Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yardımlaşma & Misafirperverlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yardımlaşma & Misafirperverlik"— Sunum transkripti:

1 Yardımlaşma & Misafirperverlik
ÇAYLI BARBAROS ORTA OKULU ARALIK AYI DEĞERLER EĞİTİMİ Yardımlaşma & Misafirperverlik

2 ÖĞRENCİLERİMİZE YİYECEK YARDIMI YAPILDI

3 EV ZİYARETİ EV ZİYARETİ

4 ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZİN EV ZİYARETİ

5 ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZİN EV ZİYARETİ

6 ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZİN EV ZİYARETİ

7 YARDIMLAŞMANIN ÖNEMİ Toplum hayatımızda birlikte yaşamanın, yardımlaşmanın, paylaşmanın önemi çok büyüktür. Bir atasözümüzde "Bir elin nesi var, iki elin sesi var." bir diğer atasözümüzde ise "Ağaç kapının demir kapıya, demir kapının ağaç kapıya ihtiyacı vardır." bu sözler gösteriyor ki halkımızın düşünce olarak dayanışma fikrinin ve olgusunu ön plana çıkarması böylece birlik ruhunun geleceğe taşınması ön görülmüştür. Günlük yaşamımızda da aile içerisinde veya oturduğumuz apartmanda, bulunduğumuz mahallede komşuluk ilişkileri önemli günlerde hissedilir bir noktadadır. Bayramlarda bayramlaşmak, acı ve tatlı günlerimizi paylaşmak, nişan, düğün, hastalık, cenaze gibi durumlarda komşularımızın ve sevdiklerimizin acı ve tatlı anlarında yanlarında olmak insan olmanın gereğidir.

8 Yardımlaşma insanoğlunun sahip olduğu en güzel erdemlerden bir tanesidir. Çevremizdeki insanlara yardım etmek çok güzel bir davranıştır . Bazı durumlar içinden çıkılamayacak ölçüde zordur. Bu zorluklarla tek başımıza mücadele etsek de başarılı olamayız. Bu nedenle başkalarının yardımına ihtiyaç duyduğumuz anlar olur. Böyle durumlarda el birliği ile hareket edildiğinde zorlukların üstesinden kolaylıkla gelinebilir. Ayrıca yardıma muhtaç insanlara yardım etmek, toplumun bireyleri arasında herkesin görevi olan bir davranıştır. Biz yardıma muhtaç insanlara yardım ettiğimizde bizim zor günümüzde de bize yardım edecek birileri mutlaka olacaktır. Bir toplumun ayakta kalabilmesi, bireyleri arasındaki hoşgörü ve sağduyuya bağlıdır. Bu nedenle her zaman başkalarına karşı saygı ve sevgi ile yaklaşmalı; zor durumda olanlardan yardımımızı esirgememeliyiz.

9 Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.
Yalnız taş duvar olmaz. Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz. Birlikten kuvvet doğar. Komşu komşunun külüne Muhtaçtır.

10 Yaşlıları Ziyaret: Hepimiz önce çocuk oluruz. Ama hep böyle kalmayız
Yaşlıları Ziyaret: Hepimiz önce çocuk oluruz. Ama hep böyle kalmayız. Zamanla gençlik ve orta yaşlılık devrelerinden aşarak şayet ömrümüz varsa yaşlılık çağına ulaşırız. O halde çevremizdeki yaşlı kişilerde kendi geleceğimizi görmeliyiz. "Gülme komşuna gelir başına!" atalar sözünü hatırdan uzak tutmamalıyız. Bu yüzden yaşlılarla alay etmek şöyle dursun, aksine onları ziyaret etmeli, ellerini öpmeli, hatırlarını almalı, hizmetlerini görmeli, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalıyız.

11 Kendisinin de aynı hallere düşeceğini hatırına getirir.
MEZARLIK ZİYARETİ Ölümü hatırlamak, ölüden ibret almak ve ahireti düşünmek için mezarlık ziyaret etmek sünnettir. Kendisinin de aynı hallere düşeceğini hatırına getirir. Kimseye kötülük düşünmez. Ziyaret edenin, ölü için Kur’an-ı kerim okuması, ona dua etmesi gerekir. Bunların ölüye faydası çok olur. Kabristana girince, (Esselamü aleyküm ya Ehle-daril kavmilmüminin! İnna inşaallahü an karibin biküm lahikun) demek sünnettir.

12 ZİYARET Bizler Türküz, asla bencil olmayız Sadece kendimiz için yaşamayız Büyüklerimizi ziyaret etmeden mutlu olmayız. Misafirperverliktir en güzel yanımız Misafiri en güzel şekilde ağırlarız. Onları içtenlikle bağrımıza basarız Onlar bize gelir biz onlara uğrarız Misafirperverliktir en güzel yanımız. Yolda kalmışa, düşküne yardım ederiz. İnsanlara yardım etmeyi çok severiz Kapımızı çalan herkesi konuk ederiz. Misafirimiz baş tacıdır, ona hizmet ederiz. Kapıda karşılar yine kapıda yolcu deriz

13 Misafirlik - Misafiri Rahat Ettirmek İçin Neler Yapılmalı Herkes evine gelen misafiri iyi bir şekilde ağırlamak, onu rahat ettirdiği gibi ev sahipliğinin de beğenilmesini ister. Daha iyi misafir ağırlamanın da bazı püf noktaları vardır. Bu noktalara dikkat eden bir ev sahibi hem misafiriyle daha iyi bir iletişim kurar hem de misafirine iyi bir şekilde hizmet etmiş olmanın keyfini yaşar. Misafir ağırlamak için öncelikle evinizin hazır olması gerekir.

14 İyi bir ziyaretçi olmak; Elbette sadece ev sahipleri değil, ziyaretçi olarakolarak bir başkasının evine giden kişilerin de dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Örneğin yemek servisinizi kendiniz yapıyorsanız tabağınızı çok doldurmamak, yemek bittiğinde tabağınızı kenara itmemek gibi kurallara dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra kapıyı çaldığınızda karşınızdakine kim olduğunuzu isminizle beraber söylemek de nezaket kuralları çerçevesinde doğru bir hareket olacaktır. Ev sahibinin sohbetine katılmaya özen göstermek, onun dedikleri ile ilgilenmek de sizin iyi bir misafir olmanızı sağlar.

15 5/A-7/A-7/B SINIFINDA YAPILAN ANKET DE OKULUN YARDIM SEVERLERİ
5/A M.DURMUŞ ONAR 7/A TUĞÇE YALÇIN 7/A ABDÜLKADİR ÖCAL

16 MİSAFİRPERVERLİK – YARDIMLAŞMA
SLAYTI HAZIRLAYAN ÇAYLI BARBAROS OKULU SLAYTI HAZIRLAYAN : ÇAYLI BARBAROS OKULU


"Yardımlaşma & Misafirperverlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları