Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
Arş. Gör. Dr. Reha KILIÇHAN
2
Dolma ve Sarma Kavramları
İçi pirinç, bulgur, et, fındık, fıstık ve baharatla doldurulmuş sebze ve meyvenin, Türkçe adı dolma, Farçası dolmeh, Rumcası dolmathes, Arapçası mıhşıdır. Peki ya sarma? Sarmak yeterli mi? Et ürünleri (kuzu gömlek, bağırsak ya da et dövülüp inceltilerek…)
3
Türk Mutfağında Dolma ve Sarmaların Yeri ve Önemi
Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisi… Anadolu’da ve Girit’te yapılan arkeolojik kazılarda bulunan “dolma oyacakları”… Yunan ve Pers yazılı kaynaklarında “sarılmış asma yaprakları”… Tüm yöre mutfaklarında yer alması… Lezzet ve çeşitlilik… İklim ve coğrafyanın etkisi…
4
Dolma ve Sarma Yapımında Kullanılacak İç Gereçler
Kıyma, kuşbaşı vb… Pirinç, bulgur vb.. . Kuru soğan Sarımsak Kuş üzümü Çam fıstığı Lor peyniri Kuru, taze nane, fesleğen, reyhan vb… Maydanoz, dereotu, nane vb… Dolmalık kırmızı kuru soğan Karabiber, Kırmızı biber, Tarçın, Kimyon, Kişniş… Sıvıyağ veya tereyağ Domates, Domates ve biber salçası Nar ekşisi Limon ve limon suyu Tuz, şeker Sumak
5
DOLMA VE SARMA ÇEŞİTLERİ
Zeytinyağlı Dolmalar Etli Dolmalar Et Sarmaları Kümes Hayvanları Dolmaları Deniz Mahsulleri Dolmaları Diğer Dolmalar
6
Zeytinyağlı Dolmalar Yaprak Dolması Sakız Kabağı Dolması
Patlıcan Dolması Kapya Biber Dolması Lahana Dolması Biber Dolması Enginar Dolması Kereviz Dolması
7
Etli Dolmalar Asma Yaprağı Dolması Biber Dolması Enginar Dolması
Kavun Dolması Balkabağı Dolması Kabak Dolması Domates Dolması Patlıcan Dolması Pırasa Dolması Soğan Dolması
8
Et Dolma ve Sarmaları Bumbar Şırdan Kaburga Dolma Tavuk Dolma
Hindi Dolma
9
Kümes Hayvanları Dolmaları
Tavuk Dolma Hindi Dolma
10
Deniz Mahsulleri Dolmaları
Balık (Uskumru) Dolma
11
Diğer Dolmalar Ekmek Dolması
12
TEŞEKKÜRLER
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.