Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

<Takım Numarası> Takımın İsmi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "<Takım Numarası> Takımın İsmi"— Sunum transkripti:

1 <Takım Numarası> Takımın İsmi
<OKUL İSMİ> TÜRKSAT Model Uydu Yarışması Kritik Tasarım İnceleme Raporu Critical Design Review (CDR) Versiyon 1.0 <Takım Numarası> Takımın İsmi

2 Sunum süresi 30 dk olacaktır.
İçindekiler Ana başlıkları ve alt başlıkları içeren içindekiler bolümü hazırlanmalıdır. Bu ana başlıkların sunucuları belirtilebilir. Sunum PDF formatına dönüştürüldüğünde; her bir alt başlığa tıklandığı zaman, o başlığın bulunduğu sayfaya gidecek şekilde özel ayar yapılmalıdır. SUNUMUN ANA HATLARI: Takımlar telekonferasnda sadece yıldız bulunan slaytları sunacaklardır. Yıldız olamayan slaytlar atlanacaktır. Tüm doküman(Yıldızlı+Yıdızsız) hakemler tarafından telekonferans öncesinde incelenmiş olacaktır. Lütfen yıldızları silmeyiniz. Sunum süresi 30 dk olacaktır. Sunucu:

3 Örnek Takım Organizasyonu
Takım üyeleri ve görevleri tek bir slayta gösterilmelidir. Takım üyelerinin hangi sınıfta oldugu belirtilebilir. Takım üyeleri; proje planlamasında birden fazla görev alabilirler. Bunun için aşağıdaki gibi bir organizasyon şeması tasarlayabilirsiniz. Takım Lıderi Altsistem 1 Lideri Altsistem Mühendisi 1 Altsistem 2 Lideri Altsistem 3 Lideri Altsistem 4 Lideri Altsistem Mühendisi 2 Danışman Şirket Danışmanı Örnek Sunucu:

4 Lütfen, dokümanda kullandığınız bütün kısaltmaları buraya ekleyiniz.
Sunumda kullanılan kısaltmalar bu slaytta açıklanmalıdır. Telekonferansda sunum yapılırken kısaltmalar kullanılmayacaktır. Lütfen, dokümanda kullandığınız bütün kısaltmaları buraya ekleyiniz. Sunucu:

5 <Sunacak Kişinin İsmi>
Sisteme Genel Bakış <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

6 Yarışmanın temel görevleri belirtilmelidir.
Görev Özeti Yarışmanın temel görevleri belirtilmelidir. Takımla ilgili hedefler, imkanlar ve araçlar belirtilmeli; Özel Laboratuvar Oda/Sınıf Sunucu:

7 PDR’dan Sonra Yapılan Değişiklikler
Genel tasarımda PDR dan sonra yapılan değişiklikleri özetleyiniz. Değişiklikleri detay vermeden liste halinde veriniz. Değişikliklerin detayları ilerleyen bölümlerde ele alınacaktır. Sunucu:

8 Sistem İsterlerinin Özeti
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. Sistem İsterlerinin Özeti Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M S-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X S-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 S-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. S-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük S-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Sistem İsterleri bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst-eşdeğer) isterler). Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

9 Belirlenen tasarımın kriterleri belirtilenmelidir.
Model Uydu Tasarımı Yapılmasına karar verilen Model Uydu’nun tasarımı genel hatlarıyla gösterilmelidir. Belirlenen tasarımın kriterleri belirtilenmelidir. Neden bu tasarıma karar verildiği belirtilmelidir. Sunucu:

10 Sistem Konseptinin İşleyişi
Model Uydu’nun görevlerinin işleyiş aşamaları belirtilmelidir. Tırmanma ve iniş süreci Kurtarma ve verilerin incelenmesi Görev sonrası süreç Bu süreçler diyagramlarla gösterilebilir. Sunucu:

11 Patlatma görünümleri gösterilebilir.
Fiziksel Tasarım Üretilmesi planlanan tasarımın fiziksel planı detaylı ve anlaşılır olacak şekilde belirtilmelidir; Parçalar (Taşıyıcı, Görev Yükü, mekanizmalar) Boyutlar Bileşenlerin birbiriyle ilişkisi(montajlı parçalar ve ayrılma mekanizması) Elektronik elemanlarının boyutları ve konumları Patlatma görünümleri gösterilebilir. Model Uydu tasarımının detayları hakkında fikir verilmeli. CAD çizimi olmalı ve CAD çizimlerinin görsellerinde üç ekseni gösteren oklarda yer almalıdır. Sunucu:

12 Göreve Hazır Model Uydu’nun Uyumluluğu
Yarışmanın istediği boyutlar ile tasarlanan Model Uydu’nun boyutlarının karşılaştırılması bu sayfada yapılmalıdır. Taşıyıcı’nın boyutlarının belirtilmesi(En dış ölçüler) Yani Model Uydu boyutları Yarışma isterlerindeki boyutlar Bir tabloda belirtebilirsiniz. Sunucu:

13 Sensör Altsisteminin Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

14 Sensör Alt Sistemine Genel Bakış
Bir tabloda kullanımına karar verilen, yani kullanılacak sensörler belirtilmelidir. Tabloda; Sensörlerin tipleri, modelleri ve fiyatları belirtilmeli Sunucu:

15 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda PDR dan sonra sensör alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilmelidir. Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Güç kısıtlamaları, Testler, Bileşen boyutu, Kullanılabilirlik, Fiyat. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

16 Sensör Alt Sisteminin İsterleri
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. Sensör Alt Sisteminin İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu: 16

17 GPS Alıcısının Özellikleri ve Temini
Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak GPS alıcısı bu slaytta bir tabloda kriterleriyle beraber belirtilmelidir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat vs. Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi – sipariş aşamasında – teslim alındı vs.) belirtilecektir. Sunucu:

18 Basınç Sensörünün Özellikleri ve Temini
Yükseklik verisinin temini için; tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak basınç sensörü bu slaytta bir tabloda belirtilmelidir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat vs. Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi – sipariş aşamasında – teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Sunucu:

19 Sıcaklık Sensörünün Özellikleri ve Temini
Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak sıcaklık sensörü bu slaytta bir tabloda belirtilmelidir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat vs. Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi – sipariş aşamasında – teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Sunucu:

20 Pil Gerilim Sensörünün Özellikleri ve Temini
Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak gerilim ölçüm sistemi bu slaytta bir tabloda belirtilmelidir. Özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat vs. Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi – sipariş aşamasında – teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Tasarımı ve çalışma mantığı detayları ile birlikte «Elektrik Alt Sistem Tasarımı» bölümünde belirtilecektir. Burada belirtmenize gerek yoktur. Sunucu:

21 Kamera Özellikleri ve Temini
Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak kamera bu slaytta bir tabloda belirtilecektir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat vs. Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi – sipariş aşamasında – teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Sunucu:

22 İniş Kontrol Sisteminin Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

23 İniş Kontrol Sistemine Genel Bakış
Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün iniş sistemini özetleyen bir slayt olmalıdır. Çeşitli yükseklik aralıkları için iniş kontrol stratejilerini özetleyen diyagramlar eklenmelidir. Sunucu:

24 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda PDR dan sonra iniş alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilmelidir. Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanmalıdır. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

25 İniş Kontrol Sistemin İsterleri
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. İniş Kontrol Sistemin İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

26 Taşıyıcı İniş Kontrol Stratejisi
İniş kontrol stratejisi ve bunun için temin edilmesi gerekenler belirtilmelidir Ayrıca şunların bilgisi eklenmeli; Renk seçimi Taşıyıcı ile pasif iniş kontrol sisteminin montajının nasıl olacağı Sunucu:

27 Görev Yükü İniş Kontrol Stratejisi
İniş kontrol stratejisi ve bunun için temin edilmesi gerekenler belirtilmelidir. Ayrıca şunların bilgisi eklenmeli; Renk seçimi Görev Yükü ile pasif iniş kontrol sisteminin montajının nasıl olacağı Sunucu:

28 Hesaplamalar belirtilecektir.
İniş Hızı Tahminleri Model Uydu’nun aşağıdaki durumları için iniş hızının sayısal tahminleri Model Uydu’nun (Taşıyıcı + Görev Yükü) ayrılmadan önceki hızı Taşıyıcı’nın, Görev Yükü’nden ayrıldıktan sonraki hızı Görev Yükü’nün, Taşıyıcı’dan ayrıldıktan sonraki hızı Hesaplamalar belirtilecektir. Hesaplamalardaki varsayımlar belirtilecektir. Hesaplanan değerlerle test sonuçlarının karşılaştırması belirtilmelidir. Sunucu:

29 Mekanik Alt Sistemin Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

30 Mekanik Alt Sisteme Genel Bakış
Mekanik alt sisteme genel bakış bir slaytta şunları içermelidir; Önemli yapısal elemanları Kullanılacak Malzemeleri Bağlantı elemanlarını Arayüz tanımlarını Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün yapısal görünüşü(Birer basit görsel) Sunucu:

31 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda; PDR dan sonra mekanik alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilecektir. Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

32 Mekanik Alt Sistemin İsterleri
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. Mekanik Alt Sistemin İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

33 Görev Yükü’nün Mekanik Komponentlerinin Belirtilmesi ve Düzeni
Tasarımına karar verilen Görev Yükü’nün; Mekanik komponentlerinin, bağlantı elemanlarının ve mekanizmalarının nihai tasarımları ve çalışma prensipleri, Komponentlerin sistemdeki görev ve yerleri, belirtilmelidir. Anlaşılır olması birden fazla sayfa kullanılması önerilir. Sunucu:

34 Görev Yükü İçin Malzeme Seçimleri
Mekanik komponentlerin üretiminde kullanılacak malzemeler ve nerede kullanılacakları belirtilmelidir. Sunucu:

35 Taşıyıcı’nın Mekanik Komponentlerinin Belirlenmesi ve Düzeni
Tasarımına karar verilen Taşıyıcı’nın; Mekanik komponentlerinin, bağlantı elemanlarının ve mekanizmalarının nihai tasarımları ve çalışma prensipleri, Komponentlerin sistemdeki görev ve yerleri, belirtilmelidir. Sunucu:

36 Taşıyıcı İçin Malzeme Seçimleri
Mekanik komponentlerin üretiminde kullanılacak malzemeler ve nerede kullanılacakları belirtilmelidir. Sunucu:

37 Taşıyıcı ile Görev Yükü Arayüzü
Taşıyıcı ile Görev Yükü’nün ayrılma mekanizması Taşıyıcı ile Görev Yükü’nün nasıl montaj edileceği (Kolay montaj edilebilir bir tasarım önerilir.) Bağlantı ve ayrılma mekanizması açıkça ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir; Ayrılma mekanizması farklı açılardan görseller kullanılarak gösterilmelidir. Ayrılma mekanizmasının çalışma prensipleri açıklanmalıdır. Birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. Sunucu:

38 Dayanım ve Sürdürülebilirlik
Elektronik komponentlerin nasıl montaj edileceği Elektronik bileşenlerin ve bataryanın muhafazası (dış çevreden korunma ve çevreyi koruma adına) Elektrik komponentlerin bağlantılarının güvenliği Mekanik parçaların bağlantıları Alt sistemlerin kolay takılıp sökülebilirliği G şoklarına ve çarpmayla ilgili isterler ve testlerinin nasıl yapılacağı Şoklar ve titreşimlerin önlenmesi için geliştirilen çözümler Şok kuvvetlerine karşı dayanımı Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün analiz sonuçları Sunucu:

39 Tablo(lar) aşağıdaki gereksinmleri sağlamalıdır;
Kütle Bütçesi Tablo(lar) aşağıdaki gereksinmleri sağlamalıdır; Taşıyıcı ve Model Uydu’nun ayrı ayrı ağırlıkları (ayrı taplolarda) İlgili kısımdaki bütün komponentlerin ağırlıkları İlgili kısımdaki bütün yapısal elemanların ağırlıkları Herbir elemanın ağırlığının tahmini mi yoksa datasheet’ inde yazan kesin ağırlığı mı olduğu tabloda belirtilmelidir Taşıyıcı + Model Uydu’nun toplam ağırlığı Sunucu:

40 Haberleşme ve Veri İşleme Alt Sisteminin Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

41 HAVİ Genel Bakış Haberleşme ve veri işleme alt sisteminin elemanları ve aralarındaki ilişkiler bir diyagramda gösterilmelidir. Sensörlerin, diğer elektronik elemanların ve haberleşme modülünün hangi iletişim protokollerini kullandığı diyagram üzerinde belirtilmelidir. Sunucu:

42 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda; PDR dan sonra haberleşme ve veri işleme alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilmelidir. Değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

43 Gereksinim/İster Tanımı
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. HAVİ İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

44 İşlemci Seçimi ve Temini
Tasarımda kullanılacak nihai işlemci tablosunda; İşlemci hızı Haberleşme arayüzü tipleri(I2C, SPI vs.) ve sayısı Çalışma gerilimi ve akımı Hafıza birimleri ve boyutları Fiziksel boyutu ve ağırlığı Fiyatı Nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi-sipariş aşamasında-teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Sunucu:

45 Hafıza Birimi Seçimi ve Temini
Tasarımda kullanılacak nihai hafıza birimi tablosunda; Haberleşme arayüzü Çalışma gerilimi ve akımı Hafıza birimi ve boyutu Fiziksel boyutu ve ağırlığı Fiyatı Nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi-sipariş aşamasında-teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Sunucu:

46 Gerçek zamanlı saat verisinin nasıl elde edileceği belirtilmelidir.
Görev süresince doğru zaman verisi (Gün/Ay/Yıl – Saat:Dakika:Saniye) telemetri verisine eklenecektir. Gerçek zamanlı saat verisinin nasıl elde edileceği belirtilmelidir. Nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu (sipariş verilmedi-sipariş aşamasında-teslim alındı vs.) belirtilmelidir. Sunucu:

47 Görev Yükü’nün Anteninin Belirlenmesi ve Temini
Görev yükünde kullanılacak nihai anten bir tabloda özellikleri ile beraber belirtilmeli. Anten çekim mesafesi / hesabı belirtilmeli. Sunucu:

48 Kablosuz Haberleşme Konfigürasyonu
Hangi XBEE modülünün kullanılacağı açıklanmalıdır. Radyo modülünün protokol yapısının ve yapılandırılmasının nasıl yapıldığı gösterilmelidir. (mod, adres ve NETID vs) İletişim kontolü nasıl sağlanır? Haberleşme sisteminin çalışma fazları nelerdir ve nasıl ilerler? Kablosuz haberleşme prototipi hazırlayarak teslerine erken başlamanızı öneririz! Sunucu:

49 Yarışma kılavuzunda belirtilen telemetri formatı kullanılmalıdır.
Paketlerin gönderim hızı ve nasıl gönderileceği belirtilmelidir. Veri formatı nasıl biçimlendirilecetir? Her bir verinin boyutu, veri formatı, açıklaması ve bir örneği tabloda belirtilmelidir. Sunucu:

50 Elektrik Alt Sisteminin Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

51 Elektrik Alt Sistemine Genel Bakış
Bataryalar, regulatörler, anahtarlar vs. bütün güç tüketen elemanlar bir diyagramda gösterilmelidir. Sunucu:

52 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda PDR dan sonra elektrik alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilmelidir. Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanmalıdır. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

53 Elektrik Alt Sistemin İsterleri
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. Elektrik Alt Sistemin İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

54 Elektrik Blok Şeması (1/2)
Güç bağlantıları detaylı bir şematikle gösterilmelidir; Tüm bileşenler gösterilmeli Bileşenlerin ihtiyacı olan gerilim değerleri diyagramda belirtilmeli Sunucu:

55 Elektrik Blok Şeması (2/2)
Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün tasarımı; güç kontrol anahtarına kolay erişilebilir şekilde olmalıdır; Model uyduya uçuş öncesi güç verilecektir, Bu anahtarın tasarımdaki yeri ve nasıl erişilebilir olduğu; farklı açılardan alınmış görseller üzerinde açıklanmalıdır, Yarışmadan bir gün önce yapılacak Flight Readiness Review’da Model Uydu üzerinde kontrolü de yapılacaktır. Sunucu:

56 Görev Yükü’nün Bataryasının Özellikleri ve Temini
Kullanılacak bataryanın özellikleri belirtilmelidir; Gerilim degeri Kapasitesi Pil tipi Boyutları Ağırlığı Kullanılacak bataryanın çalışma grafiği gösterilmelidir. Sunucu:

57 Pil Geriliminin Ölçüm Yöntemi
Sensör alt sisteminde belirtilen gerilim ölçme isteminin çalışma prensipleri açıklanmalıdır. Pil geriliminin nasıl yapılacağı ve devre şeması açıklanmalıdır. Sunucu:

58 Güç Bütçesi Güç plan tablosu; Her bir bileşenin güç tüketimi(W) Her bir bileşenin görev süresi Her bir satır tolerans degerini ve bilgilerin kaynagını içermelidir Tahmini-datasheet-ölçüm Tüketilen toplam güç(mAh) Batarya(/lar) şarjedilebilirse nasıl şarj edileceği ve şarj süresi Bataryanın toplam gücünün bütün sistemi 1 saatten fazla besleyip besleyemeyeceğine göre hesaplamalar yapılmalı ve bu sayfada belirtilmelidir Uçuş operasyonunun maksimum 20 dk(uçuş öncesi + uçuş + uçuş sonrası) sürmesi öngörülmektedir. Emniyet katsayısı 3 olarak belirlendiği için 60 dk ya göre hesaplamalar yapılmalıdır. Sunucu:

59 Uçuş Yazılımı Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

60 Uçuş Yazılımına Genel Bakış
Model Uydunun uçuş yazılımına genel bakış Temel uçuş yazılımı mimarisi, Uçuş yazılımının temel görevleri, Hangi programlama dillerinin kullanılacağı ve Yazılımın geliştirme ortamları belirtilmeli. Sunucu:

61 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda; PDR dan sonra uçuş yazılımı alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilmelidir. Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanmalıdır. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

62 Uçuş Yazılımının İsterleri
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. Uçuş Yazılımının İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

63 Uçuş Yazılımı Durum Diyagramı
Uçuş yazılımı diyagramı; Model Uydu’nun uçuş sürecindeki durumlarını içerir; Haberleşme (komutlar ve telemetri verileri), Mekanizma aktivasyonları (ayrılma algoritması), Önemli karar noktaları, Güç yönetimi, Yere inişin nasıl anlaşıldığı algoritması. Sensör örnekleme süreleri göz önünde bulundurulmalıdır, Uçuş anında işlemcinin yeniden başlaması durumunda uçuş yazılımın hangi verilerde kurtarma yapılacağı belirtilmeli Hangi verilerin yere indikten sonra kurtarma için kullanılacağı belirtilmelidir. Sunucu:

64 Yazılım Geliştirme Planı
Yazılıma erken başlamak ve geliştirme sürecini takip etmek için plan yapılmalıdır Nasıl bir prototip hazırlanacaktır? Yazılımı geliştirme için hangi alt sistemler oluşturulacaktır? Yazılım gelistirme takım üyelerinin görevleri belirlenmelidir. Test metodolojileri aşamalarıyla ve sebepleriyle açıklanmalıdır. Yazılımın gerçekleme süreci bir gantt chart ile gösterilmelidir. Ve tamamlanan görevler işaretlenmelidir. Sunucu:

65 Yer İstasyonu Tasarımı
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

66 Yer İstasyonuna Genel Bakış
Yer istasyonuna genel bakış; sistemin genel çalışma prensibini ve bileşenlerin aralarındaki ilişkileri göstermelidir; Bilgisayar Anten Adaptörler Sunucu:

67 PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri
Bir tabloda; PDR dan sonra yer istasyonu alt sisteminde yapılan değişiklikler belirtilmelidir. Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanmalıdır. Bu alt sistemde değişiklik yapılmadıysa; sayfada sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde bir yazı belirtilmelidir. Sunucu:

68 Yer İstasyonunun İsterleri
Yarışma kılavuzunda belirtilen isterlerin önceliği «Yüksek» olmalıdır. Bu isterler doğrultusunda takım kendi isterlerini oluşturabilir. Alt kırınımdaki bu isterlerin önceliği; «Yüksek», «Orta» veya «Düşük» olabilir. Yer İstasyonunun İsterleri Gereksinimler için bir kısaltma kullanmalısınız. No Gereksinim/İster Tanımı Yorum/Açıklama Öncelik İlişkili İster Doğrulama Matrisi T A TGG M AS-01 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mollis orci vitae efficitur molestie. Yüksek - X AS-02 Mauris venenatis ligula in consequat rutrum. Aenean rutrum lacus ut tristique feugiat. S-05 AS-03 Vestibulum et sem non urna accumsan scelerisque a at velit. Sed malesuada augue in euismod vulputate. AS-04 Integer pretium felis et eros pharetra, ut congue nisl finibus. Quisque facilisis est id elit facilisis hendrerit. Orta X-03 AS-05 Nulla porta arcu bibendum ligula vulputate, eget rhoncus lorem accumsan. Vivamus at nisl consequat, sodales arcu sed, euismod diam. Düşük AS-06 Vestibulum eget odio sollicitudin odio condimentum iaculis. X-01, S-02 Bu alt sistemi ile ilgili isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, alt sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz muayene, test edilebilirliği ve tasarım gözden geçirmesi ile ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu açıklama kısmında belirtilmelidir. Gereksinimin doğrulanması; göz ve el ile kontrol edilerek yapılabiliyorsa «Muayene» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; üretilen sistemin (veya altsistemin) yapılan tasarımı net bir şekilde karşıladığı gösterilerek yapılabiliyorsa «Tasarım Gözden Geçirme» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; teorik veya ampirik değerlendirme ile yapılabiliyorsa «Analiz» kısmı işaretlenebilir. Gereksinimin doğrulanması; test yapılarak değerlendirilebiliyorsa «Test» kısmı işaretlenebilir. Tablolarınızın anlaşılır ve düzenli olması için birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. (Yarışma Kılavuzu’nun «Sunum Kılavuzu» kısmına bakınız.) Sunucu:

69 Yer İstasyonu Anteni ve Temini
Yer istasyonu anteninin özellikleri Anten düzeneğinin nasıl kurulacağı ; Antenin yarışma alanına taşınması ve kurulumu stratejisi belirtilmelidir. Görevini gerçekleştirmek için nasıl konumlandırılacağı, Anten sistemine çevredeki insanların takılmaması için nasıl güvenlik önlemleri alınacağı, Sunucu:

70 Yer İstasyonu Yazılımı
Hangi yazılım paketinin kullanılacağı belirtilmelidir. Kullanıcı arayüzünün nasıl olacağını gösteren ekran görüntüsü gösterilmelidir. Verilerin arşivlenmesi/kaydedilmesi ve arayüze geri alma yaklaşımları belirtilmelidir. Yarışma görevlilerine verilecek .csv/excel telemtri dosyasının nasıl oluşturulacağı belirtilmelidir. Sunucu:

71 Model Uydunun Entegrasyonu ve Testi
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

72 Model Uydu’nun Birleştirme Aşamalarına ve Testlerine Genel Bakış
Alt sistemlerin nasıl birleştirileceği tartışılmalıdır. Alt sistemlerin hangi sıra ile birleştirileceği bir diyagramda aşama aşama (aşamaları sırasıyla gösteren diyagram kullanılmalıdır) gösterilmelidir. Sistem ve alt sistem düzeyinde testler tartışılmalıdır Sıra diyagramında geçişlerde; hangi testler uygulanarak bir; sonraki alt sistem birleştirme aşamasına geçileceği belirtilmelidir. CDR aşamasında bu başlıktaki hedefler; Takım üyelerinin hep birlikte sistemin alt sistemlerinin entegrasyonunun yani montajını belirlemesi ve diyagram halinde göstermesi Takım üyelerinin hep birlikte sistemin hangi birleştirme aşamasında hangi testlerin yapılacağı belirlenmesi Sunucu:

73 Alt Sistem Seviyesi Test Planına Genel Bakış
Alt sistem genel test planları diyagram şeklinde gösterilmelidir; Her bir sensöre adım adım uygulanması planlanan testler HAVI alt sisteminde adım adım uygulanması planlanan testler Güç alt sisteminde adım adım uygulanması planlanan testler Uçuş yazılımı alt sisteminde adım adım uygulanması planlanan testler Mekanik alt sisteminde adım adım uygulanması planlanan testler İniş kontrol sistemlerinde adım adım uygulanması planlanan testler Sistemi X Alt A testi B testi C testi D testi E tetsi . . . ÖRNEK Sistemi Alt Y . . . A testi B testi C testi . Not: Bu planlamayı en sona bırakmamanızı, çalışmalarınızın belirli aşamalarında bu konuyu tartışmanızı ve diyagramınızı geliştirmenizi/güncellemenizi öneririz. Sunucu:

74 Sensör Alt Sistem Test Planı
Sensör alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

75 HAVI Alt Sistem Test Planı
Haberleşme ve veri işleme alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

76 Elektrik Alt Sistem Test Planı
Elektrik alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

77 Uçuş Yazılımı Alt Sistem Test Planı
Uçuş yazılımı alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

78 Yer İstasyonu Alt Sistem Test Planı
Yer istasyonu alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

79 Mekanik Tasarım Alt Sistem Test Planı
Mekanik alt sistemi doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

80 İniş Kontrol Alt Sistem Test Planı
İniş kontrol alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve nasıl yapılacağı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. 1. testi Nasıl yapılacak? Test sonucunda ne hedefleniyor? Test sonucunda ne elde edildi? Test başarılı mı, başarısız mı? Başarısızsa ne yapılması planlandı? 2. test 3. test ÖRNEK Sunucu:

81 Sistem Seviyesi Test Planı
Taşıyıcı ve Görev Yükü’nün tam montajlı hali için(Model Uydu); Haberleşme test planı, Mekanizmaların testlerinin planı ve Ayrılma testinin planını belirtilmelidir. Test planları aşağıdakileri içermelidir; Her bir test için adım adım yapılacakları ve Yapılacak test ile neyin hedeflendiği Sunucu:

82 Çevresel Testlerin Planı
Taşıyıcı ve Görev Yükü’nün tam montajlı hali için(Model Uydu); Düşme testi planı, Termal test planı ve Titreşim testi planı belirtilmelidir. Test planları aşağıdakileri içermelidir; Her bir test için adım adım yapılacakları ve Yapılacak test ile neyin hedeflendiği Sunucu:

83 Görev Operasyonu ve Analizler
<Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

84 Olayların Görev Sırasına Genel Bakış
Uçuş günü olayların akış şeması diyagramlarla gösterilmelidir; Uçuş öncesi olaylar, Uçuş anı, Uçuş sonrası kurtarma, Veri analizi, PFR hazırlama, Tarışma günü için takım üyelerinin görev dağılımları belirtilmelidir. Sunucu:

85 Operasyon Yönetimi Kontrol Çizelgesi
Tüm görev sürecinde (Cuma-Cumartesi-Pazar) takımın sırasıyla yapacaklarını içeren bir kontrol listesi hazırlanacaktır. (Detaylar için kılavuzu gözden geçiriniz.) Operasyon ve yönetim kontrol çizelgensin ana hatları burada belirtilmelidir. Yarışma sürecinde tamamlanan süreçlere tik atılarak devam edilecektir. Detaylı doküman (Operasyon Yönetimi Kontrol Çizelgesi ) ise 2 nüsha olarak hazırlanacaktır ve uçuşa getirilecektir. Biri yarışma görevlisinde, Diğeri Ekip Liderinde olacaktır. Aşamalar beraber kontrol edilerek ilerlenecektir. Sunucu:

86 Model Uydu’nun Konumunun Tespiti ve Kurtarma Operasyonu
Konum tespiti ve kurtarma operasyonu için; Taşıyıcı ve Model Uydu’nun konum tespitinin nasıl yapılacağı ve konuma giderken kullanılacak araçlar ve ekip belirtilmelidir. Taşıyıcının ve Görev Yükü’nün görünür olması için renk seçimleri ne olacağı belirtilmelidir. NOT: Takıma ait adres ve iletişim bilgleri hem Taşıyıcı’ya hem de Görev Yükü’ne eklenmelidir. Sunucu:

87 <Sunacak Kişinin İsmi>
İsterlerin Uyumu <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

88 İster Uyumuna Genel Bakış
Güncel tasarımın isterlere uyumunun durumu belirtilmelidir; Bu sayfada; Kaç isterin uyumlu, kısmi uyumlu ve uyumsuz olduğu sayısal olarak belirtilmelidir. Eğer tasarım, isterlere uymuyorsa bu ciddi bir meseledir. Uyumsuzluğun genel nedeni belirtilmelidir. Sunucu:

89 Uyumlu/ Uyumsuz / Kısmi Uyumlu Uyumu Gösteren referans slaytlar
İster Uyumları Aşağıdaki format kullanılmalıdır. Kılavuzdaki isterleri sıralayınız. Her isteri sarı(kısmi uyumlu), kırmızı(uyumsuz) veya yeşil(uyumlu) olarak durumuna göre renklendiriniz. İsterler Uyumlu/ Uyumsuz / Kısmi Uyumlu Uyumu Gösteren referans slaytlar Takım Yorumları Model Uydu, Taşıyıcı ve Görev Yükü olmak üzere iki kısımdan oluşacaktır. Uyumlu x, y, z Model Uydu’nun ağırlığı 500 +/- 20 gr olacaktır. -- Görev Yükü, uçuş süresince yükseklik, basınç, sıcaklık, iniş hızı, konum ve pil gerilimi verilerini toplayacaktır. Kısmi Uyumlu Nedeni? Model uydu ölçtüğü verileri, sürekli bir şekilde verilen telemetri formatına uygun paketler halinde, yer istasyonuna her saniye (1 Hz) gönderecektir. Uyumsuz Problem, sebebi ve çözüm önerisi Model uydu, yere çarptığında çalışmaya başlayan sesli ve kırmızı LED ışıklı bir alarm verecektir. Yer istasyonunda video gerçek zamanlı izlenecek ve kayıt edilecektir. Yer istasyonu yazılımının çalıştırılacağı bilgisayarın en az iki saatlik bataryası dolu olacaktır. Sunucu:

90 <Sunacak Kişinin İsmi>
Yönetim <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

91 Model Uydu’nun donanımlarının maliyet listesi tabloda sunulmalıdır.
Model Uydu Bütçesi Model Uydu’nun donanımlarının maliyet listesi tabloda sunulmalıdır. Sipariş tarihleri ve teslim alınan tarihler belirtilmeli. Temel bileşenlerin ve donanımın maliyeti Tablodaki bir sütunda da bu maliyetlerin kesin mi tahmini mi olduğu gösterilmelidir. Mekanik ve elektronik bütçe ayrı kategorilerde belirtilmelidir. Son olarak 3. bütçe tablosunda toplam model uydu maliyeti gösterilmelidir. Sunucu:

92 Uçuş Modülünün bütçesi ile aynı tablo formatında;
Diğer Masraflar Uçuş Modülünün bütçesi ile aynı tablo formatında; Yer istasyonu masrafları Diger masraflar Prototipler, Test tesisleri ve ekipmanları, Seyahat, Kiralamalar. Sunucu:

93 Gelirler Proje gelir kaynakları ve miktarları Gelirler
Bütçe planlamanın amacı; Genel tasarım ve sistem geliştirme maliyetlerinin anlaşılmasını sağlamak Bütçe eksikliklerinin tespitini kolaylaştırmak Mühendislik ekonomisi hakkında farkındalık kazandırmak Sunucu:

94 Proje Takvimi Proje geliştirme sürecinin planlamasına genel bakış
Yarışmanın kilometre taşları Akademik kilometre taşları ve tatiller Alt sistemlerin detaylı geliştirme süreçleri ve kilometre taşları Entegrasyon, test aktiviteleri ve kilometre taşları Plan burada gantt chart olarak gösterilecektir. Okunaklı ve anlaşılır olmalıdır. Planda hangi aşamada olunduğu ve amaçlanan görevlerden hangilerinin tamamlandığı, hangilerinin tamamlanmadığı gantt chart üzerinde takip edilebilir olmalıdır. Görevler arasındaki ilişkiler gösterilmelidir (başlangıç-başlangıç, bitiş-başlangıç vs.). Bu planlamanın amacı; Takımların, tasarım ve gelistirme süreçlerini iyi bir şekilde izlemesini ve kritik kararlar alma aşamalarında doğru kararlar alınmasını sağlamak Karşılaşılan sorunların, plan üzerinden, yarışma görevlilerine kolaylıkla aktarmalarına yardımcı olmak Sunucu:

95 Genel olarak aşağıdakiler belirtilmelidir;
Sonuçlar Genel olarak aşağıdakiler belirtilmelidir; Tamamlanan işlerin genel başlıklarını, Tamamlanmayan işlerin genel başlıklarını ve Planın ilerisinde mi gerisinde mi olunduğu. Sunucu:

96 Sunum Puanlaması ve Ek Bilgiler
Devam eden slyatlarda puanlama bilgisi yer almaktadır. Bu ve bundan sonraki slaytları sunumunuzdan çıkarın. Sunucu:

97 Puan Sistemi Her slayt başlığı jüriler tarafından 0-2 aralığında puanlandırılır. 2: Şablon sayfasında istenenler doğrultusunda takımın o sayfa başlığı altına girdiği bilgi mevcut ve doğru 1: İstenilen gereksinim belirtilmiş fakat eksik 0: İstenilen gereksinim belirtilmemiş veya yanlış Sunumun kalitesi hakemler tarafından 0-10 aralığında puanlandırılır. Düzen ve görsel zenginlik Anlaşılır olması Kısa ve öz olması Telekonferans performansı Sunucu:

98 Sunum Şablonunun Kullanımı
Bütün takımlar bu şablonu kullanmalıdır. Takım logoları (Aşağıdaki görselde 4 numara ile gösterilmiştir.); Takım logosu “view-slide master- (en üstteki şablonun sol üst köşesine logo eklenir) – close master view tıklanır” Her takım kendi takımının ismini ve numarasını şablona eklemelidir (Aşağıdaki görselde 4 numara ile gösterilmiştir.); view-slide master- (en üstteki sablonun ilgili kısmında gerekli düzenleme yapılır) – close master view tıklanır Sunum yapacak kişinin ismi sunum yapacağı sayfalara eklenmelidir. Bu sayede yarışma görevlileri ilgili kişiye soruyu sorabilecektir. 1 2 3 4 5 Sunucu:

99 Ek Slayt Oluşturmak Slaytta belirtilenleri açıklamanız ve göstermeniz için ekstra slaytlar kullanabilirsiniz; Farklı bir başlıkla slayt oluşturulmayacaktır! Ek slayta yine aynı slayt başlığı, aşağıdaki örneğe göre oluşturulacaktır. Örnek olarak; “Model Uydunun Birleştirmesi ve Testlerine Genel Bakış” başlığı 6 slayt ile açıklanmış olsun. Slayt başlıkları şu şekilde olacaktır; Model Uydunun Birleştirilmesi ve Testlerine Genel Bakış (1/6) Model Uydunun Birleştirilmesi ve Testlerine Genel Bakış (2/6) . Model Uydunun Birleştirilmesi ve Testlerine Genel Bakış (6/6) Sunucu:


"<Takım Numarası> Takımın İsmi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları