Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR"— Sunum transkripti:

1 İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR
KİMLERE ZEKAT VERİLMEZ NELERDEN ZEKAT VERİLİR ZEKAT NASIL VERİLMELİDİR ZEKATIN TOPLUMSAL ÖNEMİ FITIR SADAKASI

2 ZEKAT NEDİR? İslam’ın beş şartından biridir.
Malla yapılan FARZ bir ibadettir. Dinimizce zengin sayılan kadın erkek her müslüman’ın malının kırkta birini fakirlere vermesidir. Senede bir kere verilmesi gerekir. Hadis:”Mallarınızı zekat ile koruyunuz” Ayet:”Ne verirseniz o Allah,bunun ardından daha iyisini lütfeder. (Sebe Suresi:39)

3 KİMLER ZEKAT VERİR BORCU OLMAYANLAR
GEÇİNECEĞİN’DEN BAŞKA 80 GRAM ALTIN VEYA BU MİKTARDA PARASI,TİCARET MALI OLAN 40 KOYUN VE KEÇİSİ OLAN 30 SIĞIRI OLAN 5 DEVESİ OLAN V.B. Dinen zengin sayılan kimselerdir. Zekat vermek için akıllı ve ergenlik çağına girmiş olmak gerekir.

4 KİMLERE ZEKAT VERİLİR TEVBE Suresi 60.ayette şunlara verilmesi buyurulur. FAKİRLER YOKSULLAR BORÇLULAR YOLCULAR PARASI OLMAYAN ÖĞRENCİLER KALPLERİ İSLAMA ISINDIRILMAK İSTENENLER

5 KİMLERE ZEKAT VERİLMEZ
Ana,Baba,Dede,Nine,Oğul,Kız ve Torunlara Eşine Zengine Müslüman olmayana Cami,Çeşme,Okul,Hastane gibi yapı ve onarım işlerine NOT:Zekat fakirin hakkıdır, onun eline verilir.

6 NELERDEN ZEKAT VERİLİR
ALTIN GÜMÜŞ KOYUN ( KIRK KOYUNDA BİR KOYUN) KEÇİ ( KIRK KEÇİDE BİR KEÇİ) SIĞIR (OTUZ SIĞIRDA BİR DANA) MANDA DEVE TİCARET EŞYASI

7 ZEKAT NASILVERİLMELİDİR Zekat verdiğimiz kişiyi rencide etmeyecek şekilde verilmelidir. Toplum içinde değil mümkünse evine ulaştırılmalıdır. Kibar ve tatlı bir dille zekat olduğu söylenmelidir.

8 ZEKATIN TOPLUMSAL ÖNEMİ
Zekat bütün toplumu ilgilendiren bir ibadettir Fakir ile zengin arasında köprü kurar. Sevgi saygı güven sağlar Malımız manevi kirden kurtulur. Denge adalet sağlar. Yardım ve dayanışmadır Zekat kıskançlığı, yoksulluğu,dilenciliği,bencilliği yok eder. Aşırı dünya hırsını yok eder. Hırsızlık suçunu yok eder. Başkalarını düşündürür.

9 FITIR SADAKASI Kısaca FİTRE denir. VACİPTİR.
İslam’a göre zengin sayılan her müslüman verir.Yaş sınırı yoktur. En geç ramazan bayramından önce verilir. Zekat verilebilecek yerlere verilir. Miktarı ise en az bir günlük yiyecek miktarıdır. Yılda bir kez niyet ederek verilir.

10 YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ İSLAM’DA YARDIM VASITALARI
İslam dini yardım ve dayanışma için: 1-Zekat Sadaka 3-Fitre Adak 5-Kefaret 5-Bağış ve buna benzer emir ve tavsiyelerle toplumda zengin, fakir dengesi kurmuştur. 1-Huzurevleri 2-Çocuk esirgeme Kur. 3-Sosyal yardımlaşma V. 4-Kızılay , Yeşilay 5-Yurtlar , Vakıflar 6-Aşevleri 7-Han,Hastane,Okul,Çeş me,Cami v.b.


"İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları