Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK AKTİVASYON İŞLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK AKTİVASYON İŞLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK AKTİVASYON İŞLEMLERİ
EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KISA VADELİ SİGORTALAR DAİRE BAŞKANLIĞI Rüstem ÖZDEMİR Şube Müdürü

2 Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığının Görevleri
Geçici iş göremezlik ve emzirme ödeneğine ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak. İş kazası ve meslek hastalılarının tespiti, bildirimi, kusur oranlarının tespiti ve rücu işlemlerinin yürütülmesini sağlamak. Sağlık provizyon ve aktivasyon işlemlerini yürütmek. Mevzuat alanına giren konularda idari para cezalarının uygulanmasını, tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yapılmasını sağlamak. Diğer kanunlarda yer alan ve görev alanına giren hususlarla ilgili iş ve işlemleri yapmak, görev konusuyla ilgili uygulamaları izlemek ve geliştirmek. Genel Müdür tarafından verilecek benzer nitelikteki diğer görevleri yapmak.

3 GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANMA ŞARTLARI
5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesi 18 yaşını doldurmamış olan kişiler, Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, Trafik kazası halleri, acil haller, İş kazası ile meslek hastalığı halleri, Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ve Analık (Madde 63/a,c ) afet ve savaş ile grev ve lokavt hali HARİÇ OLMAK ÜZERE

4 Sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) ve (f) bentleri gereği genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısı ARANMAZ

5 4/1-(b) sigortalıları ile 60/(g) bendine tabi olanlar, yukarıdaki bentte sayılan şartla birlikte, sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu tarihte 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması gerekmektedir.

6 60/(d) yabancı uyruklu kişiler ile,
İsteğe bağlI sİgortalIlarIn sağlık hizmet sunucusuna başvurduğunda tarihte prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması şarttır.

7 GENEL SAĞLIK SİGORTALILIĞININ SONA ERMESİ
Sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri saklı kalmak şartıyla, yerleşim yerinin Türkiye dışına taşındığı tarihten, Genel sağlık sigortalısının vefatı halinde vefat tarihinden, İTİBAREN SONA ERMEKTEDİR.

8 18/4/2014 Tarihinden sonra (GSSTPM Yönetmeliği)
Kurumdan ilgili kanunları gereği gelir/aylık alanların ölümü halinde bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bu sıfatları, ölüm tarihini takip eden ay sonuna kadar devam edecek. Sigortalı iken vefat edenlerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sigortalılığın sona ermesi şartlarına göre sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

9 olduğu kişilerin bu statüleri devam eder.
Genel sağlık sigortalılığı; sosyal güvenlik sözleşmesi hükümleri saklı kalmak şartıyla Kanunun 60 ıncı maddesi kapsamındaki kişilerin yerleşim yerinin Türkiye dışına taşındığı tarihte sona erer. Ancak; , Kanun kapsamında prim ödeme devam edenler ile gelir ve aylık alanlardan yurt içinde ikamet eden genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bu statüleri devam eder.

10 Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının;
(a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, (4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) bendine tabi çalışan zorunlu sigortalılar) sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Ancak; bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle daha bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

11 Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 gün prim ödeme gün sayısı yoksa, sigortalılıklarının sona erdiği 10 uncu günden sonra genel sağlık sigortası yardımları sona erdirilir.

12 4/a kapsamında sigortalı olanlar,
4/b kapsamında sigortalı olanlar, 4/c kapsamında sigortalı olanlar, Ek-5 kapsamında sigortalı olanlar, Ek-6 kapsamında sigortalı olanlar, 2925 kapsamında sigortalı olanlar, Harp Akademisi ve Polis Akademisinden mezun olan öğrenciler, Sigortalılığı sona erdikten sonra 10 gün veya gün sağlık hizmetinden yararlananların bakmakla yükümlü olduğu kişilerde bu surelerde sağlık hizmetlerinden faydalanırlar

13 Lise ve dengi öğrenim öğrencilerden mezun olanlar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler

14 BAKMAKLA YÜKÜMLÜLÜK

15 BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNANLAR
Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 10 numaralı alt bendi. Sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmayan, ÇOCUK ANNE-BABA

16 ÇOCUK ANNE BABA

17 BAKMAKLA YÜKÜMLÜSÜ OLMAYANLAR
aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görenler 60/c-1 kapsamındakiler (yeşil kartlılar) Vatansız ve sığınmacılar SHÇEK kapsamındakiler Yabancı uyruklu öğrenciler Stajyer avukatlar Hak sahibi olarak gelir/aylık alanlar

18 BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN KİŞİLER VE BUNLARLA İLGİLİ GENEL HÜKÜMLER

19 genel sağlık sigortalısının;
sigortalı sayılmayan, isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olanlar, Bakmakla yükümlü olduğu kişisi sayılabilir.

20 18 YAŞINI DOLDURMAMIŞ ÇOCUKLAR
Kanunun 60 ıncı maddesi gereğince genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak herhangi bir şart aranmaksızın sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır.

21 18 yaşından küçük olmakla birlikte;
a) Anne veya babasının adres bilgileri bulunamaması gibi nedenlerle genel sağlık sigortası tescil işlemleri yapılamayanlar, b) Genel sağlık sigortalısı olmayan ve ana ve/veya babası olmasına karşın genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar, 60/1-(c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar.

22 SHÇEK ana ve babasının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ücretsiz faydalananlar ile ana ve babası olmadığı halde bu hizmetlerden faydalanmayan çocuklar, 60/c-7 bendi kapsamında genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanırlar.

23 Ana veya babası ayrılmış çocukların sağlık aktivasyonları velayeti bulunan ana ya da baba üzerinden yapılacaktır. Ancak; velayeti bulunmayan ana ya da babanın yazılı talebi halinde bu kişiler üzerinden aktivasyonları yapılacaktır. Anne veya babası, bakılmakla yükümlü kapsamında olanların 18 yaşından küçük yabancı uyruklu çocuklar öğrenci olmaları halinde yabancı uyruklu öğrenci kapsamında genel sağlık sigortalısı olacaklardır.

24 KIZ ÇOCUKLARI 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları bu Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaktır. Ancak, durumlarında değişiklik olduğunda (evlenme, boşanma, işe girme, işten çıkma) sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları bu Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenir. Kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaklardır.

25 Ancak, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce anne/babası üzerinden sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmayan kız çocukları, Kanunun yürürlük tarihinden sonra 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (10) numaralı alt bendine göre bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlandırılabilecektir.

26 Başka bir kapsamda yeniden genel sağlık sigortalısı olması halinde
Kanunun yürürlük tarihinden önce ilgili kanunları gereği yararlanma hakları bulunan sigortalılarının kız çocukları; Ebeveynlerin bulunduğu kapsamdaki sigortalılığın sona ermesinden sonra; Başka bir kapsamda yeniden Veya Diğer ebeveynin genel sağlık sigortalısı olması halinde yine bakmakla yükümlü (okumayan kız çocuğu) olunan kişi olarak değerlendirilecektir.

27 506 sayılı Kanunun 35 inci maddesine göre bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olan sigortalının, 106 ıncı maddesine göre yaşları ne olursa olsun evli bulunmayan ve sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmayan veya bunlardan aylık yahut gelir almayan kız çocukları, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak genel sağlık sigortalısı anne ve babaları üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaktır.

28 1479 ve 2926 sayılı Kanunların (3235 sayılı Kanuna eklenen ek-12 inci madde) ilgili maddelerine göre, 8 ay sağlık primi ödemiş olan ve prim borcu olmayan sigortalının, (3235 sayılı Kanuna eklenen ek-11 madde) bakmakla yükümlü oldukları çocukları sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaktır.

29 Aşağıda açıklanan durumlarda ise
2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile geir/aylık alanların, 506 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılar ile topluluk sigortasına tabii olup sağlık primlerini ödemeyen sigortalıların sağlıktan yararlanma hakkı olmayan sigortalının, 1/10/2008 tarihinden önce mülga 506 göre bir yılda 120 gün, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara 8 ay sigortalılığı bulunmayan ve 1/10/2008 tarihinden sonra yeniden çalışmaya başlayan sigortalıların,

30 60/c-(3)- 2022 sayılı Kanuna göre aylık alanların,
18 yaşından büyük kız çocukları ile, 1/10/2008 tarihinde Kurumumuzca devralınan sigortalıların bu devir tarihinden sonra doğan kız çocukları, 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 10 numaralı alt bendine göre sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir

31 Erkek çocuklar Genel sağlık sigortalısının sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan, 18 yaşını, Lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, Yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış evli olmayan erkek çocukları genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kİşİ olarak sağlIk yardImlarIndan yararlandIrIlIr

32 tarihinde devralınan kamu kurum ve kuruluşlarında 4/c ye tabi çalışanlar ile tarihinde devralınan Türk Silahlı Kuvvetlerinde 4/c ye tabi çalışan askeri ve sivil personelin erkek çocukları öğrencilik şartı aranmaksızın durum değişikliği olmaması şartıyla 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık yardımlarından yararlandırılır. Durum değişikliği olması halinde 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 10 numaralı alt bendine göre sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir.

33 Ancak; sigortalı tarafından bakmakla yükümlü olunan kişi olunan bu erkek çocuklar, sigortalının kapsam türünün değişmesi veya, emekli olması sonucunda 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 10 numaralı alt bendine göre sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir

34 15. 01. 2010 tarihinde Kurumumuzca devralınan devlet memurlarının 15
tarihinde Kurumumuzca devralınan devlet memurlarının tarihinden sonra durum değişikliği olan (evlenme, işe girme) 18 yaşından büyük erkek çocukları, tarihinde devralınan Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev alan askeri ve sivil personelin tarihinden sonra durum değişikliği olan öğrenci olmayan (evlenme, işe girme) 18 yaşından büyük erkek çocukları, 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 10 numaralı alt bendine göre sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir.

35 durum değişikliği sayılmayacaktır.
Bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmeti karşılanan bu erkek çocuklarının er veya erbaş olarak askerlik görevini yapması, Akademik takvime göre tatil olan dönemde sigortalı olarak çalışmaları, durum değişikliği sayılmayacaktır.

36 MALUL ÇOCUKLAR Yaşına bakılmaksızın malul olduğu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukların sağlık hak sahiplikleri oluşturulacaktır.

37 Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında devir tarihinden önce sigortalı tarafından bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmeti karşılanan malul çocuklar, durumlarında değişiklik oluncaya kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler. Bunların uzun vadeli sigorta kolları kapsamında zorunlu olarak sigortalı sayılmaları, isteğe bağlı sigortalı olmaları, 2022 sayılı kanuna göre aylık almaları veya evlenmeleri durum değişikliği olarak değerlendirilir.

38 Bu durum değişikliği hallerinin sona ermesi veya sonradan malullük durumunda değişiklik olması halinde ise sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen raporlarının Kurum Sağlık Kurulunca onaylanması şartıyla, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğu olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır.

39 ÜVEY ÇOCUKLAR tarihinde devralınan 4/c kapsamındaki sigortalılar ile tarihinde devralınan TSK çalışan askeri ve sivil personelin üvey erkek çocukları durumlarında değişiklik oluncaya kadar herhangi bir şart aranmaksızın 25 yaşına kadar, üvey kız çocukları ise durumlarında değişiklik oluncaya kadar bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından yararlanacaklardır.

40 değerlendirilmeyecektir
DİKKAT 4/a, 4/b ve tarihinden sonra ilk defa 4/c kapsamında çalışmaya başlayan sigortalıların üvey çocukları bakmakla yükümlü olunan kişi olarak değerlendirilmeyecektir

41 Bakmakla yükümlü sayılır.
ANNE-BABA Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan, Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca yapılan gelir testi sonucunda 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (g) bendi kapsamında olup da aile içinde fert başına düşen gelir miktarı asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası, Bakmakla yükümlü sayılır.

42 Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre;
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alanlar, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat edenler ile gelir alırken vefat edenlerin gelir bağlanan hak sahipleri diğer bentler gereği de genel sağlık sigortalısı sayılmaları halinde (f) bendi dışındaki bent,

43 Dul-yetim aylığı alanlar; (c) bendinin (4), (5), (6) ve (8) numaralı alt bentleri kapsamında sayılanlar hariç diğer bentler gereği de genel sağlık sigortalısı sayılmaları halinde; (f) bendi, kapsamında,

44 genel sağlIk sİgortalIsI sayIlIr.
(f) bendi kapsamında kendi çalışmalarından dolayı gelir/aylık alanlar, aynı fıkranın (f) bendi kapsamında hak sahibi olarak gelir/aylık alması halinde, kendi çalışmalarından dolayı almış oldukları gelir/aylıkları üzerinden, genel sağlIk sİgortalIsI sayIlIr.

45 Bakmakla Yükümlü Olunan Kİşİlerden İstenecek Bİlgİ ve Belgeler
Sağlık hak sahipliği Kurumca elektronik ortamda oluşturulanlar hariç, diğer genel sağlık sigortalılarının bakmakla yükümlü olduğu kimselerin tamamı için; Talep formu veya talep formundaki bilgileri ve taahhütleri taşıyan dilekçesi,

46 Yabancı uyruklu eşler için;
İkamet teskeresi ve vatandaşlık numarası( Emniyet Müdürlüğünden) b) olduğu ülkede sosyal güvencesi olmadığına dair beyan ve taahhüt belgesi,

47 Öğrenim görenler için;
a) Öğrenim belgesi Yabancı ülkelerde öğrenim gören öğrencilerden, 1) Öğrenci belgesi (onaylı Türkçe tercümesi ) veya bulunduğu ülkenin Türk Konsolosluğundan alacağı belge. 2) Eğitim gördüğü okulun Türkiye’deki lise, ön lisans, lisans veya yüksek lisans seviyesinde olduğunu gösteren, YÖK veya Millî Eğitim Bakanlığı, Eğitim Ataşeliği veya Ülkemizin Dış temsilciliklerinden alınacak belge,

48 Çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği tespit edilen çocuklar;
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporu

49 İkamet teskeresi istenmeyecektir.
ANCAK; sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığından çıkarılanlardan (mavi kart) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarından İkamet teskeresi istenmeyecektir.

50 TESCİL MOSİP NÜFUS MEB/YÖK SPAS

51 SPAS (SAĞLIK PROVİZYON AKTİVASYON SİSTEMİ)
Uygulama Adresi Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) ‘ ne giriş yapmak için kullanılması gereken adres aşağıdadır: Ayrıca söz konusu programa Sgk intra sayfası uygulamalar bölümünden de ulaşılabilmektedir. Programın son sürümünün kullanılması için kullanıcıların kısayol yapmamaları, her defasında uygulamayı intra sayfasından açması tavsiye edilmektedir. SPAS uygulamasına giriş yapabilmek için MEYES (Merkezi Yetkilendirme Servisi) üzerinden SPAS programına giriş yetkinizin bulunması gerekmektedir. Kullanıcının SPAS programını açma yetkisi yoksa, öncelikle bu yetkiyi talep etmesi gerekmektedir. Kullanıcının sorumluluğunun doğmaması için şifresini kendisinden başka kimsenin kullanmasına izin vermemesi hayati önem taşımaktadır.

52 Hepinize teşekkür ederim. Rüstem ÖZDEMİR (312) 458 70 74 rozdemir@sgk
Hepinize teşekkür ederim. Rüstem ÖZDEMİR (312)


"SAĞLIK AKTİVASYON İŞLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları