Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİM  Bilim, evrendeki olguları çeşitli yollarla inceleyen ve onları açıklayan, kabul edilen, sağlamlığı olan, geçerliliğe sahip, o an aksi ispat edilememiş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİM  Bilim, evrendeki olguları çeşitli yollarla inceleyen ve onları açıklayan, kabul edilen, sağlamlığı olan, geçerliliğe sahip, o an aksi ispat edilememiş."— Sunum transkripti:

1

2 BİLİM  Bilim, evrendeki olguları çeşitli yollarla inceleyen ve onları açıklayan, kabul edilen, sağlamlığı olan, geçerliliğe sahip, o an aksi ispat edilememiş sistemli bilgiler bütünüdür.

3 BİLİM  Olgusaldır  Sistemlidir  Akılcıdır  Genelleyicidir  Evrenseldir  Birikimlidir  Kayıtlıdır  Sağlam fakat görelidir  Bilimin sonuçları geçerlilik olasılığı yüksek genellemelerdir.

4 BİLİM  Bilimin amacı anlamak, açıklamak, ilişkiler ve nedenler bulmak, geleceği tahmin etmek, gelişme ve ilerleme için önerilerde bulunmak ve kontroldür

5 BİLİM  ANLAMA

6 BİLİM  “ Nedir?” sorusunun yanıtını içerir.

7 BİLİM  AÇIKLAMA?

8 BİLİM

9  ÖNGÖRME?

10 BİLİM  herhangi bir olguyla ilgili bilinenlerden yola çıkarak henüz bilinmeyenlerin bulunmaya çalışılmasıdır

11 BİLİM KONTROL?

12 BİLİM Açıklamalar ve kestirimlerin ardından olguları başlatma, durdurma, devam ettirme ya da değiştirme gücüne erişmeyle birlikte üretilen bilgilerin uygulamaya aktarılmasıdır.

13 BİLİM Örneğin bulutlu bir havada yıldırım gözlemlenir, yıldırımı oluşturan unsurlar belirlenir, bu unsurlar arasındaki ilişkiler incelenir, nedensellik bağları araştırılarak yıldırımın neden olduğu açıklanır; unsurlar ve nedenlerden hareket ederek yıldırımın hangi koşullarda olacağı önceden tahmin edilebilir.

14 BİLİM Bütün bilim dallarının bu bebeklik (anlama), çocukluk (açıklama), gençlik (öngörü) ve olgunluk (kontrol) aşamalarını geçerek geliştiği kabul edilir.

15 BİLİM Bilim, yeni kuramlar üretmeye ve var olan kuramları sınamaya yarayan sistematik veri toplama ve analiz etme süreci olarak da tanımlanır.

16 BİLİM  Kuram; Bir olguyu açıklamaya, kestirmeye, kontrol etmeye yarayan ilişkiler bütünüdür. Başka bir deyişle; belirli bir konuda ortaya konulan geçerliliği ve güvenilirliği bilimsel yöntemlerle saptanmış genel açıklama düzlemidir.

17 BİLİM TÜMDENGELİM-TÜMEVARIM?

18 BİLİM Toplumsal olayları ve insanların toplumsal özelliklerini inceleyen bilim dallarına genel olarak “sosyal bilimler” adı verilir. Sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan iki ayrı araştırma yaklaşımı vardır: Niteliksel (qualitative) ve Niceliksel (quantitative) Yaklaşım.

19 BİLİM “Niteliksel yaklaşım” ya da “Nitel araştırma”,Tümdengelime dayanır, “ ‘’Nicel yaklaşım ’’ ya da ‘’Nicel araştırma’’ Tümevarıma dayanır.

20 BİLİM  Pozitivizm (olguculuk), yalnızca bilimsel yolla edinilen bilgileri kabul eder ve yine yalnızca bu bilgileri “üzerinde konuşmaya değer” bulur. Sosyolojinin de kurucusu sayılan Auguste Comte’un sistematik bir şekilde ortaya koyduğu pozitivizm akımına göre sadece duyumlar ve algılar güvenilir verilerdir ve bilimsel alanda yalnızca bunları incelemekle yetinilmelidir.

21 BİLİM  Deneysel araştırma (Ampirik araştırma), en yüksek seviyedeki biçimiyle nedensellik sorusunun üstesinden gelinmesiyle ilgili klasik yöntemdir

22 İLETİŞİM TARİHİ İnsan tarihi aynı zamanda iletişim tarihidir, çünkü iletişim fiziksel ve sosyal varlığını sürdürmek isteyen kendisi ve dışıyla üretim ilişkisinde bulunan insanla başlar. iletişim ilişkinin doğasına ve kullanılan araçlara göre çeşitli biçimler alır. Bu biçimlerden biri de kitle iletişimi olarak isimlendirilen yönetimsel iletişimdir.

23 BİLİM

24 İLETİŞİM TARİHİ Bu iletişimle eski imparatorluklardan beri sözden, yazıdan ve görüntüden geçerek kitlelerin bilinçlerinin biçimlendirilmesine ve insanların yönetilmesine önemli katkılarda bulunulmaktadır. Günümüzde kitle iletişimi modern teknolojik araçlarla aracılanmış tek yönlü akışı olan yönetimsel iletişim türü içinde yer alır. Yönetimsel iletişim insanların örgütlü yapılarda veya kişiler arası örgütsüz ilişkiler sırasında yürüttüğü amaçlı girişimi anlatır. Aslında her iletişim yönetimseldir. Fakat kitle iletişimi tek yönlü bir karaktere sahiptir.

25 İLETİŞİM TARİHİ İnsanlık tarihi gibi iletişimin de somut bir tarihi yoktur. Ancak iletişimin insanın kendisini tanımasıyla başladığı söylenebilir. İletişimin tarihi aşan niteliği, insanın ayrılmaz bir özelliği olan simge üretme ve kullanma yetisinden kaynaklanır. İnsan bu yeti sayesinde doğal olarak birbiriyle bağlantılı, içiçe nesneleri ayırır, sınıflandırır ve bu sınıflandırmalar aracılığıyla çevresini anlamlandırır. Daha ilk insanlar döneminde hırıltılar ve vücut hareketleri iletişimin tek anlamıyken; binlerce yıl sonra insanlık tarihinde ilk iletişim yeniliğinin geliştirilmesi, konuşmanın gücü ve sembolize etme olarak kendisini göstermiştir. Bu da insanlığın gruplar halinde birarada toplanmasına yani toplumların oluşmasına fırsat vermiştir.

26 İLETİŞİM TARİHİ  En eski görsel iletişim kalıntısı M.Ö. 5,000’lere ve eski duvara kazılmış hayvan resmi M.Ö. 30,000’lere aittir

27 İLETİŞİM TARİHİ  Bir sonraki önemli iletişim buluşu fonetik alfabenin geliştirilmesidir.

28 İLETİŞİM TARİHİ Böylece bilgiler biriktirilip saklanır olmuştur. Bilginin “güç” anlamı kavranmış ve yazı dilini kontrol altında tutan, bilgiye ve böylece de güce sahip olmuştur. Tarih olarak ise bulgulara göre; Sümer’lerde kil tabletlere resimlerle yazılı olaylar Papirüs üzerine yazılı olarak bulunan en eski doküman Fenike alfabesinin ; karşılık geldiği bilinir. M.Ö. 3500 M.Ö. 2200 M.Ö. 1000

29 İLETİŞİM TARİHİ T’sai Lun’un kağıdı bulması  Çin’de hareketli kil baskı M.S. 105 M.S. 1000 1041-1048

30 İLETİŞİM TARİHİ 1049’da Pi Sheng kil kullanarak hareketli baskı tipini geliştirmiştir

31 İLETİŞİM TARİHİ Avrupa’da hareketli tip (harflerin dizilmesiyle) baskı yapılmasına Gutenberg tarafından 1446’dan sonra geçilmiştir. Böylece iletişimin üçüncü önemli buluşu olan matbaa ortaya çıkmıştır

32 Ardından1452’de baskıda metal tabakalar kullanılmaya başlanmıştır. Matbanın icadı, yazı dilinin gücünün de etkisi ile bilginin tekelden çıkmasına ve Batı’daki “Rönesans” hareketine ön ayak olmuştur. Türkiye’de ilk matbaa ise İbrahim Müteferrika tarafından 1626’da kurulmuştur. Türkiye’de ilk kitabın (Vankulu Lügatı) yayınlandığı tarih ise 1729’dur. Bu arada Avrupa’da ilk gazetelerin 1600’lü yılların başında görülmeye başlandığını, Türkiye’de ilk gazetenin ise (Takvim-i Vakayi) 1831’de yayınlanmaya başladığını eklemek yerinde olabilir. İLETİŞİM TARİHİ

33 1844’te Washington ile Baltimore arasındaki 65 kilometrelik mesafede Morse’un telgrafla iletişim kurmasıyla birlikte elektronik dil devreye girmiş ve ilerlemelerin günlük olarak yaşandığı bir dönem başlamıştır. Not: Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler ( ve –) ile bunlara karşılık gelen ışık veya sesleri kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. https://www.youtube.com/watch?v=gnv9gQ8BJiY İLETİŞİM TARİHİ

34 1876’da Alexander Graham Bell, insanın konuşmasını elektrikle iletebilmesini sağlayan telefonu icat etmiştir. https://www.youtube.c om/watch?v=JsRt5lBdB fE https://www.youtube.c om/watch?v=j3RbnsHT uVw

35 İLETİŞİM TARİHİ 1895 ise Lumiere kardeşlerin Paris’te ilk hareketli resim kamerasını yaparak ilk sinema salonunu açtığı ve ilk filmi gösterdiği tarihtir. https://www.59saniye.com/sinemada -gosterilen-ilk-film-lumiere-kardesler/

36 İLETİŞİM TARİHİ  Lumiere kardeşlerin 1895 yılında çektikleri ‘arrival of a train at la ciotat’’ sinemada gösterilen ilk film olarak tarihe geçmiş. Rivayete göre filmi izleyenler trenin üstlerine geldiklerini zannederek gösterim yerini terk etmişler.

37 İLETİŞİM TARİHİ  1920’de ilk radyo istasyonu Pittsburgh’da (KDKA) kurulmuştur.

38 İLETİŞİM TARİHİ  1923’te ise Rus asıllı Amerikalı Vladimir Komsa Zworykin görüntüleri elektrik işaretlerine dönüştüren ikonoskop lambasını bularak televizyonun gelişiminde en önemli adımlardan birini atmıştır.  Farnsworth Elektronik’in kurduğu ilk televizyon sistemi 1927 yılına rastlar.  Berlin Olimpiyatları 1936’da kapalı devre televizyon sistemiyle yayınlanır.  1939’da New York Dünya Fuarı’nda halka televizyon gösterilmiştir.  Düzenli televizyon yayınlarına ise ABD’de 1939’da  başlanmıştır.  1954’de de ilk renkli televizyon yayınına geçilmiştir.

39 İLETİŞİM TARİHİ  Türkiye’de ise siyah beyaz ilk televizyon yayını 1952’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.  Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun yayına başladığında ise tarih 1966’yı göstermektedir.

40 İLETİŞİM TARİHİ  Dolayısıyla 1900’lerin başında radyo, 1930’ların başında televizyon elektronik eşya olarak satılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır.  Birinci Dünya Savaşı (1914- 1918) radyonun,  İkinci Dünya Savaşı (1939- 1945) televizyonun popülerliğini artırmıştır.

41 İLETİŞİM TARİHİ  İletişim biliminin doğumu da bu yıllara; 1900’lerin başlarına rastlar. Ardından başlayan Doğu Bloku (Sovyet Bloku, Demir Perde) ülkeleri ile Batı İttifakı (NATO)  arasındaki Soğuk Savaş dönemi ise 1947’den 1991’e dek kendisini uluslararası siyasi ve askeri gerginlik  olarak her alanda hissettirmiştir.

42 İLETİŞİM TARİHİ  Bu arada ilk bilgisayar ABD’li Vannevar Bush’un yönetiminde 1930’lu yıllarda Cambridge’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilmiştir.  IBM, 1911’de kurulmasının ardından Model 650 isimli ilk bilgisayarını 1953’te çıkartmıştır.  1960’ler ilk bilgisayar oyunlarının görüldüğü yıllardır. İnternetin başlangıç noktası sayılacak ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), Amerikan Savunma Bakanlığı bilgisayar şebekesi 1969’da kurulmuştur.  İlk kişisel bilgisayarın IBM tarafından çıkarıldığı tarih ise 1975’tir.

43 İLETİŞİM TARİHİ  Grafik tabanlı Apple Macintosh bilgiyarlar da 1984’te piyasaya girer.  Dünya genelinde bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan elektronik iletişim ağı, internetin yaygınlaşması ise 1990’lı yıllara rastlar.  İnternetin Türkiye’ye gelişi ise 1994 yılında olmuştur.

44 İLETİŞİM TARİHİ Dünya genelinde 50 milyon kullanıcıya ulaşabilmek için radyo tarihinde 38 yıl, televizyon tarihinde 13 yıl ve internet tarihinde yalnızca 5 yıl geçmesi gerekmiştir. 38 13 5

45 İ LETİŞİM ARAŞTIRMALARI TARİHİ İletişim biliminin temellerini atan araştırmaların tarihi de iletişim teknolojilerinin tarihi gibi çok eskilere dayanmaz. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından 1920’lere ve o yıllarda da Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen çalışmalara uzanır. O yıllarda henüz adı konulmamış bir alanda yürütülen çalışmalar daha çok disiplinler arası bir yapıdadır.

46 İ LETİŞİM ARAŞTIRMALARI TARİHİ  Araştırmalarda genel olarak içinde bulunduğu dönem itibarıyle dikkati çeken radyo ve gazeteler aracılığıyla gerçekleştirilen propaganda faaliyetleri ve bu faaliyetlerin toplum üzerindeki etkileri konu alınmıştır. Propaganda, çok sayıda insanın düşünce ve davranışlarını etkilemek amacını taşıyan önceden planlanmış bir mesajlar bütünüdür. Propaganda tarafsız bilgi sağlama yerine, en temelde kendi kitlesini etkileyecek bilgiyi sunar.

47 İ LETİŞİM ARAŞTIRMALARI TARİHİ 1900’lerin başında özellikle sosyologlar ve kültürel antropologların çalışmaları, 1920-30’lu yıllarda ise propaganda çalışmaları ön plana çıkmıştır. Gönderici Mesaj Alıcı Özellikle İkinci Dünya Savaşı’nın etkisiyle insanların savaşı destekleyemeye yönelik olarak nasıl bilgilendirileceğinin ve etki altında bırakılacağının araştırılması anlamında sosyolog, psikolog, siyaset bilimci ve gazeteciler film, radyo ve televizyona yönelik iletişim araştırmasına girişmişler ya da yönlendirilmişlerdir.

48 İLETİŞİM ARAŞTIRMALARI TARİHİ CHICAGO OKULU (1910-1940 ); “simgesel etkileşimcilik;  Charles Cooley,  Herbert Mead ve  John Dewey

49 İLETİŞİM ARAŞTIRMALARI TARİHİ ‘’Simgesel (sembolik) etkileşimcilik’’, insanların simgeler; yani dil ve diğer sistemler yoluyla birbirlerini etkilemesi ve bireylerin ortak bir anlayışa ulaşması sürecini ifade eder. Onlara göre iletişim, sürekliliği olan ve içinde kültürün inşa edildiği simgesel bir süreçtir. 1930’lardan sonra ise Amerikan kitle iletişim çalışmaları içerisinde sayısal araştırma teknikleri ağırlık kazanmış ve etki araştırmaları ön plana çıkmıştır.

50  C:\Users\semra\Desktop\videolar\İLETİŞİ M KURAMLARI VİDEOLAR\sembolik etkileşimcilik (1).mp4 C:\Users\semra\Desktop\videolar\İLETİŞİ M KURAMLARI VİDEOLAR\sembolik etkileşimcilik (1).mp4


"BİLİM  Bilim, evrendeki olguları çeşitli yollarla inceleyen ve onları açıklayan, kabul edilen, sağlamlığı olan, geçerliliğe sahip, o an aksi ispat edilememiş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları