Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENETİM MASASI Denetim Masası Denetim Masası Görünüm Seçenekleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENETİM MASASI Denetim Masası Denetim Masası Görünüm Seçenekleri"— Sunum transkripti:

1 DENETİM MASASI Denetim Masası Denetim Masası Görünüm Seçenekleri
Denetim Masası Öğeleri ve Özellikleri DENETİM MASASI

2 Denetim Masası Bilgisayarınız varsayılan ayarlar ile çalışır ama siz bilgisayarınızın tüm ayarlarını Denetim Masası'nı kullanarak değiştirebilirsiniz. Bilgisayarınız açılırken ses çıksın mı? Fare işaretçisi daha büyük olsun mu? Masaüstü arka plan rengi ne olsun? Klavye dili F mi Q mu olsun? gibi binlerce özelleştirme işlemi Denetim Masasından yapılabilir.

3 DENETİM MASASI GÖRÜNÜM SEÇENEKLERİ
Denetim Masası Kategori Görünümü Denetim Masası Büyük Simgeler Görünümü Denetim Masası Arama

4 Denetim Masası Kategori Görünümü
Denetim Masası varsayılan olarak Kategori görünümünde görüntülenir. Aradığınız seçeneklere daha rahat ulaşmak için sağ üst köşede yer alan Görüntüleme Ölçütü açılır menüsünden Büyük Simgeler veya Küçük Simgeleri seçebilirsiniz.

5 Denetim Masası Kategori Görünümü

6 Denetim Masası Büyük Simgeler Görünümü

7 Denetim Masası Arama Sağ üst köşede yer alan Denetim Masasında Ara kısmından arama yaparak da aradığınız menülere erişebilirsiniz. Örneğin bu alana fare yazdığınızda fare ile ilgili menüler görüntülenecektir.

8 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Bölge ve Dil Fare Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü

9 Bölge ve Dil Bölge ve Dil bölümünü Sayı, Para Birimi, Saat ve Tarih biçimlerini değiştirmek için kullanabilirsiniz. Klavye dil ayarlarını da Bölge ve Dil bölümünü kullanarak değiştirebilirsiniz.

10 Bölge ve Dil Açılan Bölge ve Dil penceresinde Ek Ayarlar düğmesini tıkladığınızda bu özelleştirmeleri yapabilirsiniz.

11 Bölge ve Dil Klavye dil ayarlarını değiştirmek içinse Bölge ve Dil penceresinde yer alan Klavye ve Diller sekmesinde yer alan Klavye Değiştir düğmesini kullanarak yapabilirsiniz.

12 Bölge ve Dil Açılan klavye dilleri penceresinde orta bölümünde yüklü olan klavye dilleri görüntülenir. Eğer kullanmak istediğiniz klavye bu ekranda yüklü ise üst kısımda yer alan açılır menüden Varsayılan Giriş Dilini seçebilirsiniz.

13 Bölge ve Dil Şu anda bu bilgisayarın klavyesi Türkçe Q iken bu açılır menüden siz Türkçe F i seçip Tamam düğmesini ardından yeniden Tamam düğmesini tıklayarak klavye dilinin F olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer aradığınız Türkçe F klavye dili bu listede yok ise ilk ekranda yer alan Ekle düğmesini tıklayarak bu listeye klavye dilinin eklenmesini sağlayabilirsiniz. Kullanmadığınız klavye dillerini ise bu pencerede yer alan Kaldır düğmesini kullanarak kaldırabilirsiniz.

14 Bölge ve Dil Ekle düğmesini tıkladıktan sonra açılan Giriş Dili Ekle iletişim penceresinden Türkçe F’i seçip Tamam düğmesini tıklayarak dilin listeye eklenmesi sağlayabilirsiniz.

15 Bölge ve Dil Sonrasında varsayılan giriş dili açılır menüsünden kullanmak istediğiniz dili seçebilirsiniz.

16 Fare Fare ile ilgili tüm özelleştirmeleri yapabileceğiniz kısımdır.

17 Fare Denetim masasında fare düğmesini tıkladığınızda açılan ilk ekranda yer alan “Birincil ve İkincil düğmeleri değiştir” seçeneğini aktif hale getirdiğinizde farenizin sağ ve sol tuşları görev değiştirir.

18 Fare Aynı zamanda bu bölümde yer alan “Çift Tıklatma Hızı” nı kaydırma çubuğunu kullanarak belirleyebilirsiniz.

19 Fare İşaretçiler sekmesini tıklayarak fare işaretçisini değiştirebilirsiniz. Bu pencerede yer alan Düzen açılır menüsünden farklı bir işaretçi grubu seçerek işaretçinizi değiştirebilirsiniz.

20 Fare İşaretçi Seçenekleri sekmesinde işaretçinin hızını değiştirebilir, işaretçinin izini aktif edebilir ve diğer işaretçi seçeneklerini belirleyebilirsiniz.

21 Fare Tekerlek sekmesinde ise tekerleğin her hareketinde kelime işlemci programlarında kaç satır atlanacağı belirleyebilirsiniz.

22 Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü
1 nolu bölümde başlat menüsüne sabitlenen programlar yer alır. 2 nolu bölümde en sık kullanılan programların kısayolları yer alır. 3 nolu bölümde ise Başlat Menüsünde yer alması istenilen özel menü elemanları yer alır. 3 1 2

23 Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü
Denetim masasında yer alan Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.

24 Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü

25 Görev Çubuğu Bu pencereye Görev Çubuğu üzerinde sağ tuş menüsünde yer alan özellikler seçeneği ile de erişebilirsiniz.

26 Görev Çubuğu Görev Çubuğunu Kilitle seçili olursa görev çubuğunun yeri değiştirilemez ve görev çubuğu genişletilemez. Görev Çubuğunu Otomatik Olarak Gizle seçeneği aktif olursa görev çubuğu normalde görüntülenmez. Fare ile üzerine gelindiğinde görüntülenir. Küçük Simgeleri Kullan seçili olursa görev çubuğunda yer alan kısayollar küçük simgeler halinde görüntülenir.

27 Görev Çubuğu Görev Çubuğunun Ekrandaki Konumu açılır penceresinden görev çubuğunun ekranda sağda, solda, aşağıda veya yukarıda olmasını sağlayabilirsiniz.

28 Görev Çubuğu Görev Çubuğu Düğmeleri açılır menüsünü kullanarak Görev Çubuğunda yer alan program simgelerinin yan yana görüntülenmesi veya birleştirilmesi ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz.

29 Başlat Menüsü Başlat menüsü ile ilgili ayarlamaları yapmak için Başlat Menüsü sekmesi kullanılır. Aynı ekrana Başlat Menüsü üzerinde sağ tuş özellikler seçeneği ile de erişebilirsiniz.

30 Bu bölümde belirleyeceğiniz seçenek direk olarak
Başlat Menüsü Güç düğmesi eylemi açılır menüsünde başlat menüsünde varsayılan olarak hangi güç düğmesinin yer alacağını belirleyebilirsiniz. Bu bölümde belirleyeceğiniz seçenek direk olarak Başlat Menüsünde yer alacaktır.

31 Başlat Menüsü Gizlilik bölümündeki seçenekler ile en son kullandığınız dosya ve programlara hızlı erişim sağlayabilirsiniz.

32 Başlat Menüsü Bu bölümde yer alan “En son açılan programları Başlat menüsünde depola ve görüntüle” ve “En son açılan öğeleri Başlat menüsünde ve görev çubuğunda depola ve görüntüle” seçeneklerini iptal ederseniz açılan programlar ve dosyalar depolanmaz.

33 Başlat Menüsü Bu pencerede yer alan Özelleştir düğmesi sayesinde Başlat menüsünü özelleştirebilirsiniz.

34 Başlat Menüsü Başlat Menüsünü Özelleştir menüsünde yer alan seçenekler ile Başlat menüsünün sağ bölümünde yer almasını istediğiniz ve istemediğiniz düğmeleri belirleyebilirsiniz.

35 Başlat Menüsü Başlat menüsünde en son kullandığınız programlardan kaç tanesinin görüntüleneceğini ve atlama listelerinde en son kullanılan dosyalardan kaç tanesinin görüntüleneceğini belirleyebilirsiniz.

36 Atlama Listesi Nedir? Atlama listesi Başlat Menüsünde yer alan bir program kısayolu üzerine geldiğinizde sağ tarafta açılan o programla kullanılan en son belgelerin kısayollarının listelendiği kısımdır.

37 Başlat Menüsüne Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma

38 Başlat Menüsüne Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma
Başlat menüsüne sabitlemek istediğiniz programın kısayolu üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Başlat menüsüne sabitle” seçeneği kullanılır. Yandaki örnekte Hesap Makinesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Başlat menüsüne sabitle” düğmesi tıklanmıştır.

39 Başlat Menüsüne Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma
Programın başlat menüsünde sol sütunun üst bölümüne sabitlendiğini göreceksiniz. Bu alana, sabitlemek istediğiniz kısayolunu fare ile tutup sürükleyerek de Başlat Menüsüne Sabitleme işlemini yapabilirsiniz.

40 Başlat Menüsüne Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma
Bu programın kısayolunu bu bölümden kaldırmak için başlat menüsüne sabitlenen kısayol üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Başlat menüsünden ayır” seçeneği kullanılır. Bu listeden kaldır seçeneğini de kullanabilirsiniz.

41 Görev Çubuğuna Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma
Görev çubuğuna sabitlemek istediğiniz programın kısayolu üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Görev çubuğuna sabitle” seçeneğini tıklayın. Yandaki örnekte Hesap Makinesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Görev çubuğuna sabitle” düğmesi tıklanmıştır.

42 Görev Çubuğuna Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma
Programın Görev çubuğuna başlat düğmesinin yanına sabitlendiğini göreceksiniz. Bu alana sabitlemek istediğiniz kısayolu fare ile tutup sürükleyerek de Görev Çubuğuna Sabitleme işlemini yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu bölüme sabitlenen kısayolu fare ile tutup sürükleyerek yerini değiştirebilirsiniz.

43 Görev Çubuğuna Bir Programın Kısayolunu Sabitleme ve Ayırma
Bu programın kısayolunu bu bölümden kaldırmak için görev çubuğuna sabitlenen kısayol üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Bu programı görev çubuğundan ayır” seçeneğini tıklayın.

44 GÖRÜNTÜ ÖZELLİKLERİ Bilgisayarınızın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Ekran Çözünürlüğünü Ayarlama

45 Görüntü Özellikleri Görüntü özellikleri penceresine denetim masasında yer alan Görüntü düğmesini kullanarak ulaşabilirsiniz.

46 Görüntü Özellikleri Açılan pencereden yakınlaştırma ayarını yapabilirsiniz. Aynı zamanda sol tarafta bulunan menü ile çözünürlük, parlaklık, renk, görüntü ve metin boyutu ayarlamalarını yapabilirsiniz.

47 Görüntü Özellikleri

48 Bilgisayarınızın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Denetim Masası- Görüntü penceresinde sol bölümde Projektöre Bağlan düğmesi ile bilgisayarınızın görüntüsünü projeksiyona aktarabilirsiniz. (Bu menü dizüstü bilgisayarlarda yer alır.)

49 Bilgisayarınızın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Bu menüde yer alan Projektöre Bağlan düğmesine tıkladığınızda aşağıdaki menü ile karşılaşırsınız. Bu pencereye Windows+P kısayol tuşu ile ulaşabilirsiniz.

50 Bilgisayarınızın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Yalnızca bilgisayar seçeneği ile görüntü yalnızca bilgisayar ekranınızda görüntülenir. Çoğalt seçeneği ile hem kendi ekranınızda hem projeksiyonda görüntülenir. Yalnızca projektör seçeneği ile görüntü yalnızca projeksiyonda yer alır.

51 Bilgisayarınızın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Genellikle bu seçeneklerden çoğalt seçeneği kullanılır. Bu menüde yer alan Çoğalt seçeneği ile sanki iki ekranınız var gibi bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. Bir monitörden fareyi sağa doğru sürüklediğinizde monitör sınırı bittiğinde imleç diğer monitöre geçiş yapar.

52 Bilgisayarınızın Görüntüsünü Projeksiyona Aktarma
Dizüstü bilgisayarlarda bu işlemi yapabileceğiniz kısayol tuşu da yer alır. Fn tuşu ile birlikte genellikle F8 tuşu ile bu seçeneklere daha kolay erişebilirsiniz. Burada yer alan F8 tuşu bilgisayar markalarında farklılık gösterebilir ve Fn (Fonksiyon) tuşu ile birlikte kullanılır.

53 Ekran Çözünürlüğünü Ayarlama
Çözünürlük kavramı bilgisayarınızın ekranında yer alan piksel sayısını belirtir. Örneğin ekran çözünürlüğü bölümünde 1280 x 1024 değeri ekrandaki görüntünün yatayda 1280 pikselden dikeyde 1024 pikselden oluştuğunu belirtir. Piksel sayısının fazlalığı görüntüyü daha net kılar.

54 Ekran Çözünürlüğünü Ayarlama
Ekran çözünürlüğünü değiştirmek için Görüntü penceresinde yer alan “Çözünürlüğü Ayarla” düğmesini kullanabilirsiniz. Aynı pencereye masaüstünde boş bir alanda farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Ekran Çözünürlüğü“ seçeneği ile de erişebilirsiniz. Çözünürlük açılır menüsünü kullanarak çözünürlük değerini değiştirebilirsiniz.

55 Ekran Çözünürlüğünü Ayarlama

56 KİŞİSELLEŞTİRME SEÇENEKLERİ
Masaüstü Arka Planını Değiştirme Pencere Rengi Ayarlama Sesler Ekran Koruyucu Masaüstünü Özelleştirme

57 Kişiselleştirme Seçenekleri
Kişiselleştirme ayarları penceresine Denetim masasında yer alan Kişiselleştirme düğmesini kullanarak ya da masaüstünde boş bir alanda farenin sağ tuş menüsünde yer alan Kişiselleştir düğmesini kullanarak ulaşabilirsiniz.

58 Kişiselleştirme Seçenekleri

59 Kişiselleştirme Seçenekleri
Açılan pencerede yer alan hazır temalardan kullanarak bilgisayarınızın görünümünü kişiselleştirebilirsiniz. Belirlediğiniz temaya göre masaüstü arka plan resmi, bilgisayar sesleri, pencere renkleri, ekran koruyucu gibi özellikleri aynı anda belirlemiş olursunuz. Burada yer alan temaları cep telefonlarında kullandığınız temalar gibi düşünebilirsiniz.

60 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Kişiselleştirme penceresinin sol alt köşesinde yer alan “Masaüstü Arka Planı” düğmesini kullanarak masaüstü arka planı ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz.

61 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Açılan masaüstünüzün arka planını seçin bölümünde yer alan açılır menüden “Windows masaüstü arka planları” seçeneğini tıklarsanız bilgisayarınızdaki örnek resimler ekranda görüntülenir. Varsayılan olarak tüm resimler seçili gelir.

62 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Dilerseniz bu resimlerden yalnızca bir tanesini seçip masaüstü arka planı yapabileceğiniz gibi dilerseniz klavyeden Ctrl tuşuna basılı tutup birden fazla resmi de seçebilirsiniz. Birden fazla resim seçip alt bölümde yer alan Resim Değiştirme Aralığı ayarını yaptıktan sonra sağ alt kısımda yer alan “Değişiklikleri Kaydet” düğmesini tıklarsanız; belirlediğiniz sürede resimler kendi aralarında değişecektir.

63 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Bu bölümden resim seçimi yaptıktan sonra sol alt bölümde yer alan “Resim Konumlandırması” açılır menüsünü kullanarak resmin konumunu da belirleyebilirsiniz.

64 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Üst kısımda yer alan “Resim konumu” açılır penceresinden “Düz renkler” seçeneğini kullanarak masaüstü arka planınızın tek bir renkte olmasını sağlayabilirsiniz.

65 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Dilerseniz bu alanda yer alan Gözat düğmesini kullanarak bilgisayarınızdan bir resim konumu da belirleyebilirsiniz. Belirlediğiniz konumda yer alan tüm resimler bu ekranda görüntülenir. Bir tanesini seçip veya Ctrl tuşu yardımıyla birden fazlan resim seçip masaüstü arka plan resmi olarak kullanabilirsiniz.

66 Masaüstü Arka Planını Değiştirme

67 Masaüstü Arka Planını Değiştirme
Not: Bilgisayarınızda kayıtlı bir resim üzerinde (masaüstü arka planı olarak ayarla) veya internet üzerinde yer alan bir resim üzerinde (arka plan olarak belirle) farenin sağ tuş menüsünü kullanarak masaüstü arka plan resmi belirleyebilirsiniz.

68 Pencere Rengi Ayarlama
Alt kısımda yer alan Pencere Rengi düğmesini kullanarak pencere renklerini de özelleştirebilirsiniz.

69 Sesler Alt kısımda yer alan Sesler düğmesini kullanarak sesleri özelleştirebilirsiniz. Aynı pencereye Denetim Masası-Ses düğmesini tıklayarak da erişebilirsiniz.

70 Sesler Açılan pencerede orta kısımda eylemler ve yanlarında hoparlör simgesi olanlarda bu eylemlerde bilgisayardan çıkacak olan ses yer alır.

71 Sesler Bu pencerede yer alan bir eylemi seçip alt kısımda yer alan “Sesler” açılır menüsünden bu eyleme başka bir ses tanımlayabileceğiniz gibi dilerseniz bu açılır menüde yer alan Yok seçeneği ile eylemin sesini iptal edebilirsiniz.

72 Sesler Aynı zamanda bu pencerede yer alan “Windows Başlangıç Sesini Çal” seçeneği iptal ederek bilgisayarınızın açılışındaki sesin çalmamasını sağlayabilirsiniz.

73 Sesler Not: Bilgisayarınızın ses seviyesini hoparlör üzerinden, bazı klavyelerdeki ses denetim düğmelerinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda görev çubuğunda yer alan hoparlör simgesi üzerinden ses seviyesini ayarlayabilirsiniz.

74 Ekran Koruyucu Alt kısımda yer alan Ekran Koruyucu düğmesini kullanarak ekran koruyucuyu açabilir, kapatabilir ve özelleştirebilirsiniz. Ekran koruyucu, bilgisayarınızı belirli bir süre kullanmadığınızda ekranda yer alan hareketli metinler, görsellerdir.

75 Ekran Koruyucu Ekran koruyucuların eski CRT monitörlerde kullanılma nedeni ekranda görüntüyü oluşturan piksellerin ölmemesini sağlamaktı. Ekranda saatlerce sabit bir görüntü yer alması pikseller açısından sakıncalıydı ve ekran koruyucu ekranda bir hareket oluşturarak pikselleri koruyordu ancak yeni LCD monitörlerde bu tehlike ortadan kalktı. Pikselleri korumasının yanı sıra ekran koruyucunun diğer amacı ise sizin belirlediğiniz sürede bilgisayar kullanılmadığında devreye girip sonrasında parola koruması sağlamaktır.

76 Önizleme düğmesi ile ekran koruyucuyu önizleyebilirsiniz.
Ekran Koruyucu penceresinde yer alan “Ekran Koruyucu” açılır penceresinden bir ekran koruyucu belirleyebilirsiniz. Ayarlar düğmesi ile seçtiğiniz ekran koruyucu ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz. Önizleme düğmesi ile ekran koruyucuyu önizleyebilirsiniz. Bekleme süresi bölümünden ise ekran koruyucunun ne kadar süre bilgisayar kullanılmadığında devreye gireceğini belirleyebilirsiniz.

77 Ekran Koruyucu Eğer bu ekranda yer alan “Devam edildiğinde oturum açma ekranını görüntüle” seçeneği seçilirse ekran koruyucu devreye girdikten sonra bilgisayar kullanılmak istendiğinde oturum açma ekranı gelir. Eğer ki kullanıcının parolası var ise bu parola girilmeden oturum açılamaz, dolayısıyla bilgisayar kullanılamaz.

78 Masaüstünü Özelleştirme
Kişiselleştirme penceresinde sol üst bölümde yer alan “Masaüstü Simgelerini Değiştirin” seçeneği ile masaüstünde hangi simgelerin yer alıp almayacağını belirleyebilirsiniz.

79 Bilgisayarı Hazırda Bekletme ya da Uyutma
GÜÇ SEÇENEKLERİ Bilgisayarı Hazırda Bekletme ya da Uyutma

80 Güç Seçenekleri Bu menü sayesinde bilgisayarınızın kapat düğmesine basıldığında ne yapsın? Belirli bir süre işlem yapmadığınızda monitör, sabit diskler otomatik olarak kapansın vb. ayarları yapabilirsiniz. Güç Seçenekleri penceresinde yer alan Dengeli, Güç Tasarrufu ve Yüksek Performans seçeneklerinin yanlarında yer alan “Plan Ayarlarını Değiştir” düğmesini kullanarak güç ayarlamaları yapabilirsiniz.

81 Güç Seçenekleri

82 Güç Seçenekleri “Plan Ayarlarını Değiştir” düğmesini tıkladığınızda açılan pencereden ekranın hiçbir işlem yapılmadığında ne kadar sürede kapatılacağını belirleyebilirsiniz.

83 Güç Seçenekleri “Gelişmiş Güç ayarlarını değiştir” düğmesini kullanarak diğer ayarlamaları da yapabilirsiniz.

84 Güç Seçenekleri Bu bölümde örneğin Uyku altında yer alan “Hazırda Beklemeden önce geçecek süre” bölümünden bilgisayarınızda hiçbir işlem yapmadığınızda belirli bir süre sonra bilgisayarınızın kendiliğinden hazırda bekletilmesini sağlayabilirsiniz.

85 Güç Seçenekleri Hazırda beklet özelliği enerji harcamadığı ve tüm çalışmalarınızı kapatmadan bilgisayarı hazırda bekletmesi açısından önemlidir. Örneğin internetten bir dosya indiriyorsunuz ve işlemin tamamlanması için 25 dk. daha süresi var ve evden çıkmanız gerekiyor ancak indirme işlemi sürdüğü için bilgisayarı kapatamıyorsunuz. Bu durumda genellikle bilgisayarımızı açık bırakırız. Böyle bir durumla karşılaştığınızda aşağıdaki ekrandan, Hazırda Beklemeden önce geçecek süreyi 30 dk. olarak belirlediğinizde indirme işleminiz tamamlanır ve sonrasında bilgisayarınız otomatik olarak hazırda bekletilir.

86 Bilgisayarı Hazırda Bekletme ya da Uyutma
Başlat menüsünde Kapat altında yer alan Uyku seçeneğini tıkladığınızda bilgisayarınız az bir enerji ile çalışır. Hazırda Beklet seçeneğinde ise bilgisayarınız enerji harcamaz. Açık olan tüm dosyalarınız, programlarınız, pencereleriniz sabit diske kaydedilip bilgisayarınız kapatılır. İlk ekranda yer alan “Güç düğmesinin yapacaklarını seçin” bölümünden bilgisayarınızın güç düğmesine basıldığında ne yapacağını belirleyebilirsiniz.

87 Bilgisayarı Hazırda Bekletme ya da Uyutma
Varsayılan olarak bilgisayarlarda güç düğmesine basıldığında bilgisayar düzgün şekilde kapatılmaya başlar. Siz dilerseniz bu düğmeye basıldığında bilgisayarın bir şey yapmamasını ya da bilgisayarın hazırda bekletilmesini sağlayabilirsiniz.

88 Bilgisayarı Hazırda Bekletme ya da Uyutma
Not: Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız bu ekranda kapak ile ilgili ayarlamaları da yapabilirsiniz. Genellikle dizüstü bilgisayarın kapağını kapatıp bir yere taşıdığınızda bilgisayarın uyku moduna geçtiğine dikkat etmişsinizdir. “Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin” bölümü sayesinde kapak kapatıldığında işlem yapılmasın, bilgisayar kapansın, bilgisayar hazırda bekletilsin gibi ayarlamaları yapabilirsiniz.

89 KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI

90 Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS )
UPS (Kesintisiz güç kaynağı), elektrik kesintisinde bilgisayarınıza belirli bir süre enerji sağlar. Aynı zamanda ani voltaj değişimlerine karşı bilgisayarınızı korur. Bulunduğunuz bölgede ani elektrik kesintileri meydana geliyorsa kesintisiz güç kaynağı satın almalısınız.

91 Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS )
Not: Dizüstü bilgisayarlarda batarya UPS görevi görür. Dizüstü bilgisayarı bataryası zarar görmesin diye batarya olmadan kullanmak yanlış bir davranıştır. Elektrik kesildiğinde ya da voltaj değişiminde bilgisayarınızın ana kartı veya diğer donanımları zarar görebilir. Batarya bir köşeye atıldığında zaten kendiliğinden ömrünü yitirecektir. Uzun ömürlü bir batarya için en iyi yöntem cep telefonlarınızda yaptığınız gibi doldur-boşalt yöntemidir. Bilgisayarınızı kullanmadığınızda bataryasını doldurup, kullanırken bilgisayarı prize takılı olmadan kullanmak en doğru yöntemdir. Bataryası takılı dizüstü bilgisayarı sürekli fişe takılı kullanmak bataryaya zarar verir ve ömrünü kısaltır.

92 İŞLEM MERKEZİ

93 İşlem Merkezi İşlem merkezine denetim masasından erişebileceğiniz gibi görev çubuğunda yer alan bayrak simgesine tıklayarak da erişebilirsiniz.

94 İşlem Merkezi İşlem merkezi size işletim sisteminizin güvenliği ile ilgili konularda bildirimlerde bulunur. Virüs programınızın güncelleştirmesinin yapılması, bilgisayarınızda yeterli bir virüs programının olup olmadığı, işletim sistemi otomatik güncelleştirmeler, yedekleme gibi uyarılar işlem merkezinde yer alır.

95 İşlem Merkezi

96 KLASÖR SEÇENEKLERİ

97 Klasör Seçenekleri Klasör seçenekleri ekranına Denetim Masası üzerinden erişebileceğiniz gibi herhangi bir klasör içerisinde üst bölümde araçlar menüsü altında yer alan klasör seçenekleri menü elemanını kullanarak da erişebilirsiniz.

98 Klasör Seçenekleri Bu ekrandan her bir klasörü ayrı pencerede aç-kendi penceresinde aç; öğeleri açmak için tek tıkla-çift tıkla gibi ayarları yapabilirsiniz.

99 Klasör Seçenekleri Not 1: Tüm klasörlerin aynı pencerede açılması ve öğelerin çift tıklanarak açılması alışılmış birer özelliktir. Kişisel tercihinize bağlı olarak bu bölümdeki varsayılan ayarlar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

100 Klasör Seçenekleri Not 2: Bir klasörde kullandığınız döşeme, ayrıntılar gibi görünüm özelliklerini tüm klasörlere uygulamak için pencerenin görünüm seçeneğini değiştirin. (Örneğin büyük simgeler) Ardından üst kısımda yer alan Araçlar menüsünde yer alan Klasör Seçeneklerini tıklayın.

101 Klasör Seçenekleri Görünüm sekmesinde yer alan “Klasörlere Uygula” düğmesini tıklayın. Bu işlemi hangi klasörde yapmış iseniz o klasörün görünüm özellikleri tüm klasörlere uygulanır. Bu özelliği iptal etmek için aynı pencerede yer alan “Klasörleri Sıfırla” düğmesini tıklayın.

102 Klasör Seçenekleri Görünüm sekmesinde yer alan Bilinen Dosya Türleri için uzantıları gizle seçeneği ile dosya uzantılarını gizleyip açabilirsiniz. Ayrıca gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster-gösterme seçeneklerini de bu pencereden belirleyebilirsiniz. Bu alanda yer alan diğer seçenekleri de deneyebilirsiniz.

103 KLAVYE

104 Klavye Klavye ayarlarınızın özelleştirilmesi daha iyi ve verimli çalışmanıza yardımcı olabilir. Klavye karakteri yineleme gecikmesi, hızı ile imlecin yanıp sönme sıklığını belirleyebilirsiniz.

105 KULLANICI HESAPLARI

106 Kullanıcı Hesapları Kullanıcı Hesapları ekranını kullanarak bilgisayarınızdaki kullanıcı hesabı veya hesapları ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz.

107 Kullanıcı Hesapları Bu ekranda yer alan seçenekleri kullanarak var olan kullanıcının parolası yoksa parola oluşturabilir, parola var ise değiştirebilir veya parola korumasını kaldırabilir, kullanıcı resmini değiştirebilir, hesabın türünü (yönetici,standart) ve hesabın adını değiştirebilirsiniz.

108 Kullanıcı Hesapları

109 Kullanıcı Hesapları Başka bir hesabı yönetin bölümünü kullanarak bilgisayara yeni kullanıcılar ekleyebilirsiniz.

110 Kullanıcı Hesapları Birden fazla kişinin kullandığı bilgisayarlarda her kişi için bir hesap oluşturulması avantajlıdır. Bu sayede kişiler birbirlerinden bağımsız şekilde bilgisayarı kişiselleştirebilirler.

111 Kullanıcı Hesapları

112 Kullanıcı Hesapları Aynı zamanda evdeki küçük kullanıcılar için oluşturacağınız kısıtlı yetkideki oturumlar ile bir takım yönetim işlemlerini rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Özellikle küçük yaştaki bilgisayar kullanıcılarını yönetmek için Windows 7 Ebeveyn Denetimi özelliği oldukça kullanışlıdır. Ebeveyn Denetimi kullanabilmek için yeni bir kullanıcı tanımlamanız gerekmektedir

113 Kullanıcı Hesapları Bu ekranda yer alan Ebeveyn düğmesini tıkladığınızda sizden hangi kullanıcıya Ebeveyn Denetimi uygulamak istediğinizi soracaktır. Bu bölümden ilgili kullanıcıyı seçtikten sonra o kullanıcının bilgisayarı hangi saatlerde kullanabileceği, hangi programları kullanabileceği, hangi içeriklere erişemeyeceği gibi ayarlamaları kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Ebeveyn Denetimleri ekranına direk olarak denetim masasında yer alan Ebeveyn Denetimleri düğmesini kullanarak da erişebilirsiniz.

114 Kullanıcı Hesapları Not: Kullanıcı hesapları arasında Windows+L kısayol tuşu ile hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Bu tuşlar sizi oturum açma ekranına götürür. Bu ekrandan kullanıcı değiştir düğmesini kullanarak bilgisayardaki tüm kullanıcı hesaplarını görebilirsiniz.

115 Kullanıcı Hesapları Dilerseniz bu işlemi Başlat menüsünde Kapat düğmesi yanında yer alan açılır menüdeki Kullanıcı Değiştir düğmesi ile oturumu kapatmadan diğer kullanıcı hesabına hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Dilerseniz bu menüde yer alan Oturumu Kapat düğmesi ile öncelikle var olan oturumu kapatıp sonrasında diğer oturuma geçiş yapabilirsiniz.

116 Kullanıcı Hesapları Bilgisayarda birden fazla oturum açık kalabilir. Çünkü genellikle kullanıcılar oturumlar arasında hızlıca geçiş yaparlar yani oturumu kapatmadan diğer oturuma geçerler. Birden fazla oturum açıkken herhangi bir oturumdan bilgisayar kapatılmak istenirse “diğer kullanıcılar bu bilgisayarda oturum açtılar” şeklinde bir uyarı ile karşılaşılır.

117 PROGRAMLAR VE ÖZELLİKLERİ

118 Programlar ve Özellikleri
Programlar ve Özellikleri penceresi sayesinde bilgisayarınızda yüklü olan programları görüntüleyebilirsiniz. Kaldırmak istediğiniz programı listeden seçip, kaldır seçeneği ile bilgisayarınızdan düzgün bir şekilde kaldırabilirsiniz.

119 Programlar ve Özellikleri
Windows özelliklerini aç veya kapat seçeneği ile Windows işletim sistemine ait olan oyunlar gibi ek özellikleri açıp, kapatabilirsiniz.

120 Programlar ve Özellikleri

121 Programlar ve Özellikleri
Not 1: Bir programı bilgisayarınızdan kaldırmak için Başlat-Tüm Programlarda programın kendi menüsü altında yer alan Uninstall-Kaldır seçeneklerini de kullanabilirsiniz.

122 Programlar ve Özellikleri
Bazen programlar ve özellikleri penceresinde yer alan bir programı kaldıramayabilirsiniz. Bazen de bilgisayarınızdan kaldırmak istediğiniz program bu listede yer almayabilir. Genellikle bu tür programlar güvenilir kaynaklardan yüklenmemiş ve sisteminize bir virüs gibi yapışıp kalan programlardır.

123 Programlar ve Özellikleri
Bu durumda ayrıca bir uninstaller (Kaldırıcı) program kurmanız gerekebilir. Ashampoo UnInstaller veya Revo Uninstaller benzeri bir program ile bilgisayarınızdaki bu tür programları kaldırabilirsiniz. Revo Uninstaller programının kullanımını programlar konusunda bulabilirsiniz.


"DENETİM MASASI Denetim Masası Denetim Masası Görünüm Seçenekleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları