Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİRAZLIYALI TEVFİK FİKRET ORTAOKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİRAZLIYALI TEVFİK FİKRET ORTAOKULU"— Sunum transkripti:

1 KİRAZLIYALI TEVFİK FİKRET ORTAOKULU
MOTİVASYON

2 MOTİVASYON NEDİR? İnsan davranışlarının temelinde ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçlar insanı harekete geçiren itici gücü oluşturur. İşte bu itici güce “MOTİVASYON” adı verilir.

3 MOTİVASYON ENGELLERİ

4 MOTİVASYONU BOZAN İÇ ETKENLER MOTİVASYONU BOZAN DIŞ ETKENLER
Bir Hedefin Olmaması Çalışma İsteksizliği Aşırı Kaygı Kendine Güvenmeme/ Başaracağına İnanmama Sınava Gerçeğinden Farklı Anlamlar Yükleme MOTİVASYONU BOZAN İÇ ETKENLER Aile Çevre Arkadaşlar Tv/Telefon/İnternet MOTİVASYONU BOZAN DIŞ ETKENLER

5 HEDEF BELİRLEMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
Bir şeyi başarmak için ortada gözle görülür bir hedef olmalıdır. 4 temmuz 1952 günü 34 yaşında bir kadın Pasifik Okyanusuna dalarak Kaliforniya’ya doğru yüzmeye başladı. Eğer başarılı olursa bunu yapan ilk kadın olacaktı. O sabah su vücudu uyuşturacak kadar soğuktu ve sis o kadar yoğundu ki beraberindeki tekneleri güçlükle seçebiliyordu. Köpek balıklarına ve dondurucu soğuğa hiç aldırış etmeden 15 saat yüzdü. Kıyıya yarım mil kala kendisini sudan çıkarmalarını istedi. Azimli yüzücü bunun nedenini şöyle açıkladı: “Karayı görebilseydim başarabilirdim.” Vazgeçmesinin nedeni ne soğuk nede yorgunluktu….Tek neden sis yüzünden karayı görememekti.

6 ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMA
Çalışmaya başlayamamanın nedeni derse karşı ön yargı veya ders çalışmayı sevmemektir. Bu sorunu aşabilmek için; Neden çalışmanız gerektiğini düşünün. Konuyla ilgili ilginç sorular bulup cevap arayın. Hedefinize ulaşmak için bu derse ne kadar ihtiyacınız olduğunu düşünün.

7 ÇALIŞMAYI SEVMEMEK Çalışmayı sevmemenin en önemli nedeni çalışılacak dersi anlayamamak bundan dolayı da derse karşı ön yargılı olmaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Çalışılacak olan dersi anlayabileceğiniz kaynaklardan çalışın. Konuyu parçalara bölün. Anlaşılmayan noktaları ertelemeyip öğretmenlerinizle iş birliği yapın.

8 BAŞKA ŞEYLER YAPMAYI İSTEMEK
Bu durum dersi eğlenceli hale getirememekten ve verim alamamaktan kaynaklanır. Verim alamamanın nedeni ise öğrenilen konunun istediğimiz okula yerleşmek için ne kadar gerekli olduğuna inanmamaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak için; Öğrendiğiniz bilgilerin sınavda karşınıza çıkacağını düşünün. Kontrolü ele alıp, geleceğinizi belirleyecek süreci bahaneler üreterek ertelemeyin.

9 SINAVA GERÇEĞİNDEN FARKLI ANLAMLAR YÜKLEME
Sınav, adayların bilgi ve beceri düzeylerini ölçer; kişiliklerini değil. Bu nedenle “sınavı kazanamazsam rezil olurum, yeterince zeki olmadığımı düşünecekler” diye düşünmemek gerekir. Eğer sınavı kazanamamışsanız, bu sizin eksiklerinizi gidermediğinizi gösterir. Kendinizi gerçekçi olarak değerlendiriniz.

10 KENDİNE GÜVENMEME/BAŞARACAĞINA İNANMAMA
Öğrencinin kendine güvensizliği potansiyellerini bilememesi ve başarılı olacağına inanmamasından kaynaklanır. Bunun için; Ne istediğinizi belirleyin ve bununla ilgili sorumlulukları ele alın. Zihninize sizi hedeflerinize götürecek olumlu mesajlar gönderin.

11 UNUTMAMIZ GEREKEN 10 KELİME
İMKANSIZ YAPAMAM EĞER KEŞKE SONRA BELKİ ZAMANIM YOK OLMAZ ANLAMAM BİLMEM

12 HER ZAMAN KULLANMAMIZ GEREKEN 10 KELİME
İNANIYORUM KESİNLİKLE YAPABİLİRİM ZAMANIM VAR BİLİYORUM BİR YOLU VARDIR ANLARIM İYİKİ ŞİMDİ DERHAL

13 DİKKAT EDİN Söylediklerinize dikkat edin Düşüncelere dönüşür…
Düşüncelerinize dikkat edin Duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin Davranışlarınıza dönüşür…

14 ÇEVRENİN ETKİSİ Zamanın birinde kaplumbağalar arasında yarış düzenlenir. Yarış günü, tüm kaplumbağalar arkadaşlarını izlemek üzere yarış alanında toplanırlar. Yarışmacı kaplumbağaların hedefi, kulenin tepesine rakiplerinden önce ulaşabilmektir. Seyirci kaplumbağaların hiçbiri arkadaşlarının kulenin tepesine kadar çıkabileceğine inanmaz hatta “Yazık! Hiçbiriniz kulenin tepesine ulaşamayacaksınız.” diye söylenirler. Bir süre sonra kulenin tepesine gerçekten ulaşamayacağını düşünen kaplumbağalar yavaş yavaş yarışı bırakırlar. Yarışı bırakanları gören seyirci kaplumbağaların sesleri de yükselir. “Zavallılar, hiçbir zaman kulenin tepesine ulaşamayacaklar.” Sonunda bir kaplumbağa hariç hepsi ümidini yitirerek yarışı bırakır. Yarışta yalnız kalan kaplumbağa büyük bir hırs ve azimle tırmanmaya devam eder ve kulenin tepesine çıkmayı başarır. Yarışmacı ve seyirci kaplumbağaların tümü büyük bir şaşkınlıkla bunu nasıl başardığını sorarlar ve o an fark ederler ki kuleye çıkan kaplumbağa …………………

15 MOTİVASYONUMU NASIL ARTTIRABİLİRİM?
ERTELEMEYİN Mazeretlere sığınmaktan vazgeçin. İçinde bulunduğunuz durumda en iyisini yapmanın yollarını arayın. KENDİNİZE ENGEL OLMAYIN Başarısızlığı, doğrusunu öğrenmek için bir fırsat ve tecrübe şeklinde değerlendirin.

16 MOTİVASYONUMU NASIL ARTTIRABİLİRİM?
İNANIN İnanç, insan davranışını etkileyen en önemli motive edici güçlerdendir. Başarabileceğinize ve hedefe ulaşabileceğinize inanın. İnsan inandığını gerçekleştirebilir. ' Bir işi yapabileceğinizi düşünseniz de yapamayacağınızı düşünseniz de haklısınız.' Henry Ford

17 MOTİVASYONUMU NASIL ARTTIRABİLİRİM?
PES ETMEYİN Bilim adamları büyük cam bir akvaryumun içine bir köpekbalığı ve küçük bir balık yerleştirir ve akvaryumu ortadan ikiye cam bir bölme ile ayırırlar. Köpekbalığı karşısındaki küçük balığı yiyebilmek için saatlerce hatta günlerce uğraşır. Küçük balığa ulaşmak için her hamle yaptığında aradaki cam bölmeye çarparak durmak zorunda kalır. Bir, beş, on derken yüzlerce hamle yapar ama nafile, işe yaramaz. Bu yüzlerce denemeden sonra artık pes eder ve küçük balığı yemekten vazgeçer. Bu deneyi yapan bilim adamları bir süre sonra aradaki cam bölmeyi kaldırırlar. Sonuç ilginçtir. Köpekbalığı artık küçük balığı yemek için hiçbir hamlede bulunmamaktadır. Yani PES ETMİŞTİR. Üstelik önünde hiçbir engel kalmamasına rağmen.

18 ASLA PES ETMEYİN! BELKİ HEDEFİNİZE ÇOK AZ KALMIŞTIR.

19 MOTİVASYONUMU NASIL ARTTIRABİLİRİM?
SOMUT HEDEFLERE KİLİTLENİN Hedeflediğiniz liseyi genel olarak değil net bir ifadeyle belirleyin. Örneğin; “TEOG’u kazanacağım” değil, “………… Fen Lisesinde okuyacağım’’ KORKMAYIN Başarısızlık sizin kaderiniz değildir. Başarısızlık bir sonuçtur. Bu sonuç, davranışlardan kaynaklanır. Eğer davranışlar değiştirilirse sonuç da değişir. Öyleyse başarısızlıktan korkmayın. Başarısızlığı daha iyisini yapmak için başlangıç olarak görün, bitiş olarak değil.

20 MOTİVASYONUMU NASIL ARTTIRABİLİRİM?
OLUMSUZ DÜŞÜNCEYE KAYNAKLIK EDEN DÜŞÜNCE TARZINI DEĞİŞTİRİN Bu sınavda başarısız olacağım ve herkes benimle dalga geçecek. Başarısız olmak ya da olmamak benim elimde. Sınavı kazanamazsam herkes benim akılsız olduğumu düşünecek. Başarısız olmam sınava yeterince hazırlanamadığımı gösterir.

21 OLUMSUZ DÜŞÜNCEYE KAYNAKLIK EDEN DÜŞÜNCE TARZINI DEĞİŞTİRİN
Sınav yaklaşıyor ve ben çalışmalarımı yetiştiremeyeceğim. Önümdeki zamanı kendi yararıma kullanmak benim elimde. Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki? Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım

22 SINAV KAYGISI Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı denir. Kaygı, heyecan ve stres yaratacağından, aşırı olmadığı durumlarda faydalıdır. Çünkü, kişiyi motive edici özelliği vardır. Ancak aşırı derecedeki kaygı bireyleri olumsuz yönde etkiler. Yüksek miktarda salgılanan “Adrenalin” hormonu korku ve paniğe sebep olabilir.

23 Bizleri etkileyen aslında olaylar değil, olaylara karşı bakış açımız, inançlarımız, yorum ve kalıp düşüncelerimizdir. Olaya karşı temel inançları değiştirmek asıl amaçtır. Sınavın kendi başına kaygılandırma gücü olsaydı tüm öğrenciler aynı yoğunlukta kaygı duyardı. Bu konuda yapılacak bir şey olmazdı, bu durum kaderimiz olurdu.

24 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ ANNE-BABA VE ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARI GEÇMİŞ YAŞANTILAR ZAMAN YÖNETİMİ KONUSUNDAKİ EKSİKLİKLER OLUMSUZ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI YÜKSEK BEKLENTİ DÜZEYİ AŞIRI GENELLEMELER BAŞARISIZ OLMA VE DEĞERLENDİRİLME KORKUSU

25 SINAV KAYGISIYLA BAŞETMEK İÇİN YAPILABİLECEKLER
SINAVLARDAN ÖNCE Çalışma alışkanlıklarınızı ve sınava ilişkin tutumlarınızı gözden geçirin. Zamanı iyi kullanmayı öğrenin. Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin. Sınava hazırlanma çalışmalarınızı son günlere bırakmayın. Zihninizde geçmişteki başarısızlıklarınıza değil başarılarınıza odaklanın. Sınav; çalışmış olduğunuz bilgilerin değerlendirilmesidir, kişiliğin değerlendirilmesi değildir.

26 SINAV SÜRESİNCE Yönergeyi dikkatle okuyun ve sorulara göz gezdirin.
Bir soruda belli bir süre geçmesine rağmen çözüme ulaşamıyorsanız soruyu bırakın. Herhangi bir soruyu karmaşık göründüğü için atlamayın. Geçen zamanla aşırı ilgilenmeyin. Sorulan soruya cevap olamayacak seçenekleri eleyin. Cevaplarınızı doğru kodlayın.

27 DERİN NEFES MEDİTASYONUNU UYGULAMA
Derin nefes almanın anahtarı karından derin nefes alarak, ciğerlerinize mümkün olduğunca temiz hava almaktır. Bu sayede alacağınız fazla oksijen sizin daha az gergin-endişeli hissetmenizi sağlar. Sırtınız düz olacak şekilde rahatça oturun. Bir elinizi göğüs kafesinizin üstüne, diğerini karnınızın üzerine koyun. Burnunuzdan nefes alın. Ağzınızdan nefesinizi verin. Nefesinizi 3 saniyede alın (daha yavaş veya hızlı değil), 3 saniye nefesinizi içinde tutun ve 3 saniyede bu nefesi geri verin.

28


"KİRAZLIYALI TEVFİK FİKRET ORTAOKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları