Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YILI BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YILI BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 2015-2017 YILI BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TRAİT PROJESİ ( RO01-KA ) YILI BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2 TRAit projesi (2015-1-RO01-KA202-015084 )
Training Transversal Skills : Mesleki eğitimde kariyer gelişiminin desteklenmesi ve çekirdek yeterliliklerin/becerilerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir araştırmadır. Proje boyunca üzerinde çalışacağımız çekirdek yetiler şunlardır: Kişilerarası ve toplumsal iletişim Öğrenmeyi öğrenme Sosyal ve toplumsal beceriler İnisiyatif ruhu yaratma ve Girişimcilik Kültürel farkındalık ve anlatım Sürdürülebilir kalkınma ve ahlaki değerler Erasmus +KA2 Stratejik ortaklık Projesi/Yenilik için işbirliği ve iyi örneklerin karşılıklı alışverişi iki yıllık bir projedir.

3 TRAit Projesi Koordinatör ülke Romanya-(Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari ) koordinatörlüğünde Türkiye-Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü İtalya-Bluebook S.R.L. İtalya-Archivio della Memoria Avusturya-Frauenberatungsstelle Oberpullendorf Çek Cumhuriyeti-ProEduca altı ortaktan oluşmaktadır.

4 MESLEKİ EĞİTİM OKULLARININ PROJEMİZE KATKISI NEDİR?
Öğretmenler olarak amacımız mesleki eğitim liselerindeki öğrencilerin çekirdek yetkinliklerini geliştirmek ve onları iş hayatına hazırlayabilmektir. Mesleki eğitimde çekirdek yetilerin geliştirilmesine yönelik olan TRAit projesi, Fikri çıktılar kapsamında Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü-civic competences (sosyal yetiler )konusunda bir e –öğrenme modülü hazırlamıştır. Ayrıca diğer ülke ortaklarını da hazırladığı e-öğrenme modülleri sitesinde yayınlanmıştır. Öğrencilerimiz proje e-modülüne girerek ,bireysel olarak bu yetkinlikler hakkında eğitim alabilir , ayrıca bu eğitimlerin sonunda sertifika alarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilirler.

5 MESLEKİ EĞİTİMDE ÇEKİRDEK BECERİLER ARAŞTIRMASI
TRAIT projesinin ilk aşamasında(fikri çıktı 1 ) , 5 farklı ülkede ve proje kapsamında seçilen mesleki lise öğretmen ve usta öğreticilerine en yüksek ve en düşük başarıya sahip öğrencilerini değerlendirmelerini sağlayan , ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelerdeki işverenlere en iyi performansı ve en düşük performansı sergileyen çalışanı değerlendirmelerine fırsat tanıyan bir anket uygulanmıştır. Anketlerin değerlendirilmesi proje koordinatörü olarak Romanya /Iaşi Üniversitesi tarafından yapılmıştır. Anket sonuçları tüm katılımcılar ve projemizle ilgilenen tüm öğrenenlerle paylaşılmak üzere Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan resmi web sitesinde paylaşılmıştır.

6 Avrupa çerçevesi kavramında sekiz temel beceri baz alınmıştır:
Anadilde iletişim, yabancı dilde iletişim, matematik, bilim ve teknoloji alanındaki temel yetkinlikler, dijital alandaki yeterlilikler, öğrenmeyi öğrenme, sosyal ve toplumsal beceriler, girişimcilik ruhu. İlk dört yeterlilik: Anadilde iletişim ve okur yazarlık, matematiksel yeterlilik, bilim ve teknolojik yeterlilikler ve yabanci dilde iletişim; geleneksel yöntemlerle/derslerle öğrenilebilir ve bu nedenle konu tabanlı müfredatta yer alır. Bu gruptaki yeterlilikler (çoğunlukla bilişsel), ölçülebilir nitelikte (ulusal ve uluslararası düzeyde) görülmektedir. Yeterlilikler testlerle ölçülebilir kapsamdadır ve bu test sonuçları sınıf ve okul sistemi düzeyinde , okullaşma oranını artırma çalışmalarında kullanılır.

7 İkinci grupta yer alan beceriler : öğrenmeyi öğrenme, sosyal ve toplumsal yeterlilikler, girişimcilik ruhu , kültürel farkındalık ve anlatım yeteneğidir. Eğer bu yeterlilikler kazandırılmak isteniyorsa daha yüksek bir düzeyde müfredatlar arası düzenlemeyi gerektirir. Bu grupta yer alan yeterliliklerin, eleştirel düşünme, yaratıcılık, yenilikçilik, problem çözme, risk değerlendirmesi, karar alma ve duyguların yapıcı yönetimi gibi çekirdek yeterlilikler/beceriler tarafından desteklendiği düşünülmektedir.

8 Yeterlilikler ve Bu Yeterliliklerin Aktarılabilirliği Konusu Üzerine TRAIT Yaklaşımı
Devam eden TRAIT Projesi son dört çekirdek beceriyi/yeterliliği geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu yeterlilikler hayat boyu öğrenme için gerekli olan öğrenmeyi öğrenme, sosyal ve toplumsal yeterlilikler, girişimcilik ruhu, kültürel farkındalık ve anlatımdır(Avrupa Birliği Konseyi, 2006). Bu projeye dahil olan ortaklar tarafından yapılan ilk araştırmalar, araştırmanın odak grubunu oluşturan usta öğreticiler, öğretmenler ve işverenler tarafından ortaya konulan 2 ekstra çekirdek yeterliliği de ele almamız gerektiğini ortaya çıkartmıştır. Bu yeterlilikler kişilerarası iletişim ve ahlaki değerler, (Iletişim tabanlı bir toplumda giderek gelişen dünya ekonomisi uzun vadeli bir potansiyel olarak göz önüne alındığında) sürdürülebilir kalkınmadır.

9 Türkiye örneklemi için, öğretmenler ve usta öğreticiler tarafından değerlendirilen en iyi performans gösteren hedeflerin çekirdek becerileri ile en düşük performans gösteren hedeflerin çekirdek becerileri ortalamaları farkları.  

10 İşverenler örneklemi için, en iyi performans gösteren hedeflerin çekirdek becerileri ile en düşük performans gösteren hedeflerin çekirdek becerileri ortalamaları farkları.  

11 Araştırmanın sonuçları ‘’en iyi çalışma performansını gösteren ‘’ ve ‘’en düşük çalışma performansını gösteren ‘’ bireyler ele alınarak açıklanmıştır. Bireylerin performansları ele alındığında , usta öğreticiler/öğretmenler ve iş verenler değerlendirmelerinde girişimcilik ve öğrenmeyi öğrenme tabloda ilk sırayı almışlardır. Genellikle sıralamanın sonunda ise (ulusal bağlamda küçük farklılıklar olmasına rağmen) kültürel farkındalık, kişilerarası ve toplumsal iletişim ve bireysel yeterlilikler yer almaktadır. Buradan hareketle , bu araştırma yüksek çalışma performansını gösteren bireylerin , öğrenmeyi öğrenme ve girişimciliği tanımlayıcı beceriler olarak belirlediğini göstermektedir. Ülkeler değerlendirildiğinde, bu durum bazı istisnalar olmasına ragmen , bütün örneklerde benzer durumdadır.  

12 Türkiye’de ise ,en önemli çekirdek beceri sürdürülebilir kalkınmadır
Türkiye’de ise ,en önemli çekirdek beceri sürdürülebilir kalkınmadır. Bu sıralamayı öğrenmeyi öğrenme takip eder. Girişimcilik ise orta sıralarda yer almaktadır.   En iyi öğrencilere (geleceğin çalışanları olarak ) ve en iyi genç çalışan örneklerine/değerlendirmelerine bakıldığında, tanımlayıcı çekirdek beceriler öğrenmenin nasıl olacağını ve girişimciliği bilmektir. En iyi öğrenciler için sıralamanın en alt basamağında kişisel beceriler , kişiler arası ve toplumsal beceriler yer almaktadır. Sonuç olarak eğer iyi bir gelecek için en uygun çalışan profilini düşündüğümüzde , mevcut çalışanın mesleğe özgü teknik yeterliliklere ek olarak en azından nasıl öğreneceğini bilme kabiliyetine ve girişimcilik ruhuna sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle gelecek için düzenlenecek olan yada mevcut çalışan için düzenlenen eğitim modeli bu iki çekirdek beceriyle ilgili bilgi ve çalışmaları içermelidir.

13 EĞİTİM MODÜLLERİNİN DÜZENLENMESİ
‘Fikri Çıktılar İki ‘ bölümünde, geleceğin çalışanları olarak günümüz öğrencilerinde çekirdek becerilerin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla 6 eğitim modülü hazırlanmıştır. Dünyanın her yerinde farklı kültürel özelliklere ,dillere sahip öğrenciler için her modül proje ortakları tarafından kendi dillerine çevrilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin/usta öğreticilerin , öğrencilere e-öğrenme modülünün içeriği konusunda yardımcı olabilmeleri yada derslerinde kullanabilecekleri niteliklere sahip olan bu modülü eğitim öğretim müfredatlarına kolayca entegre edebilmeleri için öğretmen kılavuzu/el kitabı hazırlanmıştır. Her eğitim modülü 3 bölümde oluşmuştur. Birbiriyle bağlantılı olan bu bölümlerin her biri için ayrı açıklama, derine inme ,araştırma ve değerlendirme bölümleri bulunmaktadır.

14 Eğitimciler için Açıklamalar
Modüller / Bölümler Altı modülde yer alan her bölüm ,belirli bir konuyu görsel öğelerle ve anahtar kelimelerle anlatmaya yönelik hazırlanmıştır. Bölümler kısa ve konu odaklıdır.  Modüllerin hepsini yada bir bölümünü ,eğitim öğretim kurslarında kullanabilirsiniz Bu e-öğrenme modülü özellikle mesleki eğitim alanındaki eğitim öğretim derslerinde , faaliyetlerinde kullanılabilir. Ayrıca her modül farklı bir ders anlatımı başlangıcında öğrenenleri öğrenmeye motive etmeyi amaçlayan bir önsöz içermektedir. Önsöz , kursun içeriğinde yer alan , minimum derecede ekstra detaylarla ilişkilendirilen tamamen konu odaklı ve birbiriyle bağlantılı bilgiler toplamıdır.  Tüm içerikler “bölümlere ayrılmış” her bilginin kavranılmasını kolay hale getirecek şekilde , başlıklar altında toplanmıştır . Bölüm başlıklarına tıklayarak, sisteme ders anlatımına başlama komutunu vermiş olacaksınız. Önemli Yaklaşımlar Uyum sağlama : Hazırlanan bu eğitmen kılavuzunu uygulanması zorunlu bir araç yerine bir kaynak olarak görmek önemlidir. Tüm bölümler farklı bağlamlarda yerel ve uluslararası düzeylerde , birçok farklı öğrenen tarafından uygulanmış ve test edilmiş olmasına rağmen , materyaller her zaman , belirli hedef kitleye ve içeriğe göre tekrar uyarlamaya ihtiyaç duyar. Etkinlikler , materyaller tekrar gözden geçirilerek ve sadece uygun olanlar kullanılarak , farklı kültürlere adapte edilebilir. Yerel istatistikler ve konular, kültürel uygulamalar ya da toplumsal geleneklere dayalı olarak ilave vaka incelemeleri veya rol oyunları hazırlanabilir. Modüler oturumlar, katılımcıların eğitim seviyesi ve uzmanlığına bağlı olarak uzatılabilir veya kısaltılabilir. Bu öğrenme aracı sadece materyalleri iyileştirme amaçlı değildir. Eğitimcilere ,katılımcılar için materyalleri nasıl yapılandırmaları konusunda daha dikkatli bir şekilde düşünmeleri gerektiğini hatırlatmaktır.

15 Esnek Olma Materyalleri kullanmada esnek bir yaklaşıma yer vermek çok önemlidir. Eğitim araçlarının türlerinin ve kaynaklara göre kullandığınız yaklaşımların seçiminde esnek olun. Tüm etkinlikler geniş bir öğrenen yelpazesi için dizayn edilmiştir. Ayrıca öğrenenlerin deneyimlerini paylaşmalarına ve başarılı öğrenme faaliyetleri için katkı sağlamalarına olanak sağlar. Öğrenmeyi değerlendirme TRAIT uygulamasında , öğreticilerin /eğitimcilerin rolü öğrenmeyi sağlamaktır. Eğitimciler öğrenme çevresinin öğrenmenin amacına uygun olarak düzenlendiğini, bilginin ve deneyimlerin paylaşıldığını ve tüm öğrenenlerin öğrenme etkinliğine aktif katılımını sağlamaktan sorumludur. Diyalog kurmaya açık olma Soru sormak: Soru sorma öğretici bir konuşmayı başlatır yada sonlandırır. Cümleleri gözden geçirmek: İşittiklerinizi tekrar farklı kelimelerle ifade ederek, kendi anlayışınızı geliştirir ve konuşmacıyı , ne söylediğini sizin kelimelerinizle tekrar dinlemesi için cesaretlendirirsiniz. Tartışmaları teşvik etmek: Tartışmalar öğrenmeyi derinleştirir ve farklı bakış açıları kazandırır. Öğrenen ile öğrenini ve öğrenen ile öğretmeni karşı karşıya getirir. Aktif dinleme becerileri Etkili tartışmaları kolaylaştırmak için çok önemlidir. Grup içerisinde fikir birliğini ve anlayışı inşa eder . Aktif dinleme becerilerine ; cesaretlendirme, açıklama, yorumlama ,özetleme ve geçerliliğini sağlama dahil edilebilir. Sürekli olarak geri dönüt sağlayın. Adil ve merhametli geribildirim, öğrenme için güçlü bir uyarıcı olabilir. Öğrenenlerin,öğrenmenin akabinde gerçekleşen uygulamalar için ihtiyaçlarını giderir.

16 ZAMAN AYIRDIĞINIZ VE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"YILI BURDUR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları