Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Saf Ses Odyometrede Test Edilen İşitme Yolları a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Saf Ses Odyometrede Test Edilen İşitme Yolları a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta."— Sunum transkripti:

1

2 Saf Ses Odyometrede Test Edilen İşitme Yolları a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta kulaktan, kemikçik zinciri vasıtası ile iletilerek kokleadaki tüy hücrelerini uyarması üzerine kurulmuştur. b)Kemik yolu iletim (Bone Conduction): Kemik yolu ile olan iletimde; ses enerjisinin doğrudan kafatası kemiklerini titreştirmesi ve bu titreşimin kokleayı doğrudan uyarması söz konusudur.

3

4 ODYOMETRE CİHAZI Saf ses işitme değerlendirmesi için odyometrede kullandığımız ekipmanlar: – KULAKLIKLAR (Receiver) Supra-aural earphone – TDH-39 – TDH-41 – TDH-49 – TDH-50 Insert earphone – ER 3-A Kemik vibratör – B-71

5 Receiverlar (Kulaklıklar)

6

7 Odyometrik Sıfır (dBSPL-dBHL) Odyometrik sıfır esasen; Test edilen frekansta; kulak zarını titreştirmek için gerekli minimum ses basınç seviyesini ifade eder. Sesin her bir frekansta dalga boyu değiştiği için, frekansa spesifik olarak basınç değerleri de değişecektir. Kullanılan kulaklığın özellikleri de odyometrik sıfır değerlerini değiştirir.

8 KULAKLIK TİPİNE GÖRE KALİBRASYON (ANSI S3.6-96) FREKANS(Hz)TDH-39TDH-49/50ER 3-A 12545.047.526.5 25025.526.514.5 50011.513.56.0 7508.08.52.0 10007.07.50.0 15006.57.50.0 20009.011.02.5 300010.09.52.5 40009.510.50.0 600015.513.5-2.5 800013.0 -3.5 dBSPL-dBHL farkları

9 İnsan kokleasının boyutu sebebiyle hassas olduğu frekans aralığı, 20-20.000 Hz arasıdır. (İşitilebilir alan) dBA skalasının filtresi, bu alanı ağırlıklı olarak kapsadığı için, odyometrelerde kullanılan skaladır.

10 Saf Ses İşitme Testine Başlangıç HASTA POZİSYONU HASTA YÖNERGESİ KULAKLIK TİPİ KULAK SEÇİMİ SİNYAL EŞİK BELİRLEME

11 HASTA POZİSYONU Hasta test odasına alındığında; Testörün yaptığı işlemleri rahatça görmemelidir. (Özellikle testörün uyaran gönderdiği tuşları...) Mümkünse; hasta doğrudan testöre bakmamalı ve rahat şekilde oturtulmalıdır.

12 Yönerge Teste başlamadan önce, hastaya ne yapması gerektiği detaylıca anlatılır. Hastaya, sesleri dinleyeceği ve bunları duyulabileceğine karşın bir çoğunun işitilmesinin güç olacağı söylenir. Hastanın çok dikkatli olması ve sesi duyduğu anda, elindeki butona basması söylenir. Hastaya yönerge şu şekilde verilebilir: '‘Kulaklıkları kulağınıza takacağım. Bunlardan bazı müzik sesi, düdük sesi benzeri sesler işiteceksiniz; bazıları alçak tonda olacak. Sesi işittiğinize emin olduğunuzda, elinizdeki butona basıp-bırakın.’ Hangi kulağınız daha iyi işitiyorsa önce ondan başlayacağız. Unutmayın bazı tonlar kolaylıkla işitilebilecek şekildedir. Fakat çoğunun işitilmesi güçtür. Onun için iyice dinlemelisiniz. Ses işittiğiniz zaman parmağınızla butona basmalısınız. Gibi yönergeler verilebilir.

13 TEST ÖNCESİNDE HAZIRLIK Kulaklık, dışkulak yolunun tam karşısına gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bunun yanı sıra kulak kepçesinin ya da tragusun oklüzyon oluşturmasına izin vermeyecek tarzda kulaklıkları yerleştirmekte son derece önemlidir. Küpeler ve bazı gözlükler, saç tokası gibi aksesuarlar kulaklığın uygun yerleştirilmesine engel teşkil ettiği zaman çıkartılmalıdır. İşitme cihazları da test boyunca çıkartılmalı, kapatılmalı ve başka yere kaldırılmalıdır. Test boyunca hastanın ağzında yiyecek maddesi olmamalıdır(sakız, şeker vb.). Hasta kulaklık ile oynarsa testör mutlak kulaklığın yerleşimini tekrar kontrol etmelidir.

14 SİNYAL Test güvenirliği daha yüksek olduğu için saf ses 1000 Hz’den başlamak yararlıdır. Çocuk ve çok yaşlılarda warble ton uyaran güvenirliği artırmaktadır.

15 Odyometride Kullanılan Saf Sesler 125 Hz 250 Hz 500 Hz 1000 Hz 2000 Hz 4000 Hz 6000 Hz 8000 Hz

16 EŞİK BELİRLEME YÖNTEMLERİ Ascending metod (Aşağıdan-Yukarı) Descending metod (Yukarıdan- Aşağı) ASHA metodu

17 Ascending Metodu (Aşağıdan-Yukarı) Kulaklıklar takıldıktan sonra daima iyi olan kulaktan teste başlanır. Test için başlangıç frekansı 1000 Hz’dir (İnsan kulağının en iyi fark ettiği frekans). Eşik değer hastanın algıladığı en düşük düzeydeki değerdir. Eşik saptamada ascending(Aşağıdan) ve descending(Yukarıdan) metotları kullanılır. Ascending metodunda, tahmin edilen işitme eşiği seviyesinin altından, yukarı doğru çıkılarak eşik saptanmaya çalışılır.

18 Descending Metodu (Yukarıdan- Aşağı) Descending metodunda; işitme eşiğinin üstünden aşağıya doğru inilerek eşik saptanmaya çalışılır. Hastanın cevabından sonra ses şiddeti 10 dB azaltılıp, 5 dB artırılarak işitme eşiği tespit edilir. İşitme eşiğinin saptanması sırasındaki ses uyarım süresi hastanın kooperasyonuna bağlı olmakla beraber; bu süre 300msn’den az, 3 sn’den çok olmamalıdır.

19 Ses uyaranlarının birbiri ardına verilme periyodları aynı olursa bu durum hastada şartlanma meydana getireceği için yanlış sonuç elde edilmesine sebep olabilmektedir. (Değişik zamanlı gönderim yapılmalıdır.) 1000 Hz’de işitme eşiği saptandıktan sonra sırası ile 2000Hz, 4000Hz, 6000Hz, 8000Hz ve 500 Hz, 250Hz,125 Hz’lerde de işitme eşikleri saptanır. İki frekans arasındaki fark 25dB ve üzerinde olduğu zaman ise ara frekanslarda(750Hz, 1500Hz,3000Hz) da işitme eşiklerine de bakılmalıdır.

20 Odyometrik olarak Normal İşitme Normal sınırlarda hava yolu işitme eşikleri

21 Saf Ses Ortalaması (dB)İşitme Kaybı Derecesi 0-15 dBNormal işitme 16-40dBÇok hafif derecede işitme kaybı 41-55dBHafif derecede işitme kaybı 56-70dBOrta derecede işitme kaybı 71-90dBİleri derecede işitme kaybı 91dB ve üzeriÇok ileri derecede işitme kaybı

22 İŞİTME KAYBI TÜRLERİ 1- İLETİM TİPİ İŞİTME KAYIPLARI 2- MİKS TİP İŞİTME KAYIPLARI 3-SENSORİNÖRAL İŞİTME KAYIPLARI

23 İLETİM TİPİ İŞİTME KAYIPLARI İşitme kaybı; kulak kepçesi (aurıcula), dış kulak yolu, kulak zarları, orta kulak seviyesinde ortaya çıkan patolojiler sonucunda gelişen işitme kayıplarıdır. Odyometrik olarak; normal veya normale yakın kemik yolu eşiklerine, hava iletim yolunda, değişik derecede kayıplar eşlik etmektedir. Hava–kemik aralığı (air-bone gap) görülür.

24 odyo

25 2- MİKS Tip İşitme Kayıpları Hava yolu iletim patolojisine eşlik eden, kemik yolu patolojilerinin oluşturduğu işitme kayıplarıdır. Adından da anlaşılacağı gibi iki sistemi birden etkileyen patolojilerdir. Normal sınırların altına inmiş kemik yolu eşikleri ve hava yolu işitme eşikleri arasında da aralık bulunmasıdır.

26 odyo

27 İLETİM-MİKS TİP İŞİTME KAYBI YAPAN HASTALIKLAR 1)AURICULA VE DIŞ KULAK LEZYONLARI : a)Konjenital anomaliler b)Dış kulak yolu stenozu c)Otitis eksterna d)Som (Seröz otitis media ) e)Kom (Kronik otitis media ) f)Otosclerosis g)Travmalar h)Tümörler j)Buşonlar k)Yabancı cisimler l) Egzositozlar

28 İLETİM-MİKS TİP İŞİTME KAYBI YAPAN HASTALIKLAR 2) KULAK ZARINA AİT LEZYONLAR: MYRİNGİTİS MYRİNGOSCLEROSİS ZAR PERFORASYONLARI √ Santral √ Minimal √ Marjinal √ Subtotal ve total

29 İLETİM-MİKS TİP İŞİTME KAYBI YAPAN HASTALIKLAR 3) ORTA KULAK LEZYONLARI : -Konjenital malformasyonlar -Östaki disfonksiyonu -Otitis media (Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra östaki tüpü yoluyla mikroorganizmaların orta kulağa ulaşması söz konusudur. Havalanması azalıp, enfeksiyon ajanlarının girişi ile enfeksiyon oluşarak iletim tipi işitme kaybı yapmaktadır...)

30 3-SENSORİNÖRAL İŞİTME KAYIPLARI İç kulak ve işitme sinirine ait patolojilere bağlı işitme kayıplarıdır. Odyometrik olarak ; kemik yolu ve hava yolu eşikleri normal sınırların dışında, değişik derecelerde işitme kaybı görülür. Hava-kemik aralığı (air-bone gap) yoktur.

31 SENSORİNÖRAL İŞİTME İŞİTME KAYBI YAPAN HASTALIKLAR 1)KOKLEAR LEZYONLAR: a)Heriediter hastalıklar(Genetik ) b)Enfeksiyonlar (Labirentit ) c)Menire hastalığı d)Presbiakuzi e)Ototoksite f)Akustik travma h)Travmalar j)Glomus jugulara tümörleri

32 SENSORİNÖRAL İŞİTME İŞİTME KAYBI YAPAN HASTALIKLAR 2)RETROKOKLEAR LEZYONLAR: - Travma -Tümörler -Enfeksiyonlar(Kızamıkçık, Menenjit) -Doğum travması(Anoksi) -Eritroblatotis fetalis(Kan uyuşmazlığı) -Nörolojik hastalıklar

33 İŞİTMENİN ÖLÇÜMÜ Temel Diapozon Testleri : ► Weber ► Rinne ► Gelle ► Schwabach

34 Diapozon Do tınısı oktavlarıdır ( 128, 256, 512, 1024, 2048Hz...) Pür Ton (Saf seslerdir. Şiddet ve frekans peryodikliği vardır.)

35 Diapozon Testleri Weber Testi Kafatası kemikleri üzerine diapozon yerleştirilerek, kemik yolu iletiminin incelenmesi yöntemidir.

36 WEBER Nasıl Yapılır ? Diapozon titreştirildikten sonra ; başta orta hatta-genellikle glabella üzerine konur.Bu amaçla, diapozon vertex, çene veya dişler üzerine de konulabilir. Sonuçlar diapozon titreşiminin işitildiği yöne doğru ‘Weber ortada, sağa veya sola lateralize’ şeklinde belirtilir.

37 Sağda mı, solda mı, ortada mı işitiyorsunuz? Weber Testi

38 Weber İşitme Kayıplarına göre Sonuçları İşitme Şekli Weber Sonuçları Normal işitme Orta hatta duyulacaktır. İletim tipi işitmeKayıp olan tarafa kayıplarındaletaralizedir Sensorinöral işitmeSağlam olan tarafa Kayıplarında letaralizedir.

39 Saf Ses Odyometri Saf ton sesler vererek; işitme eşiğini saptamaya yarayan subjektif bir yöntemdir. Elde edilen eğriye odyogram denir. Odyogramlar hava yolu ve kemik yolu ayrı ayrı ölçülerek elde edilir. Ses Hz birimine göre apsiste, işitme eşiği veya şiddeti ise ordinat düzleminde dB olarak gösterilir.

40 Odyogramda Kullanılan Semboller Sağ kulak hava yolu eşiği kırmızı renkli; O-O-O Sağ kulak kemik yolu eşiği <-<-< Sol kulak hava yolu eşiği mavi renkli; X-X-X Sol kulak kemik yolu eşiği mavi renkli >->-> Maskelenmiş Sağ Kulak H.Y. Eşiği; Maskelenmiş Sol Kulak H.Y. Eşiği; Maskelenmiş Sağ Kulak K.Y. Eşiği; [ Maskelenmiş Sol Kulak K.Y. Eşiği; ] Sembolleri ile odyograma işaretlenir.

41 Odyogram Örneği

42 Hava Yolu Ölçümleri Saf ses odyometride hava yolu ölçümü yapılırken; kalibre edilmiş kulaklıklar kulak kepçesine yerleştirilerek önce iyi duyan kulakla, ölçüm 1000Hz’de başlanır. Daha sonra sırasıyla 2000, 4000, 6000, 8000, 500 ve 250 Hz’de bakılır. Önce 30 dB’den başlanır. İşitme var ise; 20 dB ve daha aşağı düzeylere inilir. Sinyallerin verilme süresi 500 ms. İle 1000 ms arasında olmalıdır. Eğer hasta 1000 Hz’de 30 dB’de verilen ilk uyarıyı duymuyorsa 40 dB şiddette tekrar denenir. Cevap alıncaya kadar bu artırım yapılır.

43 Bu yöntemle; frekanslara göre duyduğu en az ses şiddetini saptayabiliriz. Bulduğumuz hava yolu iletimi eşik değerleri bize; hastanın hava yolundan ne kadar işittiğini gösterir.

44 Kemik Yolu Ölçümü Kemik yolu ölçümü 500-4000Hz ile sınırlandırılmıştır. Temporal kemiğin mastoid çıkıntısına bir vibratör yerleştirilerek teste hava yolu ölçümünde olduğu gibi 1000Hz’de, hastanın duyabileceği şiddette (30dB) başlanır. Daha sonra yüksek frekanslara geçilir.

45 Hava yolu eşik değeri, tek başına hastanın şikayetlerinin nedeni, lokalizasyonu hakkında kısıtlı bilgi verir. Kemik yolu eşik değeri, bize işitme kaybının nedenini göstermekte daha fazla bilgi sağlar. Kemik yolu eşik değeri, sensorineural sistemin ölçümünü gösterir. Aynı zamanda kemik yolu duyarlılığı orta kulağın durumundan tamamen bağımsız olmadığından işitme kaybının nedeni hakkında bilgi vermektedir.

46 Konuşma (Speech) Odyometrisi İnsan sesini stimülüs olarak kullanarak, bu yolla odyometrik değerlendirme yapmaya yarayan teste Konuşma (Speech) Odyometrisi denir. Tonal sesler, odyometride yapay seslerdir ve doğada bulunmazlar. Kulağın ise en önemli görevi; insan sesini duymak ve onu değerlendirmektir. O halde insan sesini sonar stimülüs olarak kullanmak ve insan sesi karşısında kulağın durumunu saptamak, işitmesi ölçülen kişinin kulağının fonksiyonu hakkında gerçek bilgi verir.

47 Konuşma (Speech) odyometrisinde çeşitli eşikler ve seviyeler tanımlanmıştır: Konuşmayı Alma Eşiği (Speech reception thereshold-SRT) Konuşmayı Ayırt Etme (SDS) En Rahat Dinleme Eşiği (MCL) Rahatsız Edici Seviye (UCL)

48 1-Konuşmayı Alma Eşiği (SRT) Hastanın kendisine verilen kelimelerin %50’sini doğru olarak işitebildiği ses şiddetidir. Test şu şekilde uygulanır: Hastanın saf ses ortalamasının (PTA) 10-15 dB üstünde 3 heceli altı kelime verilir. Hasta hepsini doğru olarak tekrarlarsa 5 dB şiddet azaltılır, ve yeniden 3 heceli başka bir kelime listesi verilir. Bunu da doğru tekrarlarsa 5 dB azaltılarak sürdürülür. Hasta 6 kelimeden; örneğin 2’sini doğru yanıtlamış yani %50’nin altına düşmüşse bir önceki basamakta vermiş olduğumuz şiddet hastanın SRT skorunu belirlemiş olur.

49 Üç Heceli Kelime Listesi 1- Hatıra 1- Salıncak 1- Hemşire 2- Fotoğraf 2- Oduncu 2- Havadar 3- Hediye 3- Harika 3- Paskalya 4- Tebeşir 4- Bayraklı 4- Parmaklık 5- Sinema 5- Hamarat 5- Merdiven 6- Tükenmez 6- Hünerli 6- Sıradağ …

50 2- Konuşmayı Ayırt Etme (SDS) Bu test için hastaya SRT eşiğinin üzerine 25-40 dB eklenerek, hastanın en rahat dinlediği işitme seviyesi bulunur. 50 tane tek heceli kelime listesi verilir. Her doğru ve yanlış cevapladığı kelime sayılır ve doğru cevaplar %2 ile çarpılır, ortaya çıkan rakam hastanın SDS yüzdesidir. Normal işitmeye sahip kişide bu oran ortalama %88 olmalıdır.

51 Tek Heceli Kelime Listesi 1- Kas 11- Bek 21- Türk 2- At 12- Sel 22- Yaş 3- Ney 13- Rey 23- Ver 4- Öç 14- Aç 24- Çek 5- Bir 15- Dün 25- Şap 6- Küf 16- Koz …. 7- Saz 17- Ürk 8- Fon 18- Zar 9- Pes 19- Bay 10- Yün 20- Baş

52 3- En Rahat Dinleme Seviyesi (MCL) SRT ile rahatsız edici ses seviyesi (UCL) arasında kalan kısım hastanın en rahat dinleme seviyesidir. ( SRT+25-40)

53 4- Rahatsız Edici Seviye (UCL) Hastanın verilen şiddetten rahatsız olduğu noktadır. Başka bir deyişle; hastanın verilen şiddeti tolere edemediği şiddettir.

54 Saf Ses Odyometride Maskeleme Bazı durumlarda kullanılan sinyaller testi yapılan kulak yerine diğer kulak tarafından algılanabilir. Bu durumda maskeleme karşı kulağa yansımayı engellemek için kullanılır. Az işiten kulaktan verilen eşik veya eşiğe yakın yakın bir uyaranın kafa kemikleri ile iyi işten kulağa yansımasına transkranial lateralizasyon denir.

55 MASKELEME Bir sinyalin eşiğinin, ikinci bir sinyal verilmesi sonucu yükselmesidir.

56 MASKELEME NEDEN GEREKİR? Test edilen kulağa verilen sinyal yeterince şiddetliyse, test edilmeyen kulağın uyarılması olasıdır.

57 Maskelemede Kullanılan Gürültü Türleri White Noise Narrow Band Noise

58 Kulaklıklar, kafatası kemiklerinin hareketine neden olacak ölçüde titreşebilir. – Kulak üzerine yerleştirilen kulaklıklar, çok yüksek şiddet düzeylerinde kemik vibratör fonksiyonu görebilir.

59 Ses, kulaklıkların altından kaçarak test edilmeyen kulağa ulaşır. – Normalde varolan kulaklar arası azalma aşılarak, hava iletimi yoluyla test edilmeyen kulak uyarılır. ( Yakullo,1996)

60

61 KEMİK İLETİMİNDE MASKELEME KURALI

62 HAVA İLETİMİNDE MASKELEME KURALI

63 Amaç: GERÇEK İŞİTME EŞİKLERİNİN BULUNMASI

64 MASKELEMEDE Kulaklar arası geçişte azalma miktarı Test sinyal düzeyleri Etkili (effective) maske düzeyleri Santral maskeleme Tıkanma etkisi Maske gürültüsünün özellikleri Her kulak için hava-kemik aralığı göz önünde bulundurulmalıdır.

65 Maskelemede çok önemli bir kavram: “KULAKLAR ARASI GEÇİŞTE AZALMA” miktarı

66 KULAKLAR ARASI GEÇİŞTE AZALMA, (INTERAURAL ATTENUATION) test kulağına verilen bir sinyalin, kafatası boyunca ilerleyerek belirli bir şiddet azalmasıyla test edilmeyen kulağa iletilmesi olgusudur.

67 Kulaklar arası azalma miktarı, frekanslara ve odyometri sırasında kullanılan dönüştürücü (transducer) tipine göre değişiklik gösterir.

68

69

70 Kemik iletiminde, kafatası alçak frekanslarda tek bir birim olarak titreşir.

71 Sinyal kemik iletimi ile verildiğinde; kulaklar arası geçişte azalma “sıfır” olarak kabul edilir.

72 KLİNİK UYGULAMA Kulaklıklar Kulak üzerine yerleştirilen 40 dB (TDH Kul.) Kulak kanalına yerleştirilen 50 dB (İnsert Kul.) Kemik yolu vibratörleri 0 dB

73 EN BASİT SÖYLEYİŞLE İki kulak işitme eşikleri arasındaki fark, kulaklar arası geçişte azalma miktarı kadar veya daha fazla ise; İYİ KULAĞIN MASKELENMESİ GEREKLİDİR.

74 MASKELEMEDE Kulaklar arası geçişte azalma miktarı Test sinyal düzeyleri Etkili (effective) maske düzeyleri Santral maskeleme Tıkanma etkisi Maske gürültüsünün özellikleri Her kulak için hava-kemik aralığı göz önünde bulundurulmalıdır.

75 MASKELEMEDE Kulaklar arası geçişte azalma miktarı Test sinyal düzeyleri Etkili (effective) maske düzeyleri Santral maskeleme Tıkanma etkisi Maske gürültüsünün özellikleri Her kulak için hava-kemik aralığı göz önünde bulundurulmalıdır.

76 ETKİLİ MASKE Belirli bir düzeydeki gürültünün işitme eşiğinde meydana getirdiği kayma miktarıdır. Aynı kulağa verildiğinde, belirli bir sinyal için bu gürültünün eşiği hangi düzeye çıkaracağını belirtir.

77 MİNİMUM MASKELEME DÜZEYİ Maskeleme şiddet düzeyi, maskelenen kulakta gerekli eşik kaymasını sağlayacak ölçüde büyük olmalıdır.

78 MAKSİMUM MASKELEME DÜZEYİ MASKELEME ŞİDDET DÜZEYİ, MASKELENEN KULAKTAN KARŞIYA GEÇEREK TEST KULAĞINDA EŞİK KAYMASI OLUŞTURACAK ÖLÇÜDE BÜYÜK OLMAMALIDIR.

79 AŞIRI MASKELEME Maskeleme şiddet düzeyinin, maskelenen kulaktan karşıya geçerek test kulağında eşik kayması oluşturacak ölçüde büyük olmasıdır.

80 MASKELEMEDE Kulaklar arası geçişte azalma miktarı Test sinyal düzeyleri Etkili (effective) maske düzeyleri Santral maskeleme Tıkanma etkisi Maske gürültüsünün özellikleri Her kulak için hava-kemik aralığı göz önünde bulundurulmalıdır.

81 Hava-Kemik Aralığı Yeterli maskelemeyi sağlayabilmek için; test edilmeyen kulaktaki hava-kemik aralığı da maske miktarına eklenmelidir.

82 MASKELEME YÖNTEMLERİ Formül yöntemi Plato yöntemi

83 Plato Yöntemi Klinikte kullanım kolaylığı yüksektir. Ancak: Yetersiz maskeleme Kulaklar arası geçişte azalma miktarı Tıkanma etkisi Aşırı maskeleme olguları iyi bilinmelidir.

84 Yetersiz Maskeleme Maskeleme şiddet düzeyinin, maskelenen kulakta, gerekli eşik kaymasını sağlayacak ölçüde büyük olmamasıdır.

85 Etkili Maskeleme Belirli bir düzeydeki gürültünün işitme eşiğinde meydana getirdiği kayma miktarıdır.

86 Aşırı Maskeleme Maskeleme şiddet düzeyinin, maskelenen kulaktan karşıya geçerek test kulağında eşik kayması oluşturacak ölçüde büyük olmasıdır.

87 PLATO YÖNTEMİ İLE SAF SESLERİN MASKELENMESİ

88 Hava iletimi için Maskeleme başlangıç düzeyi = HİE NTE + 10/15 dB

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106 Kemik iletimi için Maskeleme başlangıç düzeyi = HİE NTE + 10/15 dB + TE

107 20 dB NBN

108 30 dB NBN

109 40 dB NBN

110 50 dB NBN

111 60 dB NBN

112 70 dB NBN

113 75 dB NBN

114 80 dB NBN

115 85 dB NBN

116


"Saf Ses Odyometrede Test Edilen İşitme Yolları a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları