Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tüketicinin İyi Bir Çevrede

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tüketicinin İyi Bir Çevrede"— Sunum transkripti:

1 Tüketicinin İyi Bir Çevrede
YAŞAMA HAKKI ve SORUMLULUKLARI ÖZCAN PEKTAŞ GENEL SEKRETER

2 SAĞLIKLI BİR ÇEVREYE SAHİP OLMA HAKKI
Sağlıklı, dengeli, bozulmamış, bir hayat çerçevesinde, insan hayatının sürdürülebilmesidir. Korunmayan, bozulan ve giderek tükenen bir çevrede insan hayatının da yok olacağı söylenebilir. İnsanlar, uzun bir süre doğayı hoyratça tüketmektedir. Bilinçli tüketici tüketirken, çevre kirliliğine olumsuz bir etkisi var mı? Doğal kaynakların israfına yol açıyor mu? Satın aldığı mal ve hizmetlerle çevreye zarar vermeyen, doğal kaynakları israf etmeyen kişi olmalıdır.

3 ÇEVREYE KARŞI SORUMLU OLANLAR
1. KAMU KURUM VE KURULUŞLARI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI TÜM BELEDİYELER 2. PİYASAYA AMBALAJLAR İLE ÜRÜN SATAN ÜRETİCİ/İTHALATÇILAR 3. TÜKETİCİLER

4 Ambalaj Nedir? Ambalaj Atıkları nelerdir? Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Yöntemleri Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşüm Süreci

5 Ambalaj ürünün elbisesidir.
AMBALAJ NEDİR? İçine konulan ürünü koruyan, temiz ve sağlıklı olarak tüketmemize yarayan ayrıca taşınmasını kolaylaştıran değerli malzemelere ambalaj denir. Ambalaj ürünün elbisesidir. Kullanım sonrası kalan materyallere AMBALAJ ATIĞI denir.

6 AMBALAJ ATIKLARI NELERDEN OLUŞUR?
Kağıt ve Karton Metaller Plastikler Camlar Kompozitler Ahşap ambalajlar

7 AMBALAJ ATIKLARI KAĞIT-KARTON
Kağıdın ham maddesini ormanlarımız oluşturur. Kâğıt ve karton ambalajların geri kazanımı ile yeniden kağıt ve karton üretilir. Ormanlar korunur ve enerji tasarrufu sağlanır.

8 METALLER (Çelik/Alüminyum)
AMBALAJ ATIKLARI METALLER (Çelik/Alüminyum) Yemeklik yağ tenekeleri, Konserve kutuları Kola/Meşrubat kutuları Geri dönüştürülmeleri ile her türlü metal malzeme yeniden üretilebilir.

9 Kimyasal yapılarına göre
AMBALAJ ATIKLARI PLASTİKLER - 1 Kimyasal yapılarına göre Polietilentereftalat (PET): Su, meşrubat ve yağ şişeleri / geri dönüştürülerek sentetik elyaf ve dolgu malzemesi haline gelir. Tekstil ve mobilya sektöründe kullanılır. Polietilen (PE): Deterjan kutusu, temizlik malzemesi kabı, şampuan şişesi/ geri dönüşümünden PE elde edilir. Polipropilen (PP): Deterjan kutularının kapakları, margarin kapları / geri dönüşümünden kırtasiye malzemeleri, sentetik halı tabanı gibi ürünler elde edilir.

10 Kimyasal yapılarına göre
AMBALAJ ATIKLARI PLASTİKLER - 2 Kimyasal yapılarına göre Polistren (PS): Yoğurt ve margarin ambalajlarının üretimi/ geri kazanıldığında yalıtım malzemesi, mutfak gereçleri ve çeşitli levhalar üretilebilmektedir. Polivinilklorür (PVC): İnsaat sektöründe (pencere profili, kapi, panjur, sulama ve pis su borulari, duvar-yer ve çati kaplama malzemesi olarak) Ambalaj-paketleme sanayiinde (bi-oriente ince shrink film, kapak içi mantarı, şişe ve torba yapımında), Tıpta (kan torbası, serum tüpü, ameliyat eldiveni ve kalp kateter'i ) Elektrik-elektronik malzeme (yüksek volt izolatorü, optik fiber kılıf zarfı), Otomotiv (cam fitili/silecek sistemi, döşeme, paspas), Tüketim eşyası (oyuncak, çeşitli sportif malzeme, muşamba, suni deri ve ayakkabı, kredi kartları) 

11 CAM AMBALAJ ATIKLARI Camın ham maddesi silisli kumdur.
Günlük hayatta kullandığımız cam ambalajlar, çeşitli cam şişe ve kavanozlardır. Ambalaj atığı haline gelen cam şişe ve kavanozlar, cam kırığı haline getirilir, işlenerek yeniden cam ambalajlara dönüştürülür. Kırık camların doğrudan cam geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Diğer ambalaj atıkları ile karıştırılmamalıdır. Pencere camlarının atılmamasına dikkat edilmeli

12 AMBALAJ ATIKLARI KOMPOZİTLER
Kompozit malzemeli ambalajlar, süt ve meyve suyu gibi içecekler ile sıvı gıdaların ambalajlanmasında kullanılır. Bu ambalajlar, yüzde 80 kağıt ile az bir oranda plastik ve alüminyumdan oluşmaktadır. Bu nedenle elle birbirinden ayrıştırılması mümkün değildir. Bu malzemelerin birlikte bulunması, içeceklerimizi ve gıdalarımızı saklama sürelerimizin uzun olmasını sağlar.

13 Ahşap Palet AMBALAJ ATIKLARI Sebze & Meyve Kasası
 En eski ambalaj malzemelerinden olan ahşap ambalaj, sertlik ve dayanıklılık özelliği nedeniyle ağır ve boyutları büyük olan kırılgan yüklerin, havalandırma özelliğinden dolayı ise taze meyve ve sebzenin ambalajlanmasında yaygın kullanılmaktadır. 

14 Türkiye’de 1 kişi günde 1.14kg çöp üretir.
AMBALAJ ATIKLARI Türkiye’de 1 kişi günde 1.14kg çöp üretir. Bu çöpün %20’si ambalaj atığıdır. Ve bizler biliyoruz ki ambalaj atığı çöp değildir.

15 AMBALAJ ATIKLARIMIZI AYRI POŞETLERE ATIYORUZ evsel atık siyah, katı atık mavi torba

16 TÜKETİCİNİN SORUMLULUKLARI
Yoğurt kapları, konserve kutuları vb. temizlenmeli, kağıt/karton’un ıslanarak çöp olması engellenmeli Ambalaj atıkları iç içe konmamalı, tesisteki ayırma işlemi sırasında kağıt, plastik, cam ve metal atıkların ayrıştırılması kolaylaştırılmalı Aile bireylerinin çöpleri ayrı, ambalaj atıklarını ayrı biriktirmesine özen gösterilmeli Anne/baba yapsın ki, çocuk öğrensin

17 NEDEN GERİ DÖNÜŞÜM? ATMADAN ÖNCE DÜŞÜN!

18 PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ Kırılma İşlemi Sonucunda Plastik Çapak Isı İşlemi Sonucunda Plastik Granül Plastik ambalaj atıkları geri dönüşüm süreci sonunda granül hammadde olarak; plastik torba, masa, sandalye, plastik boru, plastik kova gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Plastik Sandalyeye Dönüşüm Plastik Renkli Kasaya Dönüşüm

19 METAL GERİ DÖNÜŞÜMÜ Balyalanmış Alüminyum Kutular
Alüminyum Pencereye Dönüşüm Alüminyum Kutu 10 adet alüminyum içecek kutusu geri kazanıldığında bir TV’ nin 30 saatte harcadığı elektrik enerjisi korunmuş olur.

20 KAĞIT - KARTON GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Selüloz Süreci Karton Tuvalet Kağıdı Alışveriş Çantaları

21 CAM GERİ DÖNÜŞÜMÜ Cam Süs Eşyaları Cam Şişe Cam Kırığı Camlar renklerine göre ayrılmak suretiyle, kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu çeşitli maddelerle karıştırılarak yüksek sıcaklıkta şekillendirilir ve yeni ürünler elde edilir. Cam Mozaik  -- Bir şişe geri dönüşümünden sağlanan enerji bir televizyonu 1,5 saat çalıştırmak için yeterlidir.

22 AHŞAP PALET GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Ahşap Palet Tamiri Ahşap Palet Tamiri Ahşap Palet Yeniden kullanılması mümkün olmayan ahşap paletler sunta fabrikalarına gönderilir. Burada paletler ya sunta haline getirilir ya da talaşa dönüştürülerek yakıt ve ikincil ürün üretiminde kullanılır. Geri Dönüştürülmüş Ahşap Palet

23 KATI ATIKLAR ÇÖP DEĞİLDİR MİLLİ SERVETTİR
ATIKLARI AYRIŞTIR, DOĞAYI KORU

24 @tukcev TEŞEKKÜRLER


"Tüketicinin İyi Bir Çevrede" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları