Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖRSEL İŞLEME PROGRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖRSEL İŞLEME PROGRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 GÖRSEL İŞLEME PROGRAMLARI

2 İçindekiler Görüntü Dosyaları Görsel İşleme Programı
Poster Tasarım Programı(Ronya Soft Poster Design)

3 Görüntü Dosyaları Görüntü (resim) dosyaları bilgisayarda yaygın olarak
kullanılan dosyalara örnek olarak verilebilir. Bu dosyaların hepsine birden resim dosyası denilse de, kendi aralarında farklı çeşitleri bulunabilmektedir.

4 Örneğin; Paint programındaki resim dosyasının uzantısı
Örneğin; Paint programındaki resim dosyasının uzantısı .bmp, lnkspace programının dosya uzantısı .svg, Gimp programının dosya uzantısı .xcf iken, tasarım programı olan Photoshop programındaki dosya uzantısı .psd’dir.

5 Dosyanın Oluşturulduğu Yazılım
Aşağıda verilen tabloda günlük hayatta kullanabileceğimiz bazı görüntü dosyaları ve bu dosyaların hangi yazılımlar tarafından oluşturulduğu belirtilmiştir Dosya Uzantısı Dosyanın Oluşturulduğu Yazılım .bmp(bitmap) Paint .jpg-.jpeg Paint, Photoshop .svg Inkspace .xcf Gimp .psd Photoshop .tiff .gif Photoshop, Paint

6 Görsel İşleme Programı PAINT

7 Görsel İşleme Programını Açmak
Görsel işleme programı olan Paint’i açmak için; Başlat-Tüm Programlar-Paint düğmesine tıklarız. Windows 8 ve windows 10 ise; Başlat düğmesi-Tüm Uygulamalar-Paint bölümlerine dokunmamız ya da tıklamamız gerekmektedir.

8 Program açıldığında karşımıza bu pencere gelecektir.

9 Paint programında yeni bir görseli açma, düzenlenen görseli kaydetme, kes, kopyala ve yapıştır işlemleri Dosya menüsünden yapılmaktadır.

10 Düzenlenmek istenilen görselde ya da yeni bir resimde şekiller çizmek için araçlar ve şekiller bölümleri kullanılmaktadır.

11 Renkler bölümünde de düzenlemek istediğimiz görselin birinci ve ikinci renkleri seçilerek görsele uygulanması sağlanmaktadır.

12 Görünüm bölümünde görselin boyutları düzenlenmektedir
Görünüm bölümünde görselin boyutları düzenlenmektedir.Örneğin görselin boyutları 1500*900’dür.Bu boyutları görünüm bölümünde oranları bozmadan değiştirebiliriz.

13 Metin bölümünde görsele metin eklenmektedir
Metin bölümünde görsele metin eklenmektedir. Bu bölümde farklı yazı tipleri belirlenerek ve renkler bölümünden renk seçilerek görselin istenilen bölümüne metin ekleyebiliriz.

14 Yukarıda verilen görsel Paint programı kullanılarak oluşturulmuştur
Yukarıda verilen görsel Paint programı kullanılarak oluşturulmuştur.Yukarıda vermiş olduğum bölümleri kullanarak yukarıdakine benzer bir çalışma yapabilirsiniz.

15 RonyaSoft Poster Designer ile Poster Tasarımı

16 Günümüzde pek çok alanda poster-afiş tasarımları kullanılmaktadır
Günümüzde pek çok alanda poster-afiş tasarımları kullanılmaktadır. Bunlar; ticaret, reklam, tanıtım, sanatsal tanıtımlar, sağlık, iş vb. birçok alan olarak sıralanabilir. Piyasada çok fazla poster tasarım programı bulunmaktadır. Bizde bunlardan birini yani RonyaSoft Poster Designer-Poster tasarım programını kullanacağız.

17 Öncelikle programımızı açmak için masaüstümüzde bulunan RonyaSoft Poster Designer Programının kısayoluna çift tıklıyoruz. Başka bir yolu ise; Başlat- Tüm Programlar- RonyaSoft- PosterDesigner- Poster Designer(Poster force) tıklayarak programımızı açabiliyoruz.

18 Programımız açılırken karşımıza yandaki ekran gelecektir
Programımız açılırken karşımıza yandaki ekran gelecektir. Buna sonra diyerek çalışmalarımızı yapacağımız arayüz sayfamız ile karşılaşıyoruz.

19 Karşımıza açılış ekranı geliyor. Burada sayfamızı;
Şablondan Başlat Boş Olarak Başlat Önceki Belgeyi Aç diyerek 3 şekilde açabiliyoruz.

20 Şablondan Başlat dediğimizde; aşağıdaki ekran karşımıza gelecektir
Şablondan Başlat dediğimizde; aşağıdaki ekran karşımıza gelecektir. Bu ekranda; Kategori bölümünden yapacağımız postere uygun bir kategori seçip bu kategori içerisinden de istediğimiz bir şablonu seçebiliyoruz. Öngörününüm bölümünden seçtiğimiz şablonun nasıl göründüğünü izleyebiliyoruz.

21 Aşağıda kategoriler ve Türkçe karşılıkları verilmiştir.
Eğlence Tatil Etkinlik Parti İndirim İş Propaganda Çocuklar Çeşitli Arka Planlar Sertifikalar Boyama Kitapları

22 Kategoriler ve Şablonları
Funny

23 Kategoriler ve Şablonları
Holiday

24 Kategoriler ve Şablonları
Event

25 Kategoriler ve Şablonları
Party

26 Kategoriler ve Şablonları
Sale

27 Kategoriler ve Şablonları
Business

28 Kategoriler ve Şablonları
Propaganda

29 Kategoriler ve Şablonları
Kids

30 Kategoriler ve Şablonları
Miscellaneous

31 Kategoriler ve Şablonları
Backgrounds

32 Kategoriler ve Şablonları
Certificates

33 Kategoriler ve Şablonları
Coloring Books

34 Boş Olarak Başlat; dediğimizde karşımıza aşağıdaki ekran gelmektedir
Boş Olarak Başlat; dediğimizde karşımıza aşağıdaki ekran gelmektedir. Bu ekran üzerinden posterimizin boyut kurulumunu ayarlıyoruz. En ve boy oranlarını belirleyip kalitesini ayarlayabiliyoruz.

35 Afiş tasarlarken kullanacağımız arayüzümüzün görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır. Sağ tarafta araç çubuğu, sol tarafta özellikler paneli, üst ve alt tarafta kısayol tuşları bulunmaktadır.

36 Metin Aracı: Afişimize metin eklememizi sağlar
Metin Aracı Özellikler Paneli: Burada metin bölümünde metnimizi yazıyoruz. Font bölümünden yazımızın stilini, büyüklüğünü, rengini, tarzını(kalın, italik, altı çizili, üstü çizili) belirleyebiliyoruz. Hizala bölümünden metnimizi sağa, sola, ortaya hizalayabiliyoruz. Ayrıca metnimizin metin çerçevesi içerisindeki konumunu da buradan veriyoruz; çerçeve içerisinde metnimizin üstte mi , altta mı yoksa ortada mı hizalanacağını belirleyebiliyoruz. Yerleştirme bölümünden, metnin sayfa içerisindeki konumunu koordinat sisteminde bulunan sayısal verilerle ayarlayabiliyoruz.

37 Resim Aracı: Afişimize bilgisayarımızdan resim eklememizi sağlıyor
Clipart Aracı: Afişimize programda kayıtlı olan minik resimler, clipartlar eklememizi sağlıyor

38 Örnek clipartlar

39 Örnek clipartlar

40 Örnek clipartlar

41 Çizgi Aracı: Çizgi eklememizi sağlıyor.
Dikdörtgen Aracı: Dikdörtgen şekli eklememizi sağlıyor. Çember Dikdörtgen Aracı: Kenarları yuvarlatılmış dikdörtgen şekli eklememizi sağlıyor. Elips Ekleme Aracı: Elips şekli eklememizi sağlıyor. Kalem Aracı: Elips şekli eklememizi sağlıyor.

42 Örnek Afiş Tasarımları

43 Örnek Afiş Tasarımları

44 Örnek Afiş Tasarımları

45 KAYNAKÇA KAVRUK, Yasin-YILDIRIM, Yusuf, 5. Sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğrenci Çalışma Kitabı, Ankara,2017, syf;82-83(paint) RonyaSoft Poster Designer- İLDAĞ, Aslıhan.

46 HAZIRLAYANLAR 131018083-Resul Muhammed İkra Demirel
Aslıhan İldağ Ayşegül Dülger Resul Muhammed İkra Demirel Senem Osmanoğlu Tuğba Öksüz


"GÖRSEL İŞLEME PROGRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları