Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yönetim Nedir? Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Sağlık Bilimleri Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yönetim Nedir? Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Sağlık Bilimleri Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Yönetim Nedir? Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuk Gelişimi Bölümü

2 Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi
Ders Notları

3 Yönetim Yönetim insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. İnsanlığın bilinen tarihinden M.Ö. 3000’lere kadar Mısır ve Sümer yazılı tarihsel ve dini metinlerinde, toplumsal düzenin sağlanması, uygarlıkların eserlerinin oluşması, kollektif bir çabanın ürünü olduğunu göstermektedir. Mısır Piramitleri ve Çin Seddi’nin inşaasının mükemmel bir örgütleme ve eşgüdüm olmadan gerçekleşmesi düşünülemez.

4 Yönetim Yönetim bir grup çabası gerektiren; işbirliği ve eşgüdüm içinde yürütülen her etkinlik, yönetsel yapıyı ve örgütlenmeyi beraberinde getirir. Yönetim kavramı, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların etkinlikleri olarak tanımlanabilir.

5 Diğer bir tanıma göre ise yönetim;
Belli amaçlar etrafında bir araya gelmiş insanları, bu amaçlara yöneltme, aralarındaki işbirliği ve koordinasyonu en etkin biçimde sağlama çabalarının bütününü içeren bir süreçtir. Bir örgütün amaçlarına ulaştıracak işleri yapmak için bir araya gelen insanları örgütleyip eşgüdümleyerek eyleme geçirme sürecidir

6 Ve Yönetim… Bir asırdan daha uzun bir süredir geliştirilmekte olan bir kavramdır. Ekonomik bir amaca dayalı olarak kurulan işletmelerin parasal, mekanik ve işgücünden meydana gelen kaynakların en uygun (optimal) biçimde sevk ve idare edilmesini kavramaktadır.

7 YÖNETİMİN ÖNEMİ Çağdaş yönetim kuramına göre yönetimin rolü, örgütsel değerleri değiştirmek, çalışanları yetkilendirmek, katılımı ve örgüt üyelerinin memnuniyetini sağlamaktır.

8 YÖNETİMİN AMACI Toplumun ihtiyaç duyduğu bazı hizmetleri yerine getirmektir. Amaçlar verilen hizmetle eş anlamlıdır. Başka bir deyişle, örgütün amacı demek yapacağı hizmet demektir. Bu hizmet örgüt kurulurken belli olduğu için örgütün amacı da önceden belirlenmiş olur.

9 YÖNETİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

10 Yönetici Ürün veya hizmet üretimi için üretim faktörlerini bir araya getirip birleştiren ve işletmeyi çalıştırma sorumluluğu olan kişidir. İşletmenin amacını saptar ve amaca doğru yöneltir. İşletme faaliyetlerinin en etkin biçimde örgütlenmesini sağlar.

11 Müteşebbis Girişimci (müteşebbis), kar sağlamak amacıyla işletmeyi kuran ve genellikle harekete geçiren kişidir. Başkalarının gereksinimini karşılayacak ürün ve hizmetlerin ortaya konulması için üretim faktörlerinin tedarikini ve bu faktörlerin üretim sürecine sokulmasını temin eden kişidir.

12 Lider Lider, bireyleri ortak hedeflere yönelten, hederleri benimseten, bireyler arası köprüyü oluşturan, dağınık güç ve bilgiyi bir araya toplayıp sinerji yaratan kişidir.

13 Örgütleme Yapı kurma, kadrolama ve donatım eylemleri olan örgütleme, bir örgütün amaçlarını sürdürebilmesi için yapısının kurulması, iç yapısını bütünleştirmesi demektir.

14 VİZYON VE MİSYON Vizyon;
kelime anlamıyla görüş, görme kuvveti, geleceği kestirebilme gücü ve hayal gücü gibi anlamlara gelmekledir. Geleceğe yönelik bakış açısını ifade etmek için de kullanılmaktadır. Vizyon yaşamın her anını anlamlaştıran, mükemmeli yaptıran bir güçtür. Kısacası vizyon geleceğe yön veren uzun vadeli düşünmeyi sağlayan bir sözleşmedir.

15 Misyon; kelime anlamı olarak bir kimseye, bir kurula verilen özel görevdir. Bir örgütün amacını diğerinden ayırt eder ve örgütün örgüt felsefesini canlandırır. Örgüt misyonu uzun dönemde, örgütün başarısını artırmanın ve stratejik yönetiminin etkili olmasının başlangıç noktasını oluşturur.

16

17 LİDERLİK

18 Bennis'e göre liderlik güzellik gibi tarif edilememekte ancak görüldüğü zaman tanınmaktadır.
Erçetin'e göre liderlik ile ilgili 350’den fazla farklı tanım yapılmıştır. Geçen 25 yılda liderlik ile ilgili yapılmış tanımların bazıları şu şekilde verilebilir; * Liderlik, bir kişinin paylaşılan bir amaç için bir grubun hareketlerini inlendirmesi işidir. * Liderlik, belirlenmiş bir amaç ya da amaçlara ulaşmak için, kişiler arası etkinin iletişim yoluyla kullanılmasıdır. * Liderlik, beklenti ve karşılıklı ilişkilerin başlamasını ve süregelmesini sağlayan etkidir. * Liderlik, örgütsel yönergeler sonucu, mekanik uyumu sağlayan baskı ve etkidir.

19 Bu tanımların ortak noktaları şu şekilde belirtilebilir:
1) Öncelikle liderlik bir faaliyet veya süreçtir. 2) Bu süreç, etki, örnek davranış veya ikna etmeyi içerir. 3) Liderlik süreci, lider ve takipçileri olmak üzere karşılıklı aktörlerden oluşur. 4) Bu sürecin pek çok sonucu vardır. Bunlar: çoğunda bir amaca ulaşma çabası ama bunun yanında kişilerin katı­lımı, grup içi uyumun sağlanması ve örgüt kültürünün değiştirilmesi gibi işlevleri de içerir.

20 Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi
Yönetimin Önemi Yönetim, başkalarının çabalarını yönlendirerek belli işlerin yürütülmesi anlamı taşımaktadır. İnsanların bir araya gelerek belirli bir amaca ulaşma çabasına girişmeleri ile beraber yönetim süreci ortaya çıkar. Günümüzde yönetim faaliyeti, aynı zamanda kalkınmanın temel unsurlarından biri sayılmaktadır. Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi Ders Notları

21 Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi
Yönetim amaçların gerçekleştirilmesi için insan gücü, para, zaman, malzeme ve yer unsurlarının daha verimli, daha ekonomik ve daha iyi bir biçimde kullanılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle yönetim, kalkınmanın daha ucuz ve daha çabuk sağlanmasında önemli bir etkendir. Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi Ders Notları

22 Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi
Kaynaklar Aydın, A.H. (2008). Yönetim Bilimi. Ankara: Seçkin Yayıncılık Daft, R.L. (2003). Management. USA: Thomson South Western. Fayol, H. (2008). Genel ve Endüstriyel Yönetim. Çev. M. Asım Çalıkloğlu, Ankara: Adres Yayınları. Fişek, K. (2010). Yönetim. Ankara: Kilit Yayınları. Güler, B. A. (2011). Türkiye’nin Yönetimi - Yapı-. Ankara: İmge Kitabevi. Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi Ders Notları

23 Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi
Güney, S. (2007). Yönetim Bilimi ve Tarihçesi-Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Nobel Yayınları. Eren, E. (2009). Yönetim ve Organizasyon. İstanbul: Beta Basım A.Ş.. Küçükali, R. (2011). Yönetim Felsefesi. Ankara: Nobel Yayınları. Mankan, E. (2011). Yönetim ve OrganizasyoN. İzmir: İlya İzmir Yayınevi. Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN-Kurum Yönetimi Ders Notları


"Yönetim Nedir? Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Sağlık Bilimleri Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları