Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özel Yetenekli Öğrenci ve Bilsem Öğrenci Tanılama Süreci

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özel Yetenekli Öğrenci ve Bilsem Öğrenci Tanılama Süreci"— Sunum transkripti:

1 Özel Yetenekli Öğrenci ve Bilsem Öğrenci Tanılama Süreci

2 Öğrenciniz derslerinde üstün başarı sergiliyor, ödevlerini zamanında ve eksiksiz yapıyor, istenilenleri düzgün ve itinalı bir şekilde öğreniyor ve yerine getiriyor. Öğrenciniz acaba özel yetenekli midir? Bu soruya genelde olumlu cevap veremiyoruz. Bu tür özelliklere sahip çocuklar özel yetenekli olmaktan çok parlak çocuklar olarak adlandırılmaktadır. Parlak Çocuk Mu? Özel Yetenekli Mi?

3 PARLAK ÇOCUK ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUK
Cevapları bilir. Soru sorar. İlgilidir. Meraklıdır. Dikkatini yoğunlaştırır. Zihinsel ve fiziksel olarak katılımcıdır. Parlak düşünceleri vardır. Garip ve saçma düşünceleri vardır. Çok çalışır. Ortalıkta oynar fakat testlerde iyidir. Soruları cevaplandırır. Ayrıntıları sorgular. Grubun üstündedir. Grubun ötesindedir. İlgiyle dinler. Duygusal tepkiler verir ve düşüncelerini söyler. Kolay öğrenir. Zaten bilir. Ustalaşmak için 6-8 tekrar yapar. Ustalaşmak için 1-2 tekrar yapar. Düşünceleri anlar. Soyut düşünür. Akranlarından keyif alır. Yetişkinleri tercih eder. Kolayca kavrar. Çıkarımlar yapar. Ödevlerini bitirir. Projeler tasarlar. Alıcıdır. Yoğundur. Doğru kopyalar. Yeni tasarım yapar. Okuldan hoşlanır. Öğrenmekten hoşlanır. Bilgiyi olduğu gibi alır. Bilgiyi kendine göre değiştirir. Bir teknikerdir. Bir yenilikçidir. Ezbercidir. İyi tahmin edicidir. Düzgün ardışık sunumdan hoşlanır. Karmaşıklıkla mücadele eder. Uyanıktır. Keskin bir gözlemcidir. Kendi öğrenmesinden hoşnuttur. Kendi kendisini eleştirir.

4 Özel Yetenekli Öğrencilerin Özellikleri
Mükemmeliyetçilik Sayılar, bulmacalar ve yap-bozlar ile oyun becerisini geliştirme Kitaplara aşırı ilgi duyma Soru sorma İlgi alanının oldukça geniş olması Gelişmiş mizah duygusu Eleştirel düşünebilme İcatlar yapabilme Aynı anda birkaç işi yapabilme, yoğunlaşabilme Yaratıcılık

5 Özel Yetenekli Öğrencilerin Özellikleri
En az bir yetenek alanında yaşıtlarının/akranlarının üstünde performans gösterme Dili etkili kullanma Merak ve bazı konulara yoğun ilgi gösterme Çabuk öğrenme Güçlü hafıza Yüksek düzeyde duyarlı olma Özgün/sıradışı ifade biçimlerine sahip olma Yeni ve zor deneyimleri tercih etme Kendisinden büyüklerle arkadaşlık yapma Yeni durumlara çabuk uyum sağlama Okumaya düşkün olma

6 Özel Yetenekli Öğrencilerin Özellikleri
Duydukları ve gördüklerini uzun zaman belleklerinde tutabilirler. Kendi sınıf düzeyinin üstünde kitaplar okumaktan hoşlanırlar. Zihinden işlem yapmada çok başarılıdırlar Rutin ve tekrarlayıcı işlerden hoşlanmazlar. Genellikle okulda karşılaştıkları uyarıcılar onlara yetersiz gelir, dolayısıyla canları çok çabuk sıkılır. Zaman, ölüm vb. soyut kavramların ne demek olduğunu yaşıtlarına göre daha çabuk kavrarlar. Mükemmeliyetçidirler.

7 Önemli ! Özel yetenekli bir çocukta öne çıkan bir özellik, bir başka özel çocukta hiç görülmeyebilir. Bireysel farklılıklar gözden kaçmaması gereken çok önemli bir noktadır. Özel yetenekli çocuklarda gözlemlenen özellikler tüm çocuklarda belli ölçülerde gözlemlenebilen özelliklerdir. Özel yeteneğin bir göstergesi olabilmesi için Bu özelliklerden birçoğunun ilgili yaş grubunun doğal olarak gösterdiği ölçülerin üzerinde bir düzeyde çocukta gözleniyor olması gerekmektedir

8 Müzik Alanında Yetenekli Öğrencilerin Özellikleri
Ritim ve melodiye diğer çocuklardan fazla tepkide bulunur. Müzikle çok ilgilidir. Nerede müzik etkinliği varsa ona katılmak ister. Müzik parçaları yapmaya büyük istek ve çaba gösterir. Başkaları ile şarkı söylerken onlara uymaktan hoşlanır. Yaşıtlarına, duygu ve düşüncelerini anlatmak için sık sık müziği araç olarak kullanır. Çeşitli müzik aletleri ile ilgilenir, onları çalmayı dener. Dinlediği müzik parçasını kısa zamanda öğrenir, anlamlı ve uygun şekilde söyleyebilir.

9 Resim Alanında Yetenekli Öğrencilerin Özellikleri
Çeşitli konularda çizimler yapar. Resimler, planlar, resimlere derinlik verir ve parçalar arasında uygun oranlar kullanır. Resim çalışmalarını ciddiye alır ve resim yapmaktan haz duyar, zaman ayırırlar. Diğer çocukların yaptığından değişik/yaratıcı çizimler yapar. Resmi kendi yaşantılarını ve duygularını ifade etmek için başarılı olarak kullanır. Diğer insanların, sanat-resim çalışmalarına ilgi duyar. Diğerlerinin eleştirilerinden hoşlanır ve içlerinden yeni şeyler öğrenir Çamurdan, sabundan vb. yumuşak gereçlerle üç boyutlu şeyler yapmaya özel ilgi gösterir.

10 Özel Yetenekli Öğrenci Her Alanda Başarılı Mıdır?
Özel bir alanda yetenekli olan çocuğun tüm gelişim alanlarında hızlı olması beklenmemelidir. Örneğin; görsel sanat alanında özel yetenekli olan çocuk sadece bu alanda yaşıtlarından özel olma özelliği göstererek diğer gelişim alanlarında standart gelişim ritmi izleyebilir. Üstün yetenekli çocuklar evlerinde, okulda ve çevrelerinde fark edilmez ve desteklenmezse, bu özelliği çocuğa ağır bir yük getirebilir. Çevresi ile ilişkisinde de bir problem oluşturabilir.

11 Üstün yetenekli bir çocuğa ‘Sen üstün yeteneklisin.’ demek doğru mudur?
Bu durum sürekli olarak üstün yetenekli olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapılmasına neden olabilir. Bu değerlendirmenin sürekliliği çocukta üstesinden gelemeyeceği bir yük oluşturur. Her çocuğun ayrıcalıklı bir birey olarak değil, normal bir birey olarak diğer insanlarla etkileşim kurmaya ve kabullenilmeye ihtiyacı vardır.

12 Bilim ve Sanat Merkezleri
Bilim ve sanat merkezleri; özel yetenekli öğrencinin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır. Süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeli uygulanır. Öğrencilerden yeteneklerine uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.

13 OKULDA BİLSEMDE Ders vardır. Sınıf vardır. Sınıf düzeyi vardır.
Diploma vardır. Örgün eğitim kurumudur. Dersler öğretmenler tarafından yürütülür. Müfredat program uygulanır. Her sınıfın sınıf rehber öğretmeni vardır. BİLSEMDE Zenginleştirilmiş etkinlik vardır. Atölye/birim vardır. Program düzeyi vardır. Program tamamlama sertifikası vardır. Özel eğitim kurumudur. Danışmanlarla program yapılır, öğrenci temellidir. Bireyselleştirilmiş eğitim programı uygulanır. Her öğrencinin danışman rehber öğretmeni vardır.

14 BİLSEMLERDE YÜRÜTÜLMEKTE OLAN PROGRAMLAR
Uyum Programı Destek Eğitim Programı (DEP) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı (BYF) Özel Yetenekleri Geliştirme Programı (ÖYGP) Proje Üretimi ve Yönetimi Programı

15 Genel Zihinsel Yetenek
Resim-Müzik Yeteneği Genel Zihinsel Yetenek 20 Saat Uyum Destek Eğitim Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Özel Yetenekleri Geliştirme Proje ve Üretim 20 Saat 2 yıl (Haftada 4-12 saat) 4. sınıflarda 1 yıl 3 yıl (Haftada 4-12 saat) 4 yıl (Haftada saat) 2 yıl (Haftada saat) Ortaöğretimden mezun olana kadar (Haftada 2-8 saat) Ortaöğretimden mezun olana kadar (Haftada 2-8 saat)

16 Atölyelerimiz Ahşap Tasarım Model Roket-Uzay Bilimleri
Ahşap İşleme-Dizayn Fotoğrafçılık Müzik Diksiyon ve Hitabet Yaratıcı Drama ve Çocuk Oyunları Filoloji İngilizce Diksiyon ve Hitabet (İngilizce Konuşça Kulübü) Robot Matematik Uygulamaları(5. sınıf ve üzeri) Geleneksel El Sanatları (Ebru ve Seramik) Görsel Sanatlar (Tasarla-Yap) Akıl Oyunları (5. sınıf ve üzeri) Atölyelerimiz

17 81 ilde 116 bilim ve sanat merkezi vardır.
İlimizde ise 5 bilim ve sanat merkezi bulunmaktadır. Mamak Bilim ve Sanat Merkezi Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi (Çankaya) Şehit Hüseyin Gültekin Bilim ve Sanat Merkezi (Altındağ) Yenimahalle Bilim ve Sanat Merkezi Etimesgut Bilim ve Sanat Merkezi

18 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU

19 Tarihler

20 Tarihler

21 1. 2. ve 3. sınıf düzeyinde olup sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilerin yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim, müzik) göre gözlem formları 13 Kasım – 29 Kasım 2017 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden sonraki slaytlardaki aşamalar izlenerek doldurulacaktır.

22 3 Aşama Kaçıncı Sınıflar ?
Sınıf öğretmenleri tarafından gözlem formlarının yetenek alanlarına göre doldurulması Grup tarama uygulaması Bireysel değerlendirme (genel zihinsel yetenek, resim, müzik) Kaçıncı Sınıflar ? 1 2 3

23 Genel Zihinsel Yetenek Resim Müzik Grup Taraması
Öğretmen Gözlemi Genel Zihinsel Yetenek Resim Müzik Grup Taraması Bireysel Değerlendirme

24 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci (13-29 Kasım)
İlkokul 1., 2. ve 3. sınıfa devam edep genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmesiyle süreç başlar. Sınıf öğretmeni tarafından aday gösterilen öğrenci velisi; uygulama ücreti olarak 50 TL’yi ilgili bankaya Kasım 2017 tarihleri arasında yatırmalıdır. Uygulama ücreti yatırıldıktan sonra gözlem formları e-okul üzerinden doldurulacaktır.

25 Uygulama ücreti nereye yatırılacak?
MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası’ndan herhangi birine kurumsal tahsilat programı aracılığıyla yatırılabilir. Vakıflar / Ziraat / Halkbank  ATM ve internet bankacılığından Vakıflar Bankası şubelerinden Tüm kredi kartları ile adresinden ödeme yapabilir.

26 E-Okul İşlemleri 1. Aşama  2. Aşama 

27 3. Aşama  4. Aşama 

28 5. Aşama 

29 6. Aşama 

30 Önemli Notlar Bir öğrenci en fazla 2 yetenek alanından aday gösterilebilir. genel zihinsel-müzik / genel zihinsel-resim / resim-müzik Bir önceki yıl bir yetenek alanından BİLSEM’e kayıt hakkı kazanmış ise bu yıl sadece bir yetenek alanından aday gösterilebilir. Gözlem formunu doldurduktan ve kaydetme işlemi tamamlandıktan sonra raporlama tıklayıp iki adet çıktı alınacak, sınıf öğretmeni ve okul idarecisi tarafından imzalanacak. Raporun bir örneği imza karşılığında veliye verilecek, bir örneği okulda saklanacak. 4-8 Aralık  adresinde öğrencilerin hangi yetenek alanından aday gösterildiği ilan edilecek ve düzeltme yapılabilecek (düzeltmeler e-okul üzerinden)

31 Bireysel Değerlendirme
Tablet Grup Tarama Bireysel Değerlendirme Genel Zihinsel Yetenek RAM Resim Resim Komisyonu Müzik Müzik Komisyonu

32 Bilsem 2018 Grup Tarama Sistemi Tanıtım Sürümü
3 adet animasyon, 3 adet alıştırma ve 16 soru bulunmaktadır. Her soruyu belirli bir süre içinde cevaplamanız gerekmektedir. Sürenin son 10 saniyesi sağ üst köşede gösterilecek ve süre azalarak bitecektir. Süre bitiminde cevap verilmez ise sonraki soruya otomatik olarak geçilecektir. Animasyonlar ve sorular grup tarama sorularının benzeri veya kapsadığı konular değildir. Uygulama, sadece grup tarama sistemindeki ekran görüntüleri hakkında bilgilendirme ve cevaplamada pratiklik kazandırma amaçlıdır. Apple Store (IOS) Sürümü Google Play (Android) Sürümü

33 Öğrenci gözlem formlarının doldurulması (e-okul)
13-29 Kasım Öğrenci gözlem formlarının doldurulması (e-okul) Grup taraması giriş ücretinin yatırılması 4-8 Aralık adresinden öğrenciler ilan edilmesi Gerekli düzeltmelerin yapılması 26 Aralık-5 Ocak Giriş belgelerinin e-okul sistemi üzerinden verilmesi 6 Ocak-4 Nisan Grup tarama uygulamasının yapılması 9 Mart Grup tarama uygulaması sonuçlarının ilanı 27 Mart Bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin giriş belgelerinin e-okul üzerinden verilmesi 2 Nisan-8 Haziran Bireysel değerlendirmelerin yapılması 20 Haziran Bilseme hak kazanan öğrencilerin ilanı (meb.gov.tr)


"Özel Yetenekli Öğrenci ve Bilsem Öğrenci Tanılama Süreci" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları