Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"— Sunum transkripti:

1 Yükseköğretim Kurumları Sınavı

2 SUNUMUN İÇERİĞİ TEMEL YETERLİLİKLER TESTİ. 2. OTURUM VE DİL SINAVI.
YENİ SİSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİ. TEMEL YETERLİLİKLER TESTİ. 2. OTURUM VE DİL SINAVI. POLİS OKULLARI VE MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ’NİN YENİ SİSTEMDE YERİ. YENİ SİSTEMDE NASIL HAZIRLIK YAPMALIYIZ?

3 YKS’YE GENEL BAKIŞ Birinci Oturum İkinci Oturum Yabancı Dil Oturumu
23 HAZİRAN 2018 (SABAH) TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TÜRKÇE ve TEMEL MATEMATİK) Birinci Oturum T. D. ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri 23 HAZİRAN 2018 (ÖĞLEDEN SONRA) İkinci Oturum 24 HAZİRAN 2018 Yabancı Dil Oturumu Yabancı Dil Sınavı

4 Birinci Oturum (Temel Yeterlilik Testi )
Türkçe ve Temel Matematik testlerinden oluşan bir sınavdır. Tüm adayların TYT’ye girmesi zorunludur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak müfredatına dayalı olacak bir sınavdır. Tarz olarak YGS’ye benzemeyeceği açıklandı. Toplam 80 sorudan oluşan TYT’ye verilen süre 90 dakikadır. Sorular muhakeme, analiz yapabilme ve bilgiyi kullanabilme yeteneklerini ölçen tarzda gelecektir. Ezberin önüne geçecek bir sınav olacaktır. TYT puanı denilen tek bir puan türü hesaplanacaktır.

5 Birinci Oturum (TYT- Türkçe Testi )
Adayın sözel alandaki yeterliliklerini ölçen bir test olacaktır. Türkçeyi doğru kullanma, anlama, yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerisi ölçülecektir. Diğer sosyal bilimlerle ilişkili sorular da gelecektir. Bilgiyi değil, sözel yeterlilik düzeyini ölçen sorular gelecektir. Öğrencinin kelime dağarcığı gelişmiş olmalı ve bol soru çözerek hazırlanmalıdır.

6 Birinci Oturum (TYT- Temel Matematik Testi )
Adayın sayısal alandaki yeterliliklerini ölçen bir test olacaktır. Diğer fen bilimleri dersleriyle de ilişkili olarak temel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek. Bilgiyi değil sayısal yeterlilik düzeyini ölçen sorular gelecektir. Öğrencinin soru çözme pratiğinin gelişmiş olması ve fazla sayıda soru türünden hazırlık yapması gerekir.

7 Birinci Oturum Nasıl Uygulanacak? (Temel Yeterlilik Testi )
Türkçe 40 Soru Temel Matematik 40 Soru Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir. Testin ağırlık yüzdesi= %50 Türkçe %50 Temel Matematik

8 Temel Yeterlilik Testi Puanı Nasıl Değerlendirilecek?
Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. 2. Oturuma katılıp lisans programları puanının hesaplanmasını isteyen öğrenci Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gerekir Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.

9 TYT’DE SÜRE NASIL OLACAK?
TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) SORU SAYISI TOPLAM SÜRE SORU BAŞINA ORTALAMA SÜRE TÜRKÇE 40 1,125 DK. TEMEL MATEMATİK TOPLAM 80 90 DK.

10 İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi öğleden sonra gerçekleştirilecek olan 2. oturumda; Türk Dili Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına bağlı olacak.

11 İkinci Oturum 23 Haziran 2018 günü öğleden sonraki alan sınavında tek bir kitapçık kullanılacaktır. Testlerde 40’ar soru yer alacak olup,160 soruya verilen süre 180 dakikadır. İkinci oturum sonunda 3 farklı puan türü hesaplanacaktır. SÖZEL PUAN: Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) Sosyal Bilimler-2 Testi (%50) SAYISAL PUAN Matematik Testi (%50) Fen Bilimleri Testi (%50) EŞİT AĞIRLIK PUANI Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Testi (%50)

12 Yabancı Dil Oturumu Yabancı Dil Sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecektir. Adaylara 80 soruyu cevaplandırmak üzere toplam 90 dakika süre verilecektir. Sorular geçtiğimiz senelerde; 20 soru; Kelime Bilgisi ve Dil Bilgisi 12 soru; Çeviri 48 soru; Okuduğunu Anlama şeklindeydi

13 İkinci Oturumda Testlerin İçeriği ve Soru Sayıları
SORU SAYISI Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Türk Dili ve Edebiyatı 24 Sosyal Bilimler-1 Tarih-1 10 Coğrafya-1 6 TOPLAM 40 Matematik TOPLAM

14 İkinci Oturumda Testlerin İçeriği ve Soru Sayıları
SORU SAYISI Sosyal Bilimler-2 Tarih-2 11 Coğrafya-2 Felsefe Grubu (Felsefe, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 TOPLAM 40 Fen Bilimleri Fizik 14 Kimya 13 Biyoloji Yabancı Dil 80

15 İkinci Oturumda Soru Başına Düşen Ortalama Süreler
Testler Soru Sayısı Cevaplanacak Soru Sayısına Göre Soru Başına Ortalama Süreler İki Test (80 Soru) Üç Test (120 Soru) Dört Test (160 Soru) Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 40 2,25 dk 1,5 dk 1,125 dk Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri TOPLAM 160 180 dk (3 saat)

16 Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1
Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri Yabancı Dil Sözel Puan için Sayısal Puan için Eşit ağırlıklı puan için Sözel+Eşit Ağırlık Puanı için Sayısal+Eşit Ağırlık Puanı için Sözel+Sayısal+Eşit Ağırlık Puanı için Yabancı Dil Puanı için

17 Yerleştirme Nasıl Olacak?
Önlisans programlarına Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı):[Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)] Lisans programlarına Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınmaktadır. SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)] SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)] EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)] DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)] Belli programlar için getirilen başarı sırası şartı bu sene de uygulanacaktır.

18 Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde Eşit Ağırlık Puan Türünde
Program Türü İlgili Puan Türü Başarı Sırası Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde Eşit Ağırlık Puan Türünde En düşük 150 bininci ( ) Mühendislik programlarında yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği programı dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 240 bininci ( ) Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde En düşük 200 bininci ( ) Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde En düşük 40 bininci (40.000) Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Say/EA/Söz/Dil Puan Türünde

19 Özel Yetenekle Öğrenci Nasıl Alınacak?
Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilikler Testi’ne giren ve Temel Yeterlilik Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir

20 Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplaması
Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplamasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanına olan etkisi geçen yıl olduğu gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edilecektir.

21 Özet İle Yeni Sistem Puan türleri 18’den 5’e indirilmiştir.
Sınav 1 hafta sonunda uygulanacaktır. Böylece uzun süreli sınav kaygısının önüne geçileceği düşünülmektedir. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu temel yeterlilik esaslı bir sistemdir. Tek bir puan türüyle bütün MYO bölümlerinin tercih edilmesine fırsat veren bir sistemdir. Ortaöğretim kazanımlarının tamamını odağına alan bir sistemdir.

22 SÖZEL ÖĞRENCİSİ SINAVA NASIL HAZIRLANMALI?
Sadece Türkçe çözerek belirli bir puan alınabilir. Temel Matematik Testi’nin hiç olmazsa kolay sorularını çözebilecek kadar çalışma ile sınava hazırlanmalıdır. Sözelciler için çok fazla sayıda ders olup, soru sayısının kısıtlı olmasından dolayı her derse çok hakim olacak şekilde hazırlanılmalıdır. Her derse yazarak çalışmaya dikkat etmelidir.

23 EŞİT AĞIRLIK ÖĞRENCİSİ SINAVA NASIL HAZIRLANMALI?
Eşit ağırlık öğrencisinin üzerindeki ders yükü azaldı. Matematik ayırt edici ders konumuna geldi. Eski sistemde coğrafya ön plandayken yeni sistemde tarih bir adım öne çıktı. (Yaklaşık olarak; Tarih %7,5 Coğrafya %4 oranında etkili) Hedefi eşit ağırlık programları arasında yüksek olan öğrencinin matematik ağılıklı çalışması gerekmektedir.

24 SAYISAL ÖĞRENCİSİ SINAVA NASIL HAZIRLANMALI?
Yeni sistemde sayısal öğrencisi için matematiğin önemi arttı. Matematik konuları birikerek ilerlediği için her konuya özellikle 2. bölüm konularına sırası ile hakim olunmalıdır. Türkçe testi sayısal öğrencisinin çözmesi gereken tek testtir. Türkçe ile dirsek teması kesilmemeli, her gün az sayıda da olsa paragraf sorusu çözülmelidir. Sadece ikinci bölüm FKB’sine değil birinci bölüm FKB’si de çalışma programında yer almalıdır.

25 Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları1. Seçim Aşaması
T.C. Vatandaşı olmak En fazla 21 yaşında olmak Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasında şüpheli ve sakıncalı haller bulunmamış olmak Herhangi bir nedenle askeri ya da sivil bir okuldan çıkarılmamış olmak Vücut yapısı düzgün her bakımdan sağlıklı (düztaban olmamak, konuşma ve duymasında kusur bulunmamak, şaşılık, renk körlüğü bulunmamak, frengi, sara, uykuda gezme, bayılma, histeri gibi rahatsızlıkları olmamak) İntibak eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak

26 Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları1. Seçim Aşaması
Başvurular geçtiğimiz sene nisan ve mayıs ayları içinde alındı. Sınavlara çağrı puan türü geçtiğimiz sene YGS-1,2,4,5,6 puan türlerine göre yapıldı. Adaylar tercih ettiği okullara sıralama puanına (YKS, Fiziki Yeterlilik Testi, Mülakat) göre yerleşebilecekler. KHO,DHO,HHO geçen sene MF-4 puan türüne göre öğrenci aldı. Sadece KHO, TM-1,2,3’’ün en yüksek puanına baktı.

27 Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları 2. Seçim Aşaması
Evrak Kontrolü Ön Fiziki Kontrol Kişilik Değerlendirme Testi Psikomotor Test Fiziki Yeterlilik Testi Mülakat Sağlık Muayenesi Öğrenci Seçme Uçuşu İntibak Eğitimi Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması

28 Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksek Okulları
Milli Savunma Üniversitesi Kara, Deniz, Hava ve Bando Astsubay Meslek Yüksekokulları’na erkek öğrenciler alır. T.C. Vatandaşı olmak En fazla 22 yaşında olmak Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasında şüpheli ve sakıncalı haller bulunmamış olmak Herhangi bir nedenle askeri ya da sivil bir okuldan çıkarılmamış olmak Vücut yapısı düzgün her bakımdan sağlıklı (düztaban olmamak, konuşma ve duymasında kusur bulunmamak, şaşılık, renk körlüğü bulunmamak, frengi, sara, uykuda gezme, bayılma, histeri gibi rahatsızlıkları olmamak) İntibak eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak

29 Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksek Okulları 1
Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksek Okulları 1. Seçim Aşaması Başvurular geçtiğimiz sene nisan-mayıs ayında alındı. Adaylar geçen sene YGS puanlarına göre sınavlara çağırılması 1. seçim aşamasıdır. Başvuruda bulunan adaylar, adayların tercihleri, okul kontenjanları, ihtiyaç duyulan aday sayısı ve belirlenecek “Seçim Aşamaları Çağrı Puanına” göre ikinci seçim aşamalarına davet edilecektir. İkinci seçim aşamaları Ankara’da olacaktır. Kara, Deniz, Hava, Bando Ast. MYO; YGS-1,2,5,6 puan türlerine göre öğrencileri sınavlara çağırdı. Sadece Bando MYO için ayrıca YGS-3,4’e baktı

30 Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksek Okulları 2
Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksek Okulları 2. Seçim Aşaması Seçim aşamasına çağırılacak olan adaylar; internette ilan edilen tarih ve saatte, Ankara’da belirlenecek sınav merkezinde hazır bulunacaklardır. İkinci seçim aşamaları sağlık raporu bölümü hariç olmak üzere iki gün olacak şekilde icra edilecektir. Birinci gün evrak kontrolü, ön fiziki kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi ve Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün mülakat yapılacaktır.

31 PMYO İçin Başvuru Koşulları
T.C vatandaşı olmak Lise mezunu ya da 4. sınıf öğrencisi olmak Geçen sene YGS için en az ham puan almak şartı vardı Sınavın yapıldığı ekim ayı ilk günü itibariyle 18 yaşını tamamlamamış ve 26 yaşından gün almamış olmak Bayanlar için 162 cm. erkekler için 167 cm. den kısa olmamak, beden kitle endeksi arası olmak Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre koşullara uymak Genel ahlaka aykırı hal ve hareketten uzak olmak

32 PMYO İçin Başvuru Koşulları
Herhangi bir siyasi oluşuma bağlı olmamak Çeşitli madde bağımlılığı tedavisi görmemiş olmak Kamu haklarını kullanmaktan yoksun olmamak Güvenlik soruşturmasında ve arşiv araştırması olumlu olmak Silah taşımaya ve silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.

33 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"Yükseköğretim Kurumları Sınavı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları