Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hedefler ve Değerler Prof. Dr. Hasan Bacanlı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hedefler ve Değerler Prof. Dr. Hasan Bacanlı."— Sunum transkripti:

1 Hedefler ve Değerler Prof. Dr. Hasan Bacanlı

2 Ne yapacağız? Hedef nedir ve nasıl olmalıdır?
Değer nedir, nasıl oluşur? Hangi değerlere değer vermek gerekir?

3 Hedef Hedef kişinin kendisi için belirlemiş olduğu amaçlardır.
Ulaşılmak istenen duruma işaret ederler. Hedefler dikkati ve çabayı düzenler ve yönlendirir. Hedefler enerji üretir ve enerjiyi yönlendirir. Hedefler sebat etmeyi sağlar, kararlılık verir. Hedefler heyecan, keşif ve uygun bilgi ve stratejiye yönlendirerek eylemleri etkiler.

4 Hedef belirleme Belli olan hedefler, belirsizlerden daha etkilidir.
Zor hedefler kolay olanlardan daha etkilidir. Rehavet mi? Hedef Belli Ölçülebilir Ulaşılabilir Uygun Zamansal olmalıdır.

5

6

7

8

9

10 Yaklaşma hedefleri uzaklaşma hedeflerinden daha etkilidir.
Yaklaşma hedefleri daha zevklidir, Uzaklaşma hedefleri daha streslidir. Ustalık hedefleri performans hedeflerinden daha kalıcıdır.

11

12 Hedef belirlemenin öğeleri
Hedefin çekiciliği ve kabul edilmişliği Hedefin güçlüğü Hedef belirginliği Hedef geribildirimi

13 Değer nedir? Değerler uzak hedeflerdir. Değerler tercihlerdir.
Değerler davranışlara yön verir. Değerler yaşamı anlamlı hale getirir. Değerler kendinize saygı duymayı sağlar. Değerler toplumda kabul edilmenizi sağlar. Değerler topluma ait olma duygusunu pekiştirir. Değerler sizi ve yaşamınızı değerli kılar.

14 Değerler, hedeflerinize doğru ilerlerken kullanmanız gereken şemsiyenizdir. Onlar hedefinize doğru nasıl ilerlemeniz gerektiğini size söyler.

15 Değerler

16 Yardımlaşma İnsanların birbirlerine yardım etmeye istekli olmaları.
İhtiyaç sahibi kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için onlara destek vermek. İhtiyaç duyduğunda yardım almaya istekli olmak. Başkalarının ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak.

17 Özgürlük Bağımsız olmak. Kendi ayakları üzerinde durabilmek.
Kişisel gelişim ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek.

18 Mutluluk Hayatta sevinecek şeyler bulmak.
Yaptığı şeylerden ve içinde bulunduğu durumdan zevk almak.

19 Dürüstlük Duygu ve davranışlarında doğru olmak.
İçinden geldiği ile davranışlarına yansıttığı duygu ve düşünceleri bir olmak. Doğruyu ve gerçeği saklamadan, eksiksiz bir şekilde söylemek. Kendisine emanet edilen şeye ihanet etmemek. Davranışlarında adil olmak.

20 Alçakgönüllülük Davranışlarında gururlu ve kibirli olmamak, kendini büyük ve yüksek görmemek. Özelliklerini abartmamak. Özellikleri için bazan olduğundan daha az değerliymiş gibi davranmak.

21 Sevgi Başkalarını sevmek.
İnsanların birbirlerini sevmelerini teşvik etmek. Başkalarını olmaları gerektiği gibi değil, oldukları gibi sevmek, onları değiştirmeye çalışmamak. Onların gelişmelerini desteklemek ve gelişmeleri için çalışmak.

22 Barış / huzur İnsanların birbirleriyle iyi geçinmeleri.
Dünyada barış ve huzurun hakim olması, savaşın olmamasını istemek. Anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözülmesi taraftarı olmak. Kavgadan ve çatışmalardan kaçınmak.

23 Saygı Gelişmesine yardımcı olmak.
Kendini ortaya koymasına izin vermek. İsteklerini gerçekleştirmesi için şartlar hazırlamak. Onun iyiliğini ve ilerlemesini amaçlamak ve bu konuda ona yardımcı olmak. Bir şey yapamadığında en azından zarar vermemek veya onu engellememek.

24 Sorumluluk Gerek kişisel, gerekse toplumsal açıdan kendisine düşen sorumluluk ve görevleri yerine getirmek, onları savsaklamamak ve aksatmamak. Sorumluluklarının farkında olmak. Sorumluluklarını yerine getirmeyi önemsemek.

25 Sadelik Sade ve basit bir yaşam.
Karmaşadan ve karmaşıklıktan uzak durmak. Temel ihtiyaç ve gerekliliklerden fazlasını ister durumda olmamak. Süs ve şatafat gibi sadeliği bozan şeylere taraftar olmamak.

26 Tolerans Başkalarına karşı hoşgörülü olmak.
Onların oldukları gibi olmalarına izin vermek ve onları oldukları gibi kabul etmek. Onları değiştirmeye çalışmamak. Kendisinden farklı düşünen kişilerin de kendisiyle aynı hak ve özgürlüklere sahip olduğunu kabul etmek ve davranışlarına yansıtmak.

27 Birlik Toplumsal bütünlüğü istemek.
Toplumsal bütünlüğün bozulmasından rahatsız olmak. Toplumdaki insanların birbirlerini korumaları, biz duygusuna sahip olmalarını tercih etmek. Toplumdaki insanların birlikte yaşama duygusuna sahip olmalarını istemek.

28 Değer… Ne olduğunun farkında olmanız gereken bir şeydir.
Söylediğiniz değil, yaptığınız şeydir. Başkalarını olduğu kadar kendinizi değerlendirirken kullandığınız ölçüdür. Sizin hedeflerinizdir.

29

30

31

32

33 Dinlediğiniz için teşekkür ederim…


"Hedefler ve Değerler Prof. Dr. Hasan Bacanlı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları