Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
11. Bölüm SAĞLIK KURUMLARINDA YERLEŞİM DÜZENLEMESİ Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK

2 Yerleşim Düzenlemesi Kararlarına Genel Bakış
Ürüne Göre Yerleşim Düzenlemesi Sürece Göre Yerleşim Düzenlemesi Mesafe ve Maliyet Minimizasyonu Yerleşim Düzenlemesi için Kullanılan Yazılımlar Sabit Konumlandırma Yöntemi

3 Temel Yerleşim Düzenleme Modelleri
Ürüne Göre Sürece Göre Sabit Yerleşim

4 Yakınlık Derecelendirme Şemaları
Richard Muther (1962) Esasen, bölümler arasındaki en uygun mesafeyi (yakınlık, uzaklık) sayısal olarak değerlendirmek için kullanılan bir ölçektir. Bazı bölümler arasında yakınlık istenmeyebilir. Yöntem, bölümler arasındaki mesafenin önem derecesini göstermek için birtakım kodlar kullanmaktadır: A - Kesinlikle gerekli (kesinlikle yan yana olmalıdır) E – Çok önemli I – Önemli O – Orta derecede önemli U – Önemsiz ve X – Bölümler kesinlikle yan yana olmamalı.

5 Yakınlık Derecelendirme Şemaları
Örnek: Uzun dönemli bakım hizmeti veren üç katlı bir sağlık kuruluşunun her katının eni ve boyu 200 x 400 metredir. Her bölümün boyutları ve bölümler arasındaki ilişkiler şekilde görüldüğü gibidir. Verilen bu parametreler ışığında en uygun işlevsel yerleşim düzenini geliştiriniz.

6 Mesafe ve Maliyet Minimizasyon Yöntemi
Tekrarlanan işlemlerin yapıldığı (örneğin, hemşirelerin hastalara ilaç dağıtmak üzere her gün koridorda yürümesi veya diğer hemşirelik hizmetlerini sunması) işlevsel bölümlerde verimliliği artırmak amaçlanmış ise, maliyetlerin minimizasyonu veya gidip gelinen mesafenin kısaltılmasına çalışılır. Personel trafiğinin gösterilmesinde kullanılan en önemli araç “nereden nereye şemaları”dır. Nereden nereye şemaları esasen bölümleri içeren bir çizelgedir ve bu bölümler arasındaki personel trafiğini göstermektedir.

7 Mesafe ve Maliyet Minimizasyon Yöntemi
Örnek: Küçük bir hastanenin üç bölümü (A, B ve C) vardır. 1. ve 2. alan arasındaki mesafe 100 m., 1. ve 3. alan arasındaki mesafe 200 m. ve 2 ile 3. alan arasındaki mesafe de 100 m. olsun. Bu bölümleri dikdörtgen şeklindeki bir bina katında bulunan 1, 2 ve 3. alanlara yerleştiriniz.

8 Mesafe ve Maliyet Minimizasyon Yöntemi
Çözüm: Sosyal yardımlar ve hizmetler de dahil saatlik ücreti 48 TL. olan bir hemşirenin 100 m. mesafeyi 30 saniyede yürüdüğünü kabul edelim. Başlangıç tasarımının toplam maliyeti nedir? Bu problemle ilgili bilgiler tabloda verilmiştir. Üç bölüm bulunduğuna göre, altı (3!=6) farklı yerleşim tasarımı geliştirilebilir.

9 Sabit Konumlandırma Yöntemi
Sabit konumlandırma yönteminde, personel, ekipman ve malzemeler hizmet üretmek üzere aynı yerde bir araya getirilmekte ve konumlandırılmaktadır. Endüstride bu yöntem genellikle ürünün çok ağır veya taşınmasının çok zor olduğu durumlarda tercih edilmektedir.Buna örnek olarak uçakların ve uzay araçlarının montaj bölümleri gösterilebilir. Sağlık kurumlarında en iyi örnek ameliyat masalarının sabit olarak kurulduğu ameliyathane bölümüdür.

10 Kaynak: Sağlık Kurumları Yönetiminde Sayısal Yöntemler Yaşar A. ÖZCAN Siyasal Kitabevi ANKARA 2013

11 SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
11. Bölümün Sonu Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK


"SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları