Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ"— Sunum transkripti:

1 BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
ZEHRA ÇOLAK 16PF0420 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜİMAM ÜNİVERSİTESİ BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ

2 GIDA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
DERS : GIDA ÜRETİMİNDE HİJYEN -1 ÜNİTE : ÜRETİM FAALİYETLERİNDE GIDA HİJYENİ KONU:ÜRETİM AŞAMALARINDA HİJYEN SAGLAMA YOLLARI AMAÇ:ÜRETİM ÖNCESİ FAALİYETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYONU SAĞLAYABİLMEYİ ÖGRETMEK

3 Üretim Aşamalarında Hijyeni Sağlama Yolları
Gıda sektöründe çalışan işçiden mühendise, tedarikçiden yöneticilere kadar herkesçe paylaşılması gereken önemli sorumluluklar vardır. Kodeks esas alınarak gıda endüstrisinde üretim aşamalarında hijyeni sağlamak için; İyi bir ön işleme (yıkama, ayıklama, kabuk soyma, parçalama vb.) İyi hazırlanmış bir işletme tasarımı, uygun proses ekipmanların dizaynı ve seçimi Uygun ambalajlama tekniği ve materyalin seçimi Depolama ve dağıtım koşullarının iyileştirilmesi Mikrobiyolojik güvenlik standartlarına uyumun sağlanması gerekmektedir (işlemlerde kullanılan tüm malzeme, alet ve ekipman ,kıyafet vs. yüzeylerinin mikrobiyal üremeye olanak vermeyen yada minimuma indirebilen standartlarda olması gerekir)

4 Üretimde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Gıdalar uygun yöntem ve tekniklerde işlenmezse aşağıda belirtilen durumlar oluşur: Lezzet, renk, kıvam ve görünüm yönünden istenmeyen özellikler oluşur.. Besin değeri kaybolur. En önemlisi gıda kalitesi kaybolur. Sağlık bozucu ve gıda zehirlenmesi yapabilecek duruma gelir. İşletmenin pazar, isim ve itibar kayıplarına neden olur. Bu nedenlerle özellikle de gıda hijyenini sağlamak için işleme sırasında uygulanması gereken kurallar vardır.

5 Bu kurallar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Tüm üretim alanlarında, personelin hijyeni sağlanmalıdır. Çalışırken başlık, eldiven ve ayak giysileri dahil uygun koruyucu giysiler giyilmelidir. Bu giysiler kir ve mikrop barındırmayan özellikte olmalıdır

6 Bu kurallar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Gıdaların işlenmesinde çalışan personel son ürünü bulaştırma riski açısından, gerek görüldüğünde, üretimin değişik basamaklarında tüm koruyucu kıyafetlerini değiştirmeli, ellerini yıkamalı ve gerekirse dezenfekte etmelidir.

7 Gıda işleme alanında ziyaretçilerin gıda maddelerini kontamine etmesini önleyici tedbirler alınmalı, bu amaçla ziyaretçilere verilmek üzere koruyucu giysiler (tek kullanımlık)bulundurulmalı ve ziyaretçilerin, çalışanlar için konulan tüm kurallara uyması sağlanmalıdır.

8 Koruyucu giysilerde olması gereken özellikler;
Koruyucu giysilerde; özel olarak üretilen dokusuz yüzeylerden elde edilen kumaşlar tercih edilmelidir Çünkü bu kumaş yapılarında mikroorganizma yükünü minimuma indirecek malzemelerden üretilmektedir. Ayrıca uzun süre kullanımlarda personele cildine zarar vermemelidir ve kullanımda deforme olmamalıdır. Gıdayla temasında koku, kimyasal bırakmamalıdır.

9 Hijyenik ortam güvenilir gıda ! Dinlediğiniz için teşekkürler ..


"BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları