Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ
(SMS ) EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ SAFETY FIRST !

2 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
KONULAR 1-HAVACILIK EMNİYETİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR Hazard Kavramı Risk Kavramı Emniyet Kavramı – Havacılık Emniyeti Emniyeti Etkileyen Olaylar (Incidents) 2-EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit-Tehlike ve Risk Belirleme Süreci Tehdit, Risk ve Olay Raporlama Risk Analizi Geri Bildirim 3-EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ

3 HAVACILIK EMNİYETİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR
GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO HAVACILIK EMNİYETİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR

4 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
HAZARD KAVRAMI Hazard, risk ve emniyet birbirleri ile ilişkili kavramlardır. Hazard istenmeyen olayları (tehlikeleri) yaratacak durum, koşul, hareket ya da süreçtir. ICAO’ nun hazard tanımı: İnsanların, donanımın ya da yapıların zarar görmesine, kaynakların kaybedilmesine neden olma ya da daha önceden tanımlanmış bir işlevin yerine getirilmesini engelleme potansiyeline sahip durum, nesne yada faaliyet.

5 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
HAZARD ÖRNEKLERİ Arabada TV bulundurmak, Arabada TV seyretmek, Sigara içmek, Domuz giribi salgını, Havaalanında 25 knot’ luk yan rüzgar, Yoğun kar yağışı, Sis, Pistte bir önceki iniş sırasında uçağın motorundan düşen keskin metal bir şeyin varlığı, Ağır iş yükü altındaki öğretmen pilotun çalışmaya devam etmesi Uçuş öncesi pilotun motivasyonunun düşük olması

6 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
RİSK KAVRAMI Risk kısaca; istenmeyen bir olay (hazard’ın sonucu) ile karşılama olasılığı ve bu olasılık gerçekleştiğinde bunun yaratacağı etkinin ciddiyetinin birleşimidir. Risk = olasılık X etki derecesi ICAO’ ya göre risk, insanların, donanımın ya da yapıların zarar görmesi, kaynakların kaybedilmesine neden olma ya da daha önceden tanımlanmış bir işlevin yerine getirilmesini engelleme ihtimalinin olasılık ve etkinin derecesi olarak ölçülmesidir.

7 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
RİSK ÖRNEĞİ Yan rüzgarda iniş yapmaya çalışan bir uçağın pistten çıkma olasılığı ? Bu uçağın pistten çıkma olasılığı nedir ? Gerçekten pistten çıkarsa bunun yaratacağı sonuçların ciddiyeti nedir ? Pistten çıkma olasılığı düşük fakat çıkması halinde yaratacağı etki derecesi ciddiyse bu riskin derecesi nedir? Risk = olasılık X etki derecesi Risk = 2 X 4 = 8 2 4 8

8 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
RİSK KAVRAMI İnsanoğlunun yer aldığı tüm etkileşimlerde istenmeyen olayların gerçekleşme olasılığı hiçbir zaman ‘ sıfır ‘ olamaz. Başka bir deyişle riske ilişkin faaliyeti tamamen ortadan kaldırmak haricinde riskleri sıfıra indirmek olanaksızdır. En emniyetli uçuş yapılmayan uçuştur ??? Bu durumda riskin olduğu yerde emniyet gereksinimi ortaya çıkar.

9 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
EMNİYET KAVRAMI Havacılıkta başımıza gelmesini istemediğimiz olaylar nelerdir ? - Kazalar, ölümler, yaralanmalar, donanımın zarar görmesi... Emniyet kısaca, risklerin mümkün olan en az makul seviyelere indirilmiş halidir. Havacılık emniyeti en basit tanımıyla, havacılık faaliyetlerinin, gerçek hayat şartlarında, tüm bilinen risk faktörlerinin ortaya konulduğu ve kaçınıldığı, kabul edilebilir risk seviyelerinde gerçekleşmesidir.

10 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYETİ ETKİLEYEN OLAYLAR (Incidents)
ICAO’ ya göre incident: Bir hava aracının faaliyetleri ile ilgili olarak çıkan ve emniyetli bir uçuş faaliyetini etkileyen kaza dışındaki olaylar. Aslında havacılık emniyeti tehlikeye girmiş, kazaya sebep olabilecek faktörler (hazard sonuçları) ortaya çıkmış fakat kaza olmamıştır. Bir çok kaza basit hatalar ile tetiklenen incident’lar ile başlar. Incident’ lar hakkında toplanacak veriler kazaları engelleyebilir.

11 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ

12 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit-Tehlike ve Risk Belirleme Süreci

13 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit,Risk ve Olay Raporlama GAÜN Uçuş Eğitim Akademisi bünyesinde yer alan hava araçlarının ve personelin karşılaştığı hava/yer olaylarının ICAO/EASA standart ve kuralları doğrultusunda emniyet risklerinin tanımlanması, değerlendirilmesi ve her türlü riskin sistematik olarak azaltılması ve tekrarlanmaması amacıyla meydana gelen hadiselerin bildirilmesi gereklidir. Bu amaçla, GAÜN Uçuş Eğitim Akademisi ve bağlı birimleri, uçuş ve yer emniyetini direkt veya dolaylı olarak ilgilendiren üniteler ile bu birimlerde görev yapan tüm personel, uçucu personel, kursiyerler ve üçüncü şahıslar; özellikle uçuş ve yer emniyeti ile ilgili olmak üzere, tespit edecekleri her türlü eksiklik ve aksaklık, potansiyel tehlike oluşturan durum veya olayları, Emniyet Sistem Yöneticisine ileteceklerdir. Bu amaçla Tehdit ve Risk Raporlama Formunun doldurulması teşvik edilecektir.

14 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Tehdit ve Risk Raporlama Formu Raporlama,Tehdit Rapor Formunun doldurularak elden SMS Yöneticisine verilmesi şeklinde veya Formu Web sitesi üzerinden indirip mail adresine göndererek gerçekleşmektedir.

15 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

16 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

17 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

18 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk Analizi

19 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Risk  Yönetim Süreci

20 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
ANKARA FTO EMNİYET RİSK YÖNETİMİ Geri Bildirim Raporlama esnasında; geri bildirimin nasıl yapılmasının tercih edildiği sorulmakta olup, İlk geri bildirim en geç 1 ay içinde, Devam eden risk süreçlerinde ayda bir kez geri bildirim yapılması planlanmıştır.

21 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ
ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ

22 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ
ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Farkındalık Sahiplenme Emniyet Bilinci Raporlama Risk Analizi Doğru Kararlar Gerçekçi Hedefler Umursamazlık Taahhüt SMS Eğitim Korkmadan Raporlama Tehdit Bilinci SMS Kültürü Yönetim Baskısı İlgisizlik Gelecek Kaygısı

23 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ
ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Taahhüt

24 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ
ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Taahhüt

25 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ
ANKARA FTO EMNİYET GÜVENCE VE YÖNETİMİN TAAHÜDÜ Eğitim Yıl boyunca her ay yapılan SMS toplantılarında aylık eğitimler verilecektir. Tüm personelin ve Adayların bu toplantılara katılımaları zorunludur. İlk Altı Ay ve İkinci Altı Ay içerisinde uygun görülen personele dışarıdan SMS Eğitimi aldırılacaktır. FTO’ya katılacak Personel ve Kursiyerler için tarih gözetilmeksizin uygulamaya dönük SMS Eğitimi verilecektir.

26 GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ
ANKARA FTO HEDEFİMİZ Vereceğimiz eğitimlerle Kararlı ve detaycı yaklaşımımızla GAÜN Uçuş Eğitim Akademisi adına yakışır Hataları önleyen ve riskleri bulan En uygun kararların alındığı, Üst sevide bir EYS’ni uygulamaktır.

27 Emniyetli Uçuşlar GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ ANKARA FTO
Hazırlayan: Gökhan ALGAN (SMS Manager - GAÜN FTO)


"GAÜN UÇUŞ EĞİTİM AKADEMİSİ EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları