Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI"— Sunum transkripti:

1 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI
PROF.DR.ABDULLAH DEMİR

2 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI
Konuyu seçmek Konuyu sınırlandırmak Hipotez oluşturmak Yöntem belirlemek Geçici plan hazırlamak Kaynak toplamak Okumak ve not almak Yazmak

3 KONUYU SEÇMEK Konuyu seçme araştırmanın yarısıdır
Araştırmacı konuyu belirlemeyi aceleye getirmemeli, konu hakkında araştırma ve okumalar yapmalıdır. Genel okumalar yaptıktan sonra uzman kişilerden görüş alınmalıdır.

4 Seçilen konu araştırmacının yeteneklerine, araştırmaya ayırabileceği zamana uygun olmalıdır.
İlgi alanına göre teorik ya da uygulamalı bir konu seçilebilir Konu seçerken araştırmanın ne kadar sürede bitirileceği de hesap edilmelidir.

5 KONUNUN NİTELİKLERİ İLGİ YENİLİK ÖNEM BİLİMSEL YETERLİLİK
BİRİNCİ EL KAYNAKLAR KAYNAK YETERLİLİĞİ

6 KONUYU SINIRLANDIRMAK
Araştırmada amaç konuyu ayrıntılı bir şekilde incelemektir Zaman, yer ve içerik açılarından sınırlandırma Konu, araştırmayı imkansızlaştıracak kadar da daraltılmamalıdır.

7 HİPOTEZ OLUŞTURMAK Hipotez, araştırmanın çözmeyi amaçladığı problem konusunda, doğruluğu ispatlanmamış bir öneridir Hipotez kısa, sade bir düz cümle ya da soru cümlesi olabilir. Hipotez ilk okumalardan sonra araştırmacının aklına gelen önçözüm ya da öndoğrudur.

8 Araştırma süresince elde edilen bilgiler ışığında hipotezin doğruluğu test edilir ve hipotez kısmen veya tamamen doğrulanır ya da yanlışlanır. Araştırmacı kaynakları değerlendirirken hipotezi bir elek olarak kullanır.

9 YÖNTEM BELİRLEMEK Araştırmada gözlem, deney, anket, görüşme, istatistik, arşiv belgeleri ya da yayınlanmış eserlerden faydalanma yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi ya da bir kaç tanesi bir araştırmada kullanılabilir. Hukukla ilgili araştırmalarda ağırlıklı olarak kitap, makale, mahkeme kararları, kanunlar gibi yayınlanmış kaynaklar kullanılmaktadır. Bununla birlikte anket, görüşme, gözlem gibi yöntemler de kullanılabilir.

10 GEÇİCİ PLAN HAZIRLAMAK
Araştırmacı ilk okumada kullandığı kaynaklardan da faydalanarak geçici bir plan hazırlar. Araştırma ilerledikçe geçici planda gerekli bazı değişiklikler yapılabilir. Geçici planda bölüm başlıkları, ana başlıklar ve alt başlıklar yer alır. Geçici plan hazırlanırken benzer araştırmaların planlarından faydalanılabilir.

11 KAYNAK TOPLAMAK Hukuk araştırmalarında kitaplar, bültenler, makaleler, gazeteler, raporlar, yıllıklar, tebliğler, arşivler, internet, görüşmeler, anketler gibi çeşitli kaynaklar kullanılır. Ulaşılan kaynağın kaynakçası incelenerek yeni yeni kaynaklar belirlenir Kural olarak araştırmacı konuyla ilgili bütün kaynakları görmeli ve bunları kullanmalıdır. Toplanan kaynaklar bibliyografya kartlarına kaydedilebileceği gibi bilgisayarda da muhafaza edilebilir.

12 OKUMAK VE NOT ALMAK Kaynak toplama işlemi devam ederken okuma ve not alma işlemleri de yapılır. Ulaşılan her kaynağın tamamının okunması gerekmez. Kaynağın hipotezle ilgili bölümü, girişi, sonucu ya da tamamı okunabilir Okunan yerler özetlenerek geçici plana göre ilgili kısımlara kaydedilir.

13 YAZMAK Yeterince kaynak toplanması, kaynakların ilgili oldukları konulara göre tasnif edilmesi ve konuya hakim olacak kadar okuma yapılması yazmayı kolaylaştırır. Araştırma yöntemleri yazmanın altyapısını oluşturmakla birlikte zamanla herkes kendine has bir yazım tarzına sahip olur. Okuduğumuz kaynaklarda yer alan bilgileri aynen alıp yazmak makbul değildir.

14 Bir araştırmanın kaleme alınması sırasında dilbilgisi kurallarına uyulmalıdır. Cümleler çok uzun olmamalı, çok kısa da olmamalıdır. Yazıda bütünlüğü korumak gerekir. Görüşleri delillendirmek gerekir.

15 İLK MÜSVEDDENİN YAZILMASI
İlk yazımda mükemmellik aramadan, taslak bir metin yazılır Araştırmanın ilerleyen safhalarında bu metin üzerinde düzeltmeler ve eklemeler yapılır. İlk taslak metinde araştırmanın bütün kısımlarının bulunması gerekmez.

16 Kısaltmalar, giriş, sonuç, ekler gibi bölümler daha sonra ilave edilir.
Araştırmanın yazılmasına birinci bölümden başlanır. Giriş ve sonuç, bölümler tamamlandıktan sonra yazılır. İlk yazımda dipnotların kurallara uygun olarak atılması şart değildir, kelimenin sonuna parantez içinde yazarın soyadı ve sayfa numarası yazılması yeterlidir Kapalı ve anlaşılmaz ifadelerden kaçınmak gerekir. Akademik üslup kimsenin anlamadığı şekilde yazmak değildir.

17 Akıcı bir üslup kullanılmalıdır
Akıcı bir üslup kullanılmalıdır. Şiir, hikaye, roman, deneme gibi edebi eserler okumak, üslubumuzu akıcı hale getirir. Konuyla doğrudan ilgili olan şeyleri metnin içine, dolaylı ilgisi olanları dipnota koymak gerekir. Her paragrafta bir fikir anlatılmalıdır. Ancak istisnai olarak bir paragrafta birden fazla fikirden bahsedilebilir.

18 İLK MÜSVEDDENİN DÜZELTİLMESİ
İlk müsvedde yazıldıktan sonra baştan sonra okunup üslup ve dilbilgisi açısından düzeltmeler yapılır. Ön kısım, metin kısmı ve son kısmında yer alması gereken bölümler araştırmaya eklenir.

19 SON OKUMA Yazma işi tamamlandıktan sonra yazılan metin bir kenara bırakılıp bir kaç gün beklenilir. Bu süre içerisinde yazılan konunun atmosferinden çıkılmış ve daha tarafsız bir okuma sağlanmış olur Sonra dingin bir kafa ile tez yeniden okunur ve hatalar düzeltilir. Metin üslup yönünden düzeltilir, düzgün kelimeler seçilir, dil bilgisi hataları giderilir Konuyu bilenlere okutma


"ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları