Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yeşil Çatı (Green roof)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yeşil Çatı (Green roof)"— Sunum transkripti:

1 Yeşil Çatı (Green roof)
Yeşil çatı,  yeşil binanın en önemli uygulamalarından biridir. Yeşil bina olarak nitelendirilen binalarda giderek daha yaygın uygulanmakta olan yeşil çatı, doğaya ve binaya bir çok faydalar sağlamaktadır. Yağmur suyunu kullanıp, yeşil örtüye dönüştürdüğünden, drenaj yoğunluğunu azaltır. Yani böylece "atık su" şebeke yükü hafifler. Hava kirliliğini, tozu azaltır Hava kalitesini yükseltir, nefes almayı kolaylaştırır. "Kuru halde" taş yününe eşdeğer ısı izolasyon değerleri sağlanabilir. Böylece yüksek izolasyon değeri olan ve ısı radyasyonu yapmayan yapısı ile kentsel ısı adası etkisini azaltır, çatı yüzeyinin ısısını düşürür, serin ortam yaratır.

2 Yeşil Çatı (Green roof)
Yeşil çatı gürültüyü emerek azaltır. Sessiz mekanlar sağlar. Elektromanyetik radyasyonu soğurur. Sera gazlarını yok eder. Yağmur suyuna havadan karışan ağır metaller ve tuz, toprak tarafından tutulur. Geri dönüşümlü bir malzemedir. Elde edilmesinde ve uygulamasında çok düşük enerji kullanılır. Genellikle insan gücü yeterlidir. Kentsel yeşil alanlar ve yeni canlı yaşam ortamı yaratır. Biyolojik çeşitliliği arttırır. Yapı bünyesinde doğa ile teması sağlar, güvenli ve sağlıklı ortamlar yaratır.

3 Yeşil Çatı (Green roof)
Geniş çatı alanlarının kullanılır hale getirilmesine ve peyzaj düzenlemelerine olanak sağlar. Yapıyı ultraviyole ışınlarından, çatıyı ve taşıyıcı kostrüksiyonu mekanik hasarlardan korur. Bünyesinde hiçbir yanıcı malzeme yoktur. Isı ve alev geçirmez. Dolayısı ile yangın korunumunu en üst seviyeye çıkartır.

4 ÇEVREYE UYUMLU YAPIM DEĞERLENDİRME SİSTEMLERİ
BREEAM: Building Research Environmental Assesment Method (İngiltere) LEED: Leadership in Energy and Environmental Design (ABD) DGNB: The German Sustainable Building Council (Almanya) SBTOOL: International initiative for sustainable built environment (Uluslar arası) CASBEE: Comprehensive Assessment System for Building Environmental Efficiency (Japonya) GREENSTAR: Environmental rating system for buildings (Australia)

5 BREEAM İngiltere’de Yapı Araştırma Kurumu (BRE) tarafından geliştirilerek, 1990 yılında uygulamaya geçirilen Yapı Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme Metodu (BREEAM), kriterlere dayalı değerlendirme sistemlerinin ilk örneğidir

6 BREEAM Değerlendirme ve puanlama çeşitli performans kategorileri altında tanımlanan kriterlere göre yapılır ve proje sağladığı her kriter için puan toplar. Kategoriler Yönetim (Management), Sağlık ve Memnuniyet (Health and Well-being), Enerji (Energy), Ulaşım (Transport), Su (Water), Malzeme (Material), Atıklar (Waste), Kirlilik (Pollution) ile Arazi Kullanımı ve Ekoloji (Land use and ecology) olmak üzere dokuz grupta toplanmıştır.

7 BREEAM

8 BREEAM BREEAM’e göre değerlendirilen bir yapının çevresel performansının belgelendirilmesi için gösterge puanlarının en az % 30’unu toplaması gerekmektedir. Bunun üzerinde performans gösteren yapılar kademeli olarak Geçer (Pass), İyi (Good), Çok İyi (Very good), Mükemmel (Excellent) ve Seçkin (Outstanding) olmak üzere derecelendirilir.

9 LEED Amerika Yeşil Bina Konseyi(USGBC) tarafından yeşil binaların gelişimi ve üretiminin hızını arttırmak üzere 1998’de tasarlanmış, ulusal oybirliğine dayanan, bir bina değerlendirme sistemidir.

10 LEED 6 kategoriden oluşmaktadır. Bu kategoriler
Sürdürülebilir Arsalar (Sustainable Sites), Su Etkinliği (Water efficiency), Enerji ve Atmosfer (Energy and Atmosphere), Malzemeler ve Kaynaklar (Materials and Resources), İç Mekân Çevre Kalitesi (Indoor air quality) ile Tasarım ve Yenilik (Innovation and Design) olarak sıralanmaktadır.

11 LEED

12 LEED

13 Leed AP (Accredited professional) nedir?
Leed AP yapı sektöründe bilgi ve deneyimlerini tasarımla bütünleştirmiş ve sahip olduğu kapasiteleri doğrultusunda Leed yeşil bina sertifikasyon alım sürecini kolaylaştıran uzman kişilerdir. Leed AP olabilmek için GBCI (Green Building Certificate Institute) tarafından belirli kriterler ve standartlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış olan sınavdan başarılı olmak gerekmektedir. Leed AP sınavı; yeşil bina uygulama prensipleri, Leed değerlendirme sisteminin koşulları, kaynak ve sürecinin aday tarafından anlaşılabilirliğini test eder.

14 Nasıl BREEAM Assesorü olunur? Bunun için kime, nasıl başvurulur?
BREEAM Assessorü olabilmek için BREEAM tarafından düzenlenen eğitimlere kayıt olmak ve bu 3 günlük eğitimi başarıyla tamamlamak gereklidir. Bu eğitimin sonunda sınıfta yapılan sınavdan geçmek, değerlendirmesini yapmaküzere verilen örnek projeleri gerekli sürede tamamlayarak kontrol edilmek üzere BRE’ye geri göndermek gerekir.

15 C2C - CRADLE TO CRADLE Henri Laborit, "İnsan ve Kent"
"Beşikten Mezara" Değil, "Beşikten Beşiğe" Atık Kavramına Yeni Bir Yaklaşım Henri Laborit, "İnsan ve Kent" “Çağımız insanı için asıl sorun çevre kirlenmesine yol açan sanayi kaynaklarını ortadan kaldırmak değil, bir sanayi kolunun atıklarını başka bir sanayi kolunun enerji kaynağına dönüştürmek”

16 C2C - CRADLE TO CRADLE Kitap: William McDonough, Michael Braungart - Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things “Geri dönüşüm"ün aslında, daha sonra kullanılamayan ve düzeltilemeyen biyolojik ve teknik karma "besinler" oluşturan bir "düşük döngü" (downcycling) olduğunu söylüyorlar. "Yaşam"larının sonunda araziye boşaltılan ya da gömülen "beşikten mezara" kullanılan ürünler tasarlamak yerine, McDonough ve Braungart, malzemeleri kapalı döngülerde sürekli olarak dolaşan, devri daim yapan ürünler üreterek "beşikten beşiğe" kullanımın mümkün olduğunu savunuyor.

17 "C2C Evi" Uluslararası Konut Tasarım Yarışması
Yarışmada projeler, 5 temel ilke üzerinden değerlendiriliyor Amacının anlaşılır olması: İnsanoğlunun ihtiyaçlarıyla sürdürülebilirlik arasında nasıl bir ilişki kurulduğuna dair görüşlerin ve bu konudaki hedeflerin tasarım kararları aracılığıyla ifade edilmesi Projenin yapıcı, canlandırıcı tavrı: Tasarlanan evin "alma" sürecini durdurup "verme" sürecini başlatması Projede yeni yaklaşımlar ve yenilikçi tavır Tasarımın ileri görüşlü bir anlayışla şekillendirilmesi Proje aracılığıyla kuşaklararası sorumluluk için çaba sarfedilmesi (sadece insanlar değil tüm canlı türleri için)

18 Cradle to Cradle Değerlendirme Sistemi
Enerji, Malzeme değerlendirme, Kimyasal mukayeseler, Temiz üretim yeterliliği ve kalifikasyonu, Sürdürülebilirlik yönetimi ve optimizasyon için kullanılan malzemeler, Malzemelerin yeniden kullanım özellikleri, Su, Sosyal sorumluluk kriterleri üzerinden değerlendiriliyor.

19 "C2C Evi" Uluslararası Konut Tasarım Yarışması
Matthew Coates ve Tim Meldrum

20 "C2C Evi" Uluslararası Konut Tasarım Yarışması

21 Türkiye deki Sürdürülebilir Yapım İle İlgili Yönetmelikler Ve Yasa Taslakları
Enerji kaynaklarının ve enerji kullanımında verimliliğin arttırılmasına dair yönetmelik Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı Enerji Verimliliği Kanunu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Yönelik Kyoto Protokolü AB Yenilenebilir Enerji Politikası Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeli Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği

22 Türkiye deki Sürdürülebilir Yapım İle İlgili Yönetmelikler Ve Yasa Taslakları
Çevresel Gürültü Yönetimi Yönetmeliği Hava Kirliliği Yönetmeliği İnşaat Atıkları Yönetimi Yönetmeliği Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Kyoto Protokolü Su Kaynaklarının Korunması Yönetmeliği Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Toprak Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği TSE 825 � Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Türkiye İçin Enerji Verimliliği Stratejisi � EIEI Raporu Yapı Malzemeleri Yönetmeliği

23 Mitchell Joachim MIT-Media Lab's Smart Cities group

24 Mitchell Joachim MIT-Media Lab's Smart Cities group

25 Mitchell Joachim MIT-Media Lab's Smart Cities group

26 Mitchell Joachim MIT-Media Lab's Smart Cities group

27 TEŞEKKÜRLER


"Yeşil Çatı (Green roof)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları