Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOFTBOL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOFTBOL."— Sunum transkripti:

1 SOFTBOL

2 SOFTBOLUN TARİHÇESİ Beyzbol 1839 yılında kriketten esinlenerek oluşmuş olup, Uluslararası Beyzbol Federasyonu'nun kuruluşu ise 1938 yılına dayanmakta ve şu anda 38'i Avrupa ülkeleri olmak üzere 110 üyesi bulunmaktadır. Beyzbol, uluslararası alanda ilk defa, 1904 St. Louis U.S.A.'daki olimpiyatlarda gösteri sporu olarak yer almış ve bu 1912 Stockholm olimpiyatlarında tekrarlanmış ve ilk dünya kupası ise 1938'de Londra'da düzenlenmiştir. 1953'te Avrupa ve Asya Beyzbol Federasyonları kurulmuş, ancak Beyzbolun olimpiyatlara resmi olarak girişi 1992 Barselona olimpiyatlarında olmuştur. Softbol ise 1996 Atlanta olimpiyatlarında olimpik spor ünvanını kazanmıştır. Beyzbol ve Softbol 9'ar kişilik iki takımın karşı karşıya oynadığı bir spordur. Maç en az bir, en çok dört hakem ile yönetilir. Oyunun amacı rakip takımdan daha fazla sayı yapıp oyunu kazanmaktır. Oyunda beraberlik olmaz, uzatmada gümüş sayı uygulanır.'

3

4 SOFTBOL İKİ ANA VERSİYONU VARDIR FAST PITCH VE SLOW PITCH

5 SOFTBOL EKİPMANLARI

6 Softbol topu 166,5 gr (6 oz)ağırlığındadır
Softbol topu 166,5 gr (6 oz)ağırlığındadır. Çevresi 30,2 cm (12 inc)Top içinde lastik çekirdek vardır, çevresi ip ile çevrilidir ve üstü deri ile kaplıdır. Optik sarı ipleri kırmızıdır

7 Eldivenler yaş grubuna göre değisik boyutlarda olabilir, inek derisinden yapılmıştır
Tutucunun,1.kaledeki oyuncunun eldivenlerinin şekli farklıdır.

8 Oyunda alüminyum sopa kullanılır.
Softbol sopası değişik uzunlukta ve ağırlıkta olabilir fakat 86,4 cm ve ağırlığı 1077 gr dan fazla olamaz softbol ayakkabılarının altı futbol ayakkabısı gibi çivilidir.

9 Tutucunun kıyafetleri kendisine doğru hızla(112 KM/H) atılan toptan zarar görmemesi için diğer oyunculardan farklıdır. Kendisine özel kaskı,maskesi,göğüs koruyusu ve ayak korucuları vardır.

10 SOFTBOL SAHASI

11

12

13 Oyun Alanı iç saha ve dış saha olarak ikiye ayrılır
Oyun Alanı iç saha ve dış saha olarak ikiye ayrılır. İç saha, kare biçimindedir ve kenarları yaklaşık 18,29 metredir. Karenin dört köşesi de birer kale vardır . Kaleler, sayı kalesinden sonra saatin ters yönünde 1’den 3’e kadar numaralanır. İç sahanın ortasında, sayı kalesinin yaklaşık 13,11 m uzağında fırlatıcı yerİ alır.Sahanın uzunluğu dış sahanın sayı kalesine en uzak noktasına uzaklığı 70 m dir.

14 Savunma takımının oyuncuları farklı noktalarda değişik görevler üstlenirler.Sahada Atıcı, atıcı tümseğinde, Tutucu anakalenin(sayı kalesi) arkasında, 1.kaleci,2.kaleci,3. kaleci kalelerinin çevresinde, short stop 2 ve 3 arasında ve sol orta ve sağ dış sahada olmak üzere toplam 9 savunma oyuncusu yer alır.

15

16 SOFTBOL NASIL OYNANIR Takımlar 9’ar kişiden oluşur.
Maç 7 devre olarak oynanır. Her iki takım her devrede bir savunma ve bir hücum hakkı kullanır. Oyun, konuk takım hücum durumunda, ev sahibi takım savunma durumundayken başlar. Hücumdaki takımın oyuncularının her birine üç vuruş hakkı verilir.

17 Hücum yapan takımdan 3 oyuncu oyun dışı kaldığında; hücum yapan takım savunmaya,savunma yapan takım hücuma geçer böylelikle Birtakım;1savunma 1 hücum yaparsa 1 DEVRE yani 1 İNNİNG Tamamlanmış olur.SOFTBOL 7 inning oynanır.

18 Oyunun Amacı Hücum yapan yani topa vuran oyuncularının amacı
Topu mümkün olduğunca uzağa vurup,kalelere basarak 1 tur yapıp sayı almaktır, dilerlerse hücum oyuncuları istediği kalede durabilirler fakat bir kalede aynı anda 2 hücum oyuncusu bulunamaz.

19 BEYZBOLDA SAYI Topa vuran hücum oyuncusu çok uzağa veya oyunsahası dışına vurur ve 1.kale,2.kale,3.kale,en son anakaleye basarak 1 tur atarsa 1 sayı yapmış sayılır.Daha önceden kalelerde hücum oyuncusu varsa onlarda koşacakları için onlarda sayı yapmış sayılır.

20 Beyzbolda savunmanın yani eldivenli oyuncuların amacı:
Hücum oyuncuları kaleye ulaşmadan önce kaledeki oyuncumuza topu ulaştırıp ,koşucudan önce kaleyi kaparak veya koşucuya eldiven içindeki topla dokunarak koşucuyu elemektir.

21 Mücadele atıcı ve vurucu arasındadır. Atıcı topa
Vurdurmamaya, vurucu mümkün olduğunca uzağa vurmaya çalışır. Atıcının atması gereken doğru atış bölgesi: ana kalenin üstünden geçen ve vurucunun diz ve göğüs hizası arasındaki bölgedir. Buraya STRİKE ZONE denir.

22 Atıcının 4 atışta bu hayali bölgeye yani strike bölgesine atması gerekir.Vurucunun da topa vurmak için 3 hakkı vardır.

23 KURAL: Atıcı bu hayali kareye (strike zone)atar ve vurucu bu 3 vuruşu da yapamazsa vurucu oyundan çıkar (out olur). KURAL: Eğer atıcı 4 atışta bu karenin dışına atarsa (4 ball) atıcıya ceza olarak ,vurucu 1. kaleye topa vurmadan ilerler ve kaleyi almış sayılır

24 Vurucuyu elemenin 3 yolu vardır:
Vurucunun 3 vuruşu da yapamaması. Vurucu kaleye ulaşmadan 1.kalecinin top elinde kaleye basması veya dokunması Topa vuran oyuncunun vurduğu topu savunma oyuncusunun havada tutması.

25 Vurucu tarafından vurulan top yere değmeden önce savunma oyuncuları tarafından havada tutulursa topa vuran oyuncu elenmiş sayılır.

26 KURAL(hit by pitch) Eğer atıcı topu yanlışlıkla vurucuya atar ve top vurucuya çarparsa ,ceza olarak;vurucu topa vurmadan 1. kaleyi almış olur

27 Oyuncu değişikliği yapıldığında çıkan oyuncu bir daha oyuna giremez
Oyuncu değişikliği yapıldığında çıkan oyuncu bir daha oyuna giremez.Ama oyuncuların yerleri hakeme haber verilerek değiştirilebilir

28 Erhan SAKA SOFTBOL MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ TEŞEKKÜRLER


"SOFTBOL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları