Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kitap İncelemesi Ahmet Emin Ünal

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kitap İncelemesi Ahmet Emin Ünal"— Sunum transkripti:

1 Kitap İncelemesi Ahmet Emin Ünal
OlASILIKSIZ Kitap İncelemesi Ahmet Emin Ünal

2 Bilim-kurgu, felsefe, gerilim ve macera romanı
Kitabın Özellikleri Ad : Olasılıksız Yazar : Adam Fawer Çevirmen : Şirin Yener Yayınevi : April Yayıncılık İlk Baskı Yılı : 2006 Sayfa Sayısı : 495 Bilim-kurgu, felsefe, gerilim ve macera romanı

3 Yazarın Özellikleri Amerikalı (New York, 1970) roman yazarı.
«Olasılıksız» ilk romanıdır. «En iyi ilk roman» dalında 2006 International Thriller Writers Ödülü kazanmıştır. Daha sonra «Empati» ve «OZ» adlı iki roman daha yazmıştır. Pennsylvania Üniversitesi’nin ekonomi bölümünden mezun olmuştur. İstatistik bölümünde yüksek lisans yapmıştır. Empati ilk kez Türkçeye çevrilip Türkiye’de yayınlanmıştır. Oz sadece Türkçeye çevrilip sadece Türkiye’de yayınlanmıştır. «Ben sizin tipik romancılarınızdan değilim. Romanımı HarperCollins’e satmadan önce hiç profesyonel olarak yazmamıştım. Üniversitede İngilizce uzmanı değildim bile. Aslında bunun tam tersiydim. Her zaman düzenli yazsam da, kendimi hep sayıların adamı olarak gördüm. Böylece sayısal bir alan seçtim ve ekonomi eğitimi aldım.» Küçüklüğünden beri yazar olmak istemiştir. Fakat 6 yaşında iki gözünde de kornea da hasar oluşturan nadir bir hastalığa yakalanmış (ve on yılını hastanelerde geçirmiştir). Yazmayı sevse de kendini sayısal alanda daha yetkin gördüğü için bu yolda ilerlemiş ve bu yolda başarılı da olmuştur. Fakat sevmediği bir işi yapıp ta (babası gibi) ölmek istemediğini anlamıştır (arkadaşı babası gibi kansere yakalanınca). Arkadaşıyla beraber yazmaya başlamıştır. Arkadaşı (kitabını çıkardıktan hemen sonra), (babası gibi) kanserden ölünce tam zamanlı yazar olmaya karar vermiştir.

4 Kitabın Konusu Olasılık üzerine uzmanlaşmış bir kumar bağımlısı Oyunları kazanmakta olasılık hesaplamalarını kullanır «Olasılıksız» bir durum gerçekleştikten sonra her şey değişir Rus mafyasına yüksek miktarda borçlanır Epilepsi geçirmektedir Deneysel bir tedavi teklifini kabul eder David Caine olasılık üzerine uzmanlaşmış bir kumar bağımlısıdır. Kumarda olasılık teorilerini kullanarak her zaman kazanacağını düşünmektedir. Kesin kazanacağına inandığı bir oyunda yüklü bir miktar para oynar. Fakat «Olasılıksız» bir durum gerçekleşir ve kendisini Rus mafyasına binlerce dolar borçlu olarak bulur. Beyninde oluşan bir sorun nedeniyle sürekli nöbet geçirmektedir. Dayanamayacağı bir noktaya gelince deneysel bir tedavi teklifini kabul eder ve olaylar bu noktada gelişmeye başlar.

5 Karakterler David Caine : Üniversitede istatistik dersi veren bir öğretmendir fakat sara nöbetleri yüzünden işini yapamadığı için kumar bağımlısı olmuştur. Tversky’nin çalışmaları sonucu «Laplace’in Şeytanı» olmuştur. Jasper Caine : Caine’ in şizofreni ikiz kardeşi Nava Vaner : Görevi bilgi çalmak olan CIA ajanı. Daha sonra Caine’in arkadaşı olur. Dr. Paul Tversky : Beyin üzerinde bir çoğu yasal olmayan deneyler yapan bir doktor. James Forsythe : Tversky’nin çalışmalarını çalmaya çalışan UGA araştırma merkezi başkanıdır. Julia Pearlman : Tversky’nin asistanı ve deneğidir. Tversky’nin çalışmaları sonucu ölür. Vitaly Nikolaev : Caine’in borçlu olduğu, kumar yeri sahibi Rus mafyası. Laplace’in şeytanı  Yani geleceğe dair tüm olasılıkları hesaplayarak geleceği tahmin edebilmektedir.

6 «Satranç hayat gibidir David,» demişti babası
«Satranç hayat gibidir David,» demişti babası. «Her parçanın kendi işlevi vardır. Bazıları zayıftır, bazıları ise güçlü. Bazıları oyunun başında işe yarar, bazılarıysa sonunda. Ama kazanmak için hepsini kullanmak zorundasın. Aynen hayatta olduğu gibi, satrançta da skor tutulmaz. On parçanı kaybedip, yine de kazanabilirsin oyunu. Satrancın güzelliği budur işte. İşler her an tersine dönebilir. Kazanmak için yapman gereken tek şey tahtanın üzerindeki olası hamleleri ve anlamlarını iyi bilmek ve karşındakinin ne yapacağını kestirebilmek.» Devamında «Yani bu geleceği tahmin etmek gibi bir şey mi?» diye sordu Caine. «Tahmin etmek imkansızdır. Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin.»

7 «Bir an için doğanın tüm güçlerinin ve bunu oluşturan tüm varlıkların konumlarını anlayabilen bir canlı olduğunu düşünürsek -ve bunun verileri inceleyebileceğini de düşünürsek- aynı anda evrendeki en büyük varlıkları ve en küçük atomları da hesaba katarak bir hesap yaparsa, hiçbir şey belirsiz değildir ve gelecek de aynen geçmiş gibi gözlerinin önündedir.«

8 «Gelecek, onu görene kadar şekilsizdir
«Gelecek, onu görene kadar şekilsizdir. Bir parayı havaya attığında iki olası gelecek vardır, birinde para yazı gelir, diğerinde tura, ama sen görene kadar ikisi de değildir.»

9 «Daha önce hiç silah kullanmamıştı, ama bu onu endişelendirmiyordu
«Daha önce hiç silah kullanmamıştı, ama bu onu endişelendirmiyordu. Fotoğraf çekmek gibiydi bu iş. Odakla ve bas. Aralarındaki tek fark, bir Nikon kamera, 9 milimetrelik bir Lorcin L gibi tepmezdi.»

10 Kitapla ilgili olumlu yorumlarım
Akıcı, heyecan verici, merak uyandırıcı kurgulama Üst düzey betimlemeler (Film etkisi oluşturuyor) Şans, olasılık, istatistik gibi sayısal konuları etkili bir şekilde işleme Büyük düşünürlerin kulağa çılgınca gelen hipotezlerinden yola çıkılmış Laplace in şeytanı Kelebek etkisi Heisenberg teorisi

11 Kitapla ilgili olumsuz yorumlarım
Edebi değeri düşüktür. Başyapıt olarak değerlendirilemez Daha çok kitap okuma alışkanlığını pekiştirme amaçlı okunması gereken bir kitaptır

12 Dinlediğiniz için teşekkürler...


"Kitap İncelemesi Ahmet Emin Ünal" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları