Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği"— Sunum transkripti:

1 Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği
ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web:

2 PİLLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

3 PİL NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR ?
Piller, kimyasal reaksiyonlar sonucunda elektrik enerjisini direk depolayabilen, (+) ve (-) uçları bir cihaza bağlandığında gerekli elektrik enerjisini sağlayan çeşitli ölçülerde ve kimyasal yapılardaki ürünlerdir. Piller, çok değişik türde taşınabilir cihazlarda kullanılmaktadır ve günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçasıdır.

4 PİL NERELERDE KULLANILIR ?

5 PİL NERELERDE KULLANILIR ?

6 PİL ÇEŞİTLERİ a) Şarj edilemeyen veya tek kullanımlık piller,
b) Şarj edilebilen veya çok kullanımlık piller, olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Ayrıca piller şekilleri itibariyle de silindirik, düğme veya prizmatik olarak da tanımlanabilir. Piller, türlerine göre, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum vb. metalleri, çeşitli kimyasal çözeltileri, plastik ve kağıt/karton gibi maddeleri içerirler.

7 PİLLERİ KULLANIRKEN NELERE
DİKKAT ETMELİYİZ ? Serin ve Rutubetsiz yerler… Akmış piller… Şarj işlemi… Orijinal Ambalaj… Uzun süreli çalıştırılmıyorsa… Pilleri açmayınız, delmeyiniz…

8 PİLLERİ KULLANIRKEN NELERE
DİKKAT ETMELİYİZ ? Düğme tipi pillerin yutulma riski… Radyasyon ?? İpucu kelimelerle ve resimlerle ifade edelim.

9 ATIK PİLLER

10 ATIK PİL NEDİR ? Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş olan pillere, ATIK PİL diyoruz. Atık hale gelmiş pillerin onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Farklı bir resim konulabilir. Kullılmayan cihazlardaki piller hemen cihazlardan çıkartılmalı ve ayrı toplanmalıdır. Son kısma yönelik özel resimler bulunup ayrı sayfada yazılmalıdır.

11 ATIK PİLLERE NE YAPILMALIDIR?

12 ATIK PİLLERE NE YAPILMAMALIDIR?

13 ATIK PİLLERE NE YAPILMAMALIDIR?

14 TOPLAMA FAALİYETLERİ

15 TAP’IN ÇALIŞMALARI Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre, pil üreten veya ithal eden firmaların piyasaya sürdükleri pillerin atık hale geldikten sonra toplanması zorunludur. Bu görevi yürütmek üzere 2004 yılında TAP Derneği kurulmuş ve bakanlıkça yetkilendirilmiştir. TAP Halen yetkilendirilmiş tek kuruluştur.

16 TAP’IN ÇALIŞMALARI TAP faaliyetlerini 3 başlık altında yürütmektedir:
Ülke genelinde verimli bir toplama sistemi kurularak çalıştırılması, Yıl boyunca tüketicilere yönelik bilinçlendirme kampanyaların yapılması ve okullarda eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, Atık pillerin taşınması, geçici depolanması ve geri dönüşüm/bertaraf işlemlerinin yürütülmesi, TAP Çalışmalarında başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kurum kuruluşları, özel kuruluşlar, okullar nezdinde son 12 yıldır sürdürmektedir.

17 BELEDİYELERLE ÇALIŞMA
TAP atık pil toplama çalışmalarını gerçekleştirirken, Belediyeler ile işbirliği protokolleri imzalar. İmzalanan protokollerde, tarafların üstlendiği sorumluluklar mevcuttur. Büyükşehir Belediyelerinde, APAK yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği, taraflar Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi ve TAP olmak üzere 3’lü protokol imzalar. Büyükşehir Belediyesi olmayan şehirlerde İlçe Belediyesi ile 2’li protokol imzalanır. Protokol kapsamında TAP gerekli malzemeleri bedelsiz olarak, belirlenen toplama noktalarına göre Belediyelere gönderir ve ayrıca ilgili belediyeler ile birlikte eğitim çalışmalarını ve okul kampanyalarını yürütür. Kurulduğu yıldan bu yana, başta 30 büyükşehir belediyeleri olmak üzere, toplam 595 İl ve ilçe Belediyeleri ile protokol imzalamıştır. Sonuçta, çok geniş bir coğrafya içerisinde faaliyetlerini sürdüren TAP, ülkemizin en uç noktalarındaki tüketicilere ulaşmış durumdadır.

18 Kamu kurum ve kuruluşları
Yerel Yönetimlere ilaveten, aşağıdaki bakanlık ve kamu kuruluşları ile de işbirliği yapılmaktadır : Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay, İç İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, TRT Kurumu Yüksek Öğretim Kurumu Tekrardan değerlendirilecektir.

19 ATIK PİL TOPLAMA MALZEMELERİ

20 ATIK PİL KUTULARINI NERELERDE BULABİLİRSİNİZ
Ana okulları, ilk ve orta öğretim okulları, Üniversiteler ve üniversite kampüsleri, Mahalle muhtarlıkları, Camiler ve kuran kursları, Kamu / özel hastaneler ve sağlık ocakları, Eczaneler, Elektrik/elektronik eşya tamir ve bakımını yapan kuruluşlar Açık ve kapalı ceza evleri, Korumalı siteler ve lojmanlar, Gençlik merkezleri, kültür merkezleri, halk eğitim merkezleri, öğretmen evleri ve meslek edinme kurs merkezleri, Kütüphaneler, Kongre merkezleri, Alış/veriş merkezleri ve perakende pil satış noktaları (süper marketler ve tekno-marketler) Oteller ve Marinalar Oyuncakçılar, İşitme cihazı ithalatçıları ve satıcılar, Saat satıcı ve tamircileri, Yazılı ve görsel medya kuruluşları, Kamu kurum ve kuruluşları, Hava alanları ve tren garları, Silahlı kuvvetler ve jandarma teşkilatı birimleri (fabrikalar, lojmanlar, ordu evleri, kamplar, askeri okullar ve eğitim merkezleri) Polis teşkilatı birimleri (emniyet müdürlükleri, teknik bakım merkezleri, karakollar, lojmanlar, polis evleri ve polis akademileri) Odalar, birlikler, federasyonlar, Organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar, Özel sektör kuruluşları (hizmet, inşaat, vs.)

21 TOPLAMA ARAÇLARI

22 OKUL KAMPANYALARI Her yıl 15 Ekim – 30 Nisan tarihleri arasında TAP ile iş birliği yapan belediyelerin bulunduğu il ve ilçelerdeki okullarda ödüllü atık pil yarışması yapılmaktadır. Yarışma sonucunda en fazla atık pil toplayan okullara özel ödüller verilmektedir. Bu kampanya dahilinde: Evinizde radyo, el feneri, MP3 çalar , oyuncak, işitme cihazı, saatler, cep telefonu, kumandalar, ev aletleri vs. gibi cihazlarda kullanılan piller bittiği zaman, pilleri hemen çıkararak, ayrı bir yerde biriktiriniz. (karton kutu, kavanoz, naylon torba vb gibi), Paslanmış, hasar görmüş veya akmış pilleri bir poşet içinde ayrı toplayınız. Sağlam pilleri, atık pil kutusuna atmayınız, Okula gelince atık pilleri hemen toplama kutusuna boşaltınız, Toplama kutularının içine pil dışında hiçbir şey atmayınız, atanları uyarınız, Atık pil toplama kutuları iç mekanlarda, direk güneş ışığı almayan ve kuru ortamlarda bulundurulmalıdır. Bu şartlarda depolanan piller çevreye hiçbir şekilde zarar vermezler. Belediyeye özgü gruplama sınıfını ve kampanya detayı yazılmalıdır.

23 OKUL ETKİNLİKLERİ O ile özgü resim varsa konulabilir.

24 EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME MALZEMELERİ
Billboardlarda asılmak üzere tasarlanan özel afişimiz Yeni kampanya afişleri ve billboard afişleri ve bez afişleri koyalım.

25 EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME MALZEMELERİ
Tanıtım Afişimiz Kampanya Afişimiz Yeni kampanya afişleri ve billboard afişleri ve bez afişleri koyalım.

26 WEB SİTESİ (www.tap.org.tr)
Yeni r

27 İNTERNET SAYFAMIZDAN HANGİ BİLGİLERE ULAŞABİLİRSİNİZ ?
adresine giriniz. Burada aşağıdaki bölümlerden yararlanabilirsiniz: - Toplama malzemelerinin nasıl isteneceği - Toplama noktalarının nerelerde olduğu, - Biriktirdiğim pillerin ne yapılacağı, Sitemizde ayrıca duyurular, haberler, derneğimiz tanıtımı ve piller hakkında teknik bilgiler bulunmaktadır.

28 TOPLAMA KANALLARINA DÜŞMEYEN ATIK PİLLER
Evsel/sokak çöplerine atılıyor, Cihazlar içerisinde unutuluyor, Sokak toplayıcıları/ hurdacılar tarafından değerlendiriliyor, Yasa dışı yurtdışına ihraç ediliyor, Elektrik/elektronik cihazlar bünyesine konularak cihazlarla birlikte ihraç ediliyor, Atık elektrik/elektronik cihazlarla birlikte parçalanıp yok oluyor, Bir şekilde denizlere, akarsulara, göllere, kanalizasyon kanallarına atılıyor, toprağa karışıyor veya yakılıyor.

29 ELEKTRİK VE ELEKTRONİK CİHAZLAR İÇERİSİNDEKİ PİLLER
Evlerimizde kullanılan EE cihazların türleri her geçen gün artmaktadır. Bu cihazların önemli bir bölümü bünyelerinde pilleri içermektedir. Radyolar Fenerler Kumandalar Cep telefonları/Tabletler Kablosuz ev aletleri (matkap, tornavida vb) Tartı/baskül Elektrikli diş fırçaları Traş makineleri Bu cihazlar kullanım dışı kaldıklarında genellikle içlerindeki piller de atık hale gelmektedir. Bu pillerin cihazlardan çıkartılarak toplama kutularına atılması çok önemidir.

30 BERTARAF ve GERİ DÖNÜŞÜM

31 ATIK PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Atık piller biyolojik olarak çürüme göstermediklerinden kompostlaştırma metotlarıyla yok edilemezler. Ayrıca yapıları gereği iyi yanmadıklarından ve neticede kütleleri yeterli oranda küçülmediklerinden yakılarak bertarafları da tercih edilmez. AB ülkelerinin metal ihtiyacı büyük çapta ithalata bağımlıdır(Nikel %86, Kobalt %95 gibi). Buna karşılık atık pillerin zengin metal kaynaklarını teşkil ettiği doksanlı yıllarda fark edilmiş ve bilahare yayınlanan 2006/66/EC sayılı AB pil direktifi ile ömrünü tamamlamış pillerin geri dönüştürülmesi zorunlu kılınmıştır. Böylelikle atık pillerden çinko ve çinko bileşikleri, hurda çelik, ferro-mangan, nikel, ferro-nikel, kadmiyum, kobalt, gümüş vb. gibi maddeler elde edilmeye başlanılmıştır.

32 ATIK PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Geri dönüşüm prosesleri mekanik, hidrometalurjik (fiziksel + kimyasal) veya pirometalurjik (termal) olabilmektedir. Termal metotlarda yüksek verimlilik elde edilirken, sıfır atık durumuna da ulaşabilmektedir. Kimyasal işlemlerde ise verimlilik düşüktür ve çeşitli kimyasalların kullanımı zorunludur. Ancak bu prosesler için çeşitli alternatiflerin bulunması, gaz emisyonunun düşük hacimli olması ve tesislerin nispeten küçük ölçekli kurulabilmeleri tercih nedeni olmaktadır. Piller bünyesindeki değerli metallerin zaman içerisinde azaltılması veya oranlarının düşürülmesi ve özellikle elde edilen nihai ürünlerin borsa değerlerinin düşmesi veya ürünlerdeki Pazar değeri kayıpları, geri dönüşüm ekonomisini yavaş yavaş negatif konuma getirmiştir. Günümüzde Li – I ve Ni – MH gibi şarj edilebilen pil atıkları hala pozitif geri dönüşüm ekonomisine sahiptir. Li – I pillerinden çok değerli kobalt metali elde edilmekte ve Ni – MH pil atıklarından da nadir toprak elementleri çıkarılmaktadır.

33 MEKANİK VE KİMYASAL AYRIŞTIRMA

34 ATIK PİLLERİN NİHAİ BERTARAFI
Türkiye’de geri dönüşüm işlemi yapabilen bir tesis henüz olmadığından, toplanan tüm atık piller yer altında veya yer üstünde inşa edilmiş düzenli katı atık sahalarında kontrollü biçimde ve mono depolama esasına göre TAP tarafından bertaraf edilmektedir. İstanbul Kemerburgaz yer altı depolarında bertaraf (2006 – 2010) İstanbul Şile /Kömürcüoda yerüstü atık pil depolama sahası nda bertaraf (2010 ve sonrası)

35 İSTAÇ A.Ş. YER ÜSTÜ BERTARAF SAHASI ÖZELLİKLERİ
Depo Tabanı Sızdırmazlık Sistemi Depo Üst Örtü Sızdırmazlık Sistemi

36 ATIK PİL GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRİMİ

37 Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği
ÇEVREYE VE ORTAK GELECEĞİMİZE GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ HASSASİYETE TEŞEKKÜR EDERİZ. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği web:


"Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları