Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
2014 TEMMUZ EKONOMİ RAPORU 15 AĞUSTOS CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONRASI EKONOMİK DURUM Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

2 2014 HAZİRAN AYI RAPORU 7 Temmuz 2014 de yazdığımız bir önceki raporda 3 senaryo belirtmiştik. Bu senaryolardan 1. senaryonun gerçekleşeceğini öngörmüştük. Öngörümüz doğru çıktı 1. senaryo gerçekleşti.

3 2014 HAZİRAN RAPORU EKONOMİK ETKİLER
Önceki ayın raporunda ekonomi ve piyasanın bu seçim sonucunu olumlu algılayacağını söylemiştik. Ama bu gerçekleşmedi, piyasa bu sonucu olumsuz algıladı. Dövizin düşeceğini ve Doların 2.000’lere geleceğini söylemiştik. Bu öngörü doğru olmadı dolar düşmedi. Seçim öncesi 8 Ağustos Cuma günü kapanışta olan Dolar seçim sonrası 11 Ağustos Pazartesi günü önce 2.134’e düşmüş ve sonra yukarı çıkmaya başlamış, 2.150’den kapatmıştır.

4 3 aşamalı durum söz konusudur;
BUNDAN SONRAKİ DURUM 3 aşamalı durum söz konusudur; 1.Aşama: Yeni başbakan ve Ak Parti Genel Başkanının belirleneceği güne kadar olan süre 2.Aşama: Küresel ekonomik güçlerle yapılan görüşmelerin sonuçlandığı tarih 3. Aşama: 2015 genel seçim sonuçları

5 Yeni Başbakanın belirlendiği tarih.
1. AŞAMA Yeni Başbakanın belirlendiği tarih.

6 1. AŞAMA DÖVİZİN DURUMU Bu tarihe kadar, yeni başbakanın belirlendiği tarihe kadar Doların ile arasında yatay seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. Yeni başbakan belirlendikten sonra ise, piyasanın yeni başbakan algılamasına göre olumsuz algılanırsa Dolar bir bant yukarı çıkacak civarında yatay seyir yapacaktır. Yeni başbakan piyasa tarafından olumlu algılanırsa, Dolar aşağı düşecek ile arasında yatay seyir edecektir.

7 1. AŞAMA EKONOMİ VE İÇ PİYASA Bu aşamada, ekonomi ve iç piyasa açısından bir şey değişmeyecektir.

8 1. AŞAMA FAİZLER VE ENFLASYON Bu aşamada faizler ve enflasyonda değişiklik beklenmemektedir.

9 KÜRESEL EKONOMİK GÜÇLERLE GÖRÜŞMELERİN SONUÇLANMASI
2. AŞAMA KÜRESEL EKONOMİK GÜÇLERLE GÖRÜŞMELERİN SONUÇLANMASI Bu görüşmelerin 1-2 ay içinde sonuçlanacağını tahmin etmekteyiz. Bu görüşmeler, siyasi ve ekonomik durumu çok etkileyecektir. Bu görüşmelerin sonucuna göre yeni siyasi ve ekonomik durum belirlenecektir.

10 2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması
Bu 2. aşamada 2 senaryo bulunmaktadır. Senaryo 1- Anlaşma olması Senaryo 2- Uyuşmazlık ve ilişkinin kopması

11 EKONOMİ VE İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ
2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması EKONOMİ VE İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ Bu senaryo gerçekleşirse Türkiye’ye yabancı sermaye girişi hızlanacaktır. Ekonomi ve iç piyasa canlanacaktır ve ivmesi yukarıya doğru olacaktır. Gayrimenkul sektörü açılacak, fiyatlar artmaya başlayacaktır.

12 Senaryo 1- Anlaşma olması
2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması DÖVİZ DURUMU Yabancı sermaye girişi artacağından dolayı Dolar düşmeye başlayacaktır. Doların 1.900’lere kadar gerileyeceğini tahmin etmekteyiz.

13 2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması FAİZLER VE ENFLASYON Bu senaryo 1 de, ekonominin açılacağı ve dövizin düşmesi gerçekleşeceğinden dolayı faizler ve enflasyonun düşeceğini beklemekteyiz.

14 2. AŞAMA Senaryo 1- Anlaşma olması İstanbul Borsası Bu senaryoda İstanbul borsasının 90 binleri geçeceğini tahmin etmekteyiz.

15 Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması
2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması

16 Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması
2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması EKONOMİ VE İÇ PİYASA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, ülkemizden yabancı sermaye çıkışı yaşanacaktır. Ekonomi ve iç piyasa kötüleşecektir. Gayrimenkul fiyatları Dolar bazında düşmeye başlayacaktır.

17 2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması DÖVİZ DURUMU Bu durumda yabancı sermaye çıkışı süratli bir şekilde yaşanacağı için Dolar çıkmaya başlayacaktır. Doların 2.500’ü geçeceğini tahmin etmekteyiz.

18 2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması FAİZLER VE ENFLASYON Bu senaryoda, döviz yükseleceğinden dolayı faizler ve enflasyon artacaktır. Enflasyonun ve faizlerin % 12’yi geçeceğini beklemekteyiz.

19 2. AŞAMA Senaryo 2- Uyuşmazlık ve İlişkinin Kopması İstanbul Borsası Bu durumda, yabancı sermaye çıkışı olacağından dolayı, İstanbul Borsasının ’lere geleceğini öngörmekteyiz.

20 3. AŞAMA 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI 2015 genel seçim sonuçları ve bu 3. aşama 2. aşamaya bağlı bulunmaktadır. Dolayısıyla 2. aşama sonuçlanmadan 3. aşama ile ilgili öngörüde bulunmamız söz konusu değildir.

21 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları