Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : İNANÇ Ünite : DİN VE AHLÂK HAKKINDA NELER BİLİYORUZ? Süre : = 80 dakika Konular : 1- Helâl, haram, sevap ve günah 2- Dilek ve dualarımızdaki dini ifadeler. Kazanımlar : Dini ifadelerin günlük konuşmalarımızda nerede ve nasıl kullanıldığını fark eder.

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI “Helâl, Haram, Sevap, Günah kavramlarını daha önce hiç duydunuz mu?

3 DERS’İN İŞLENİŞİ 1-Helâl ve haram olan davranışları kim belirler?
2-Haramlardan niçin kaçınmalıyız?

4 İmam-ı Azam’ın babası Sabit Hazretlerinin “elma” yemesi anlatılacak.
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de, “Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan odur. Her biri meyve verdiği zaman yiyin…” En’âm suresi, 141.ayet

5 İnsanlar kendi bahçelerindeki ağaçtan yemek için meyve topluyorlar.
Bu kişilerin ağaçtan aldıkları meyveleri yemeleri helâl midir? Onlar başkalarına ait bir ağaçtan meyve alsalardı helâl olur muydu? Sizce, İmam-ı Azam’ın babası elmayı yemekten niçin vazgeçiyor?

6 HARAM NEDİR? (Kötülüğü ve zararı sebebiyle) Allah’ın yasakladığı iş ve davranışlara haram denir. Haram olarak bildiğiniz bazı davranışları listeleyiniz. 1-…………………………………………………………….. 2-……………………………………………………………… 3-……………………………………………………………… 4-…………………………………………………………….. 5-……………………………………………………………..

7 Başlıca haramlar nelerdir?
Büyüklenmek Yalan söylemek, sözünde durmamak Emaneti korumamak Anne-Babaya saygısızlık etmek Çevreye ve okul eşyalarına zarar vermek İnsanların ve hayvanların canını yakmak Kumar oynamak Sarhoş olup etrafı rahatsız etmek Eti yenmeyen hayvanların etinden yemek…

8 Başlıca haramlar nelerdir?
Kişi haklarına saygı duymamak Başkalarının eşyasını izinsiz almak Ayıp araştırmak, dedikodu yapmak Küfür etmek, kötü lakaplar takmak Hak etmediği para ile yiyip içmek Tembellik yapmak, çalışmamak Bilgisiz kalmak, bilmediği halde biliyor gibi davranmak

9 HELAL NEDİR? Yüce Allah’ın yapılmasına izin verdiği faydalı iş ve davranışlara helal denir. Ancak; helalleri kullanırken aşırıya kaçmamak gerekir. Yoksa faydalı olan şey zararlıya dönüşebilir.

10 Dinimizce helâl sayılan davranışlardan bazılarını listeleyiniz.
1-…………………………………………………………. 2-………………………………………………………….. 3-…………………………………………………………. 4…………………………………………………………… 5-…………………………………………………………. 6-………………………………………………………….. 7-…………………………………………………………..

11 HELAL ÇİÇEĞİM ÇALIŞMAK DANA ETİ YEMEK FAYDALI BİLGİLER EDİNMEK ALIN TERİ İLE KAZANMAK LİMONATA İÇMEK İNSANLARI SEVMEK EVLENMEK, YUVA KURMAK HELÂLLER PİLAV YEMEK YETERİ KADAR BESLENMEK KADAR KULLANMAK SUYU GEREKTİĞİ KENDİNİ GELİŞTİRMEK TEMİZ GİYİNMEK EĞİTİCİ FİLMLER İZLEMEK SPOR YAPMAK

12 SEVAP NEDİR? Allah’ın, insanların iyi söz ve davranışlarına verdiği karşılıktır. (ödül)

13 GÜNAH NEDİR? Dinimizin yapılamasını yasakladığı iş ve davranışları yapmaya günah denir.

14 Aşağıdakilerden helâl olanların başına “1”, haram olanların başına “2” koyalım.
( ) Yalan söylemek. ( ) Yemek yemek. ( ) Uyumak. ( ) Dedi-kodu yapmak. ( ) Çalışmak. ( ) Tembellik yapmak. ( ) Gezmek-dolaşmak. ( ) Başkasının eşyasına zarar vermek. ( ) Arkadaşlarımızı ve komşularımızı rahatsız etmek ( ) Dinlenmek ( ) İsraf etmek

15 DİLİMİZDEKİ DİNİ MOTİFLER:

16 sağlığınız ve başarınız için
Sizin sağlığınız ve başarınız için dua edenlere karşı neler hissedersiniz?

17 “BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM”

18 MAŞALLAH

19 ALLAH ŞİFALAR VERSİN

20 ALLAH’A ŞÜKÜR…

21 ALLAH KOLAYLIK VERSİN

22 ALLAH GÜÇ – KUVVET VERSİN

23 ALLAH RIZASI İÇİN…

24 ALLAH MESUT ETSİN

25 ALLAH BAĞIŞLASIN

26 ALLAH; ANALI, BABALI BÜYÜTSÜN

27 ALLAHA ISMARLADIK

28 ALLAH RAHMET EYLESİN

29 CENNET GİBİ BİR YER…

30 Günlük konuşmalarımızda dine ilişkin ifadeler kullanmamızın nedeni nedir?
İnanan bir varlık olan insanın yaşamında, dinin önemli bir yeri vardır. Din, insan yaşamını derinden etkiler ve onun söz ve davranışlarına yön verir. Bu nedenle günlük konuşmalarımızda geçen birçok sözcük ve deyim dinimizle ilgilidir. Örneğin, "Bismillâhirrahmanirrahim, Allah'a şükür, maşallah, inşallah, Allah'tan umut kesilmez, Allah'a emanet ol, helal, haram, günah, sevap gibi kavramlar bunlardan bazılarıdır.

31 Günlük konuşmalarımızda geçen dine ilişkin ifadelerin bazılarının anlamı şöyledir:
Maşallah: "Allah'ın dilediği olur." anlamına gelir. Bu ifadeyi gördüğümüz güzel bir nesne veya olay karşısında beğendiğimizi belirtmek için kullanırız. Aynı zamanda umulmadık durumlar karşısında şaşkınlığımızı belirtmek için de "Maşallah" söylenir. İnşallah: Allah dilerse anlamına gelir. Gelecekte yapacağımız bir şey için "inşallah" deriz. Yani "Benim dışımda bir engel çıkmadığı sürece, ben yürekten bunu yapmak istiyorum. Ancak bunun için Allah'ın da izin vermesini bekliyorum" anlamındadır. Allah'tan umut kesilmez: En umutsuz durumlarda bile kötümserliğe kapılmamalı, Allah'ın bir yardımda bulunabileceği düşünülmeli anlamında kullanılır. Allah'a emanet olun: Ayrılan kişilerin, kalanlara söylediği bir esenlik sözüdür.

32 E Ş L E Ş T İ R E L İ M Evden çıkarken” a) Allah şifalar versin, deriz. Yemeğe başlarken b) Allah yardımcın olsun, deriz. Hasta ziyaretinde c) Allah’a ısmarladık, deriz. İmtihana girene d) Allah rahmet eylesin, deriz. Taziyede bulunurken e) Bismillâh, deriz. Misafirler giderken f) Verilmiş sadakan varmış, deriz Evlenen gençlere g) Allah kolaylık versin, deriz. Çalışan insanlara h) Allah’a emanet olun, deriz. Askere gidenlerin yakınlarına I) Allah mesut etsin, deriz. Kazadan sağ kurtulanlara İ) Allah kavuştursun, deriz.

33 E Ş L E Ş T İ R E L İ M Evden çıkarken” a) Allah şifalar versin, deriz. Yemeğe başlarken b) Allah yardımcın olsun, deriz. Hasta ziyaretinde c) Allah’a ısmarladık, deriz. İmtihana girene d) Allah rahmet eylesin, deriz. Taziyede bulunurken e) Bismillâh, deriz. Misafirler giderken f) Verilmiş sadakan varmış, deriz Evlenen gençlere g) Allah kolaylık versin, deriz. Çalışan insanlara h) Allah’a emanet olun, deriz. Askere gidenlerin yakınlarına I) Allah mesut etsin, deriz. Kazadan sağ kurtulanlara İ) Allah kavuştursun, deriz.

34 DEĞERLENDİRME 1-Haram nedir? 2-”Haram ve helâl” olan davranışları kim
belirler?

35 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şahadetin okunuşu ve anlamı öğrenilerek gelinecek. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları