Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU"— Sunum transkripti:

1 İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU
İşletim Sistemi Ne Zaman Yeniden Kurulmalıdır? İşletim Sistemi Kurulumuna Başlamadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? İşletim Sistemi Kurulumu Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU

2 İŞLETİM SİSTEMİ NE ZAMAN YENİDEN KURULMALIDIR?

3 İşletim sistemi ne zaman yeniden kurulmalıdır?
Bilgisayarınızın zamanla yavaşladığını hissedersiniz. Bilgisayarınızın artık eskisi gibi uygulamalarınızı verimli çalıştıramayabilir. Genellikle bu sorunun nedeni işletim sisteminize bulaşan virüslerdir. Çoğu zaman da kullanıcılar güvenilir olmayan kaynaklardan bir takım programlar yükleyerek işletim sisteminin yavaşlamasına neden olurlar.

4 İşletim sistemi ne zaman yeniden kurulmalıdır?
Bu tür durumlarda bilgisayarınıza format atmak gerekebilir. Format atma işlemi aslında çok zor bir uygulama değildir. Ama çoğu zaman kullanıcılar belgelerini silme veya yanlış bir şey yapma korkusu ile bu işlemi yapmak istemezler.

5 İşletim sistemi ne zaman yeniden kurulmalıdır?
Format atma işlemi işletim sistemi dosyalarının yer aldığı Yerel Disk C (genellikle Yerel Disk C bu amaçla kullanılır.) üzerinde yer alan tüm dosya ve klasörlerin silinmesi ve sonrasında işletim sistemi dosyalarının yeniden bu alanda oluşturulma işlemidir.

6 İşletim sistemi ne zaman yeniden kurulmalıdır?
Bu işlem sonrasında Yerel Disk C de yer alan tüm dosyaların silineceği unutulmamalıdır. Bu Yerel Disk C de yer alan belgelerinizin yanı sıra tüm programlarınızın da silineceği anlamına gelir. Format sonrası silinen programları yeniden kurmanız gerekir.

7 İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMUNA BAŞLAMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

8 İşletim sistemi kurulumuna başlamadan önce
Öncelikle format atma işlemine başlamadan önce Yerel Disk C’de yer alan belgelerimizi CD ye veya format sırasında etkilenmeyecek olan Yerel Disk D’ye kopyalamalısınız. İnternet Explorer sık kullanılanlarınızı da Yerel Disk D ye almayı unutmayın!

9 İşletim sistemi kurulumuna başlamadan önce
Bilgisayar kullanıcıları genellikle normal bir program kurar gibi İşletim Sistemi CD’sini bilgisayara takıp setup.exe dosyasını çift tıklayarak format atma işlemini yapabileceklerini sanırlar. Ancak açık olan bir bilgisayarda, Yerel Disk C bölümünde yer alan dosyaları silmek mümkün değildir.

10 İşletim sistemi kurulumuna başlamadan önce
Bu nedenle işletim sisteminiz çalışmazken bu işlem yapılmalıdır. Bunun da tek yöntemi bilgisayarınızı işletim sistemi CD si üzerinden çalıştırmak ve o esnada Yerel Disk C üzerinde yer alan tüm dosyaları silip yani Yerel Disk C' yi biçimlendirip, işletim sistemi dosyalarını yeniden bu alana kopyalayabilmektir.

11 İşletim sistemi kurulumuna başlamadan önce
İşte format atma işleminde önemli olan bilgisayarınızı CD yardımıyla başlatabilmeyi başarmaktır. Normalde bilgisayarınız sabit disk üzerinden açılır ve siz işletim sistemini kullanmaya başlarsınız. Dilerseniz bilgisayarınızı CD-ROM yardımıyla başlatabilirsiniz.

12 İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU

13 İşletim Sistemi Kurulumu
Bu işleme başlamak için belgelerinizi yedekledikten sonra Windows7 kurulum DVD’sini CD ROM a takın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Açılışta “Del to Enter to SETUP” yada “F2 to SETUP” gibi bir yazı gördüğünüzde DELETE ya da F2 tuşuna basarak SETUP-BIOS ekranına ulaşabilirsiniz. Not: Bu bilgisayarlarda farklılık gösterebilir. BIOS ekranına başka bir tuşla da ulaşabilirsiniz.

14 İşletim Sistemi Kurulumu
BIOS ekranında yer alan menüler arasında yön tuşları ile gezinebilirsiniz. Girmek istediğiniz menüye Enter tuşuna basarak girebilirsiniz. Girdiğiniz menüden ana menüye ise ESC tuşu ile geri dönebilirsiniz. BOOT ekranları da yine anakartın marka ve modeline göre farklılık gösterebilir.

15 İşletim Sistemi Kurulumu
Bilgisayarınızın CD den başlatılması için SETUP veya BIOS ekranından First Boot Device (Birinci Başlangıç Aygıtı) alanını CD olarak belirlemelisiniz. Sizin bu alanda arayacağınız ifade Boot Device veya Boot Device Priority gibi başlıklar olmalıdır.

16 İşletim Sistemi Kurulumu
Çoğu zaman ilk ekranda BOOT menüsü bulunur. Genellikle BOOT seçeneği ilk ekranda yer almıyorsa ADVANCED BIOS FEATURES bölümündedir. Bu alana girip “First Boot Device” i CD olarak değiştirebilirsiniz. Menüler arasında gezinerek bu bölümü bulabilirsiniz.

17 İşletim Sistemi Kurulumu
Bu ayarları yaptıktan sonra BIOS ekranından çıkarken ayarları kaydetmeyi unutmayın. Ana menüde yer alan SAVE AND EXIT bölümünden kaydetme işlemini yapabilirsiniz. Ana menüde iken F10 fonksiyon tuşu da değişikleri kaydetme işlemini yapar.

18 İşletim Sistemi Kurulumu
Bilgisayarınız yeniden başlatıldığında ilk olarak CD ROM da yer alan CD’nizi okumaya başlayacaktır. Size “CD den önyükleme yapmak için bir tuşa basın.” Uyarısı geldiğinde klavyeden herhangi bir tuşa basarak kurulumu başlatabilirsiniz.

19 İşletim Sistemi Kurulumu
Kurulum ekranında bir diğer dikkat edilecek kısım ise gelen ekranda Sistem kurulacak bölümün C olarak seçilmesidir. Bölümü C olarak seçtikten sonra Sürücü Seçenekleri bölümünden Yerel Disk C’yi biçimlendirebilirsiniz. Yerel Disk C formatlandıktan sonra kurulum ekranına geçilecektir. Yönergeleri takip ederek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

20 İşletim Sistemi Kurulumu
Format atma işlemi bittikten sonra First Boot Device alanını tekrar Harddisk yapabilirsiniz. Eğer yapmazsanız bilgisayar açılışta CD ROM u okumaya çalışır. Eğer CD yoksa Second Boot Device Harddisk Olduğu için bilgisayarınız sabit disk üzerinden açılacaktır.

21 İşletim Sistemi Kurulumu
Not 1: Son dönemde satın alınan dizüstü bilgisayarların yanında format CD si veya işletim sistemi CD si verilmez. Bunun nedeni bilgisayarın yedeğinin içerisinde yer almasıdır. Bilgisayarı kullanmaya başladığınızda işletim sistemi size sisteminizin bir yedeğini almak isteyip istemediğinizi sorar ve bir yedekleme DVD oluşturmanız için size bir sihirbaz ile yardımcı olur. Bu oluşturacağınız DVD ile bilgisayarınıza işletim sistemi kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

22 İşletim Sistemi Kurulumu
Bilgisayarınızın içerinde yer alan yedekten bilgisayarınıza kurulum yapmak istiyorsanız bilgisayarınız açılırken siyah ekranda RECOVERY F9 gibi bir bilgi gördüğünüzde F9 düğmesine basarak Recovery yani yedekten yükleme işlemini başlatabilirsiniz.

23 İşletim Sistemi Kurulumu
Yedekten yükleme işleminde bilgisayarınızdaki tüm donanımların da sürücüleri otomatik kurulduğundan format atma işlemine göre daha avantajlıdır. Normal bir işletim sistemi CD si ile kurulum yaptıktan sonra çoğu zaman ses kartı, ekran kartı gibi donanımların da sürücülerini ayrıca kurmanız gerekebilir.

24 İşletim Sistemi Kurulumu
Not 2: Recovery işleminde de normal CD den kurulumda olduğu gibi yalnızca Yerel Disk C’yi formatlayabilirsiniz. Bu sayede Yerel Disk D üzerindeki belgeleriniz silinmez.

25 İşletim Sistemi Kurulumu
Not 3: RECOVERY düğmesi markalarda farklılık gösterebilir. Bu konuda üreticinin web sayfasından, teknik servisinden bilgi alabilirsiniz. Google arama motorunda örneğin "ASUS RECOVERY TUŞU NEDİR" gibi arama yaparak da erişebilirsiniz. Bazı bilgisayarlarda genellikle açma kapama düğmesinin yanında Recovery düğmesi bulunabilir. Bazı bilgisayarlarda ise yüklü olan Recovery programı ile bilgisayar açıkken de Recovery işlemi başlatılabilir. Bu yazılımı bulmak için Başlat menüsünde Programları ve Dosyaları ara kısmına Recovery yazılır.

26 İşletim Sistemi Kurulumu
Not 4: Bilgisayarınıza format atma işlemi için Google arama motoruna “XP kurulum” veya “Windows 7 kurulum” aramalarınızda hem resimli anlatımlara hem de format atma videolarına erişebilirsiniz.

27 İşletim Sistemi Kurulumu
Not 5: Format atma işlemi bittiğinde Aygıt Yöneticisini kontrol etmeli ve eksik olan donanım sürücüleri varsa bunları kurmalısınız. Eğer ki recovery işlemi yapmışsanız sürücü problemi yaşamazsınız. Ama normal işletim sistemi CD’si ile kurulum yaptığınızda ses kartı, ekran kartı gibi donanımların sürücüleri otomatik olarak kurulmayabilir.

28 İşletim Sistemi Kurulumu
Windows 7 işletim sistemi birçok çok donanımın sürücüsünü otomatik olarak yükleyecektir ancak problem yaşamanız durumunda daha önce de bahsettiğimiz üzere Windows Update (Otomatik Güncelleştirmeler) kullanarak bu donanımların sürücülerini yükleyebilirsiniz. Otomatik güncelleştirme sonrası hala sürücü problemi yaşanıyorsa daha önce programlar konusunda anlatılan AIDA 64 programı yardımıyla problem yaşanılan donanımın modeli ile internet üzerinde sürücü araması yapıp, kurmanız gerekebilir.

29 WİNDOWS 7 KURULUMU RESİMLİ ANLATIM

30 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Windows 7 DVD’sini bilgisayarınızı yeniden başlatmadan önce DVD-ROM'a yerleştirin. Bilgisayarınızın yanında verilen geri yükleme DVD si ile de bu işlemi yapabilirsiniz. Bilgisayarınızın First Boot Device kısmını DVD Rom yaptıysanız kuruluma direk olarak geçilecektir.

31 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Kuruluma başlanması için bir tuşa basmanız istenecektir. Sonrasında sizi şu ekran karşılar.

32 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Ve aşağıdaki ekran ile kuruluma devam edilir.

33 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Sonrasında karşınıza gelen Dil ayarları penceresinden gerekli seçimleri yapıp İleri düğmesini tıklayın.

34 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Şimdi Yükle düğmesini tıklayın.

35 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Kurulum Başlıyor ekranı ile karşılaşacaksınız.

36 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Sonrasında lisans sözleşmesi ekranı gelir. Sözleşmeyi kabul edin ve ilerleyin.

37 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Sonrasında karşınıza gelen ekranda yükseltme ve Özel(gelişmiş) seçenekleri yer alır. Buradan özel seçeneğine tıklayın. Özel seçeneği ile yeni bir kurulum yapabilirsiniz. Yükselt seçeneği çok sağlıklı olmayabilir.

38 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım

39 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Sonra karşınıza gelen ekranda disk bölümlerinizi yer alır. Burada Yerel Disk C yi seçtiğinizden emin olmalısınız. Bu ekranda Disklerin yanlarında toplam boyut bilgileri yer alır. Bu bilgilerden de yararlanarak hata riskini azaltabilirsiniz.

40 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Aşağıdaki ekran görüntüsünde 60 Gb lık ayrılmamış alan görünüyor. Bu sabit diske ilk defa kurulum yapıldığını gösterir.

41 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu diski nasıl bölümleyeceğiniz de ekran çıktıları ile anlatılmıştır ama normal şartlarda bu işlemi yapmaya gerek yoktur. Yalnızca kurulum yapacağınız bölümü seçip kuruluma devam edebilirsiniz.

42 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu ekranda yer alan Sürücü Seçenekleri düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.

43 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Yeni düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız.

44 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu ekranda yer alan Boyut bölümüne dilediğiniz boyutu belirleyebilirsiniz. İsterseniz bu alana MB (60Gb) yazıp diskin tek bölüm olmasını da sağlayabilirsiniz. Biz 30 Gb lık iki bölüm olarak diski bölümlemek istiyoruz. Bu nedenle bu alana yazıp Uygula düğmesini tıklayın.

45 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu işlem sonucunda Disk 0 Bölüm 2 adında ilk bölümünüz yaklaşık olarak 30 Gb olarak oluştu.

46 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Aynı şekilde Disk 0 Ayrılmamış alanı da kullanabilmeniz için öncelikle boyutlandırmanız gerekir. Disk 0 Ayrılmamış alanı tıklayın.

47 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Boyut olarak diskin kalan kısmı otomatik olarak bu kısımda yer alır. Boyutu belirleyip Uygula düğmesini tıklayın.

48 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu işlem sonucunda diskin ikinci kısmı da Disk 0 Bölüm 3 olarak ayrılmış oldu. Bu pencerede yer alan 100 MB lık alan sistem tarafından otomatik olarak ayrılır ve bu bölüme herhangi bir işlem yapılmaz. Disk 0 Bölüm 2 sizin Yerel Disk C’nizi Disk 0 Bölüm 3 ise sizin Yerel Disk D’nizi oluşturur.

49 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım

50 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu ekrandan kurulum yapacağınız Disk 0 Bölüm 2 yi seçip Biçimlendir düğmesini tıklayarak bu alanı biçimlendirebilirsiniz. Normalde yeni oluşturulan disk bölümünü biçimlendirmeniz gerekmez ancak normal şartlarda sizin kullandığınız bir sabit disk bölümünü kurulum yapmadan önce biçimlendirmeniz önerilir. Disk 0 Bölüm 2 yi seçip Biçimlendir düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız.

51 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Tamam düğmesini tıklayarak disk bölümünü biçimlendirebilirsiniz. Kuruluma geçmek için İleri düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki ekran ile karşılaşırsınız.

52 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım

53 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım

54 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Bu ekrandan sonra bilgisayar işletim sistemi kurulumu kendisi gerçekleştirecektir. Bu esnada bilgisayar birkaç kez yeniden başlayabilir ancak sizin bir müdahaleniz istenmez.

55 Windows 7 Kurulumu Resimli Anlatım
Kullanıcı adı belirleme, kullanıcı adı için şifre atama, otomatik güncelleştirme seçenekleri gibi ekranları hızlıca geçebilirsiniz. Bu bilgileri sonrasında kendiniz yeniden belirleyebilirsiniz.


"İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları