Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞA ROTALARI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Aysun TUNA HAZIRLAYANLAR:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞA ROTALARI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Aysun TUNA HAZIRLAYANLAR:"— Sunum transkripti:

1 DOĞA ROTALARI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Aysun TUNA HAZIRLAYANLAR:
Ruken YAŞLI Elif OKTAY Veysel KARLIDAĞ Yunus Emre UÇAR Mehmet ÖZASLAN

2 DOĞA ROTALARI Sarıkamış Parkuru Kaçkarlar Ağrı Dağı Aziz Paul
Küre Dağları Yenice Ormanları

3 SARIKAMIŞ ROTASI Yılın büyük bir bölümünde karlarla kaplı olan harikalar diyarı Sarıkamış, ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Kent, sadece beş aylık kısa bir zaman diliminde kış turizminin avantajlarından yararlanabiliyor. Oysa el değmemiş doğası, tarihi mekanları, zengin kültürel kimliği, yöresel yemekleri, otantik gelenekleri ve özgün değerleriyle gerçek bir turizm potansiyeline sahiptir.  Anadolu yarımadasının Kafkasya’ya geçiş noktasında yer alan Sarıkamış, 1500 ile metre irtifadaki yüksek platolar üzerine yayılıyor.

4 Sarıkamış yerleşim merkezi zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip. Kuşkusuz bunun en önemli nedeni, bölgede değişik kavimlerin yaşaması ve Anadolu yarımadasının Kafkaslara açılan güzergahı üzerinde yer almasıdır. M.Ö yılına dayanan bir geçmişe sahip yöredeki ilk yaşam izleri Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı dönemlerine dayanıyor. Daha sonra ise Hurri, Urartu, İskit, Med, Parth, Bagratlı Ermeni Krallığı, Roma, Sasani, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi eski uygarlıkların izlerine rastlanmaktadır.

5

6

7

8 KAÇKARLAR Kaçkar Dağları, Kafkaslar’ ın bir uzantısıdır ve Karadeniz’i Anadolu’dan ayırır. Kaçkarlar ve komşu kıyıları, başlarda birçok kavim tarafından mesken tutulmuştur; daha sonraları, dağlarda Gürcüler konuçlanmaya başlamış ve muhteşem taş işçiliği örneği olan manastırlar inşa etmişlerdir. 11. yy’ den itibaren Türkler bölgeyi gitgide ele geçir-meye başlamış ve günümüzde burası, çeşitli yerel aksanların konuşulduğu ve geleneklerin sürdürüldüğü etnik açıdan karışık ve çok ilginç bir yer olarak kalmıştır. Kaçkarlar, bio-çeşitlilik bakımından dünyadaki sayılı yerlerdendir. Burada, yıllanmış yemyeşil ormanlar, bir zamanlar boğaların otladığı yüksek yaylalar, üç adet buzul kütle ile çok sayıda buzul göl ve keskin bazalt zirveleri vardır.

9 Parkurlar Süreleri 3-6 gün arasında olan sekiz adet uzun yürüyüş parkuru, ana Kaçkar hattının geçitlerinden geçmektedir. Hevek vadisi etrafındaki sekiz adet günübirlik yürüyüş yolları da işaretlenmiş ve tabelalandırılmıştır. Bu parkurların temizlenmiş ve haritalanmış olanları, toplamda 40 günü aşmakta ve orta-zor olarak derecelendirilmektedir. Daha alçaklardaki işaretli rotalar, Haziran ayından itibaren 5- 6 ay boyunca açıktır fakat, Haziran’da geçitlerden geçmek için kar ayakkabılarına ihtiyacınız olacaktır. Kar, Temmuz’dan Eylül’e kadar açılır. Büyük köylerde pansiyonlar vardır ve buzul göllerinin yakınlarında da kamp alanları mevcuttur. Düzenlenen yürüyüş gruplarından birine katılabilir veya belki de eşyalarınızı taşıması için bir katır kiralayıp bağımsız bir şekilde de yürüyebilirsiniz. Daha uzun olan parkurlar, ağaç sınırının üstündeki bölgelere özgü meraların içinden yukarı doğru tırmanır. Diğerleri ise derin ve sık köknar ile çam ormanları arasında ve coşkun akıntılar kenarında ilerler. Parkurlardan bazıları köylerle yaylalarını birbirine bağlar. Diğerleri de eski ticaret güzergahlarıdır ve çoğu dik, kimisi de çok kayalıktır. En gözde yürüyüş, 4000 mt’ deki Kaçkar Dağı’na tırmanıştır.

10 KAÇKARLAR ROTASI

11 AYDER

12 GALER DÜZÜ

13 ÇAYMAKÇUR

14 ÇAYMAKÇUR

15

16 KAÇKAR GENEL

17 AĞRI DAĞI ROTASI BULUTLARLA DANS
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı, ülkemizin doğusundaki düzlüklerde çok uzaklardan bile fark edilecek şekilde bulutlara doğru uzanıyor. Bölge yılında milli park ilan edildi. Ağrı, yıl boyunca karlı zirvesiyle Türkiye’nin en büyük kütleli buzuluna ev sahipliği yapan sönmüş bir volkandır. Kutsal kitaplara konu olan Nuh’un Gemisi efsanesi Ağrı’yı benzersiz kılan unsurlar arasındadır. Ünlü gezgin Marco Polo’nun azameti karşısında ‘hiçbir zaman çıkılamayacak’ diye nitelendirdiği Ağrı Dağı, yıllar boyunca adre-nalin tutkunlarının düşlerini süsledi.

18 Ağrı Yürüyüş Rotaları Ağrı, zirveleri 3000 metreyi geçen dağlarla çevrilidir. Bu dağların etekleri volkanik patlamalar sonucu oluşan kayaçlar ve lav akıntılarıyla kaplanmıştır. Bölge küçük göllerin yanı sıra çok sayıda kuş ve yabani çiçek çeşidine de ev sahipliği yapar. Ünlü tırmanış rotalarıyla Ağrı Dağı çevresi dağcılar ve doğaseverler arasında oldukça popülerdir. ‘Türkiye’ nin çatısı’ olarak bilinen Ağrı, ülkenin en yüksek dört zirvesine de ev sahipliği yapar: Büyük Ağrı (5137 m), Süphan Dağı (4058 m), Küçük Ağrı (3896 m), Tendürek Dağı (3533 m). Süphan Dağı’nın zirvesi Bitlis’tedir fa-kat kuzeydoğu yamaçları Ağrı ilinin sınırları içerisindedir. Ağrı yürüyüş rotaları, Büyük Ağrı, Küçük Ağrı, Süphan Dağı ve Köse Dağı zirve tırmanışlarının yanı sıra Balık ve Küp gölleri parkurlarını da içerir. 

19

20

21

22

23 AZİZ PAUL Aziz Paul, Hristiyanlığın Batı Avrupa’ya yayılmasında pek çan sorumludur. İsa’nın Yahudi dininin değişmesini amaçlayan mesajı, yalnızca Yahudiye’ deki ve Kudüs’teki Yahudilere iletilmişti. Ancak Paul bu mesajı hem Yahudi diasporasına (İsrail dışında yaşayanlara) hem de geleneksel Yunan ya da Roma tanrı ve tanrıçalarına ve diğer kültlere inananlara ulaştırmıştır. Bu süreçte, kısmen tapınma biçimleri hakkında pek çok talimat ekleyerek, kısmen de mesajı değiştirerek (özellikle kadınlarla ilgili olan kısımları) Hıristiyanlık dinini değiştirmiştir. Paul’ ün standart bir metni yoktu; ayrıca hiçbir zaman İsa’nın kendisiyle tanışmadı. Dolayısıyla İsa’nın mesajını oldukça özgür bir biçimde yorumlayabiliyordu. Eğer Aziz Paul vaazlar vermeseydi, Hıristiyanlık M.S. 66’daki Yahudi isyanı bastırıldığında ve Kudüs yandığında muhtemelen kaybolacaktı. Dolayısıyla Paul hem yaşadığı zamanın bir ürünüdür hem de bugünün üzerinde büyük bir etki yaratmıştır.

24 Aziz Paul Yolu, Antalya’nın 10 km doğusundaki Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasında yer alan 500 km’ lik ve yürümesi 27 gün süren işaretlenmiş bir rotadır. Antalya’nın 80 km kuzey doğusundaki Köprülü Kanyon Ulusal Park’ın girişindeki Beşkonak’ tan başlayan ikinci bir kolu vardır. İkinci kol, Roma antik kenti Adada’ da ilk rotayla birleşir. Rota, Roma yolları, patikalar ve orman yollarından geçer; yer yer dağ bisikletine uygundur.  ASPENDOS

25 Likya Yolu’ndan daha yabani bir rotadır, deniz seviyesinden başlar ve 2200 metreye kadar tırmanır. Rotada ortalama 2800 metreye kadar tırmanan iki opsiyonel zirve daha bulunur. Bu rota, Kate Clow tarafından 2008 yılında turizmi kırsal kesime taşımak ve Aziz Paul’ün Küçük Asya’daki ilk seyahatinde geçtiği yerler üzerinden yürüyüşçülere kırsala dair bir fikir vermek adına açılmıştır.

26 PERGE

27 SÜTÇÜLER

28 KASIMLAR YAYLASI

29 DAVRAZ DAĞLARI

30 EĞİRDİR

31 KİRİŞLİ DAĞI

32 BARLA

33 YALVAÇ

34 KÜRE DAĞLARI Koruma altına alınan bölgeler için Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) belirlediği seçim kriterleri arasında, alanın bütünlüğü, biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı, endemizim, nadirlik, hassaslık, tehditlerin önemi gibi faktörler yer alıyor.

35 İşte tüm bu kriterleri bağrında taşıyan Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin özgün coğrafi alanlarından biridir. Kastamonu ili Azdavay, Cide, Pınarbaşı, Şenpazar ilçeleri ile Bartın ili Kurucaşile ve Ulus ilçeleri sınırları içerisinde bulunan milli park, endemik bitkileri, yaban hayatı, özgün mikro kliması, jeomorfolojik oluşumları, derin vadi ve kanyonları, coşkun akarsuları, şelaleleri ve otantik değerleriyle oldukça bakir bir alan. Yöre ayrıca, tropik bölgeler dışında dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan biyolojik çeşitliliğiyle bir açık hava müzesi konumunda. 

36 AZDAVAY

37 AZDAVAY

38 PINARBAŞI

39 ŞENPAZAR

40

41

42 YENİCE ORMANLARI Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), yılında Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanını belirleyerek bunları “Avrupa Ormanları’nın Sıcak Noktaları” olarak tanımladı. Karabük ili sınırlarındaki Yenice Ormanları, Türkiye’de bulunan bu 9 sıcak noktadan birini oluşturuyor. Tropik bölgeler dışında dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan el değmemiş anıtsal ağaçları ve özgün ekosistemiyle bu harika doğa alanı, biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengindir.

43 Kuşkusuz Yenice Ormanları’nın en önemli bölümü, anıt ağaçların bulunduğu ‘Tabiat Koruma Alanları’ ve Arboretum sahasıdır. Bu bakir orman dokusunda çok çeşitli ağaç türlerinin bir arada bulunması, bunların bazılarının dünyada ender görülen çap ve boya ulaşmaları, yaban hayatı çeşitliliği, koruma alanları yaratılmasının başlıca gerekçeleridir. Yemyeşil vadilerin, yalçın zirvelerin, suyun ve nemin yarattığı zengin bitki çeşitliliğinin yansıması olan anıt ağaçlar, bu doğa harikasının en değerli hazineleri arasında yerini alıyor.

44 ROTA HAKKINDA Karabük Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı tarafından oluşturulan proje 2009 yılı Ekim ayında uygulamaya geçirildi kilometre boyunca işaretlenen yol üzerindeki 21 parkur, alternatif güzergahlarla birlikte toplam 396 kilometreye ulaşıyor. Yürüyüş parkurları günübirlik, kısa ve uzun olmak üzere 3 kategoride toplandı. Parkurlar genellikle orman yolu ve patikalardan oluşuyor. Ayrıca 292 kilometrelik dağ bisikleti rotası mevcut. 

45 Patikalarda 50 metre, orman yollarında ise çevreyi kirletmeme adına 400 metre aralıklarla uluslararası platformda ‘grande randonnee’ olarak bilinen sisteme uygun kırmızı-beyaz işaretler konularak yürüyüşçülerin işi kolaylaştırıldı. Rotaların belirginleşmesi için işaretlerin yanı sıra başlangıç ve bitiş noktalarına ve birçok kavşak noktasına tabelalar yerleştirildi. Ayrıca her parkurun tanıtılarak harita ve GPS koordinatlarının verildiği Türkçe ve İngilizce rehber kitapçıklar hazırlandı. Kitabı elektronik ortamda Yenice Kaymakamlığı’nın web sitesinde bulabilirsiniz.

46

47

48


"DOĞA ROTALARI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Aysun TUNA HAZIRLAYANLAR:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları