Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5510 Sayılı Kanuna Göre Sigortalı Sayılanların Borçlanabilecekleri Süreler Nelerdir ? 5510 Sayılı Kanuna tabi sigortalıların borçlanabilecekleri süreler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5510 Sayılı Kanuna Göre Sigortalı Sayılanların Borçlanabilecekleri Süreler Nelerdir ? 5510 Sayılı Kanuna tabi sigortalıların borçlanabilecekleri süreler."— Sunum transkripti:

1 5510 Sayılı Kanuna Göre Sigortalı Sayılanların Borçlanabilecekleri Süreler Nelerdir ?
5510 Sayılı Kanuna tabi sigortalıların borçlanabilecekleri süreler Kanunun 41. Maddesinde sayılmıştır. a) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri, b) Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri, c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri, d) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, e) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri,

2 f) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri,(Sigortalı iken tutuklanan şahıslar ancak tutuklandıkları suçtan beraat etmeleri durumunda borçlanma yapabilmektedir.) g) Grev ve lokavtta geçen süreleri, h) Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri, ı) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri, i) 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri,(6111 Sayılı Kanun sonrası süreler için) j) Sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı, borçlanılabilir.

3 Kim Borçlanma talebinde bulunabilir ve Borçlanma Prim Oranı Ne Kadar ?
Borçlanma işlemi, sigortalıların kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ile yapılır. Borçlanma tutarı talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları( asgari ücret ve asgari ücretin 6,5 katı aralığı) arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanır. 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli çalışan kişiler ((i) bendi kapsamında borçlanılacak sürelere ilişkin) genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarı % 20 oranı üzerinden hesaplanır.

4 Borçlanma Primi Ne Zaman Ödenir, Borçlanma Sigortalılık Süresini Etkiler mi ve Borçlanma Sonrası Aylığa Hak Kazanılması Halinde Bağlanacağı Tarih Nedir? Borçlanılacak sürenin tutarı, borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemesi şartı ile borçlanılan süreler sigortalılıktan sayılır. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Borçlanma sürelerinin ne şekilde belgeleneceğini belirlemeye Kurum yetkilidir. Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Sigortalılık borçlanması ile aylık bağlanmasına hak kazanılması durumunda, ilgililere borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.

5 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun: 3201 Sayılı Kanuna Göre kimler Hangi Süreleri Borçlanabilirler ? Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin on sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik(Yurt dışında bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışırken arada sigortalılığı bildirilmeyen 1 yıla kadar olan süreler) süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri (Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder.), bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş süreler(4/a-4/b-4/c’ ve 5510 Sayılı Kanunu geçici 20. maddesine tabi sandıklarda bildirilmeyen süreler), borçlandırılır.

6 Yurt Dışı Borçlanma Kim Tarafından Yapılır Borçlanma Prim Oranı Nedir ?
Kişinin kendisi ile yurt dışında çalışmakta iken veya yurda kesin dönüş yaptıktan sonra ölenlerin, Türk vatandaşı olan hak sahipleri borçlanma yapabilir. Sigortalının Türkiye’de hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması yoksa Sosyal Güvenlik Kurumuna, Türkiye’de çalışması varsa en son tabi olduğu sosyal güvenlik kuruluşuna müracaat etmek suretiyle bu Kanunla getirilen haklardan yararlanırlar. Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, başvuru tarihindeki 5510 S.K. 82 nci maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın % 32'sidir. Borçlanma Primi Ne Kadar Sürede Kurum Hesabına Yatırılmalı, Borçlanma Primi Ödendikten Sonra Aylık Bağlanma Şartını Yerine Getirmeyenlere Ne İşlem Yapılır ? Tahakkuk ettirilen borç tutarı, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenir. Ödeme yapılan gün sayısı prim ödeme gün sayısına ve prime esas kazanca dahil edilir. Tahakkuk ettirilen prim borcunu tebligat  tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödemeyenler için yeniden başvuru şartı aranır. Borçlanmadan sonradan vazgeçenler ile yapılan borçlanma sonrasında aylık bağlanması için gerekli şartları yerine getiremeyenlere ve bunların hak sahiplerine talepleri üzerine yaptıkları ödemeler, faizsiz olarak iade edilir.

7 Borçlandırılan süreler, Türkiye’deki hangi sigortalılık statüsüne göre nasıl değerlendirilir?
Yurtdışı borçlanmasına dair süreler, ilgilinin Türkiye’de sigortalılığı varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılığı yoksa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına tabi sigortalılığı bulunanların borçlanılan süreye ait gün sayısı, prim ödeme gün sayıları veya hizmetlerine eklenir. Yurt Dışı Borçlanma Sonrası Aylık Bağlama Şartları Nelerdir ? Borçlanılan sürelere göre malullük, yaşlılık veya emekli aylığı bağlanabilmesi için; - Yurda kesin dönülmüş olması, (“Kesin dönüş” sigortalıların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesini, yurt dışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları durumunu ifade etmektedir.) - Tahakkuk ettirilen borçtan aylık bağlanmasına yetecek en az süre/gün karşılığı kadar ödeme yapılması, - Mülga sosyal güvenlik kanunları/kanunlarının yürürlükteki veya 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre aylığa hak kazanılmış olması, Kuruma yazılı başvuruda bulunulması, şarttır.

8 Yurt Dışı Borçlanmasına İstinaden Bağlanan Aylıkların Başlama Tarihi Nedir?
3201 sayılı Kanuna göre borçlanılan hizmetlere göre bağlanacak yaşlılık aylığın başlangıç tarihi dilekçe tarihini takip eden aybaşıdır. Sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulanmak suretiyle kısmi aylık almakta iken yurtdışı hizmet borçlanması yapanların kısmi aylıkları; - Borcun ödendiği tarih kesin dönüş tarihinden önce ise kesin dönüş tarihini, - Borcun ödendiği tarih kesin dönüş tarihinden sonra ise borcun ödendiği tarihi, takip eden aybaşından itibaren, tam aylığa yükseltilir. Yurtdışı borçlanma yoluyla bağlanan aylıkların kesildiği haller nelerdir? Yurtdışında sigortalılık veya ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanarak malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı aylığa/ hak kazananların, bu aylıkları; - Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir ülkede çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başladıkları, sayılı Kanunun sosyal güvenlik destek primine tabi tutulmasına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre sigortalı olarak çalışmaya başladıkları, tarihten itibaren kesilir.


"5510 Sayılı Kanuna Göre Sigortalı Sayılanların Borçlanabilecekleri Süreler Nelerdir ? 5510 Sayılı Kanuna tabi sigortalıların borçlanabilecekleri süreler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları