Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERP SOFTWARE ŞULE ÖNEY 1141602045.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERP SOFTWARE ŞULE ÖNEY 1141602045."— Sunum transkripti:

1 ERP SOFTWARE ŞULE ÖNEY

2 ERP(enterprıse resource plannıng) NEDİR ?
ERP’nin açılımı ‘Kurumsal Kaynak Planlaması’ anlamına gelir.Organizasyonlar tarafından muhasebe,satınalma,proje yönetimi ve üretim gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek üzere kullanılan sistemler ve yazılım paketleridir. ERP sistemleri, bir bütün oluşturarak çok sayıda iş sürecini tanımlar ve bu iş süreçleri arasında veri akışı sağlar.

3 ERP TEMEL PRENSİPLERİ ERP sistemleri,genellikle ortak bir veritabanı üzerinde ortak ve tanımlı bir veri yapısı (şema) kullanacak şekilde tasarlanmaktadır. ERP sistemleri birbiriyle bağlantılı olmayan elektronik tablolardan oluşan dipsiz bir envanter ile birden fazla ayrı veritabanı kullanmak yerine, CEO'dan borç hesapları görevlilerine kadar tüm kullanıcıların veri oluşturmasını, depolamasını ve ortak süreçlerle türetilen aynı verileri kullanabilmesini sağlamak üzere bu karmaşıklığa çeki düzen vermektedir.

4 NEDEN ERP’YE İHTİYAÇ DUYULUR?
Firmaların kendi içerisinde kullandığı çok farklı uygulamalardan elde ettiği veriler değişik özellikler taşıyacağı için bu bilgileri birleştirip sağlıklı analizler elde etmek çoğu zaman mümkün olmayacaktır. Bu da ERP uygulamalarının entegre yapıda olmalarını zorunlu kılar. Entegre bir ERP paketinde istenilen veriler bir defa sisteme girildikten sonra ihtiyaç duyulan her zaman dilimi ve operasyon noktasında kullanılabilmektedir. Uygulamayı kullanan tüm operasyonel yapılar ve çalışanlar, ve karar verme mekanizmasındaki yöneticiler bilgileri aynı şekilde, gerçek zamanlı olarak görme şansına kavuşur.

5 ERP SİSTEMİNDE AMAÇ ERP sisteminde amaç; muhasebe, finans, satış- dağıtım, üretim planlama, stok yönetimi, satın alma, üretim, pazarlama, kalite yönetimi, insan kaynakları, bakım-onarım, yönetimi gibi birçok departmanlar arası planlamayı, koordinasyonu ve kontrol edilmesi fonksiyonlarının hepsini barındıran bir sistemdir.

6 ERP SİSTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
ERP sistemlerinin genel özellikleri ; ERP uygulamaları, kurumunda bütününde ilgili departmanların iş akışını düzenler. ERP uygulamaları sadece kurum içi çözümleri sağlamakla kalmaz, kurumun sınırlarını aşan, farklı yerlerdeki tesislerine, müşterilerine, iş ortaklarına ve tedarikçilerine kadar uzanır. Kurum yönetimin karar verme süreçlerini hızlandırarak, kurum içinde kontrol yeteneğinin gelişmesini sağlaması.

7 KURUMLARI ERP SEÇİMİNE İTEN NEDENLER
Arka planda işlerin otomasyonu İşletme maliyetlerinde azalma beklentisi Süreçlerde müşteri katkısının artırılması beklentisi İşletmenin fonksiyonları arasındaki bütünleşme gereksinimi Coğrafi olarak birbirinden uzak birimler arasındaki koordinasyonu istediklerinden ERP seçimine giderler.

8 ERP YAZILIMLARI ERP Yazılımları, bir adet yazılım sisteminden oluşabileceği gibi, birden fazla farklı yazılım paketini de içerisinde barındırabilir. Bu sayede ERP sistemlerinde, tüm veriler genellikler tek bir veritabanında saklandığından kolay ve yüksek rapor alma, durum değerlendirme gücünü sağlar.

9 ERP SİSTEMİNİN AVANTAJLARI
Bir EPR sistemi uygulamasının birçok avantajı vardır : Tüm fonksiyonel alanları entegre sistem çatısı altında birbirine bağlar. Farklı organizasyon süreçlerini ve iş akışlarını hızlandırır.  Farklı birimler arası zahmetsiz veri iletişim yeteneği Gelişmiş etkinlik, performans ve verimlilik düzeyleri  Gelişmiş müşteri hizmeti ve yüksek müşteri memnuniyeti

10 EN ÇOK TERCİH EDİLEN ERP MODELLERİ
MOBİL ERP : Yöneticiler ve çalışanlar nerede olursa olsun bilgilere gerçek zamanlı olarak erişmek ister. İşletmelerin raporlar, gösterge tabloları ve kilit iş süreçlerini yürütmek için mobil ERP sistemleri iyi bir çözüm olmaktadır.

11 EN ÇOK TERCİH EDİLEN ERP MODELLERİ
BULUT TABANLI ERP : Bulut teknolojisi, bir süredir gelişmekte olmasına rağmen birçok ERP kullanıcısı, veri bulutuna yer vermek konusunda isteksizdir. Ancak bulut teknolojisinin avantajları gelişmeye başladıkça, bulut tabanlı ERP platformları tercih edilmeye başlandı.

12 EN ÇOK TERCİH EDİLEN ERP MODELLERİ
SOSYAL ERP : Bazı girişimciler tarafından, satışları arttırmaya yönelik olarak öne atılan fikir neticesinde ERP sistemlerine sosyal medya paketleri eklendi. Ancak tabiki bunun gerçekten kazanç sağlama olasılığı bir tartışma konusu haline gelmiştir.

13 EN ÇOK TERCİH EDİLEN ERP MODELLERİ
Two – Tier (Çift Katmanlı) ERP : İki entegre ERP sistemini aynı anda kullanmak için geliştirilmiş ERP metodudur. Bir sistem, aynı zamanda Tier-1 sistemi olarak da bilinen eski başvuru, tipik olarak kurumsal düzeyde ve diğeri ise yan kuruluş düzeyinde yönetilmektedir.

14 YABANCI ERP FİRMALARI SAP ORACLE MICROSOFT IFS %20 Türk IAS %20 Türk
ABAS

15 YERLİ ERP FİRMALARI NETSIS LOGO UYUMSOFT WORKCUBE LOGİN SET

16 ERP YAZILIMLARI : SAP SAP her bilenin anlattığı hali ile 1970 li yıllarda IBM den ayrılan 5 kişinin oluşturduğu bir alman şirketi.Yani temelde SAP bir yazılım şirketi.İlk olarak şirketlerin finans bölümünün bilgisayar ortamına dökülmesi üzerine bir çalışma yapmışlar. Başlangıçta yazılım üzerine daha çok müşteri merkezli çözümler üretmişler lı yıllardan sonra SAP nin yazılımlarını büyük şirketler kullanmaya başladı ve SAP 25.yılını kutladı.Günümüzde ise SAP dünya çapında bir şirket aslında bundan ziyade bir yazılım bütününün marka ismi.

17 SAP NEDİR? Tarihceden sonra gerçek bir tanımla yaklaşmak istiyorum. “bir şirketin herhangi bir bölümünün veya herhangi bir sürecinin bilgisayar ortamına dökülmiş hali.” SAP her ihtiyacı karşılamak için kendi içinde bölümlere ayrılmış ve bunlara modüller demiş.Yani kendisini meydana getiren modüller dediğimiz parçalardan oluşuyor.Mesela firmanızın satış ve dağıtımdan sorumlu modülü SD(sale and distrubition).Her bir modül için uzamanlar yetişmekte,çalışmakta.Ve her modül birbirine bağlı.Genel olarak belli modeller olsada her şirket için özel olarak ihtiyac ve istekler doğrultusunda analiz yapılmakta ve ona özel yazılım oluşturulmakta.Sonuç olarak aslında parça birleştirilmesi yapılmakta.

18 PEKİ YA ABAP? İşin özelleşmesi kısmında ise devreye ABAP dediğimiz SAP nin programlama dili devreye giriyor.Yani SAP de müşterinin isteklerini karşılamak için yetersiz kalınan yerlerde SAP kendini geliştirme yöntemini bu dil ile sağlamış.ABAP programcıları gerekli düzenlemeyi arka planda gerçekleştiriyor. Temel olarak syntax ını belki C ye benzetebilceğimiz OOP mantığının ciddi anlamda uygulandığı yüksek seviyeli bir programlama dili.Kendi geliştirme ortamı olduğu gibi belli kısımları eclipsde de geliştirilebiliyor.

19 KAYNAKÇA https://www.microsoft.com/enus/dynamics365/what-is- erp
9787


"ERP SOFTWARE ŞULE ÖNEY 1141602045." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları