Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEDENİ HUKUK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEDENİ HUKUK."— Sunum transkripti:

1 MEDENİ HUKUK

2 Sosyal hayatı düzenleyen kurallar şunlardır:
1) Din Kuralları 2) Ahlak Kuralları yaptırımları (müeyyideleri) manevidir (ayıplanma, kınanma vs.) 3) Görgü (teamül) Kuralları 4) Hukuk Kuralları yaptırımı maddidir (cebren icra edilebilir-kendilerine uyulması devlet kuvveti yardımıyla sağlanabilen kurallardır). Hukuk: İnsanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen maddi yaptırımlı, genel (aynı durumdaki herkese uygulanabilmesi), soyut (belli ve tek bir olaya değil aynı özelliği gösteren bütün olaylara uygulanmasıdır) ve sürekli (yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kaldırılıncaya kadar uygulanabilme) kurallar bütünüdür.

3 Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir. 2) Mevzu Hukuk: Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan, yetkili bir makam tarafından konulmuş olan sadece yazılı hukuk kurallarını ifade eder. Örf ve adet bu kavrama girmez. 3) Tabii Hukuk (İdeal hukuk): Olması gereken (de lege feranda) hukuk kurallarını ifade eder. 4) Tarihi hukuk: Yürürlükten kalkmış olan hukuktur. Ör. Mecelle.

4 Kamu Hukuku: Devlet ile bir kişi veya diğer bir devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına denir. Devlet ile kişinin girmiş olduğu bir hukuki ilişkinin kamu hukukuna dahil olabilmesi için devletin söz konusu ilişkiye kamu kudretinin sahibi olarak girmesi gerekir (egemenlik yetkisi teorisi). Kamu Hukukunun Alt Dalları 1) Anayasa Hukuku 2) İdare Hukuku 3) Ceza Hukuku 4) Yargılama hukuku: Bu kurallar şekli hukuku oluşturur. Medeni Usul Hukuku Ceza Yargılaması (muhakemesi) hukuku Anayasa yargısı İdari yargı Seçim yargısı f) İcra – iflas hukuku 5) Devletler Genel (umumi) Hukuku 6) Mali (özellikle vergi) Hukuk 2) Özel Hukuk: Bir kişi ile diğer bir kişi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuktur. Özel hukukta taraflar arasında eşitlik ilkesi söz konusudur.

5 Özel hukukun dalları Özel Hukukun Alt Dalları
1) Medeni Hukuk: Özel hukukun en geniş ve en önemli dalıdır. Medeni hukuk kelime anlamı itibarıyla “şehir hukuku” demektir. Terimin kökeni roma hukukuna dayanır. Türk medeni hukuku temel olarak Roma-Germen hukuk sistemine dayanmaktadır. 2) Borçlar Hukuku 3) Ticaret Hukuku 4) Devletler Özel Hukuku Özel hukukun dalları

6 Hak: Hukuk düzeni tarafından kişilere tanınmış olan yetkilere, menfaatlere hak denir. Hukukta hak sahibi olabilen ve borç altına girebilen varlıklara şahıs (kişi) denir. Haklar doğdukları hukuk kurallarına göre kamu hakları ve özel haklar diye ikiye ayrılır: 1) Kamu hakları: Kamu hukukundan doğan haklardır. Ör. Seçme-seçilme, memur olma hakkı. 2) Özel haklar: Özel hukuktan doğan haklardır. Ör. Alacak hakkı, mülkiyet hakkı, kişilik hakları, fikri haklar. Özel haklardan yararlanmada kural olarak herkes eşit olduğu halde, kamu haklarından yararlanmada herkes eşit değildir. Kamu haklarından yararlanmak için vatandaş olmak ve hukuk düzenince belirlenen koşulları taşımak gerekir. Kamu ve özel haklar


"MEDENİ HUKUK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları