Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Çiğdem ÇOBAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Çiğdem ÇOBAN"— Sunum transkripti:

1 HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Çiğdem ÇOBAN
Yazılım Destek Hizmetleri Şube Müdür V. Bilgisayar Mühendisi

2 Site Eğitimi Site Yönetimi Soru Cevap

3 Site Eğitimi

4 Genel Tanıtım Sistem web üzerinde çalışan içerik yönetim sistemidir.
Site içerisinde değişiklik yapmak için ; FTP programlarına gerek yoktur. Html ya da PHP editörlerine gerek yoktur.(Dreamweaver, FrontPage…) Bu özelliklerinden dolayı kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır…

5 Sisteme Giriş linki ile sisteme giriş yapılır.

6 Sistem Menüleri Genel İşlemler Menüsü İçerik Yönetimi Menüsü
Blok Yönetimi(Ana Sayfa) Site Dil Yönetimi Slaytlar(Ana Sayfa) Menüler İçerik Yönetimi Menüsü Haberler İçerikler Galeriler Galeri Kategorileri Dokümanlar Doküman Kategorileri Ana Sayfa Menüsü

7 Genel İşlemler  Menüler
Menü İşlemleri Web sitesi açıldığında içi boştur. Menü vs. yoktur. Menü işlemleri için ; Genel İşlemler  Menüler ‘Yeni Kayıt Ekle’ butonu yeni menü eklemek için kullanılır. ‘Kayıt Listele’ butonu Menüler sayfasında arama yapmak için kullanılır.

8

9 Menü İşlemleri

10 Menü İşlemleri Menü eklerken dikkat edilecek birkaç nokta var;
‘Menü Tipi’ ‘Menü Sıra’ ‘Alt Menü’ Menü Tipi Ana Menü İçerik Eklenebilir =Bu menünün altına sayfaya eklemek yada eklenen sayfanın düzenlenebilmesi için kullanılır. Linke Yönlendir= Menüye tıklandığında istediğimiz bir linke gitmesini istiyorsak bu seçenek kullanılır. Menü Sırası ise web sitenizde menülerin sırası için kullanılıyor.

11 Menü tipinde eğer ‘linke yöndendir’ seçilmiş ise bu menünün altındaki sayfalarda düzenleme yapamazsınız. Eğer düzenleme ya da sayfa ekleme yapacaksanız ‘Ana menü içerik eklenebilir ‘ seçeneğini seçmelisiniz. İşlemi bitirdikten sonra tekrar eski haline getirebilirsiniz. En çok soru alınan yer!!

12 Menü İşlemleri Alt menü; Şimdi menü ekleyelim…
Menüler kısmından ana menünün altında menü ekleyerek yapabilirsiniz. İçerik Yönetiminde İçerik ekleme kısmında menüyü seçtikten sonra sayfanın özelliklerinde ‘Menüde Göster’ seçeneği ile yapabilirsiniz. Şimdi menü ekleyelim…

13 İçerik Yönetimi İçerikler
İçerik İşlemleri Menüler altında sayfa oluşturmak için kullanılan kısımdır. İçerik Yönetimi İçerikler ‘Yeni Kayıt Ekle’ butonu yeni içerik eklemek için kullanılır. ‘Kayıt Listele’ butonu İçerik sayfasında arama yapmak için kullanılır.

14 İçerik İşlemleri

15 İçerik İşlemleri İçerik eklerken dikkat edilecek noktalar vardır;
Menü Menüde Göster Resim Ekleme Link Verme Kaynak Bu noktaları tek tek anlatırsak;

16 İçerik İşlemleri ‘Menü’ kısmı, içerik sayfanın hangi menü altında olmasını istiyorsak onu seçeceğimiz bölümdür. ‘Menüde Göster’ kısmı, içerik sayfanın menüde alt menü gibi görünmesini istiyorsak kullanacağımız kısımdır.

17 İçerik İşlemleri ‘Resim Ekleme’ işlemi
Editör kısmından ‘Resim’ sekmesine tıklanır. ‘Sunucu Gez’ butonuna tıklanır. Çıkan ekranda kendi biriminizin klasörü açılır. Yükle butonuna tıklanıp resim yüklenir. İstenilen resmin üzerine çift tıklanıp eklenir.

18 İçerik İşlemleri ‘Link Verme’ işlemi
Editörden ‘Link Ekle/Düzenle ’ sekmesine tıklarız. Açılan sekmede linki ekleriz. Eklediğiniz dokümanın linki vs. ekleyebiliriz.

19 İçerik İşlemleri ‘Kaynak’ kısmı, Eğer sayfanın içeriğini HTML ile düzenlemek istersek kullanacağımız kısımdır. İstediğimiz tasarımı bu kısımda gerekli dosyaları yükleyerek düzenleyebiliriz. Şimdi İçerik Ekleyelim…

20 İçerik Yönetimi Dokümanlar
Doküman İşlemleri Doküman eklemek için kullandığımız bölümdür. İçerik Yönetimi Dokümanlar

21 Doküman İşlemleri Doküman ekleme işleminde önemli olan 2 nokta vardır.
Doküman Kategorisi 15 MB sınırı Doküman Kategorisi olmazsa doküman ekleyemeyiz. Dokümanın boyutu 15 MB geçmemelidir. Geçtiği takdirde yükleme yapmaz.(Bu durumda bizimle iletişime geçmeniz gerekiyor. )

22 Doküman Kategorisi Doküman Kategorisi;
Her dokümanın bir kategorisi vardır. Bunun için ilk önce kullanacağımız kategorileri ekleriz. İçerik Yönetimi  Doküman Kategorileri

23 Doküman İşlemleri Dokümanı ekledikten sonra adresini kopyalayıp istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Şimdi Doküman ekleyelim…

24 Haber/Duyuru/Etkinlik
Haber, duyuru, etkinlik ekleme düzenleme için kullanılan bölümdür. İçerik Yönetimi Haberler

25 Haber/Duyuru/Etkinlik
Haber eklerken dikkat edilecek birkaç nokta var; Haber Türü Haberi Yönlendir ‘Haber Türü’ Duyuru Haber Etkinlik

26 Haber/Duyuru/Etkinlik
‘Haberi yönlendir’; Eklenen haber bir doküman yada bir linke yönlendirilecekse kullanılan kısımdır. Eğer bir dokümana yönlenmesini istiyorsak duyuru yada haberin bu kısma linki yapıştırırız.

27 Haber/Duyuru/Etkinlik
Haber, Duyuruyu metin(içerik) olarak da eklemek için editörden(Detay) istenilen şekilde düzeltmeler yapılabilir. Haber içi Resim Haber içi Tablo vs gibi eklemeler editör kısmında yapılabilir. Şimdi Haber Ekleyelim…

28 İçerik Yönetimi Galeriler
Galeri İşlemleri Galeri oluşturmak için kullandığımız kısımdır. İçerik Yönetimi Galeriler

29 Galeri İşlemleri Galeri eklemede dikkat edilecek önemli noktalar vardır; Galeri Kategorileri Galeri Linki Galeri Kategorisi; Galeri eklemeden önce galeri kategorisi eklenmelidir. Kategori olmadan galeri eklenemez.

30 Galeri Kategorisi İçeri Yönetimi  Galeri Kategorileri

31 Galeri İşlemleri Galeri Linki ; Şimdi Galeri Ekleyelim…
Eğer galeriye direk ulaşmak istiyorsanız menü isminde ‘Foto Galeri’ yazarız. Farklı yerden ulaşmak istiyorsak galeri linkini kopyalayıp istenilen yerde kullanabiliriz. Şimdi Galeri Ekleyelim…

32 Galeri İşlemleri

33 Galeri İşlemleri

34 Ana Sayfa İşlemleri Sitenin Ana Sayfa düzenlenmesi 2 kısımdan yapılmaktadır; Blok Yönetimi Slaytlar Blok Yönetimi; Ana sayfada sağ ve sol bloklar olmak üzere iki farklı yerde istediğimiz bilgilerin görünmesi istediğimiz kısımdır. Slaytlar; Ana sayfaya slayt gösterisi eklenen kısımdır.

35 Genel işlemler  Blok Yönetimi

36 Blok Yönetimi

37 Blok Yönetimi Blok yönetiminde dikkat edilecek birkaç önemli nokta vardır; 1. Blok Yeri 2. Blok Dosyası Blok Yeri Sağ olursa diğer sayfalarda da görünür Sol olursa sadece ana sayfaya görünür. Blok Dosyası Otomatik olarak blok verilerinin geldiği kısımdır. Diyelim ki haber/duyuru/etkinlik seçildi. O zaman haber/duyuru/etkinlik eklediğinizde otomatik olarak ana sayfada da görünecektir. Blok Dosyası mutlaka seçilmek zorunda değildir.

38 Genel İşlemler  Slaytlar

39 Slaytlar Eklenecek olan resim boyutu çok önemlidir. Boyutlar yaklaşık olarak 950*300 olmalıdır. Boyut farklı olduğunda resmi bu boyutlara göre gösterdiğinden ,eklenen resim düzgün gözükmeyecektir.

40 Ekstra… Bazı sitelerde Ana sayfada görsellik açısından sistemde olmayan özellikler istenebiliyor. Örneğin logo değişimi, sağ menülerde kayan menüler,pop up vs (Sistemde bozukluk yapacak işlemler ve veri tabanı bağlantılı işlemler hariç.) Bu işlemler için tarafımızca script yazılmaktadır. Eğer script yazmayı biliyorsanız siz de ekleyebilirsiniz.

41 Site Yönetimi

42 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Site Yönetimi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Sistem Yöneticisi Web Site Sorumluları

43 Site Yönetimi Sistem Yöneticisi;
Sistemin 7/24 çalışır durumda olmasını sağlamak Sistemdeki eksiklikleri en kısa sürede gidermek Sistem konusunda Web site sorumlularına yardımcı olmak İstenilen durumda web sitesi açmak

44 Site Yönetimi Sistem Yöneticisi;
Bu sistem 2013 yılında alınmıştır. Başkanlığımız tarafından mevcut içerik yönetim sistemi tasarım ve kodlama ile ilgili iyileştirme ve yeni şablona geçiş işlemleri yapılacaktır. Sistem daha dinamik hale getirilecektir. Bu konuda görüş ve önerileriniz bizim için önemlidir.

45 Site Yönetimi Web Site Sorumluları;
Sitenin günlük olarak kontrol edilmesi Sitenin bilgilerinin güncel tutulması Yetkili olduğu Fakülte/Yüksekokul/Birim duyurularını sitede yayınlamak ,güncel olmayan duyuruların ivedilikle pasif edilmesi Yetkili olduğu Fakülte/Yüksekokul/Birim de çalışan personel bilgilerinin güncel tutulması, ayrılan personellerin bilgilerinin ivedilikle siteden kaldırılması Sistemsel sıkıntı durumunda Site Yöneticisi ile irtibata geçmesi Site Sorumluları, internet erişimi ve kendine tahsis edilmiş web alanında, sistemde dile getirdiği tüm fikir, düşünce, ifade ve yazıların birimi ile ilgili olduğunu, Bilgi İşlem Daire Başkanlığının hiçbir şekilde site içeriğinden sorumlu olmadığını kabul eder.

46 Site Yönetimi Fakülte/Yüksekokul/Birim olarak;
Mutlaka Web site Sorumlusu 2 kişi olmalıdır.(Yedekli Çalışma Prensibi) Eğer web site sorumlusu ayrılır ise; İvedilikle yeni bir personel görevlendirilmesi Personel bilgilerinin Resmi yazı ile Başkanlığımıza bildirilmesi Sistem Yöneticisi tarafından yeni şifre verilmesi

47 Web sayfaları bizim görünen yüzümüz…
SORU-CEVAP Web sayfaları bizim görünen yüzümüz…

48 E-mail: cigdemcoban@harran.edu.tr
TEŞEKKÜR EDERİM


"HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Çiğdem ÇOBAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları