Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATEMATIKSEL IŞLEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATEMATIKSEL IŞLEMLER"— Sunum transkripti:

1 MATEMATIKSEL IŞLEMLER
IBRAHIM ERTEKIN MERVENUR BAŞIBÜYÜK RUKIYE KOCABOĞA

2 MATEMATIK IŞLEM OPERATÖRLERI
Arduino ile matematik işlemi yapmak için matematik operatörleri kullanılır. İki değişkene kendi aralarında işlem uygulanabileceği gibi sabit değerler de işlem içinde yer alabilir. Her bir matematik operatörüyle yapılan işlem bir sonuç oluşturur. Bu sonuç başak bir değişkene aktarılabilir ya da başka bir operatör işlemine tabi tutulur.

3 MATEMATIK IŞLEM OPERATÖRLERI
Aşağıda yapılan örneklerde görüldüğü gibi değişkenler arasında işlem yapıp sonuçları başka bir değişkene aktarabiliriz. Sabit değerler ile de işlem yapılabilir.

4 TEMEL MATEMATIK IŞLEMLERI

5 TEMEL MATEMATIK IŞLEMLERI
Tam sayılarda bölme yaptığımızda sonuç ondalık çıksa dahi tam sayıya dönüştürülmesidir. Eğer sonucu tam olarak elde etmek istiyorsak sonuç değişkeni ve bölme işleminde değişkenlerden en az birisi “ondalık” cinsinden (float) olmalıdır.

6 TAM SAYI VE ONDALIKLI SAYI BÖLME IŞLEMLERI
Kalan (%) operatörü bir bölme işlemi sonucunda kalan değerlerini döndürdüğünden bir sayının başka bir sayıya tam olarak bölünüp bölünmediğinin kontrolünde kullanılabilir.

7 İşlem yaparken kullandığımız değişkenlerin, yaptığımız işlemin sonucunu taşıyabilecek kapasitede olduğuna dikkat edilmelidir. Eğer kapasiteyi aşarsa sonuç hatalı olacaktır. İki farklı değişken tipiyle işlem yapılırsa, değişken tiplerinden küçük olan büyük olanın tipine otomatik olarak dönüştürülerek işlem yapılır. Değişken tiplerinin birbirine dönüşüm işlemine tip işlemi (casting) denir.

8 Temel matematik işlemlerini yaparken kısaltmalar kullanılabilir.
Matematik işlemlerini yaparken işlem öncelikleri dikkate alınmalıdır.

9 MATEMATIK FONKSIYONLARI
ÜS ALMA Bir sayının üssünü almak için pow() fonksiyonu kullanılır. Aşağıdaki örnekte 1 ile 10 arasındaki sayıların kareleri yazdırılıyor

10 Bir sayının karekökünü almak için sqrt() fonksiyonu kullanılır.
KAREKÖK ALMA Bir sayının karekökünü almak için sqrt() fonksiyonu kullanılır. Aşağıdaki örnekte 1 ile 50 arasındaki sayıların karekökleri yazdırılıyor

11 TRIGONOMETRIK FONKSIYONLAR
MUTLAK DEĞER BULMA Bir sayının mutlak değerini bulmak için abs() fonksiyonu kullanılır. TRIGONOMETRIK FONKSIYONLAR Bir açının sinüs, kosinüs ve tanjant değerlerini bulmak için trigonometrik fonksiyonlar kullanılır. SINÜS FONKSIYONU Radyan cinsinden verilen açının sinüs değerini (-1 ve +1 arasında) döndürür. KOSINÜS FONKSIYONU Radyan cinsinden verilen açının kosinüs değerini (-1 ve +1 arasında) döndürür.

12 TANJANT FONKSIYONU Radyan cinsinden verilen açının sinüs değerini (-sonuz ve +sonsuz arasında) döndürür. Aşağıdaki matematik ifadeleri nasıl arduino diline çevirebildiğimizi görebiliriz.

13 PI SAYISI VE AÇIDAN RADYANA ÇEVIRME (DEG_TO_RAD)

14 min() fonksiyonu ile iki sayıdan en küçük olan bulunabilir.
VERILEN IKI SAYIDAN EN KÜÇÜĞÜNÜ VEREN FONKSIYON min() fonksiyonu ile iki sayıdan en küçük olan bulunabilir. VERILEN IKI SAYIDAN EN BÜYÜĞÜNÜ VEREN FONKSIYON max() fonksiyonu ile iki sayıdan en küçük olan bulunabilir.

15 VERILEN GIRIŞI BELIRLI DEĞERLER ARASINDA SINIRLAYAN FONKSIYON
constrain() fonksiyonu ile bir sayı belirli iki değer arasında sınırlandırabilir.

16 MAX, MIN VE CONSTRAIN FONKSIYONLARININ KULLANIMI

17 FLOOR() VE CEIL() FONKSIYONLARI ILE ONDALIK SAYILARIN TAM SAYIYA YUVARLANMASI
Ondalık sayıları tamsayıya yuvarlarken floor() ve ceil() fonksiyonları kullanılır. floor() fonksiyonu sayıyı en yakın küçük tam sayıya yuvarlar. ceil() fonksiyonu ise en yakın büyük sayıya yuvarlar.

18 MANTIKSAL OPERATÖRLER
&& - Mantıksal “VE” || - Mantıksal “VEYA” ! - “NOT” (DEĞİL)

19 BITSEL OPERATÖRLER & - “VE”
48 sayısının binary karşılığı olan ile 121 sayısının binary karşılığı olan sayısını bitsel olarak & işlemine tabi tuttuğumuzda yine 48 sayısını elde ederiz. Bunun nedeni 121 sayısının maske sayı olmasıdır.

20 BITSEL OPERATÖRLER | - “VEYA”
48 sayısının binary karşılığı olan ile 121 sayısının binary karşılığı olan sayısını bitsel olarak | işlemine tabi tuttuğumuzda yine 121 sayısını elde ederiz. Bunun nedeni veya işlemine göre 48 sayısının maske sayı olmasıdır.

21 Aşağıdaki örnekte 12 ile 10 sayısı Bitsel xor işlemine tabi tutuluyor.
BITSEL OPERATÖRLER ^ - “XOR” (Özel VEYA) Bitsel xor işlemine tabi tutulan iki binary sayının bitlerinin aynı olanların sonucu “0” iken farklı olanların sonucu “1” olacaktır. Aşağıdaki örnekte 12 ile 10 sayısı Bitsel xor işlemine tabi tutuluyor.

22 KAYDIRMA OPERATÖRLER Sayının bitlerini verilen değer kadar sola yada sağa kayırma işlemidir. Sola kaydırma işlemi sayıyı 2n kadar kendisiyle çarpar. Sağa kaydırma işlemi sayıyı 2n kadar kendisiyle böler.

23 TEŞEKKÜR EDERIZ


"MATEMATIKSEL IŞLEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları