadır. Çünkü satın alınan bir mal karşılığında ödeme yapılırken, örneğin, çek de kullanılabilmektedir .

7 Paranın Özellikleri Genel kabul görmeli Standart olmalı Taşınabilmeli
Bölünebilmeli Dayanıklı olmalı (çabuk deforme olmamalı) Kolay taklit edilmemeli Zaman içerisinde değerini muhafaza edebilmelidir.

8

9

10 Paranın Fonksiyonları
Tarihsel süreçte para olarak kabul edilen nesnelerin neler olduğuna baktığımızda bunların 3 temel fonksiyonu olduğunu görmekteyiz. Değişim Aracı Olma Hesap Birimi Olma Değer muhafaza Aracı Olma

11 Para: Değişim Aracı Hemen bütün piyasa işlemlerinde para bir değişim aracıdır. Mal ve hizmet bedellerinin ve borçların ödenmesinde para kullanılır. Paranın değişim aracı olarak kullanılması mal ve hizmet alım-satımı için gerekli olan zamanı azaltır.

12 Para: Değişim Aracı Paranın bu işlevini daha iyi anlayabilmek için paranın olmadığı bir ekonomi düşünelim. Paranın olmadığı bir ekonomide alınan bir malın karşılığı başka bir mal ile ödenir. Bir malın karşılığının başka bir mal ile ödenmesine takas adı verilir. Takas ekonomisinde her şeyden önce ihtiyacınız olan mal ve hizmetleri elde etmek için sizin de sunacağınız bir mal ya da hizmet olmalıdır.

13 Para:Değişim Aracı Örneğin bir üreticinin buğdayını pazara götürdüğünü ve bunun karşılığında ayakkabı almak istediğini düşünelim. Buğdayını ayakkabı ile değiştirmek için pazarda ayakkabı satan ve karşılığında buğday almak isteyen birini bulması gerekir. Eğer bulamazsa, üçüncü bir kişi ihtiyaçların eşleştirilmesinde yardımcı olarak devreye girmelidir.

14 Para:Değişim Aracı Şans eseri, üçüncü kişi buğdayı peynirle takas etmek, ayakkabı sahibi de ayakkabı karşılığında peynir almak istesin. Bu büyük tesadüf gerçekleşirse buğday sahibi peynir sahibine buğdayını verir, karşılığında peynir alır. Peyniri de peynire ihtiyacı olan ayakkabıcıya verip karşılığında kendi ihtiyacı olan ayakkabıyı alabilir.

15 Para:Değişim Aracı Ancak pek çok malın üretildiği ekonomilerde karşılıklı ihtiyaçların eşleşmesi nerdeyse olanaksızdır. Üstelik takas ekonomisinde değişim yapılabilmesi için malların birbirleri cinsinden fiyatlarının bilinmesi gerekir. Örneğin, buğdayın peynir, peynirin ayakkabı ve ayakkabının buğday cinsinden fiyatı bilinmelidir.

16 Para:Değişim Aracı Ayrıca, alınacak malın toplam değeriyle verilecek malın toplam değerinin aynı olması ve karşı tarafın da böylesi bir değişimi kabul etmesi gerekir.

17 Para:Değişim Aracı Gerçek hayatta çok sayıda mal ve hizmet ve dolayısıyla da bilinmesi gereken çok sayıda fiyat olduğundan takas son derece zordur. Takas ekonomisinin yüksek bir işlem maliyeti vardır. İşlem maliyeti, sözü edilen eşleştirmelerin doğurduğu zaman kaybından kaynaklanmaktadır.

18 Para:Değişim Aracı Paranın olmadığı ekonomide takas zorunluluğu.
Buğday A kişisi B kişisi Ayakkabı

19 Para:Değişim Aracı A kişisi B kişisi
Paranın olmadığı ekonomide takas zorunluluğu. A kişisi B kişisi C kişisi PEYNİR AYAKKABI BUĞDAY PEYNİR

20 Para:Hesap Birimi Ekonomideki çok sayıda mal ve hizmetin fiyatlarını para birimi cinsinden ölçeriz. Dolayısıyla, para bir hesap birimidir. Örneğin, para birimi lira ise mal ve hizmetlerin fiyatları lira cinsinden belirlenir. Bu durumda, önceki örneğimizde olduğu gibi peynirin buğday, ayakkabının peynir ve buğdayın da ayakkabı cinsinden değerinin bilinmesine gerek kalmaz.

21 Para:Hesap Birimi Paranın olmadığı bir takas ekonomisinde mal sayısı arttıkça birbirleri cinsinden bilinmesi gereken fiyat, yani göreli fiyat sayısı da katlanarak artar. Gerçek bir ekonomideki mal ve hizmet çeşitliliği düşünüldüğünde, bilinmesi gereken fiyat sayısı çok yüksek rakamlara çıkar.

22 Para:Hesap Birimi Elimizde bir liste olsa bile, istediğiniz herhangi bir mal ya da hizmetin başka bir mal ya da hizmet cinsinden fiyatını bulmamız uzun bir süre alabilir. Bu da çok büyük bir işlem maliyetidir. Üstelik çok sayıda malın varlığı dikkate alındığında böyle bir listeyi yapmanın da pek kolay olmadığı görülür.

23 Para:Hesap Birimi Paranın yapılan işlemlerde hesap birimi olarak kullanılıyor olması bu işlem maliyetinin önüne geçmektedir. Hesap birimi olma özelliği salt paraya özgü değildir. Örneğin, altın ya da başka ülkelerin para birimleri de hesap birimi olarak kullanılabilir.

24

25 Para: Değer Saklama Aracı
Paranın ne kadar iyi bir değer saklama aracı olduğu fiyatların seyrine bağlıdır. Örneğin tüm fiyatların ikiye katlanması, paranın satın alma gücünün ve dolayısıyla değerini yarı yarıya azaltır. Tersine tüm fiyatların yarı yarıya düşmesi, paranın satın alma gücünün ve dolayısıyla değerinin iki kat arttığını ifade etmektedir. Fiyatlar genel düzeyinin hızla yükseldiği bir ortamda, para hızla değer kaybeder ve halk servetini para biçiminde tutmktan uzaklaşır.

26 Parasal Büyüklükler Para sadece kâğıt ve madeni parayı değil mevduatı da kapsayan bir kavramdır. Mevduat farklı vadelerde olabilmektedir. Kapsanan mevduatların vadesine göre de farklı parasal varlıklar tanımlanmaktadır.

27 Parasal Büyüklükler Bir de kolaylıkla nakde çevrilebilen yatırım fonları vardır. Bazı parasal büyüklükler yatırım fonlarını da kapsar. Bu nedenle, finansal yenilikler arttıkça para tanımı değişmektedir.

28 Parasal Büyüklükler Kullanılan en dar kapsamlı parasal büyüklük dolaşımdaki paradır. Dolaşımdaki para halkın elindeki kâğıt ve madenî paraların toplamından oluşur. Kâğıt parayı merkez bankası, madeni paraları ise hazine basar. Merkez bankasının bastığı toplam kâğıt para emisyon olarak adlandırılır.

29 Parasal Büyüklükler Dolaşımdaki para bankaların kasalarındaki kâğıt ve madenî paraları içermez ve şöyle hesaplanır: Dolaşımdaki Para = Dolaşıma Çıkan Banknot + Madenî Para - Bankaların Kasası ya da Dolaşımdaki Para = Emisyon + Madenî Para – Bankaların Kasası

30 Parasal Büyüklükler Çok küçük miktarda olan madenî para bir tarafa bırakıldığında, dolaşımdaki para merkez bankasının kendi dışındaki kesimlere olan yükümlülüğünü gösterir.

31 Parasal Büyüklükler Merkez bankasının yükümlülüğü olan dolaşımdaki paraya, bankaların kendi dışındaki kesimlere yükümlülüğü olan vadesiz mevduat eklendiğinde M1 para arzına ulaşılmaktadır: M1 = Dolaşımdaki Para + Vadesiz Mevduat

32 Parasal Büyüklükler Vadesiz mevduat lira ve yabancı paralar cinsinden mevduatları kapsar. Vadesiz mevduata göre daha az likit olan vadeli mevduat M1’e eklendiğinde ise M2 tanımına ulaşılır: M2 = M1 + Vadeli Mevduat Vadeli mevduat da lira ve yabancı para cinsinden vadeli mevduatları kapsar.

33 Parasal Büyüklükler En geniş tanımlı parasal büyüklük M3’tür.
M3 = M2 + Repo + Para Piyasası Fonları (B Tipi Likit Fonlar) + İhraç Edilen Menkul Değerler


"BNK 102 - PARA BANKA Arş. Gör. Şefika ONATÇA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları