Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017"— Sunum transkripti:

1 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
KERNEL

2 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
İşletim sistemi ile donanımlar arasındaki iletişimi sağlayan yazılım kerneldir.

3 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
İşletim sistemi, sistem kaynakları üzerinde tam kontrole sahip olabilmek için kernel mode (supervisor) dediğimiz ayrıcalıklı bir kipte çalışır. Kullanıcı programları user mode’da çalışır.

4 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Kernel MAC/ Windows/ Linux/ Android/ iOS/ Ubuntu vb. bütün işletim sistemlerinde hatta donanım yazılım ilişkisi bulunan her sistemde mevcuttur. Çünkü Kernel'in ana amacı donanım ile yazılım arasında, diğer bir deyiş ile Donanım ile Kullanıcı arasındaki köprüdür.

5 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Kernel Nerededir? Mantıksal olarak işletim sistemlerinde genellikle sistemin yüklü olduğu ve ana bileşenlerini barındırdığı klasörlerde tekil kodlar olarak saklanırlar.

6 Kernel Ne Zaman Yüklenir?
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 Kernel Ne Zaman Yüklenir? Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar bellekte kalır.

7 Kernel’in Başlıca Görevleri:
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 Kernel’in Başlıca Görevleri: Donanım ile yazılım arasında haberleşmeyi sağlar, Sistemin çalışmasından, kaynakların etkin kullanımından ve kaynak erişimlerinin düzenlenmesinden sorumludur,

8 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Çalışan tüm programların ve süreçlerin hafıza ile olan ilişkilerini düzenler, İşlemcinin tüm programlar arasında adil bir şekilde dağıtımını sağlar, Donanım erişim yönetimini sağlar, Input/Output ( Giriş/Çıkış ) işlemlerinin yönetimini sağlar.

9 En Önemli Kernel Fonksiyonları:
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 En Önemli Kernel Fonksiyonları: 1- Kaynak Yönetimi: Kaynak yönetimi hangi kaynağın, hangi kullanıcı tarafından ne zaman kullanılacağını kontrol eden işlevdir.

10 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
2- Kesmelerin Ele Alınması: Kesmeler çalışmakta olan bir programın daha acil bir işleme hizmet vermek üzere kısa süreli durdurulmasıdır.

11 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
3- İşlem Yönetimi (process management): Bir işletim sisteminde çalışan programların ve programlardan gelen işlemlerin yönetilmesi işidir.

12 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
4- Aygıt Yönetimi: Sisteme bağlı çalışan aygıtların kontrolü, bu aygıtların işlemci ve hafıza ihtiyaçlarının karşılanması ve işletim sisteminin diğer parçalarının bu aygıtlara erişimini sağlar.

13 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
KERNEL ÇEŞİTLERİ 1. Tek Parçalı Çekirdek (Monolithic Kernel) Sistem performansını artırmak için tüm işletim sistemi görevlerinin tek çekirdek alanında yürütüldüğü bir çekirdek mimarisidir. Monolitik kernel içindeki herhangi bir yapı da hata meydana gelirse, bu hatadan tüm sistem etkilenir.

14 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Artıları Programlar için donanıma direkt erişim vardır. Süreçlerin birbirleriyle olan iletişimi ve geçişi daha kolaydır. İşlemler daha hızlı gerçekleştirilir. Çünkü bir işlemin gerçekleştirilmesi için kuyrukta beklemesi gerekmez.

15 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Eksileri Büyük alan gereksinimi vardır. Yüksek hafızaya ihtiyaç duyar. Her şey yönetici modunda çalışır.

16 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
2. Mikro Çekirdek (Microkernel) Mikro çekirdek, işletim sistemi hizmetlerinin kullanıcı alanında (user space) ayrı ayrı yürütüldüğü bir çekirdek mimarisidir.

17 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Artıları Taşınabilirdir, Küçük alan kaplar.

18 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Eksileri Donanım sürücülerinden soyutlanmıştır. Kullanıcı katmanında çalışır. Süreçler kuyrukta beklemek zorundadır. Süreçlerden biri tamamlanmadan diğeri işleme alınmaz. Önem sırası veya duruma göre direkt işleme alma özelliği yoktur.

19 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
3. Melez Çekirdek (Hybrid Kernel) Monolitik  ve mikro çekirdeğin birleşiminden oluşmaktadır. Günümüzde çoğu işletim sistemi çekirdeği melez yapıdadır. Birçok sürücü ve iletişim birimleri çekirdeğe gömülüdür. Bir güncelleme veya yeni bir bileşen yüklendiğinde yeniden derleme gerektirmez.

20 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Artıları Hem kullanıcı modunda hem de yönetici modunda çalışması seçilebilir. Monolitik Kernel’e göre daha az yer gereksinimi vardır. Diğer modellere göre her iki durumu da sağladığı için esnektir.

21 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Eksileri Diğer iki kernelinde hatalarını barındırır. Aygıt sürücülerini kullanıcı modunda çalıştırır.

22 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
4. Dış Çekirdek (Excokernel) Uygulama geliştiricileri için donanım sürücülerini aradan kaldırarak donanıma doğrudan erişim sunan bir işletim sistemi çekirdeği mimarisidir. Bellek ve süreç yönetimi gibi temel işlevler dışında tek yaptığı şey, donanımların arayüzlerini güvenli bir biçimde çoklayarak (multiplexing) kullanıcı seviyesi uygulamalara sunmaktır (exposing).

23 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
WİNDOWS KERNEL 27 Temmuz 1993 tarihinde Microsoft Windows NT sürümünü piyasaya sürmüştür.

24 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
2000 yılında piyasaya sürülen Windows 2000 ve bu tarihten sonra geliştirilen tüm Windows işletim sistemleri NT çekirdeğine sahiptir. Windows NT çekirdeği Hybrid Kernel yapısına sahiptir. Kapalı kaynak koduna sahip olduğu için çekirdeğe son kullanıcını müdahale edemez.

25 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Çekirdek modu gizli bir şekilde arka planda çalışır ve kullanıcı herhangi bir problem ortaya çıkmadığı sürece çekirdeğin farkına bile varmaz. Mesela çekirdek modundaki bir sürücü herhangi bir şekilde sistemi çökme noktasına getirebilir. Kullanıcı bu tip bir durumda sadece mavi ekranı görür.

26 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
"ntoskrnl.exe" dosyası merkezi bir rol oynar. Çekirdek ve kullanıcı moduna uygun şekilde görevler de çekirdek katmanı ve çalıştırma katmanı şeklinde iki farklı bölüme ayrılır. İlk katman kullanıcıyı çekirdek moduyla birleştirir. Ana görevi ise CPU zamanlamasıdır, Bunun anlamı ise işlemcinin her programla meşgul olacağı süreyi ayarlamaktır.

27 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Çalıştırma katmanı Tak&Çalıştır gibi sistem hizmetlerinden sorumludur. Sistemin en derininde donanım ayırma katmanı (Hardware Abstraction Layer, HAL) bulunur. HAL, diğer donanım katmanlarının sisteme takılı cihazlara erişmesini sağlayan hizmetleri hazırda tutar. Eğer HAL olmasaydı Microsoft her bilgisayar için ayrı bir Windows geliştirmek zorunda kalırdı.

28 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows NT Sürümleri Windows NT 3.1 : Amacı, sunucu sistemleri ve kurumsal bilgisayarlar için üst düzey bir kullanım sunmaktır. İlk kez 23 Temmuz 1993 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

29 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows NT 3.5 : Temel amaç, işletim sisteminin hızının arttırılmasıydı. 21 Eylül 1994 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

30 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows NT 3.51 : Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen üçüncü ana sürümüdür. 3.5 sürümünden 9 ay sonra, 30 Mayıs 1995 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

31 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows NT 4.0 : 3.51 sürümünden 1 yıl sonra, 29 Haziran 1996 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows NT 3.51'e göre getirmiş olduğu en büyük yenilik Windows 95 benzeri arabirimidir; bu sayede, kullanım konusunda çok büyük bir kolaylık sağlanmıştır.

32 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows 2000 : NT 4 sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Özellikle DirectX'in NT platformuna sonunda entegre edilmiş olması, Windows 98 ile NT'yi birleştirmiş işletim sistemi olan Windows XP'nin işini kolaylaştırmıştır.

33 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows XP : 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür. XP adı eXPerience (deneyim) kelimesinden gelir. Genişletilmiş resmi destek 8 Nisan 2014'te bitmiştir. Beraberinde Clear Type, Hızlı Kullanıcı Değişimi, Uzak Bağlantı vb. pek çok yeni özellik getirmiştir.

34 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows SERVER 2003 : Windows Server 2003, 25 Nisan 2003'te piyasaya çıkan, Windows 2000 gibi, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmış. Ayrıca kuruluşların .NET Framework özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiş sunucudur.

35 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows Vista : Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Bu sürüm geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsar.

36 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows 7 : 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlar, masaüstü, dizüstü, netbooklar, Tablet PC ve media center bilgisayarlarda kullanılmak için çıkan bir işletim sistemidir. Windows 7 bugün kullanıcıların vazgeçemediği bir işletim sistemi olmuştur.

37 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows 8 : 26 Ekim 2012'de piyasaya çıkmıştır. Windows 8'de e-postalar, sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılabilmektedir. Windows 95'ten beri var olan "Başlat" menüsü kaldırılıp yerine "Başlangıç" menüsü koyulmuştur.

38 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows 8.1 : 17 Ekim 2013'de çıkmıştır. Windows 8.1 Windows 8 için yayınlanmış Service Pack tipinde bir güncellemedir.

39 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Windows 10 : 29 Temmuz 2015'te piyasaya çıkmıştır. Ayrıca ilk ücretsiz yükseltme imkanına sahip Windows sürümüdür. Yeni özelliklerin yanı sıra uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır.

40 Windows Çekirdeğinden Kaynaklanan Hatalar
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 Windows Çekirdeğinden Kaynaklanan Hatalar Genellikle bilgisayar başlatmada, program başlatmada ya da programınızda belirli işlevleri kullanmayı denerken (örn. yazdırma) ortaya çıkar.

41 Genel Kernel.sys Hata İletileri ve Nedenleri
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 Genel Kernel.sys Hata İletileri ve Nedenleri İletiler: STOP 0x A: IRQL_NOT_LESS_EQUAL – kernel.sys STOP 0x E: KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED – kernel.sys STOP 0× : PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA – kernel.sys

42 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Nedenleri Yanlış yapılandırılmış, eski veya bozulmuş aygıt sürücüleri. (son derece yaygın) Son kernel.sys ile ilişkili yazılım değişikliğinden (yükleme ya da kaldırma) kaynaklanan, Windows kayıt defterinde bozulma. Virüs ya da kötü amaçlı yazılım kernel.sys dosyasını ya da ilişkili program dosyalarının bozulması.

43 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Donanım çakışması. Sürücü yükledikten sonra hasar görmüş veya kaldırılmış sistem dosyaları. Bellek (RAM) bozulması nedeniyle durdurma hatası.

44 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
LİNUX ÇEKİRDEĞİ Linux çekirdeği, Unix benzeri işletim sistemleri içinde yer alan Linux ailesinin çekirdeğidir. Açık kaynak ve özgür yazılım hareketinin en ünlü örneklerindendir.

45 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Linux çekirdeği bundan tam 22 yıl önce Finlandiyalı bilgisayarcı Linus Torvalds tarafından C programlama dili ile tasarlanıp yaratıldı. Kısa süre içerisinde toplanan geliştiriciler ve kullanıcılar diğer Özgür Yazılım Projelerinden derledikleri kodlar ile işletim sistemi oluşturmaya başladılar.

46 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Kullanımı GNU/Linux işletim sistemiyle çalışan bir bilgisayarda Linux çekirdeği sürümünü öğrenmek için, komut satırında “uname r” yazılarak öğrenilir.

47 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
GÖREVLERİ: Süreç kontrolü Ayrıca; Hafıza Yönetimi Donanım tarafını kullanıcıdan saklamak. Dosya sistemi organizasyonu Kolay programlanabilir arayüz sunmak. Giriş/Çıkış kontrolü

48 2(Ana sürüm numarası) . 4(Küçük sürüm numarası) . 9(Yama Seviyesi)
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 ÇEKİRDEK SÜRÜMLERİ 2(Ana sürüm numarası) . 4(Küçük sürüm numarası) . 9(Yama Seviyesi)

49 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
2(Ana sürüm numarası) Ana sürüm numarası birkaç yılda bir değişen bir numaradır. Çekirdek yapısı çoğunlukla her ana sürümde bir birinden farklı olabilmektedir. Bu sebepten dolayı daha önceki ana sürüm ile çalışacak şekilde ayarlanmış programların gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerekebilir.

50 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
4(Küçük sürüm numarası) Küçük sürüm numaraları daha sık olarak değişmektedir. Küçük sürüm numarası aynı zamanda çekirdeğin kararlı (stable) sürüm ve ya geliştirme (development) sürümü olduğunu belirlemek için kullanılır. Küçük sürüm numarası çift ise çekirdek kararlı sürüm, tek ise çekirdek geliştirme sürümüdür. Geliştirme sürümleri, çekirdeğe yeni özellikler eklemek için kullanılırlar. Özellikle uygulama ortamlarında kararlı sürümlerin kullanılması önerilmektedir.

51 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
9(Yama Seviyesi) Yama seviyesi, çekirdekte bulunan hataların giderilmesi veya iyileştirmeler sonucu yapılan ufak değişikliklerle ortaya çıkan çekirdekleri belirtmek için kullanılır. Bazı zamanlarda bir hafta içinde birden fazla yama seviyesi değişebilmektedir.

52 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
ÇEKİRDEK MODÜLLERİ Çekirdek modülleri, çalışma esnasında çekirdeğe eklenip çıkarılabilen çekirdek parçacıklarıdır. Linux çekirdeğinin 2.2 sürümü ile beraber modüller gerektikleri anda çekirdeğe dahil edilebilmektedir.

53 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Modüllerin Sistemdeki Yeri Çekirdek modülleri standart olarak /lib/modules dizini altında bulunmaktadır. Bu dizin altında sistemde bulunan her çekirdek sürümü için ayrı bir modül dizini bulunmaktadır.

54 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
CPU Soyutlama Linux çekirdeği sistemimizde bulunan işlemciye bir soyutlama katmanı katar. Bu sayede bir çok program eş zamanlı çalışıyormuş gibi gözükür. Programların ihtiyacı olduğu kadar işlemciden yararlanmasını çekirdek sağlar

55 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
IO(giris/cıkıs)’ları Soyutlama Çekirdek aynı zamanda her türlü dosya girdi çıktı soyutlama görevini de yapar. Disk kontrolörlerinizi değiştirdiğiniz takdirde programlarınız çalışmayacaktır. İşte bu yüzden Linux çekirdeği programların kullanabileceği Unix modüller kullanmaktadırlar.

56 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Ağ Merkezi Linux çekirdeğinin en ünlü ve başarılı olduğu konulardan biri de ağ merkezidir. Güçlü bir ağ yapısı ve TCP/IP desteği vardır. Çekirdek uyumlu, yüksek seviyeli bir arabirim ile ağ üzerinden veri gönderilmesini ve alınmasını sağlar. Ayrıca sizin ethernet kartınız ile internet iletişimi sağlar. Linux çekirdeği ile evinizdeki bütün ağı modem üzerinden konfigüre edebilirsiniz.

57 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Kernel (Çekirdek) Güvenliği Linux işletim sistemleri 4 ana parçadan bir diğer deyişle katmandan oluşur.

58 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
En dıştaki katman bilgisayara ne yapması gerektiğini söylediğimiz komut katmanıdır. Daha sonra dosya sistem katmanı gelir ki bu da bilgisayarın hard disklerindeki bilgileri organize etmek adına olan işleri yapar. Shell katmanı kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan katmandır. Ve son olarak ise en içteki çekirdek gelir.

59 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Çekirdek bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel, öz iletişim sistemidir. İşlemciye ve de donanıma en yakın kısımdır. Bilgisayar çalıştırıldığında yüklenen çalıştırılabilir (executable) bir dosyadır. Çekirdek yüklendikten sonra sistem programlarıyla sistem donanımı arasındaki, bilgisayarla bağlantılı çeşitli aletlerin yönetimi, hafıza, işlemler ve bilgi iletişimi gibi işleri kontrol eder.

60 ANDROİD KERNEL(ÇEKİRDEK)
NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017 ANDROİD KERNEL(ÇEKİRDEK) Android de Linux çekirdeğini kullanıyor. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içermektedir.

61 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Stock Kernel Nedir? Stock kernel android cihazınızın fabrikadan çıktıktan sonra üretici firma tarafından derlenen ve düzenlenen en stabil ve güvenli ham kerneldir. Stock kernel üzerinde herhangi bir özelleştirme yapmanıza imkan vermez. Sadece cihazınıza güncelleme veren firma yeniden kernel derlerse ve özellik eklerse o zaman yeni özelliklere sahip olabilirsiniz.

62 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Custom Kernel Nedir? Custom kernel ise üretici firma tarafından değil kodlama bilgisi olan ve telefonu kullanan geliştiriciler tarafından derlenen ve sunulan kernellere verilen genel isimdir. Custom kernel ile cihazınız üzerinde çok daha fazla özelliği aktif olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Custom kerneller her ne kadar çok özellik aktif hale getirse de tam stabil olmadığı için kullanırken cihazda bazı yazılımsal hatalar meydana gelebilir.

63 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Android'e Kernel Atılmalı mı? Android cihazlar fabrikadan çıktığı anda üretici firma tarafından derlenen ve düzenlenen bir linux kerneli ile yani stock kernel ile gelmektedir. Cihazınız üzerinde daha fazla yetkiye sahip olarak çeşitli özelleştirmeleri aktif etmek için (ekran renk profili, ses yüksekliği, sistem hızlandırma, işlemci hızı arttırma) Custom Kernel yüklemeniz gerekmektedir. Ama onun haricinde cihazınızı normal olarak kullanabilmeniz için herhangi bir kernel yüklemesi yapmanıza gerek yoktur.

64 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Android'e Kernel Nasıl Atılır? Genellikle kernel dosyalarını cihazınıza daha önceden yüklemiş olduğunuz CWM (Clockworkmod) veya TWRP (Team Win Recovery Project) recovery menüsü üzerinden Install butonuna basarak cihazınızın hafızasında yer alan kernel (zip) dosyasını yükleyebilirsiniz.

65 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Kernel Kullanmak Cihazı Garanti Dışı Bırakır mı? Cihazınızda stock kernel haricinde custom kernel kullanmak cihazınızı garanti dışı bırakacaktır. Çünkü custom kerneller genellikle rootlu olarak gelmektedir. Rootlu olarak gelmese bile birçok özelliği aktif olarak kullanabilmeniz için cihazınızda root yetkisi bulunması gerekmektedir.

66 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Kernel İle Ne Gibi Özellikler Eklenir? Aslında her kernelde farklı özellik vardır. Çünkü o kerneli geliştiren geliştirici kernele hangi özellikleri eklemiş ise sizde o özellikleri kullanabilirsiniz. Ama genellikle bütün geliştiriciler aşağıda yer alan özellikleri standart olarak kernellere eklemektedir.

67 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
Underclock ( İşlemci hızı düşürme ) Overclock ( İşlemci hızı arttırma ) Ekran renk profili değiştirme Daha iyi bir ram yönetimi Daha iyi pil yönetimi Daha iyi işlemci yönetimi Ses ayarlarını değiştirme

68 NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017
HAZIRLAYANLAR Mehmet Nasıh ARSLAN Bekir ŞAŞMAZ Muharrem ALTUNIŞIK Talat Can ALIÇ Mehmet Samet SÜRÜCÜ Yücel DURMAZ Yasin ÇELİK Mehmet KARABULUT Hüseyin ATİK


"NECMETTİN ERAKAN ÜNİVERSİTESİ/BÖTE 2017" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları