Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Bilimleri Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÇOCUK HAKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü

2 KİMSESİZ ÇOCUKLAR

3 Aile; toplumun temelidir, çünkü toplumun geleceği olan çocuklar aile kurumlarında yetiştirilerek toplumsal devamlılık sağlanır. Tüm çocukların insan hakları ve çocuk hakları kapsamı uyarınca fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının, gelişim özellikleri doğrultusunda en iyi şekilde karşılanması gerekmektedir. Aileler çocukların birincil gereksinimlerini öncelikle kendileri karşılarken; ailesi olmayan çocukların bu ihtiyaçları sosyal hizmetler tarafından karşılanmaktadır.

4 Korunmaya muhtaç çocuklar herhangi bir nedenle annesini, babasını veya her ikisini de kaybetmiş oldukları gibi; ailenin parçalanması, maddi olanaksızlıklar, anne-babanın sağlık ve psikolojik durumları gibi nedenlerle çocukların aileleri ile yaşamalarında engeller oluşmuş olabilir. Devlet, bu durumlarda kimsesiz çocuklara sahip çıkmak, onların gelişimlerini en iyi şekilde sağlamakla görevlidir.

5 Ülkemizde bu görev, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile sağlanır.
Bu kanunun amacı; korunmaya, bakıma veya yardıma muhtaç aile, çocuk, sakat, yaşlı ve diğer kişilere götürülen sosyal hizmetler ve bu hizmetleri yürütmek üzere kurulan teşkilatın kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile faaliyet ve gelirlerine ait esas ve usulleri düzenlemektir.

6 Aile yoksunluğu ve olumsuz çevre koşulları gibi nedenlerin, kurum çocuklarının psikolojik sağlığını, davranışlarını, zekâlarını ve kişiliklerini olumsuz bir biçimde etkilediği varsayılmaktadır. Zekâları yaşıtları gibi gelişemeyince okulda başarısızlık ve yaşa uygun eğitim aşamasında olamama gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

7 Korunmaya muhtaç çocuklar, diğer çocuklar gibi, formal eğitim kurumlarında yetişmektedirler.
Dolayısıyla bireyi topluma hazırlama ve toplumun bir parçası haline getirme süreçleri yetiştirme yurtlarındaki çocuklar için de uygulanmaktadır.

8 Her çocuk öncelikle ailesi tarafından korunmakta ve yetiştirilmekte, daha ileri gereksinimler için diğer kurumlardan faydalanma yoluna gidilmektedir. Aile kurumu içinde büyüme fırsatını kaybetmiş korunmaya muhtaç çocuklar için de bu gereksinimler vazgeçilmezdir ve karşılanmalıdır. Bu çocuklar anne-baba veya onlara bakacak birinci dereceden bir yakınları olmadığı için devlet tarafından korunmaktadırlar.

9 Bu çocuklar anne-baba veya onlara bakacak birinci dereceden bir yakınları olmadığı için devlet tarafından korunmaktadırlar. Normal şartlarda sahip olmaları gereken imkânlar onlara yurtlarda veya sevgi evlerinde verilmektedir. Bu çocukların duygusal yaşantılarındaki boşluğu doldurmak kolay değildir.

10 Kimsesiz çocuklar, yaşamlarının büyük bir bölümünü geçirmek durumunda oldukları ve onları hayata hazırlaması beklenen okullarda etiketlenmiş durumdalar, dışlanıyorlar, dışlanmayı bekleyerek kendilerini dışlıyorlar ve bunlara tepki olarak çevrelerinde kendileri gibi olan diğer kimsesiz çocuklara sığınıyorlar. Sıkıntı yaşadıkları herhangi bir durumda tıpkı bir anne-baba abla-kardeşin birbirine destek olduğu gibi, ait olduklarını düşündükleri arkadaş gruplarının yanında yer alarak, gruplaşma oluşturuyorlar.

11 Korunmaya muhtaç kimsesiz çocukların yaşam koşulları, kişilik özellikleri ve sergiledikleri davranışlara bakıldığında, eğitimin ve sosyalleşmenin aile ile başladığı kabul edildiğinden; görgü eğitim kurallarını bilememeleri, sosyal kurallara ve okul kurallarına uymak istememeleri, uyumsuzluk, hırçınlık ve saldırganlık göstermeleri, güven duygularının zayıf oluşu, yalnız kalmayı sevmemeleri, argo kullanmaları, harçlıklarını kullanamamaları gibi davranışlar aile eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

12 Kimsesiz çocuklar; okullarda etiketlenmiş durumdalar, dışlanmaktalar, kendilerini dışlamaktalar ve bunlara tepki olarak çevrelerinde kendileri gibi olan diğer kimsesiz çocuklara sığınarak gruplaşma oluşturmaktadırlar.

13 Devlet, kimsesiz çocukların her türlü maddi ihtiyaçlarını karşılamakta; hatta devletin desteğini bilmek kimsesiz çocuklarda sorumluluk duygusunu olumsuz etkilemekte, hep tüketici durumda olduklarından, tasarruf yapmayı öğrenememekte, bütçe yönetimini yapamamaktadırlar. Kısa yoldan meslek sahibi olacaklarını bilmeleri akademik hayata devam etmelerini olumsuz etkilemektedir.

14 Kimsesiz çocuklara, onlarda sorumluluk duygusu geliştirecek önlemler alınmalıdır.
Ayrıca bu çocuklardan lise çağında olanların, sevgi evleri yerine iyi olanaklara sahip pansiyonlu okullarda, ailelerinden uzak diğer öğrencilerle birlikte öğrenim görmeleri öğrencilerde eşit şartlarda oldukları düşüncesiyle etiketleme ve dışlama olayını azaltacaktır.


"Sağlık Bilimleri Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları