Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞAH – FIRAT OPERASYONU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞAH – FIRAT OPERASYONU."— Sunum transkripti:

1 ŞAH – FIRAT OPERASYONU

2 Süleyman Şah türbesi NEREDE? CABER KALESİ ve NAKLİ IŞİD TEHDİDİ
SAYGI KARAKOLU IŞİD TEHDİDİ

3 NEREDE ? Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Eşme köyü sınırları içerisinde bulunan, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu ekslav statüsündeki tek toprak parçasıdır.

4

5

6 CABER KALESİ ve NAKLİ Suriye hükûmeti, Fırat Nehri üzerinde 1968 tarihinde başlattığı Tabka Barajı'nın 1973 yılında tamamlanacağını ve barajın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi ve Süleyman Şah'ın türbesinin tamamen sular altında kalacağını ileri sürerek Türk Hükûmeti'nden türbenin yerini değiştirmesini ya da türbenin Türkiye'ye naklini talep eden bir nota gönderdi.

7 SAYGI KARAKOLU Türbenin muhafazasını sağlamakla görevli olan Jandarma İhtiram Kıtası'nın ikameti için 30 Mayıs tarihinde modern bir karakol yaptırıldı. 1949'da Ca­ber ­Ka­lesi Jan­dar­ ma Ka­ra­ko­lu­'n­da bir ast­su­bay, bir on­ba­şı ve se­kiz er, tür­be­yi ko­ru­mak­tay­dı.

8 SURİYE İÇ SAVAŞI VE IŞİD TEHDİDİ
13 Mart 2014 tarihinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) arasındaki çatışmalar sonucu Karakozak köyü ve türbenin bulunduğu bölge IŞİD kontrolüne geçti.[14] 20 Mart 2014 tarihinde IŞİD, YouTube üzerinden yayımladığı bildiride Süleyman Şah Türbesi'nin üç gün içerisinde boşaltılıp Türk bayrağı indirilmediği takdirde türbeyi yerle bir edecekleri tehdidinde bulundu.[15] Bunun üzerine Türkiye, güvenlik tedbirlerini artırarak en üst seviyeye getirdi.

9 ŞAH – FIRAT OPERASYONU Tarih 22 Şubat 2015 Bölge Halep, Suriye
Sebep Güvenlik sorunları ve askeri zaruriyet Sonuç Başarılı Süleyman Şah Türbesi ve Türk askerleri nakledildi. Suriye'nin Eşme bölgesi ele geçirildi.

10 OPERASYON Şah Fırat Operasyonu, 22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen, Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi ve türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile diğer eşyaların Suriye'nin Eşme köyüne taşınmasıyla sonuçlanan operasyondur.

11 ÜLKELERİN TUTUMU

12 SURİYE Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin yüzlerce asker ve askeri araçlarla topraklarına "açık bir saldırıda" bulunduğunu söyledi.

13 İRAN İran, Türkiye'nin karakolun kuşatmasını bahane ederek Suriye'nin topraklarını ihlal ettiğini iddia etti.

14 SONUÇ OLARAK..

15 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

16 KAYNAKÇA Wikipedia.com/Süleyman_şah_türbesi
Wikipedia.com/şah_fırat_operasyonu Akademia.edu/ Süleyman Şah Türbesi ve Şah Fırat Operasyonu Rıdvan Selçuk Gazeteler.com/ şah_ fırat_operasyonu


"ŞAH – FIRAT OPERASYONU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları