Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Su Ayak İzi ve Sanal Su (48015017) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Su Ayak İzi ve Sanal Su (48015017) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen."— Sunum transkripti:

1 Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen Hoekstra ile araştırma ekibi tarafından geliştirilen bilgilerden derlenmiştir. Doç. Dr. Gökşen ÇAPAR 20 Kasım 2017

2 Ödev 2 (%30 ağırlık) (Teslim tarihi : 11 Aralık 2017)
C&A Firmasının Su Ayak İzi Stratejisi: Pamuklu Giyim Tedarik Zinciri Raporu okuyunuz. Raporu özetleyiniz (en çok 10 sayfa). Raporda kullanılan su ayak izi hesaplamasının dört aşamasını anlatınız. Raporda Bölüm 5 (sayfa 44) - Su Ayak İzini Azaltmak için Olası Tepkiler Geliştirilmesi - ile ilgili önerilerinizi anlatınız.

3 Bir Ürünün Su Ayak İzi Bir ürünün su ayak izi, o ürünün tüm üretim aşamalarında tüketilen ve kirletilen su miktarıdır. Bir ürünün su ayak izi, o ürünün tatlı su kaynakları üzerinde ne kadar baskı yarattığını gösterir. Birimi; 1 ton üretim başına m3 su, veya lt/kg, veya bir şişe süt başına harcanan su miktarı (lt), vb.

4 Bir ürünün üretimi sırasında tüketilen suyun miktarını ve kaynağını belirleyerek ve su kalitesi standartlarını karşılamak amacıyla kirleticileri asimile etmek için ihtiyaç duyulan suyun hacmini ölçerek belirli bir ürünün su kıtlığı ve kötüleşen su kalitesi ile ilgili kaygılara nasıl katkı yaptığını görebiliriz. Aynı zamanda farklı ürünlerin karşılaştırılması ile bu ürünlerin kritik su sorunlarına göreceli olarak katkıları kıyaslanabilir.

5 Bir ürünün, örneğin bir kot pantolonun su ayak izi, o ürünü meydana getirmek için uygulanan her bir aşamanın veya prosesin su ayak izinin toplamıdır. Bir kot pantolon için pamuk üretilecek, iplik dokunacak, kumaş yapılacak, pantolon dikilecek, ve son ürün elde etmek için yaş prosesler (boyama, yıkama vb.) uygulanacaktır. Her aşamanın doğrudan ve dolaylı su ayak izi vardır. Bir prosesin doğrudan su ayak izi, bir sonraki prosesin dolaylı su ayak izidir. Bu şekilde, ürünün su ayak izinde tüketilen ve kirletilen toplam su miktarı dikkate alınır.

6 Sürdürülebilir kot üretimi

7

8

9 https://twitter.com/MarketWatch/status/586761263587299328

10 Prosesiniz kaynak verimli mi?
Bir ürünün su ayak izini, birim üretim başına su hacmi olarak ölçtüğümüzde, o ürünün ne kadar verimli bir biçimde üretildiğini değerlendirebiliriz. Bir diğer deyişle, ürünün su ayak izi tatlı su kaynaklarının ne kadar verimli kullanıldığını gösterir, yani kullanılan suyun her litresinden kaç birim üretim elde edildi? Kaynak verimliliğinin bu ölçütü, hem kullanılan su miktarına, hem yeşil ve mavi su ayak izine hem de kullanılan asimilasyon kapasitesine (gri su ayak izi) uygulanabilir. Gri su ayak izi daha düşük olan bir ürün üretirsek tatlı su kaynakları üzerinde daha az baskıya neden olur ve su kalitesi bozulmasına daha az katkı yaparız.

11

12 Dünyada 3 milyar kadar insan hali hazırda su kıtlığı olan alanlarda ve su kalitesi giderek bozulan nehir havzalarında yaşamaktadır. Eğer yeryüzündeki tüm insanları besleyecek, giydirecek ve barındıracaksak su kaynaklarımızı daha verimli kullanmalıyız. Bir ürünün su ayak izi, ayak izinin azaltılması ve kaynak verimliliğinin iyileştirilmesi için mevcut olan fırsatları ortaya çıkarmamıza yardımcı olur.

13 Proses verimliliği Prosesin su ayak izi sürdürülebilir mi?
Nasıl bulurum? Prosesin su ayak izini küresel veya daha spesifik benchmark larla kıyaslarım.

14 Benchmarking Su ayak izi karşılaştırmaları (benchmarking), en iyi pratiklerin veya mevcut en iyi teknolojilerin kullanımından kaynaklanan su ayak izine bakarak ya da belirli bir sektörde en iyi uygulayıcılar tarafından sağlanan su ayak izi seçilerek yapılabilir. Su ayak izi karşılaştırmaları, belirli bir proseste su ayak izini azaltmak için hedef belirlemede kullanılabilir (örneğin, bir ürün, sektör veya bir firma için sıcak çelik haddeleme).

15

16 Source: Water footprint network

17 Sıcak Noktalar Su ayak izi, çevresel kriterlerin aşıldığı bir havzada mı bulunuyor? Nasıl belirlenir? Her havzada mavi su kıtlığı ve su kirliliği verileri kullanılarak bulunur. Eğer su ayak izi, mavi su kıtlığı olan veya yüksek su kirliliği seviyesi olan bir havzada ise, buraya coğrafi sıcak nokta diyoruz.

18 Source: Water Footprint Network

19

20

21 Su ayak izi karşılaştırmaları devletlere faydalı bilgiler sunar ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamıza yardım eder. Yatırımlara odaklanarak, ister eğitim, altyapı ya da daha iyi yönetim pratiklerinde olsun, üretimin toplam su ayak izi azaltılabilir. Böylece tatlı su kaynakları üzerindeki baskı azalır ve kullandığımız su daha verimli olur.


"Su Ayak İzi ve Sanal Su (48015017) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları