Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilinçli Tercih Seminerine

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilinçli Tercih Seminerine"— Sunum transkripti:

1 Bilinçli Tercih Seminerine
HOŞGELDİNİZ

2 İÇERİK Tercih listesini oluşturmadan önce yapılması gerekenler
Sıklıkla yapılan tercih hataları Tercihlerinizi yaparken...

3 TERCİH LİSTENİZİ OLUŞTURMADAN ÖNCE İYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ ?
1 TERCİH LİSTENİZİ OLUŞTURMADAN ÖNCE İYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ ? Nasıl bir mizaca sahipsiniz? Başarılı olduğunuz dersler hangileri? Meslekler hakkında bilgi topladınız mı?

4 Nasıl bir mizaca sahipsiniz?
Hangi etkinlikleri yaparken daha fazla zevk alıyorsunuz? ( İLGİ ALANINIZ ) Yapmaktan hoşlanmadığınız işler neler? Yaşamınızda nelere öncelik veriyorsunuz? Ne tür değer yargılarına sahipsiniz? Gelecek için neler amaçlıyorsunuz? Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, parasal durumu size ne tür imkanlar sağlayabilir? Gerçek potansiyeliniz hakkında ne gibi düşüncelere sahipsiniz?

5 Başarılı olduğunuz dersler hangileri?
Hangi konuları öğrenmeye daha fazla isteklisiniz? Hiç ilginizi çekmeyen konular neler? Sizden istediğiniz bir konuda bir ödev yapmanız talep edilse tercihiniz ne olurdu?

6 MESLEKLER HAKKINDA BİLGİ TOPLADINIZ MI?
Mesleğin esasını oluşturan işin özellikleri nelerdir? Mesleğe giriş koşulları nelerdir? Öğrenim düzeyi, süresi, öğrenimin parasal yönü, özel yetiştirme gerekip gerekmediği. Toplumda mesleğin personel ihtiyacı var mı ? Toplumsal statüsü nedir ?

7 MESLEKLER HAKKINDA BİLGİ TOPLADINIZ MI?
Sürekli iş niteliği taşıyor mu ? Maddi yada manevi olarak sağladığı imkanlar nelerdir? Günlük, haftalık ya da aylık çalışma süresi ne kadar? Tatilleri var mı? İşin gerektirdiği genel ve özel yetenekler. Güvenli ya da riskli bir ortam mı?

8 SEÇECEĞİNİZ MESLEK NE GİBİ ÖZELLİKLER GEREKTİRİYOR ?
Açık havada çalışmak mı? Sık sık seyahat etmek mi? Gürültülü bir ortamda çalışmak mı? Sürekli masa başında olmak mı? Bilgisayar bilmek mi? İnsanlarla fazla birlikte olmak mı yoksa daha çok materyallerle ilgilenmek mi? Yabancı dil bilmek mi?

9 SIKLIKLA YAPILAN TERCİH HATALARI

10 Sıklıkla Yapılan Tercih Hataları
Tercih zamanı şaşkınlık ve heyecana kapılma Tesadüfi tercih Tercihlerini eskiden beri bilinen birkaç meslek üzerinde yoğunlaştırma Ailelerin baskısı ve istemeden tercih. Arkadaşlardan etkilenerek körü körüne tercih. Sıranın başındaki tercihler tamam da ya diğerleri

11 Sıklıkla Yapılan Tercih Hataları
Mesleklerin gösterişli isimlerine ve toplumsal popülitesine bakarak tercih yapma. Sadece akademik başarıya bakarak tercih İş imkanı düşünülmeden yapılan tercih İşin gösterişli yanlarına takılıp monoton ve olumsuz yönlerini görememe. Puanım “aradan dereye gitmesin” diyerek tercih. Zeka ve yeteneklerinin altında meslek seçme ve tatminsizlik.

12 TERCİHLERİNİZİ YAPARKEN...
Tercih haklarınızın tümünü kullanmaya çalışın...Asla tek tercih yapmayın, Bu yıl aldığınız puanla bir yere girmeniz olanaklıysa mutlaka girmeye çalışın... Belli üniversite ve bölüm takıntısı içinde olmayın, her üniversite ve bölümün güzel yanları vardır... Size gönderilen tercih kılavuzunu çok dikkatli ve gerekirse defalarca okuyun...

13 Çevrenizden, basından, internetten gelen önerileri değerlendirin, ancak bunlar size yalnizca fikir versin. Siz kendi düşündüğünüzü yapın. En doğruyu siz bilirsiniz... Herşeye karşın bu yıl üniversiteye girememişseniz çoğunluktan biri olduğunuzu düşünün ve çok üzülmeyin... Yeniden sınava girecekseniz, dersane ve özel ders içeren hazırlık yöntemleri yerine programlı çalışarak kendiniz hazırlanmaya çalışın.

14 son


"Bilinçli Tercih Seminerine" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları