Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir."— Sunum transkripti:

1 SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3

2 Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir çok deterjan türünde kullanılmaktadır. Doğada beyazımsı, şeffaf ve taş şeklindedir. Bazik bir tuzdur ve suda çözünebilen bir yapıya sahiptir. Suyu yumuşatır, sabunun köpürmesine yardımcı olur ve kireç önleyici deterjanlarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Makinelerde kullanılmasının bir zararı yoktur. Diğer deterjanlar gibi kullanımında zehirli gazların oluşuma sebebiyet vermez. Yalnız tahriş edici özelliği vardır. Eldivenle kullanımı daha uygundur ayrıca direk solunmaması gerekmektedir.

3 Not; Soda olarak bilinen sodyum karbonat değildir. Soda eskiden kazanlarda çamaşırları kaynatma yaparken veya merdaneli çamaşır makinelerinde kullanılan kristal yapıdaki (limon tuzu gibi) bir üründür. Soda, sodyum karbonattan imal edilir ancak su ile seyreltilmiş halidir. (Suda Na 2 CO 3 + H 2 O → NaOH + NaHCO 3 biçiminde çözünür.)

4 Kullanım Alanları; Çamaşır ve özellikle tüllerin beyazlatılmasında kullanılır. Sodyum karbonat sularda sertlik yapan iyonları karbonat halinde çöktürüp ortamdan uzaklaştırır. Bu şekilde çamaşır makinalarında yumuşatıcı olarak kullanılır.

5 Cam üretiminde kullanılan en önemli kimyasaldır. Kumla soda (sodyum karbonat) birleştirilerek çok yüksek ısıya yükseltilir ve aniden soğutulur. Bu şekilde cam üretilir. +=

6 Tekstil sektöründe reaktif boya kullanıldığında sodyum karbonat boya ve lif arasındaki bağı oluşturmak için kullanılır.

7 Gıda katkısı olarak asit düzenleyici, topaklanmayı önleyici ve stabilizatör olarak görev yapar. Şerbet tozu üretiminde kullanılır.

8 Tuğla yapımında ıslatma ajanı olarak görev yapar, bu şekilde kil preslenirken daha az suya ihtiyaç olur.

9 Diş macunlarında köpük yapıcı olarak kullanılır. Sürtünme yaratır ve ağız pH ını yükseltir.

10 Sodyum karbonattan doğal sıvı deterjan üretimi; Sodyum karbonat kullanarak sıvı deterjan elde etmekte mümkündür. Bunun için; Bir litresi kaynamış olan beş litre su 2 su bardağı doğal zeytinyağı sabunu rendesi Bir su bardağı sodyum karbonat Bir su bardağı boraks 10 ml doğal istenilen bir aromatik yağ (lavanta, portakal, gül vb.) Öncellikle doğal aromatik yağ, sodyum karbonat ve boraks iyice karıştırılır. Sonrasında doğal zeytinyağı sabunu rendesi ve kaynamış su karışıma eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Karışım homojen bir görüntü alınca geri kalan su karışıma ilave edilir. Çamaşır yıkanırken elde edilen karışımdan her seferinde bir çay bardağı deterjan gözüne koyularak yıkama işlemi yapılır. Doğal yağlar ve mineraller genellikle yüksek sıcakta daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu sebeple renklilerde 40 derece ve beyazları en az 60 derece yıkamanızda fayda olacaktır.

11 Kaynakça; https://nedir.ileilgili.org/sodyum+karbonat-nedirnedemek-ileilgili- bilgiler.html https://nedir.ileilgili.org/sodyum+karbonat-nedirnedemek-ileilgili- bilgiler.html www.karbonat.org www.askimya.com www.kimyadersi.org tr.wikipedia.org

12


"SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları