Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Araç Takip ve Güzergah Planlama Sistemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Araç Takip ve Güzergah Planlama Sistemi"— Sunum transkripti:

1 Araç Takip ve Güzergah Planlama Sistemi

2 Araç Takip Sistemi Nedir ?
Hareketli bir cisim üzerinden bulunan GPS alıcısının, belirli zaman aralıkları ile uydudan aldığı koordinat bilgisini sayısal harita üzerine aktaran sistemdir. Koordinat tespiti için minimum 4 uydu ile bağlantı kurulmalıdır. Uydu sayısı arttıkça nokta tayinindeki hata en aza iner. GPS (Global Positioning System) hizmeti Motorola Inc. patentinde ve işletmesinde olup savaş vb. gibi durumlar haricinde ücretsiz olarak sivil kullanıma açıktır. Konum bilgisi GPS uydusundan alınarak GSM şebekesi üzerinden haritayı barındıran sunucuya taşınır. Bu sebeple sistem GPS uydularına olduğu kadar GSM data şebekesine de ihtiyaç duyar.

3 Araç Takip Sistemi Nedir ?
Standart El tipi GPS terminallerinde farklı olarak filo izleme ve bilgisayar altyapısının sunduğu esneklikler sistemin en önemli avantajlarıdır. GPS sinyalleri düşük güçlü sinyaller olduğundan doğrudan görüş gerekmektedir (Örnek olarak : FM Frekansı Watt gücünde sinyal dağıtırken GPS Watt arasında sinyal üretir).Doğrudan görüşün sağlanamadığı tünel, yüksek binaların arasındaki sokaklar, bina içleri gibi mekanlarda pozisyon bilgisi alınamaz. Sistemin temel amacı, aracı sürekli izlemek değil, günlük araç hareketlerinde tespit edilen ihlallerin (hız aşımı, uzun kontak durumu, çekilme) kolayca listelenerek raporlanmasıdır. Canlı araç izleme fonksiyonu tamamen GSM şebekesi ve internet hızına bağımlıdır.

4 Araç Takip Sisteminin Çalışma Prensibi
4 – GPRS / Internet Temsili gösterimde GPS alıcısı ile uydu haberleşme süresi ortalama 0,06 Sn olarak verilmiş ve oldukça kısa bir zaman dilimi olduğu görülmektedir. 3 – Data Paketinin GSM Operatörüne İletimi 1 - Konum Bilgisi Talebi Buna karşılık GPS alıcısı tarafında oluşturulan data paketinin sunucuya ulaşması için gerekli zaman bundan çok daha fazladır. Öncelikle GSM şebeksi, daha sonra da Internet ağının altyapısının sebep olacağı gecikmeler gerçek zamanlı izlemenin önündeki en büyük engellerdir. 5 – Sunucu / Sayısal Harita 0,06 Sn Kaba bir kıyaslama yapılacak olursa; konum bilgisinin alınma süresi 0,06 Sn, data paketinin sunucuya ulaşması ise yaklaşık olarak 6 Sn dir. 2 - Konum Bilgisi İletimi Uydu ile yapılan haberleşmenin ücretsiz, GSM şebekesi üzerinden gönderilen her data paketinin ücrete tabi olduğu göz önünde bulundurulursa, data paketlerinin sıklığının takip sisteminin maliyetini önemli ölçüde etkilediği anlaşılabilir.

5 Sistem Özellikleri / Parametreleri
Bir önceki slaytta verilen bilgilerden hareketle aşağıdaki sonuçlara ulaşılır. Araç takip sistemi GPS el terminallerinden farklı olarak gerçek zamanlı izleme yerine filo üzerinde geniş gözlem amacını taşır. Konum bilgisi araç tarafından değil, sisteme bağlı bulunan kullanıcılar tarafından gözlemlenir ve raporlanır. Araç sayısı birden fazla olduğundan tek tek araç takibi yerine araç / araçlarla ilgili rapor dökümü alınır. Raporlar sistem tarafından önceden belirlenen parametrelere göre filtrelenerek ihlaller belirlenir ve gereksiz durumları ortadan kaldırarak izleme zamanı yüksek oranda kısalır.

6 Sistem Özellikleri / Parametreleri
Bilgisayar ortamının sağladığı imkanlar kullanılarak ek kontroller belirlenebilir. Bunların arasında ; Aracın rölantide gereksiz çalıştırılması Hız limiti aşımı Araca tanımlanan güzergahının ihlalini Araca tanımlanan bölgenin ihlalini Aracın çekilmesi durumunda bilgilendirme ve benzeri kullanıcı tanımlı kontrollerdir.

7 TEŞEKKÜR EDERİZ . . .


"Araç Takip ve Güzergah Planlama Sistemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları