Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BODRUM HALİKARNAS Halikarnassos‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BODRUM HALİKARNAS Halikarnassos‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından."— Sunum transkripti:

1 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM ve BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI

2 BODRUM HALİKARNAS Halikarnassos‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg‘ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir. Bodrum M.Ö. 386 yılında Persler‘in egemenliğine girmiştir. Halikarnassos en parlak devrini M.Ö. 353 yılında Karya bölgesinin başkenti olunca yaşamıştır. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum bu dönemde Kral Mausolos‘un anısına kızkardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemisia tarafından yaptırılmıştır. Bodrum M.Ö. 192 Romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. M.S. 395 yılında Bizanslıların, M.S. XI yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. I. Haçlı savaşlarında Bizanslıların, XIV. yüzyılda tekrar Türklerin eline geçmiştir yılında Rodos Şövalyelerinin eline geçmiştir yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde tekrar Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiştir.

3 BODRUM KALESİ Bodrum kalesi iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuştur. Antik çağda önce ada olan bu alan sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. yılları arasında inşa edilen St. Jean Şövalyeleri'nin kalesi, kare planlı, 180 x 185 m ölçülerindedir. İç kale içinde değişik ülke adları verilmiş kuleler bulunmaktadır. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 m yükseklikte olan Fransız Kulesi'dir. Diğer kuleler İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesidir. Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri çift beden duvarları olarak takviye edilmiştir. İç kaleye 7 kapı geçilerek ulaşılır. Kapılar üzerinde armalar bulunmaktadır. Armalar üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri bulunmaktadır. İç kalede Sapelin alti dahil olmak üzere 14 sarnıç vardır. Kale korugani, çiftli duvarlar arası su hendeği, asma köprü, kontrol kulesi, II. Mahmut tuğrası kalenin göze çarpan yerlerindendir. Bodrum Kalesi, 19. yüzyıl sonunda kalenin hapishane olarak kullanıldığı dönemde bir hamam yapısı ile Osmanlı niteliği kazanmıştır. Kale bugün Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca, 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık mekanlarda da eser sergilenmektedir.

4 MAVİ BAYRAKLI PLAJLARIMIZ
YALIKAVAK HALK PLAJI GÜMBET HALK PLAJI ORTAKENT HALK PLAJI KUMBAHÇE HALK PLAJI GÜMÜŞLÜK ÇAYIRATLI HALK PLAJI GÜNDOĞAN HALK PLAJI GÖLTÜRKBÜKÜ HALK PLAJI BODRUM BELEDİYESİ ÖZGÜR HALK PLAJI YALIÇİFTLİK HALK PLAJI

5 2017 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
Etkinliğinin adı Tarih Etkinliğin İçeriği 1 Çevre Bilinci Semineri 18/01/2017 Bodrum Belediyesi ve TEM-ÇEV’in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında  Yalıkavak Neşe Doğan İlkokulu'ndaki 440 öğrenci, atık, çevre kirliliği ve geri dönüşüm konularında bilgilendirildi.  2 Yeşile Duyarlılık Etkinliği 24/03/2017 İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Emin GEÇİN ve Bodrum Belediye Başkanı Taner USLU´nun katılımıyla fidan dikimi gerçekleştirildi. 3 Denize en çok MAVİ yakışır Deniz Dibi Temizliği 11/06/2017 “Denize en çok MAVİ yakışır” bu yıl 2 Şubat’ta Yalıçiftlik te başayarak Güvercinlik ,Mazı, Gümbet, Bitez, Ortakent, Akyarlar, Turgutreis, Kadıkalesi, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Küçükbük, Gölköy, Türkbükü, Torba ve Bardakçı koyları ile son olarak Bodrum Merkez’de olmak üzere 18 koyda gerçekleştirildi. 4 Peyzaj çalışmaları 17/06/2017 Bodrum genelinde dikim çalışmalarında çeşitli mevsimsel çiçekler ve kalıcı bitkilerin yaz boyunca ekipler tarafından dikilerek Bodrum’un sokak ve caddelerinin renklendirilmesi sağlandı. 5 Plaj Temizliği 09/06/2017 Gündoğan Mahallesi sakinleri, belediye ekipleriyle sahilde temizlik yaptı. sahilden torbalar dolusu katı atık toplandı.

6 2016 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
Etkinliğinin adı Tarih Etkinliğin İçeriği 6 Akdeniz foku yaşam alanlarının korunması 21/08/2017 Yalıkavak Mahallesi Küdür Mevkiinde Akdeniz Foku Yaşam Alanına yakın sahillerin karadan kaynaklanan kirliliklerin önlenmesi maksadı ile denetim ve kontroller yapılmıştır. 7 Güneş Enerjisi Kullanımının Yaygınlaştırılması (GES) 25/10/2017 Bodrum Belediyesi ile Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından yürütülmekte olan "Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar" projesi açılış toplantısı bugün Herodot Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. 8 Koylarımızı Koruyalım - Deniz Dibi Temizliği 10/10/2017 “Cevat Şakir’in İzinde Gökova’ya” sloganıyla Bodrum Belediyesi ekipleri tarafından 2. düzenlenen Gökova Koyları Deniz Dibi Temizliği, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un da katılımı ile gerçekleşti.   9 Çevre Bilincine Müzikli Katlı Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı’nın (ÇEVKO) işbirliğinde, çocukların çevre bilinci kazanmasına yönelik bir müzikli tiyatro gösterisi düzenledi.  10 Kıyı Temizleme Etkinliği 04/11/2017 Gümbet Limanı’nda TURMEPA ve Bodrum Belediyesi ile birlikte kıyı temizliği gerçekleşti.

7 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM ve BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİNİN AÇIKLAMASI VE
-BELGELER-

8 Çevre Bilinci Semineri
Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve TEM-ÇEV’in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu kez de Yalıkavak Neşe Doğan İlkokulu'ndaki 440 öğrenci, atık, çevre kirliliği ve geri dönüşüm konularında bilgilendirildi. 

9 Çevre Bilinci Seminerleri Devam Ediyor
Basında biz 19 Ocak :07 Milliyet.com.tr »  Muğla Haberleri »  Haber Çevre Bilinci Seminerleri Devam Ediyor IHA Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından çevre bilincini arttırılması amacıyla düzenlenen eğitim seminerleri Bodrum genelindeki okullarda devam ediyor. Analog Atıkları Yönetim Planı kapsamında Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve TEM-ÇEV’in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu kez de Yalıkavak Neşe Doğan İlkokulu’ndaki 440 öğrenci, atık, çevre kirliliği ve geri dönüşüm konularında bilgilendirildi. Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli İpek Civelek tarafından çeşitli sunum, video ve uygulamalı örneklerle desteklendirilerek verilen seminerin sonunda, öğrencilere geri dönüşümle ilgili kitap, broşür ve afiş hediye edildi eğitim ve öğretim yılının ilk döneminde yaklaşık 5 bin öğrenciye verilen eğitimin yarıyıl tatilinden sonra da tüm ilkokullarda devam edeceği, dönem sonunda da Bodrum Belediyesi sınırları içerisindeki tüm okullarda tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi. 10 Kasım 2017, Cuma Muğla Yerel Haber

10 Yeşile Duyarlılık Etkinliği
İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Emin GEÇİN ve Bodrum Belediye Başkanı Taner USLU´nun katılımıyla fidan dikimi gerçekleştirildi. Bodrum Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte Şehit Barış Akay Anaokulu öğrencileri 55 fidanın dikimini yaptı.  

11 Deniz Dibi Temizliği Bodrum Belediyesi tarafından belirlenen alanda, ağaçlandırma çalışması yapılarak yeşile duyarlılık etkinliği gerçekleştirildi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Yöre halkının da katılımıyla etkinlik amacına ulaşarak ses getirdi.

12 Basında biz Gündem Dünya EkonomiSpor Arena Video Seyahat Kelebek
Son Dakika Yazarlar MENÜ HürriyetYerel HaberlerMuğlaBodrum'da deniz dibi temizliği Yerel Haberler MUĞLA HABERLERİ Bodrum'da deniz dibi temizliği Hülya ELTEŞ / BODRUM (Muğla), (DHA) 02 Şubat :48Son Güncelleme : 03 Şubat :46 MUĞLA'nın Bodrum Belediyesi'nin 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla yürüttüğü deniz dibi temizliği, 3'üncü yılıyla tekrar başladı. Etkinliği ilk ayağında Yalıçiftlik Koyu'nda yapılan temizlik çalışmasında, denizden 180 kilo atık çıkarıldı. Bodrum Belediyesi'nin deniz dibi temizlik kampanyası çalışması, toplumda çevre bilincinin oluşturulmasını sağlamak, gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya ve daha temiz bir çevre bırakmak misyonuyla sürüyor. 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla yürütülen çalışmalar, bu yıl 3'üncü senesine girdi. Bodrum Belediyesi dalış ekibince gerçekleştirilen çalışmaları, Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon da takip etti. Turgutreis Denizciler Derneği'nin yanı sıra Bodrumlu iki dalış okulunun eğitmenleriyle birlikte toplam 13 dalgıç, gün boyu süren çalışmalarda koydan toplam 180 kilo kompozit, metal, cam gibi malzemelerden oluşan çeşitli atığı kıyıya çıkardı. Gönüllü çalışmalarından ötüribine teşekkür eden Başkan Kocadon, "Kampanyamız 3 yıldır sürüyor. Bu süreçte çok güzel gelişmeler oldu. Özellikle Bodrum koylarının tek tek temizlenmesi ve bu çalışmayı yapan ekiplerin Bodrum Belediyesi'nin ekiplerinin olması, hepsinin de 1 ve 2 yıldızlı dalgıçlar olması çok önemli. Deniz temizliğine büyük önem veriyoruz. Bodrum'daki öğrencilerimizin de her sene bize bu çalışmada büyük destek vermesi bizi çok mutlu ediyor. Biliyorsunuz Bodrum, dünyada mavi yolculuğu başlatan yerdir. Onun için bu mavi yolculuk, bu denizlerden başladıysa, bu denizlerimiz bir ömür, bizden sonraki nesillere de hizmet etmeye ve güzelliklerini sergilemeye devam etsin. Bütün çabamız bunun üzerine" dedi. Çalışmaların 8 Şubat'ta Bodrum'un Güvercinlik koyunda, daha sonraki haftalarda ise Mazı, Gümbet, Bitez, Ortakent, Akyarlar, Turgutreis, Kadıkalesi, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Küçükbük, Gölköy, Türkbükü, Torba ve Bardakçı koyları ile son olarak Bodrum Merkez'de olmak üzere 18 koyda gerçekleşeceği belirtildi. 

13 Peyzaj Çalışmaları Bodrum genelinde dikim çalışmalarında çeşitli mevsimsel çiçekler ve kalıcı bitkilerin yaz boyunca belediye ekipleri tarafından dikilerek Bodrum’un sokak ve caddelerinin renklendirilmesi sağlandı.

14 Plaj Temizliği Basında biz

15 Akdeniz Foklarının Korunması
Yalıkavak Mahallesi Küdür Mevkiinde Akdeniz Foku Yaşam Alanına yakın sahillerin karadan kaynaklanan kirliliklerin önlenmesi maksadı ile denetim ve kontroller yapılmış, çevredeki vatandaşlar konu hakkında bilinçlendirilmiştir.

16 Güneş Enerjisinin Yaygınlaştırılması (GES)
GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI Bodrum Belediyesi ile Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından yürütülmekte olan "Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar" projesi açılış toplantısı bugün Herodot Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Uygulama alanı Bodrum olan proje kapsamında güneş enerjisini yaygınlaştırıcı çeşitli faaliyetler yürütülecek. Uygulama süresi 10 ay olarak belirlenen proje kapsamında ilk olarak Konacık Kavşağı’ndaki zabıta binasının üzerine güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. 

17 Basında biz

18 Koylarımızı Koruyalım
Mavi yolculuğun 71. yılında “Cevat Şakir’in izinde Gökova’ya” sloganıyla çalışmalara başlayan Bodrum Belediyesi Dalış Ekibi, program kapsamında sırasıyla Karacasöğüt Limanı, İngiliz Limanı, Tuzla, Yedi Adalar, Börtübed, Çatı ve Çökertme koylarını temizledi. Ekim ayının ilk haftası gerçekleşen çalışmaya Bodrum Belediyesi personeli olan 13 dalgıcın yanı sıra Halil Ağa1 adlı ahşap tekne ile katı atık toplama teknesi Venüs de çalışma boyunca atıkların toplanmasını sağlayarak destek oldu.

19

20 Kıyı Temizliği 4 Kasım 2017 Cumartesi günü, TURMEPA ve Bodrum Belediyesi olarak , 33 Kg Kağıt - 174,5 Kg Cam Kg Metal - 578,5 Kg Plastik olmak üzere 962 kg evsel ve karasal atığı, eğitmenlerimiz öncülüğünde 60 Aras Kargo gönüllümüz ile Gümbet Limanı’nda gerçekleşti.

21 2018 YILINDA PLANLANAN ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
Etkinliğinin adı Tarih Etkinliğin İçeriği 1 Deniz Dibi Temizliği 20/05/2018 Deniz dibi temizliği yapılarak halkın bu konuya dikkatini çekmek ve bilinçlindirmek 2 Mavi Bayrak Eğitimi 01/06/2018 Sezon öncesi Mavi Bayrak Bilgilendirmesi 3 Dünya Çevre Günü Etkinliği 05/06/2018 Okullarla Dünya Çevre Günü Etkinlikleri 4 Ağaç Dikim Etkinliği 15/07/2018 Ağaç dikim etkinliği 5 Temiz Deniz Temiz Sahillerden Başlar 30/08/2018 Sahillerimizin Korunması ve temizlenmesi


"BODRUM HALİKARNAS Halikarnassos‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları