Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır."— Sunum transkripti:

1

2 Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.

3 Sütte vücut için faydalı birçok madde vardır! 1 litre sütün ağırlığı 1030 gr dır. 36 gr süt yağı, 38 gr protein, 52 gr karbonhidrat, 7 gr mineral madde ve vitamin, 897 gr su içerir. SÜTÜN BİLEŞİMİNDE BULUNAN MADDELER

4 – Süt içeriğinde çok sayıda besin öğesi bulundurmakta ve bu nedenle insan sağlığı ve gelişimi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Süt, yaşamın her evresinde tüketilmesi gereken temel besin maddelerinden birisidir. – İnsan yaşamında bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yaşlılığa vücut için en gerekli besin maddelerinden biri olan süt, kalsiyum zenginliği ile vücudumuz açısından hayati önem taşımaktadır. SÜTÜN ÖNEMİ

5 Özellikle çocuklarda 7 yaşından sonra büyüme ve gelişme hızlanmakta, boy ve kilo artışı fazlalaşmaktadır. Hücreler çoğalmaya ve yeni işlevler üstlenmeye başlıyor. Bu çağda süt, çocukların artan besin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.

6 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÇOCUK Kemik dokusunun yapımı Yeni dokuların yapımı Eskiyenlerin onarımı Bağışıklık sisteminin gelişimi SÜT Yaşlı Hasta Yetişkin Gebe ve Emzikli TEMEL BESİN GRUBU

7 Enerji Protein Karbonhidrat Yağ Bağışıklık maddeleri Enzimler/Hormonlar Mineraller Vitaminler

8 SÜTÜN ÖNEMLİ BİLEŞENLERİ

9 Kalsiyum vücutta ve sütte bulunan en önemli mineral maddedir. Vücudumuzdaki kemiklerin %99’u kalsiyumdan oluşmaktadır. Bu nedenle kalsiyum; Kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Sinirsel fonksiyonlarda, kasların hareketlerinde ve kanın pıhtılaşma mekanizmasında önemli rol oynar.

10 Fosfor Vücut hücrelerine enerji sağlar. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

11 Kan basıncının normal düzeylerde tutulmasını, kasların hareketini ve kasılmasını sağlar.

12 Göz ve cilt sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca hücrelerin çoğalmasında ve bağışıklık sisteminin korunmasında görevleri vardır. A Vitamini

13 D Vitamini KalsiyumKalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme içinfosforun gerekli olan vitamindir.

14 Akciğerlerden çalışan kaslara oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olur. B 12 Vitamini

15 Hareketli kaslara enerji sağlanmasında yardımcı olur. B 2 Vitamini

16 Proteinler kas yapımı ve onarımında önemli olan maddelerdir. Süt proteini yüksek kalitede olup, proteinin yapı taşı olan ve vücut için alınması zorunlu aminoasitlerin tamamını içerir.

17 Sadece sütte bulunan süt şekeridir. Şeker hastaları tarafından kolaylıkla tolere edilebilen bir şekerdir. Bebeklerin ilk aldıkları şeker de laktozdur. Bileşiminde bulundan galaktoz beyin ve sinir dokunun oluşumunda rol oynar. Vücudun kalsiyum ve fosfordan yararlanımını arttırır. LAKTOZ

18 18

19 Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir. Kemik erimesini önler. Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. Mide rahatsızlıklarını giderir. Sindirim sistemini düzene sokar. Beyne enerji verir. Diş çürüklerini önler. Kronik bronşiti önler. Tansiyonu düşürür. Yağsız süt, kolestrolü düşürür. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar. Yaşlanmayı geciktirir. Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller.

20 PEKİ, HERGÜN SÜT İÇMEZSEN NE OLUR?

21 Büyüyemezsin !!!

22 Derslerin aklına girmez !!!

23 Kendini hep yorgun hissedersin !!!

24 Dişlerin çabucak çürür !!!

25 Süt içen çocuklar daha başarılı ! Yapılan araştırmalar süt içen çocukların daha başarılı olduğunu, zihinsel performanslarının ve zeka gelişimlerinin daha iyi olduğunu göstermektedir. Bu nedenle çocukların günde 2 bardak süt içmeleri gerekiyor.

26

27 Çocuklar; sütü satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar şunlardır: 1.Açıkta satılan süt yerine, sağlıklı ambalajda satılan sütü tercih ediniz. 2. Ambalajın üzerinde yazılı olan son tüketim tarihine dikkat ediniz, tarihi geçmiş olan ürünleri satın almayınız. 3. Ambalajı şişmiş, delinmiş, deforme olmuş ürünleri satın almayınız.

28

29 Besin değeri yüksek olan SÜT bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda yani her dönemde vazgeçilmezdir. Sağlıklı büyümek, sağlıklı gelişmek ve sağlıklı olmak için her gün en az 2 su bardağı süt tüketin!

30

31


"Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları