Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YATIRIM ORTAKLIKLARI YATIRIM FONLARI VE HEDGE FONLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YATIRIM ORTAKLIKLARI YATIRIM FONLARI VE HEDGE FONLAR"— Sunum transkripti:

1 YATIRIM ORTAKLIKLARI YATIRIM FONLARI VE HEDGE FONLAR
Hasan Onur KARAİMER

2 YatIRIM ORTAKLIKLARI

3 YATIRIM ORTAKLIKLARI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI

4 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARI

5 Menkul kIymet YATIRIM ORTAKLIĞI NEDİR?
Menkul kıymet yatırım ortaklıklarının temel fonksiyonu küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerini bir havuzda toplayarak değişik menkul kıymetlerden oluşacak bir portföye yatırmak ve bu yolla elde ettikleri kazancı ortaklarına payları oranında dağıtmaktır.

6 Menkul KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARININ YÖNETİM İLKELERİ NELERDİR?
RİSKİN DAĞITILMASI İLKESİ PROFESYONEL YÖNETİM İLKESİ MENKUL KIYMET PORTFÖYÜ İŞLETMEK ORTAKLIKTAN DOĞAN HAKLAR MAL VARLIĞININ KORUNMASI

7 Menkul KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARININ YÖNETİM İLKELERİ NELERDİR?
Riskin Dağıtılması İlkesi Bu ilke sayesinde menkul kıymet yatırım ortaklıklarının,bireylerin kendi imkanları ile sağlayamayacakları ölçüde riski dağıtmaları mümkündür.

8 Profesyonel Yönetim İlkesi
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları çok fazla kişiden para toplamak suretiyle yüksek miktarlarda portföyler oluşturduklarından,gerekli donanıma ve menkul kıymet piyasalarıyla ilgili yetişmiş elemanlara sahiptirler.Bu sayede piyasalarda gözlemlenen hareketlerin ne anlama geldiğini sürekli olarak takip ederek gerekli işlemleri(Alım-Satım gibi) gerçekleştirirler.

9 Menkul Kıymet Portföyü İşletmek
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, bazı kısıtlamalar içerisinde altın ve diğer kıymetli madenlere de yatırım yapabilmekle beraber, temel amaçları menkul kıymet alıp satmak ve alım satımlar arasında oluşan olumlu fark ile bu menkul kıymetlerin kar payları ve faizlerinden gelir sağlamak olan kuruluşlardır. Ortaklıktan Doğan Haklar Bu hakların başlıcaları kar payı hakkı, rüçhan hakkı ve genel kurul toplantılarında oy kullanma hakkıdır. Mal Varlığının Korunması Ortaklık portföyünde yer alan menkul kıymetler, kurucu ortaklar ile portföy yöneticilerinden ayrı bir yerde muhafaza edilmek zorundadır. Ortaklıkların portföylerindeki varlıklar, portföy saklayıcısı nezdinde yapılacak bir sözleşme çerçevesinde saklanır.(Takasbank’ta)

10 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARININ KURULUŞ ŞARTLARI NELERDİR?
Kayıtlı sermaye esasına göre ve anonim ortaklık olarak kurulmaları. Başlangıç sermayelerinin Kurul’ca belirlenen miktardan az olmaması. Hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılmış ve tamamen ödenmiş olması. Ticaret unvanlarında “Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı” ibaresi bulunması. Esas sözleşmelerinin Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine uygun olması. Kurucularının müflis olmaması ve yüz kızartıcı bir suçtan mahkum olmamaları gerekmektedir. Kuruculardan en az birisinin lider sermayedar olması.

11 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARININ YATIRIM YAPABİLDİĞİ ALANLAR NELERDİR?
Düzenlemelere göre alım satımı yapılabilen yabancı özel ve kamu sektörü borçlanma senetleri ve hisse senetlerine (sermaye ve yedek akçeleri toplamının %25’ine kadar), Türkiye’de kurulan ortaklıklara ait hisse senetleri, borçlanma senetleri ve kamu borçlanma araçlarına, Altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına(ortaklık portföyünün en fazla %20’sine kadar) yatırım yapabilirler.

12 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARININ YAPAMAYACAKLARI İŞLER NELERDİR?
Ödünç para verme işleriyle uğraşamazlar. Bankalar gibi mevduat toplayamazlar. Ticari, sınai ve zirai faaliyetlerde bulunamazlar. Üçüncü kişiler adına menkul kıymet alım satımına aracılık edemezler. Portföylerine hiçbir şekilde rayiç değerinin üzerinde varlık satın alamaz ve portföyden rayiç değerin altında varlık satamazlar.

13 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARI NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLAMAKTADIR?
Yatırımcının ortaya koyduğu sermayesi, profesyonel ve güvenilir yöneticiler tarafından yönetilmektedir. Menkul kıymet yatırım ortaklığı portföyüne alınabilecek menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli ve hisse senedi(ortaklıkların payları) gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilmesi mümkün olabilecektir. Küçük tasarruflarla temin edilemeyecek kazanç potansiyeli yüksek menkul kıymetlere yatırım yapılmasına olanak sağlayacaktır. Yatırımcılar, satın aldıkları yatırım ortaklığı hisse senetlerinin gerek tamamını gerekse istediği bölümünü Borsa’da satarak paraya çevirebilecektir.

14 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARINA NASIL YATIRIM YAPABİLİRİM?
Tüm anonim ortaklıklar gibi yatırım ortaklıkları da kurucuların koymuş olduğu sermayeyi temsil etmek üzere hisse senedi ihraç ederler. Bir yatırım ortaklığına ilk halka arzda(Birincil Piyasada) veya payları borsada işlem görmeye başladıktan sonra Borsa’da işlem yapmaya yetkili bir aracı kuruluşa talimat vererek (İkincil Piyasada) yatırım yapmak mümkündür.

15 MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI PAY SAHİBİNİN HAKLARI NELERDİR?
Ortaklığın elde ettiği dönem karından payına düşen kar payı hakkı, Ortaklığın tasfiyesi halinde tasfiye payı hakkı, Ortaklığın sermaye artırımında yeni payları edinmede öncelik (rüçhan) hakkı, Genel kurul toplantılarına katılma, konuşma ve öneride bulunma hakkı, Genel kurul toplantılarında oy kullanma hakkı, Ortaklığın faaliyetleri ve mali tabloları hakkında bilgi alma ve inceleme yapma hakkı

16 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI

17 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI NEDİR?
Gayrimenkullere,gayrimenkul projelerine,gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen,belirli projeleri gerçekleştirmek ya da belirli bir gayrimenkule yatırım yapmak amacıyla kurulabilen ve gelirleri kurumlar vergisinde muaf tutulmuş sermaye piyasası kurumlarıdır.

18 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NE İŞ YAPAR?
• Gayrimenkul yatırım ortaklığının amacı, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmektir. • Portföyündeki gayrimenkullerin alım satımından kar sağlayan gayrimenkul yatırım ortaklığı, yılsonunda bu karı ortaklarına temettü olarak dağıtabilmekte ve bu suretle gayrimenkul gelirini ortaklarına aktarabilmektedir.

19 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARININ EKONOMİYE KATKISI NEDİR?
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, iş merkezleri veya alışveriş merkezleri gibi büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin finansmanına kaynak sağlar. Şirketlerin bu tür büyük projeleri gerçekleştirmesi için önemli ölçüde finansman yükünü üstlenmesi gerekir. Bu durum, çoğu kez kendi özkaynakları yetersiz olan şirketler için faiz yükü anlamına gelen kredi yoluyla finansman demektir. Halbuki bu tür projeler, halktan gayrimenkul yatırım ortaklığı payları karşılığında toplanacak paralarla finanse edilebilir. Böylelikle şirketin finansman yükü büyük ölçüde hafiflemiş olur.

20 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Devletin sağladığı vergi teşvikleri Borsadaki fiyat artışlarından yararlanma Yatırımcının sahip olduğu gayrimenkul yatırım ortaklığı paylarını istediği anda satabilmesi Şirket portföylerinin uzman kişiler tarafından yönetilmesi

21 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NELER YAPAMAZ?
Mevduat toplayamazlar İzin verilen işlemler dışında ticari,sınai ve zirai faaliyetlerde bulunamazlar Gayrimenkullerin inşaat işlerini kendileri üstlenemezler ve bu amaçla personel ve ekipman edinemezler Kredi veremezler Piyasa rayicinden yüksek harcama veya komisyon ödemesi yapamazlar

22 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARININ TABİ OLDUĞU PORTFÖY SINIRLAMALARI NELERDİR?
Gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine aktif toplamının en az % 51’i oranında yatırım yapmak zorundadırlar. Yabancı gayrimenkullere ve yabancı gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına aktif toplamının en çok %49’u oranında yatırım yapabilirler. Portföyünde bulunan ve alımından itibaren beş yıl geçmesine rağmen üzerlerinde proje geliştirilmesine yönelik herhangi bir tasarrufta bulunulmayan arsa ve arazilerin oranı aktif toplamının %20’sini aşamaz.

23 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NELER YAPABİLİRLER?
TEMİNAT VEREBİLME BORÇLANMA İŞTİRAK GAYRİMENKUL SERTİFİKASI VE VARLIK TEMİNATLI MENKUL KIYMET İHRACI

24 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NELER YAPABİLİRLER?
TEMİNAT VEREBİLME Kat karşılığı yapılan projelerde,projenin teminatı olarak arazi sahibi lehine ipotek veya sınırlı ayni haklar tesis edilmesi mümkündür. • BORÇLANMA Gayrimenkul yatırım ortaklıkları fon ihtiyaçlarını karşılamak için finansal tablolarında açıkladıkları konsolide olmayan öz sermayenin beş katı kadar kredi kullanabilirler.

25 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NELER YAPABİLİRLER?
İŞTİRAK Sadece; • İşletmeci şirketlere • Diğer gayrimenkul yatırım ortaklıklarına • Yap işlet devret projeleri kapsamında kurulan şirketlere • Belirli gayrimenkullerin portföye alınması amacıyla faaliyet konusu yalnızca gayrimenkul olan yurt dışında kurulu şirketlere

26 GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NELER YAPABİLİRLER?
Gayrimenkul Sertifikası ve Varlık Teminatlı Menkul Kıymet İhracı Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, Kurul düzenlemeleri çerçevesinde gayrimenkul sertifikası ve portföydeki gayrimenkullerin satış veya satış vaadi sözleşmeleri ile satışından kaynaklanan senetli alacaklarının teminatı altında ve Kurul düzenlemeleri çerçevesinde, varlık teminatlı menkul kıymet ihraç edebilirler.

27 GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIKLARI

28 GİRİŞİM ŞİRKETİ NEDİR? Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan,gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan şirketleri ifade etmektedir.

29 GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIMI NEDİR?
Yatırımcı şirketler,girişimci şirketlerin ihtiyacı olan kaynakları sağlamak karşılığında bu şirketlere ortak olurlar.Bu iki şekilde gerçekleştirilir. DOĞRUDAN ORTAKLIK:Girişimci şirketlerin hisselerinin satın alınması. DOLAYLI ORTAKLIK:Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı yurtiçinde kurulu holdingler ve girişim sermayesi fonları ile yurtdışında kurulu girişim sermayesi fonları üzerinden gerçekleştirebilirler.

30 PAYLARINI HALKA ARZ EDEN GSYO’LAR İÇİN ASGARİ HALKA AÇIKLIK ORANI VAR MIDIR?
Çıkarılmış sermayeleri 20 milyon TL’den az olan ortaklıkların çıkarılmış sermayelerinin asgari %20’sini temsil eden paylarının,çıkarılmış sermayeleri 20 milyon TL ve daha fazla olan ortaklıkların ise çıkarılmış sermayelerinin asgari % 10’unu temsil eden paylarının halka arz edilmesi gerekmektedir.

31 HALKA AÇILMANIN GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIKLARINA AVANTAJLARI NELERDİR?
Öz kaynak yoluyla gerçekleşen söz konusu finansman imkanı, ortaklıkların daha büyük yatırımlara ulaşmalarına imkan sağlayarak büyümelerine önemli boyutta destek olmaktadır. Buna ilave olarak, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine uyum sayesinde daha kurumsal, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışına geçiş yapar ve finansal raporlama üretiminde uluslararası bir standarda ulaşırlar.

32 YATIRIM FONLARI

33 YATIRIM FONU NEDİR?  Halktan topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler. Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak, fona ortak olur. 

34 KAÇ TİP VE TÜRDE YATIRIM FONU VARDIR?
TAHVİL VE BONO FONU HİSSE SENEDİ FONU SEKTÖR FONU İŞTİRAK FONU GRUP FONU YABANCI MENKUL KIYMETLER FONU ALTIN FONU DİĞER MADENLER FONU KARMA FONU LİKİT FON DEĞİŞKEN FON ENDEKS FON FON SEPETİ

35 KAÇ TİP VE TÜRDE YATIRIM FONU VARDIR?
Tahvil ve Bono Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapan fonlar Hisse Senedi Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak,Türkiye’de kurulmuş ortaklıkların hisse senetlerine yatırım yapan fonlar Sektör Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, belirli bir sektörü (örneğin, çimento, tekstil gibi) oluşturan şirketlerin menkul kıymetlerine yatırım yapan fonlar İştirak Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, kurucunun iştiraklerince çıkarılmış menkul kıymetlere yatırım yapan fonlar

36 Grup Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, belli bir topluluğun (Koç Topluluğu, Sabancı Topluluğu gibi) menkul kıymetlerine yatırım yapan fonlar Yabancı Menkul Kıymetler Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, Yabancı özel ve kamu sektörü menkul kıymetlerine yatırmış fonlar Altın Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ile altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırmış fonlar Diğer Kıymetli Madenler Fonu: Fon portföyünün en az %51’ini devamlı olarak, Ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırmış fonlar

37 Karma Fon: Portföyünün tamamı, hisse senetleri, borçlanma araçları, altın ve diğer kıymet madenler ile bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından en az ikisinden oluşan ve her birinin değeri fon portföy değerinin %20’sinden az olmayan fonlar Likit Fon: Portföyünün tamamı, devamlı olarak, portföyünde vadesine en fazla 180 gün kalmış likiditesi yüksek sermaye piyasası araçları yer alan ve portföyünün ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonlar Değişken Fon: Portföyünün tamamı, portföy sınırlamaları itibariyle yukarıdaki türlerden herhangi birine girmeyen fonlar

38 Endeks Fon: Portföyünün en az %80’i devamlı olarak, baz alınan ve Kurul tarafından uygun görülen bir endeksin değeri i l e fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon katsayısı (ilişki/paralellik)en az %90 olacak şekilde,endeks kapsamındaki menkul kıymetlerin tümünden ya da örnekleme yoluyla seçilen bir kısmından oluşan fonlar, Fon Sepeti: Portföyünün en az %80’i devamlı olarak, diğer yatırım fonlarının ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonlar,

39 Özel Fon: Katılma payları önceden belirlenmiş kişi veya kuruluşlara tahsis edilmiş fonlar,
Koruma Amaçlı Fon: Yatırımcının başlangıç yatırımının belirli bir bölümünün, tamamının ya da başlangıç yatırımının üzerinde belirli bir getirinin izahnamede belirlenen esaslar çerçevesinde belirli vade ya da vadelerde yatırımcıya geri ödenmesinin, uygun bir yatırım stratejisine dayanılarak en iyi gayret esası çerçevesinde amaçlandığı fonlar,

40 Garantili Fon: Yatırımcının başlangıç yatırımının belirli bir bölümünün,tamamının ya da başlangıç yatırımının üzerinde belirli bir getirinin izahnamede belirlenen esaslar çerçevesinde belirli vade ya da vadelerde yatırımcıya geri ödenmesinin, uygun bir yatırım stratejisine ve garantör tarafından verilen garantiye dayanılarak taahhüt edildiği fonlar Serbest Yatırım Fonu: Katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan ve mevzuatta yer alan portföy sınırlamalarına istisna tutulan fonlar olarak adlandırılır.

41 YATIRIM FONLARI NERELERE YATIRIM YAPABİLİRLER?
Türkiye’de kurulmuş şirketlerin hisse senetleri, özel ve kamu borçlanma senetleri (tahvil, bono gibi), Yabancı özel ve kamu sektörü borçlanma senetleri ve hisse senetleri, Ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile bunlara dayalı olarak ihraç edilmiş ve borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçları

42 YATIRIM FONLARINDAN NASIL PARA KAZANABİLİRİM?
Fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kar payı ve faiz geliri elde eder ve bu geliri portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon, fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa, sermaye kazancı elde eder. Fon,elde ettiği sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır. Eğer yatırım fonu, fiyatı yükselen menkul kıymeti satmıyor ve elinde tutuyorsa, bu değer artışı fonun katılma paylarına yansır. Eğer katılma paylarınızı satarsanız, ilk ödediğiniz fiyatın üzerinde bir bedel elde edersiniz.

43 YATIRIM ORTAKLIKLARI İLE YATIRIM FONLARI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Yatırım ortaklığının hukuki yapısı ayrı ve bağımsız bir tüzel kişilik olarak anonim ortaklık olarak kurulurken, yatırım fonunun ayrı bir tüzel kişiliği yoktur. Yatırım fonu bir tüzel kişilik tarafından bir sözleşme çerçevesinde kurulan bir mal varlığıdır. Yatırım fonunu ancak bankalar, aracı kurumlar, sigorta şirketleri veya emeklilik fonları kurabilirken, yatırım ortaklıklarının kurucuları için belli bir sınırlama yoktur.

44 YATIRIM ORTAKLIKLARI İLE YATIRIM FONLARI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Yatırım fonları kar dağıtımı yapmazken, yatırım ortaklıkları diğer şirketler gibi kar dağıtabilir; Yatırım fonu katılma belgesi fona geri satılarak nakde dönüştürülürken, yatırım ortaklığı hisse senetleri yatırım ortaklığına satılamaz ancak borsada satışı mümkündür.

45 HEDGE FONLAR

46 HEDGE FONLARIN AMACI NEDİR?
Hedge fonun amacı riski yönetmek değil, risk alarak yüksek getiri elde etmektir.

47 HEDGE FONLARININ TARİHÇESİ
Yatırım danışmanı Alfred Winston Jones tarafından 1949 yılında hisse senetleri üzerine uzun ve kısa pozisyonlarla oluşturulan yatırım fonu, ilk hedge fon örneği olarak bilinmektedir. 1990’lı yıllardan Küresel Krizine kadar olan dönem hedge fonların patlama yaptığı yıllardır krizinin nedenlerinden birisi olarak da gösterilen bu fonların kriz öncesindeki toplam yatırım tutarının 2 trilyon doları aştığı tahmin edilmekteydi

48 HEDGE FONLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Bu fonlara katılım finansal piyasalarda herkese açık değildir ve başlangıç yatırımı olarak yatırımcının belli bir tutarı yatırmasını gerektirir. Bu ücret Türkiye’de 1 milyon TL iken ABD’de 5 milyon Dolar’dır Temel olarak serbest yatırım fonları süper zenginlerin yatırım fonudur Finansal kaldıraca dayalı girişken yatırım stratejileri vardır.

49 HEDGE FONLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Hedge fonunu yöneten kişiler fonun ortağıdır. Fon yönetimi karın %20’sini alır. Fon için yatırılan paranın belli bir süre fon hesabında tutulması zorunludur ve minimum 1 yıldır. Risklerinin en önemli kısmını, yüksek kar için yüksek kaldıraçla çalışmaları oluşturmaktadır. Yüksek kazanç getirmelerinin bir nedeni de, denetimlerin az olmasından kaynaklanmaktadır.

50 HEDGE FONLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Yasal olarak limited ortaklıklardır, SEC tarafından kayıt altına alınmamış yatırım kuruluşlarıdır Çok çeşitli yatırım stratejilerini ve options, future, swap gibi türev ürünlerini de kapsayan çeşitli ürünleri ve açığa satış yöntemlerini kullanabilirler, Yaptıkları işlemlerin kaldıracı oldukça yüksektir, Sınırlı bir likiditeye sahiptirler. Yatırımcılar belirli bir tarihte fona girebilir ve belirli bir tarihte fondan çıkabilirler. Belirlenen tarihten önce ihtiyaç duyulsa bile fondan çıkamazlar.

51 HEDGE FONLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Günümüzde, global hedge fon sektörünün büyüklüğü 2,6 trilyon dolara, sektörde bulunan fon sayısı ise çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde ve İngiltere’de olmak üzere 11 bine ulaşmış bulunmaktadır. Türkiye’de ise 23 adet hedge fon bulunmakta ve hepsi İstanbul’da yerleşiktir.

52 HEDGE FON TÜRLERİ Hisse Senedi Odaklı Hedge Fonlar Arbitraj Fonları
Hisse Senedi Odaklı Olmayan Fonlar

53 HEDGE FON TÜRLERİ Hisse Senedi Odaklı Hedge Fonlar
- Piyasaya Duyarsız Fonlar - Alım Satım Fonları - Belirli Durumlara Yönelen Fonlar - Aktivist Hedge Fonlar

54 PİYASAYA DUYARSIZ FONLAR
Bu fonların temel dayanağı, düşük fiyatlanmış hisse senetlerini alıp aşırı fiyatlanmış hisse senetlerini satarak kar elde etmektir.

55 HEDGE FON TÜRLERİ Arbitraj Fonları - Birleşme Arbitrajları Fonu
- Finansal Sıkıntı Arbitrajı - İstatistiksel Arbitraj

56 Finansal SIkIntI ArbİtrajI
Uzmanlar finansal sıkıntılardan ve bununla ilgili haberlerden kurtulduktan sonra firmanın değerinin ne olacağını belirleme konusunda da oldukça iyidirler. Bu haberlere dayanarak, bir finansal sıkıntı arbitraj fonu yanlış fiyatlandırma sonucu düşük değerlenmiş bir hisse senedinden avantaj sağlayabilir.

57 HEDGE FON TÜRLERİ Hisse Senedi Odaklı Olmayan Fonlar
- Global Makro ve Gelişmekte Olan Piyasalar Fonu - Offshore Hedge Fonlar - Sabit Getiri Sağlayan Fonlar

58 Offshore Hedge Fonlar Bir çok hedge fon, vergi avantajından yararlanmak için offshore bölgelerde (vergi cenneti) işlem yapar. Bunun nedeni ödedikleri vergiyi azaltmaktır. Önde gelen offshore bölgeleri; Cayman Virjinya Adaları ve Bermuda’dır

59 HEDGE FON STRATEJİLERİ
PİYASA TRENDİ STRATEJİSİ OLAY TABANLI YATIRIM STRATEJİSİ ARBİTRAJ STRATEJİSİ

60 HEDGE FON STRATEJİLERİ
PİYASA TRENDİ STRATEJİSİ Spesifik olarak bir ülkede veya 2008’de olduğu gibi bir küresel kriz beklentisi ve benzeri tahminlere dayalı olarak yapılan erken satışa geçme türü yatırım stratejilerine deniyor

61 HEDGE FON STRATEJİLERİ
OLAY TABANLI YATIRIM STRATEJİSİ Bir şirkete yönelik olumlu (satın alma, birleşme, sermaye artırımı, aktif satışı, yeni bir yatırım vesaire) veya olumsuz bir gelişme (iflas, büyük zarar vesaire) ya da bu yönde yapılmış bir tahmin üzerine bu şirketin hisse senetlerinin açığa satış türü yatırım stratejilerine denir.

62 HEDGE FON STRATEJİLERİ
ARBİTRAJ STRATEJİSİ Riski aynı ancak getirisi farklı olan enstrümanlar arasındaki getiri farkından yararlanmak amacıyla kurgulanan yatırım stratejilerine denir.

63 TEŞEKKÜRLER


"YATIRIM ORTAKLIKLARI YATIRIM FONLARI VE HEDGE FONLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları