Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atatürk Anadolu Lisesi Ali Yılmaz Okul psikolojik Danışmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atatürk Anadolu Lisesi Ali Yılmaz Okul psikolojik Danışmanı"— Sunum transkripti:

1 Atatürk Anadolu Lisesi Ali Yılmaz Okul psikolojik Danışmanı
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Atatürk Anadolu Lisesi Ali Yılmaz Okul psikolojik Danışmanı

2 Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların derslerine çok çalışması ve başarılı olmaları yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni yeterince çalışmamak olarak görülmekte ve öğrenciden sürekli daha çok çalışması beklenmektedir. Oysa gerekli olan bilinçsizce çok çalışmak değil verimli çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereği gibi yararlanarak etkili çalışmaktır.

3 Ders Çalışma İle İlgili Yakınmalar

4 Ders Çalışmaya Başlayamıyorum
Ders Çalışmayı Sürdüremiyorum Çalıştığım Halde Başarılı Olamıyorum…

5 Belirlenen Amaçlar Ve Öncelikler İçin;
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR? Zamanı, Belirlenen Amaçlar Ve Öncelikler İçin; Programlı Ve Verimli Olarak Kullanmaktır.

6 UNUTMA Düzenli çalışmayan daha çok çalışır.. Verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.

7 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR?
Amaçlarınızı belirlemek Planlı çalışmak Zamanı verimli kullanmak Verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmak Uygun bir çalışma ortamı hazırlamak Dikkatinizi uyanık tutmak Derse hazırlıklı olmak Not tutmak Araç gereç ve kaynaklardan yararlanmak Verimli okumak Aralıklı tekrarlar yaparak unutmayı önlemek

8 AMAÇLARI BELİRLEMEK Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır.
Başarılı olmak, kendini tanımak, inanmak verimli çalışmak ile mümkündür. Hayattan ne istediğinizi hedefler, öncelikler ve idealler kazandırır Amacınızı Belirlemede Kendinize Şunları Sorun? Hangi mesleği yapıyor olmak istersiniz? Nasıl bir yaşam tarzı size uygundur? Nerede ve Ne Yapıyor olmak sizi mutlu eder?

9 GİDECEĞİ LİMANI BİLMEYENE,
HİÇBİR RÜZGARDAN HAYIR GELMEZ

10 PLANLI ÇALIŞMAK Her işe daha rahat zaman ayırmanızı ve yapmak istediğiniz şeyleri daha huzurlu yapmanızı sağlar. Hangi dersi çalışacağınıza karar vermemekten dolayı zaman kaybetmenizi bir dersi bırakıp diğerine geçmenizi önler. Her derse yeterince zaman ayırmanın ve çalışmanın verdiği bir güven sağlar.

11 PLANLI YAŞAM PLAN AYLIK GÜNLÜK HAFTALIK

12 ZAMANI VERİMLİ KULLANMAK
Uygun zamanda yapılan çalışmalar verimlilik sağlar. Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalı Ders çalışmak için gerekli gücün toplanabilmesi için eğlenceye ve spora da zaman ayrılmalı; fakat bu süre gereğinden fazla olmamalı

13 SİZE EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR?
NASIL BİR ZAMANLAMA, DERS ÇALIŞIRKEN SİZE EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR? 40’ + 10’ + 10’ = 60’ Çalışma Tekrar Dinlenme

14 VERİMİ AZALTICI ETKENLERİ ORTADAN KALDIRINIZ
Çalışmaya başlamadan önce yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, korku, açlık,aşırı heyecan,endişe,aşırı tokluk, normalin altında ve üstündeki fiziki şartlar( çok sıcak-soğuk- görültü vs.) elden geldiğince giderilmesi gerekmektedir.

15 UYGUN ÇALIŞMA ORTAMI Çalışma yerinin seçimi çok önemlidir. Çalışma yeri derli toplu, yalın elden geldiğince sabit ve sakin olmalıdır. Çalışma ortamı yeterince ışık almalı, havasız ortam olmamalı ve görültüden uzak olmalıdır. Çalışma masası dikkati dağıtacak kadar renkli olmamalıdır.

16 BÖYLE OLMAMALI…………

17 DİKKATİNİZİ UYANIK TUTUNUZ
Dikkatin dağınık olması konunun dağılmasına neden olup, anlam bütünlüğünü ortadan kaldırır.

18 DİKKAT NEDEN DAĞILIR? Ders çalışırken hayallere daldığımız için
Sınavla ilgili olumsuz düşüncelere kapıldığınız için Çalışma odasındaki posterler Uyku düzenimiz olmadığı için İsteyerek çalışmadığımız için Yatarak ya da uzanarak çalıştığımız için Aşırı gergin olduğumuz için Yoğun duygusal yaşantılar(Aşk,matem vb.) Olumsuz iç konuşmalar(yapamam,başaramam)

19 DERSE HAZIRLIKLI GELMEK
Öğrenciler okula gelmeden önce , o gün işleyecekleri konuları gözden geçirmelidir. Gerek işlenecek konular gözden geçirilirken, anlamakta zorluk çekilen yerler belirlenmeli, bu konularla ilgili sorular hazırlanıp derste öğretmene sorulmalıdır.

20 NOT TUTMAK Yazılı hale gelmeyen bilgiler ders iyi dinlenildiği halde çabuk unutulur. Derste dinlenilen konu çok fazla ayrıntıya girmeden kendine has yöntemlerle kısaltıp not almalıdır. Söz uçar, yazı kalır

21 ARAÇ GEREÇ VE KAYNAKLARDAN YARARLANIN
Öğrenci herhangi bir konunun öğrenilmesinde, basılı araçlara ne kadar çok başvurursa öğrenme ilgisi ve yetileri de o kadar genişler. Örn: haritalar, periyodik tablo,karikatürler, şemalar, çizelgeler vb. ÇÜNKÜ sayfalarca anlatılan bir şey bir tablo üzerinde çok daha rahat anlaşılabilir.

22 VERİMLİ OKUMA Hızlı okuma yavaş okumaya göre daha iyi olduğu bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir.

23 TEKRAR Unutmanın düşmanı

24 Unutma önlemek için Metafor(benzetimler) Akroştiş Senaryolar vb kullanabilirsiniz

25 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
BAŞARILAR…


"Atatürk Anadolu Lisesi Ali Yılmaz Okul psikolojik Danışmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları