Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA İADE SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA İADE SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA İADE SİSTEMİ
KDV İADELERİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN BAZI KONULAR YMM Bülent FIÇICI 14 Ekim 2017-Cumartesi Saat:14:00 Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu

2 KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA İADE SİSTEMİ
Tevkifata Tabi İşlemlerden Kaynaklanan KDV İadesi (9/1) Tam İstisnalardan Kaynaklanan KDV İadesi ( /4-s ve geçici maddeler))(32) İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Kaynaklanan KDV İadesi (29/2) KDV İadesinde Ortak Hususlar KDV İADELERİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN BAZI KONULAR İade Çeşitlerine Göre Yüklenen KDV’nin Hesaplanması İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Kaynaklanan KDV iadesinde Yüklenilen KDV ve Hesaplama Tablosunun Düzenlenmesi İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farklarının İadeye Etkisi Konut Teslimlerindeki İade de Dikkat Edilmesi Gerekenler

3 KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
3065 Sayılı KDV Kanunu; 3 ü mülga olan 63 madde ve 14 ü uygulamada olan 37 geçici maddeden oluşuyor. 1. Verginin Konusu, 2. Teslim, 3.Teslim Sayılan Haller, 4. Hizmet, 5.Hizmet Sayılan Haller, 6. İşlemlerin Türkiye de Yapılması, 7.Uluslararası Taşıma İşleri 8.Mükellef, 9.Vergi Sorumlusu, 10. Vergiyi Doğuran Olay….

4 KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA İADE SİSTEMİ
Tevkifata Tabi İşlemlerden Kaynaklanan KDV İadesi (9/1) Tam İstisnalardan Kaynaklanan KDV İadesi ( /4-s ve geçici maddeler))(32) İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Kaynaklanan KDV İadesi (29/2) KDV İadesinde Ortak Hususlar

5 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
3065 Sayılı KDV Kanununun 9.maddesinin 1.fıkrası; “Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği I- Mükellefiyet C. Mükellef ve Vergi Sorumlusu Tevkifata Tabi İşlemlerde KDV İadesi

6 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği; Tam Tevkifat Uygulaması, İkametgâhı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler Serbest Meslek Faaliyeti Çerçevesinde Yapılan Teslim ve Hizmetler Kiralama İşlemleri Reklâm Verme İşlemleri Kısmi Tevkifat Uygulaması Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler (13 Adet) Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler (6 Adet)

7 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının da yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lu KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması zorunludur. Alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması şartı aranmaz. İade olarak talep edilen tutar, işlemin bünyesine giren KDV değil, tevkif edilen KDV esas alınarak belirlenir.

8 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Örnek; Ağaç ve Orman Ürünleri Tesliminde KDV Tevkifat Oranı (5/10) Satıcı 100,00 TL ürün bedeli 18,00 TL KDV 9,00 TL tevkifat (5/10) 109,00 TL toplam tahsilat (Muh.Kaydı ; Satıcı 100,00 TL hasılat, 9,00 TL hasılat KDV) (İade ; Satıcı 9,00 TL tevkif edilen KDV’yi iade talep edebilir.) Alıcı 100,00 TL ürün bedeli 9,00 TL KDV 109,00 TL toplam ödeme 9,00 TL (2 nolu KDV ile ödeme) (Muh.Kaydı ; Alıcı 100,00 TL maliyet bedeli, 18,00 TL indirilecek KDV)

9 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Kısmi Tevkifat kapsamındaki 13 adet hizmet ve 6 adet mal tesliminden; 10 adet hizmetin mahsuben veya nakden iadesi Vergi İnceleme Raporu (VİR) ile yerine getirilir. 3 adet hizmet ve 6 adet mal tesliminin mahsuben veya nakden iadesi ise VİR veya YMM Raporu ile yerine getirilir. Hizmetler ile ilgili mahsuben iade taleplerinde 5.000,00 TL ye kadar olan kısım VİR ve YMM Raporu gerekmeksizin gerçekleştirilir.

10 TEVKİFATA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
YMM raporlarına ilişkin limitlerde gümrük beyannameli mal ihracından kaynaklanan iade talepleri için öngörülen tutarlar geçerlidir. Tebliğin bu bölümünde açıklama bulunmayan durumlarda, mal ihracından kaynaklanan iade talepleri için geçerli olan usul ve esaslara göre işlem yapılır. Tevkifat ve indirimli oran uygulamaları nedeniyle KDV iade alacağı doğmuşsa, öncelikle tevkifattan doğan KDV alacağı iade edilir.

11 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
3065 Sayılı KDV Kanununun 11. ile 17. maddeleri arasında İstisnalar Yer Almaktadır. Mal ve Hizmet İhracatı İhracat Teslimi ve Yurt Dışındaki Müşteriler İçin Yapılan Hizmetler Araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna Transit Taşımacılık Diplomatik İstisnalar İthalat İstisnası Sosyal ve Askerî Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar

12 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
İstisnadan Vazgeçme Vergiden istisna edilmiş işlemleri yapanlar, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, belirtecekleri işlem türleri için (17. maddenin ve 4-e hariç) vergiye tâbi tutulmalarını talep edebilirler. Bu şekilde mükellef olanlar üç yıl geçmedikçe mükellefiyetten çıkamazlar. Üç yıllık sürenin bitiminden önce mükellefiyetten çıkma talebinde bulunmadıkları takdirde mükellefiyet yeniden üç yıl süre ile uzatılmış sayılır.

13 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
3065 Sayılı KDV Kanununun 30. maddesi (İndirilemeyecek KDV) ; “Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez: a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi,”

14 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
3065 Sayılı KDV Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrası; “Bu Kanunun 11, 13, 14 ve 15 inci maddeleri ile 17 nci maddenin (4) numaralı fıkrasının (s) bendi uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisi, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak Katma Değer Vergisinden indirilir. Vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen Katma Değer Vergisi, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunur.”

15 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
3065 Sayılı KDV Kanununun Geçici Maddelerdeki İadeler: Geçici 17 – Dahilde İşleme ve Geçici Kabul Rejimi. Geçici 26 – Uluslar arası Kuruluşlara Yapılacak Teslimler. Geçici 29 – Yap İşlet Devret, Sağlık Tesisleri, Eğitim Öğretim Tesisleri. Geçici 30 – Büyük Yatırımlarda İade. Geçici 34 – Transit Petrol Boru Hattı Projelerinin İnşa ve Modernizasyonu. Geçici 37 – İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında 2017 Yılında Yapılan Yatırımlarda İade

16 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Tam İstisna (11, 13, 14, 15, 17/4-s, geçici17, geçici26, geçici29, geçici34) Kısmi İstisna (Tam ve Karma İstisna dışında kalanlar) Karma İstisna (17/4-r, geçici23, geçici32, gecici33)

17 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği II. İstisnalar A. İhracat İstisnası B. Araçlar, Kıymetli Maden Ve Petrol Aramaları İle Ulusal Güvenlik Harcamaları ve Yatırımlarda İstisna C. Taşımacılık İstisnası D. İthalat İstisnası E. İndirim ve İade Hakkı Tanınan Diğer İstisnalar F. Sosyal Ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar G. Geçici Maddelerde Yer Alan İstisnalar

18 TAM İSTİSNALARDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Her bir istisna türü için, istisnanın şartlarının neler olduğu tebliğin ilgili bölümlerinde yer almaktadır. Her bir istisna türü için iade başvurusunda gerekli belgeler tebliğin ilgili bölümlerinde yer almaktadır. Her bir istisna türü için tebliğin ilgili bölümlerinde; İadenin mahsuben veya nakden istenmesine göre, VİR, YMM raporu ve teminat aranıp aranmadığına ilişkin bilgiler yer almaktadır.

19 İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE TECİL TERKİN UYGULAMASI
Tecil-terkin uygulamasından “imalatçı” vasfını haiz satıcılar yararlanabilir. Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması, veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olması. İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması, Üretimin yapıldığı dönemde işçi, araç parkı ve üretim altyapısı

20 İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE TECİL TERKİN UYGULAMASI
Tecil-terkin uygulaması ihtiyari bir uygulamadır. Faturada satılan malın ihraç kayıtlı olduğu belirtilmelidir. Takip eden üç ay içinde ihracat gerçekleşmelidir. Mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ayı takip eden 15 gün içinde başvuran ihracatçılara ek üç ay daha süre verilir. Terkin ve iade işlemleri ihracatın gerçekleşmesinden sonra yapılır. İhracat süresinde gerçekleştirilemez ise imalatçı ödediği vergiyi ihracatçıya rücu edebilir. Bu durumda ihracatçı vergiyi ek süre dahil sonunda, yıl atlasa dahi indirim konusu yapabilir. İhraç Kayıtlı Satışlarla ilgili iade edilecek KDV ihracatın gerçekleştiği kısım için parça parça iade alınabilir.

21 İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE TECİL TERKİN UYGULAMASI
İndirimli orana tabi malların ihraç kayıtlı tesliminde yüklenilen KDV farkı 29/2 hükümlerine göre iade edilir. Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında alınan mallar için ödenmeyen KDV, iade tutarından düşülür. SDTŞ ve DTSŞ hariç. Geçici 17. madde; DİİB ve Geçici Kabul Rejimleri kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılan girdilerin temininde de tecil terkin uygulaması yapılabilir. Alıcıların, KDV Mükellefiyeti yeterli olup, imalatçı olmaları şartı aranmaz ve DİİB ne sahip olmaları yeterlidir. YMM Raporu gereklidir.

22 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAK.KDV İADESİ
3065 Sayılı KDV Kanununun 29. maddesinin 2. fıkrası; “28 inci madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir.  Ancak mahsuben iade edilmeyen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemler itibarıyla yılı içinde nakden iade edilebilir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.”

23 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği III. Matrah, Nispet, İndirim B. Oran 2. İndirimli Orana Tabi Bazı Mal ve Hizmetlere İlişkin Açıklamalar 3. İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Uygulaması

24 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesiyle mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için  (% 18), Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için (% 1), Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için (% 8), olarak tespit edilmiştir.

25 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Hesaplama; İade Alınabilecek KDV; İade Tutarı= Yüklenilen KDV – Tahsil Edilen KDV – İade Edilmeyecek Tutar İade Edilmeyecek Tutar= 2006/10379 BKK 2006= , 2016= , 2017= TL 2017/9759 BKK 2016= , 2017= TL

26 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
İndirimli Orana Tabi İşlemlerde yüklenilen ve indirim yolu ile telafi edilemeyen KDV aylar itibari ile kümülatif olarak hesaplanır. Yılı içinde mahsuben (konut ve II sayılı listenin B bölümünün 28 ve 29.sırasındaki mallar için nakden), takip eden yıl içinde nakden veya mahsuben iade talep edilebilir. İade talebi en geç takip eden yılın son gününe kadar düzeltme beyanı verilerek yapılabilir. Bu süreçte talepte bulunmayanlar bir daha iade talebinde bulunamazlar.

27 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
İade tutarını artırmak amacıyla, sonraki yıllarda bu dönemlere ilişkin düzeltme beyannamesi vermek suretiyle iade talebinde bulunmaları söz konusu değildir. İzleyen yıl içerisinde talep edilen iade tutarının, aynı yıl içerisinde düzeltme beyannamesi ile artırılması mümkün olup bu şekilde artırılan kısmın iadesi münhasıran vergi inceleme raporuna göre yerine getirilir. Devreden KDV tutarı, iadenin talep edildiği döneme kadar bütün dönemlerde iadesi talep edilen tutarı aşıyorsa, talep edilen tutarın tamamı iade edilebilir.

28 İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADESİ
Yılı içinde veya takip eden yıl içinde mahsuben veya nakden iade talebi 5.000,00 TL sini aşmıyorsa YMM Raporu, Vergi İnceleme Raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir. İade talebinin TL ve üstünde olması halinde TL'yi aşan kısmın nakden ve/veya mahsuben iadesi vergi inceleme raporu, YMM Raporu veya teminat karşılığında yerine getirilir. İndirimli orana tabi malların ihraç amaçlı DTSŞ, SDTŞ, yarıdan fazla hissesine sahip oldukları veya kendi hisselerinin yarısından fazlasına sahip olan şirketlere tesliminden doğan yılı içindeki mahsup talepleri, miktara bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM Raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

29 KDV İADESİNDE ORTAK HUSUSLAR (IV)
İade Tutarının Hesabı ve İadeye Dayanak İşlem ve Belgeler İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS) Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS) Diğer Hususlar Özel Esaslar

30 İADE TUTARININ HESABI (IV-A)
Kanunda ve bu Tebliğde aksi belirtilmediği sürece, iadesi gereken KDV’nin hesabında, iade hakkı doğuran işlemlerin bünyesine giren ve indirilemeyen KDV tutarları dikkate alınır. Bir vergilendirme döneminde iade konusu yapılabilir KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin (% 18)'i (genel KDV oranı) olarak hesaplanan miktardan fazla olamaz. Ancak, doğrudan yüklenimler nedeniyle bu tutardan fazla iade talebinde bulunulması halinde, aşan kısmın iadesi münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.

31 MAHSUBEN İADE KDV iade alacağı mükellefin kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların), Vergi dairelerince takip edilen amme alacaklarına, İthalat sırasında uygulanan vergilere, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına, mahsuben iade edilebilir. Ayrıca, İndirimli Orana Tabi İşlemlerden kaynaklanan iade alacakları, (%51) veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin ettikleri elektrik ve doğalgaz borçları ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri elektrik, su, doğalgaz, internet hizmetleri, altyapı katılım payları ve aidatlara ilişkin borçlarına mahsubu da mümkündür.

32 MALİYE BAKANLIĞINCA BELİRLENEN SINIRI AŞMAYAN NAKDEN İADELER
İade hakkı doğuran her bir işlem bakımından Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenmiş sınırları aşmayan nakden iade talepleri teminat ve/veya vergi inceleme raporu aranmaksızın yerine getirilir. Talep, iade talep dilekçesi ve Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerin tamamlanıp, KDVİRA sistemi tarafından “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun üretilmesinden ve teyidi gereken belgelerin teyidinin ve gerçekleşmesinden sonra yerine getirilir. Özel esaslara tabi mükelleflerin iade talepleri Tebliğin (IV/E) bölümüne göre gerçekleştirilir.

33 YMM RAPORU İLE ALINABİLECEK KDV İADESİ LİMİTLERİ
(TAM TASDİK SÖZLEŞMESİ İMZALAMAYANLAR İÇİN) İADE DOĞURAN İŞLEM 2014 YILI 2015 YILI 2016 YILI 2017 YILI TL 11/1-a, 11/1-c, 13/a, 13/d, 14, 15/b, 9 ,00 ,00 ,00 ,00 29/2 ,00 ,00 ,00 ,00 11/1-b (Tam Tasdik Sözleşmesi olup olmadığına bakılmaksızın) ,00 ,00 ,00 ,00 YMM Raporlarında, iadenin talep edildiği yıl için belirlenen limitler geçerli olur.

34 YMM RAPORLARININ İBRAZ SÜRESİ
YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin teminat karşılığı aldıkları iadeye ilişkin olarak, İadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili olarak YMM raporu ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde rapor ibraz edemeyecek olanların mazeretleriyle birlikte başvurmaları halinde, gerekli değerlendirme yapılarak mazeretleri haklı nedenlere dayananlara, vergi dairesince altı ay ek süre verilebilir. Ek süre talebinin uygun bulunmaması veya altı aylık ek süre içinde de YMM raporunun ibraz edilmemesi halinde, Teminat karşılığı yapılan iade incelemeye sevk edilir ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülür.

35 %120 TEMİNAT UYGULAMASI Özel esaslara tabi olanlar hariç olmak üzere,
YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilen nakden iadelerinde, Tebliğin ilgili bölümlerinde iade taleplerine ilişkin aranan belgelerin (YMM KDV İadesi Tasdik Raporu hariç) tamamlanması sonrasında, Nakden iadesi talep edilen tutarın %120'si oranında (İTUS sertifikası sahibi mükellefler için %60'ı oranında) banka teminat mektubu verilmesi halinde, iade işlemi beş iş günü içinde gerçekleştirilir. İadeye ilişkin YMM raporunun iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde verilmemesi halinde, iade talebi sürenin sonunda ivedilikle incelemeye sevk edilir. YMM raporunun ibraz edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde teminat mektubu mükellefe iade edilir.

36 İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI SİSTEMİ (İTUS) (IV-B)
İTUS Sertifikası sahibi olan mükellefler, İadenin teminat karşılığında talep edilmesi halinde, iade miktarının Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan kısmının (% 8)’i (dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri için %4’ü) için teminat verilir. Teminat, Tebliğde aksi belirtilmedikçe, iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde ibraz edilecek YMM raporu ile çözülür. Bu süre içerisinde YMM raporu ibraz edilmemesi halinde veya mükellefin talep etmesi durumunda teminat VİR sonucuna göre çözülür.

37 İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI SİSTEMİ (İTUS)
Genel Şartlar Vergi mükellefiyetinin bulunması, Defter ve belge ibrazından imtina edilmemiş olası, GV, KV, KDV,ÖTV,Geçici Vergi ve GV Stopajı Beyannamelerinin ikiden fazla aksatılmamış olması, SMİYB düzenleme ve kullanma fiilleri nedeni ile özel esaslarda olmama, Cari yıl dahil son iki yıl YMM Tasdik Sözleşmesi olması Başvuru tarihi itibari ile Özel esaslarda olunmaması, Vergi Borcunun bulunmaması, Birbirini izleyen beş vergilendirme döneminde olumlu rapor olması,

38 İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI SİSTEMİ (İTUS)
Özel Şartlar İmalatçı ve İmalatçı-İhracatçılar; İlgili sicile kayıt, kapasite raporu, en az 100 bin TL tutarında ATİK, 20 veya daha fazla işçi. Diğer İhracatçılar (Hizmet Hariç); Son üç takvim yılında yıllık 4 milyon ABD Doları veya son beş takvim yılında yıllık 2 milyon ABD Doları ihracat. Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemlerde; Aktif toplamı 40 milyon TL, MDV toplamı 10 milyon TL, Öz Sermaye tutarı 20 milyon TL, Net Satışları 50 milyon TL , Cari Yıl ve Önceki yıl ortalama 50 veya daha fazla işçi,

39 HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ (HİS) (IV-C)
HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade talepleri tutarına bakılmaksızın, teminat, VİR veya YMM raporu aranılmadan yerine getirilir. Bu mükelleflerin nakden iade taleplerinde, ibraz edilen belgelere ilişkin olarak KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde olumsuzluk tespit edilmeyen tutarlar raporun tamamlanma sürecini izleyen beş iş günü içinde iade edilir.

40 HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ (HİS)
Şartlar Son beş takvim yılı itibari ile vergi mükellefiyetinin bulunması, Son KV Beyannamesinin ekindeki bilançoya göre, Aktif toplamı 200 milyon TL, MDV toplamı 50 milyon TL, Öz Sermaye tutarı 100 milyon TL, Net Satışlar toplamı 250 milyon TL, (bu şartlardan en az üçünün tutması gerekmektedir) Önceki yıl aylık ortalama çalışan sayısının 250 kişi olması, Son beş takvim yılı içinde defter belge ibrazından imtina edilmemiş olması, GV, KV, KDV ve ÖTV beyannamelerinin birden fazla aksatılmamış olması, Başvuru tarihi itibari ile Özel esaslarda olunmaması, Vergi Borcunun bulunmaması,

41 İADE HAKKININ İNDİRİM YOLUYLA KULLANILMASI (IV-D)
KDV iade alacağını indirim yoluyla giderme tercihinde bulunan mükelleflerin daha sonra bu tercihten vazgeçerek nakden veya mahsuben iade talep edebilirler. 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iade alacaklarının, indirim yoluyla telafi edilebilmesi mümkündür. Mükellef iadesini talep etmiş olduğu KDV tutarını, iadeye ilişkin düzeltme fişi düzenlenene kadar tercih değişikliğiyle söz konusu KDV’yi indirim yoluyla telafi etme talebinde bulunması mümkündür.

42 MATRAHTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK
Matrahta değişikliğin vuku bulduğu vergilendirme döneminde, Defter kaydı ve beyanname üzerinde gerekli düzeltmeyi yapan mükellefin vergi dairesine yazılı olarak müracaat edip, daha önce iadesini aldığı tutarı iade etmesi halinde bu tutar, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften geri alınır. Mükellefin düzeltme işlemini yapmaması halinde; istisna kapsamındaki işlem nedeniyle iade edilen KDV, matrahta değişikliğin vuku bulduğu dönemden düzeltmenin yapıldığı döneme kadar gecikme faizi uygulanarak vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften aranır.

43 ÖZEL ESASLAR (IV-E) Özel Esaslar” bölümü kapsamına 3065 sayılı Kanunun 9, 11, (29/2), 32 ve geçici 17 nci maddeleri çerçevesinde yapılacak iade talepleri girmektedir. Haklarında, düzenledikleri veya kullandıkları belgelerin gerçek duruma aykırı olduğuna ilişkin delil ve karineleri içeren rapor veya tespit bulunan aşağıdaki mükellefler iade taleplerinin yerine getirilmesi bakımından özel esaslara tabidir. 213 sayılı Kanunun (153/A) maddesi kapsamına giren mükellefler, Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme ya da kullanma konusunda haklarında “olumsuz rapor” veya “olumsuz tespit” bulunan mükellefler,

44 ÖZEL ESASLAR SB veya MİYB düzenleme konusunda haklarında “olumsuz rapor” bulunan mükelleflerin raporun ait olduğu dönemdeki ortakları, kanuni temsilcileri, bunların kurdukları veya ortak oldukları mükellefler ile kanuni temsilcisi oldukları mükellefler, Beyanname vermeme, defter ve belge ibraz etmeme ve adresinde bulunamama konusunda tespit bulunan mükellefler Haklarında KDV yönünden ihtiyati tahakkuk veya ihtiyati haciz uygulanan mükellefler, Kendileri hakkında herhangi bir olumsuzluk bulunmasa dahi bunlardan mal ve/veya hizmet satın alanların iade taleplerinde de özel esaslar uygulanır.

45 ÖZEL ESASLAR Sahte Belge, gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. (VUK 359) Muhteviyatı İtibarıyla Yanıltıcı Belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibarıyla gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgedir. (VUK 359)

46 ÖZEL ESASLAR İade Taleplerinin Yerine Getirilmesi;
Haklarında olumsuz rapor bulunanlar için; SB düzenleyenler için beş kat, MİYB düzenleyenler için ise dört kat, SB kullanımında dört kat, MİYB kullanımında ise üç kat, Haklarında olumsuz tespit bulunanlar için; SB düzenleme tespitinde dört kat, MİYB düzenleme tespitinde ise üç kat, SB veya MİYB kullanma tespiti bulunan mükellefler, 15 gün içinde belgelerin gerçek ve doğruluğunu ispat ederse veya indirim ve iade hesabından çıkarırsa veya SB için üç kat, MİYB için iki kat teminat gösterirse genel esaslara göre yerine getirilir.

47 KDV İADELERİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN BAZI KONULAR
İade Çeşitlerine Göre Yüklenen KDV’nin Hesaplanması İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Kaynaklanan KDV iadesinde Yüklenilen KDV ve Hesaplama Tablosunun Düzenlenmesi İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur farklarının İadeye Etkisi Konut Teslimlerindeki İade de Dikkat Edilmesi Gerekenler

48 YÜKLENİLEN KDV’NİN HESAPLANMASI
KDV GUT - Yüklenilen KDV’nin hesaplanmasına ilişkin açıklamalar; III. MATRAH, NİSPET VE İNDİRİM B. ORAN 3. İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Uygulaması İade Hesabına Dahil Edilebilecek Yüklenilen KDV IV. KDV İadesinde Ortak Hususlar A. İade Tutarının Hesabı ve İadeye Dayanak İşlem ve Belgeler 1. İadesi Talep Edilebilecek KDV

49 YÜKLENİLEN KDV’NİN HESAPLANMASI
(1) İade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler, (2) Genel imal ve genel idare giderleri, (3) Amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) için yapılan harcamalara ilişkin KDV’den oluşur.

50 YÜKLENİLEN KDV’NİN HESAPLANMASI
(1) İade hakkı doğuran işlemin doğrudan girdisini oluşturan mal ve hizmetler, (2) İade hakkı doğuran işlemle ilgili olan telefon, kırtasiye, posta, ulaşım, konaklama, akaryakıt, elektrik, su, büro malzemeleri, muhasebe, reklâm, temizlik malzemeleri, kira vb. genel imal ve genel idare giderlerinden iade hakkı doğuran işleme isabet eden kısım, (3) İade hakkı doğuran işlemde kullanılan ATİK’in alımı, nedeniyle yüklenilen KDV’den oluşur.

51 YÜKLENİLEN KDV’NİN HESAPLANMASI
İade tutarının hesaplanmasında, (1) Önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV dikkate alınır. (2) Daha sonra ilgili dönem genel imal ve genel idare giderleri için yüklenilen KDV’den pay verilir. (3) Azami iade edilebilir KDV tutarı arasındaki farka isabet eden tutar kadar ATİK’ler dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilir.

52 ATİK’LERDEN PAY VERİLMESİ
ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilmesi için, ATİK’lerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerekir. ATİK’lerin aktife alınıp iade hakkı doğuran işlemlerde fiilen kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren iade hesabına pay verilebilir ATİK’lerden pay verildiği durumlarda, bir vergilendirme döneminde iade konusu yapılabilir KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin (% 18)'i (genel KDV oranı) olarak hesaplanan tutardan fazla olamaz.

53 İHRAÇ KAYITLI MAL ALAN İHRACATÇININ YÜKLENDİĞİ KDV
3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla mal alan ihracatçının ödemediği KDV’yi iade olarak talep etmesi mümkün olmayıp, varsa genel giderler ve ATİK’ler nedeniyle iade talep etmesi mümkündür. Bu durumda ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, İhracat bedeli ile ihraç kaydıyla teslim bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.

54 YMM KDV İADESİ TASDİK RAPORUNA AİT YÜKLENİLEN KDV
KDV iadeleri dolayısıyla düzenlenen YMM KDV İadesi Tasdik Raporları dolayısıyla yüklenilen KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine veya daha sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir.

55 İNDİRİMLİ ORANDA YÜKLENİLEN KDV İLE İLGİLİ İLAVE AÇIKLAMALAR
Buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, perde, avize,vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olup, bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilecektir. Diğer taraftan konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecektir.

56 İNDİRİMLİ ORANDA YÜKLENİLEN KDV İLE İLGİLİ İLAVE AÇIKLAMALAR
Konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilmeyecektir. Sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiş çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı, alışveriş merkezi gibi alanlara ilişkin konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV iade hesabına dâhil edilemeyecektir. Ancak arazinin yapısından dolayı yapılması zorunlu olan site içi çevre düzenlemeleri (istinat duvarı, perde duvarı, site çevre duvarları, site içi zemin sertleştirme ve benzeri işler) nedeniyle yüklenilen vergilerin iade hesabına dâhil edilmesi mümkündür.

57 İNDİRİMLİ ORANDA YÜKLENİLEN KDV İLE İLGİLİ İLAVE AÇIKLAMALAR
Sonradan Düzenlenen veya Temin Edilen Belgeler; Belge düzenleme süresi içerisinde olmakla birlikte, indirimli orana tabi işlem gerçekleştikten sonra düzenlenmesi, Zamanında düzenlenen belgenin işlemin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra temin edilmesi halinde, KDV tutarları, işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemi iade hesabına düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle dahil edilebilir. Tabiî ki, KDV Kan.29/3. maddeye uygun hareket edilmelidir.

58 YÜKLENİLEN KDV VE HESAPLAMA TABLOSUNUN DÜZENLENMESİ
Yüklenilen KDV Tablosu; Sıra No Alış Faturasının Tarihi Alış Faturasının Serisi Alış Faturasının Sıra No'su Satıcının Adı-Soyadı / Ünvanı Satıcının Vergi Kimlik Numarası/TC Kimlik Numarası Alınan Mal ve/veya Hizmetin Cinsi Alınan Mal ve/veya Hizmetin Miktarı Alış Faturasının KDV Hariç Tutarı Alış Faturasının KDV'si Bünyeye Giren Mal ve/veya Hizmetin KDV'si GGB Tescil No'su (Alış İthalat İse) Belgeye İlişkin İade Hakkı Doğuran İşlem Türü Yüklenim Türü Belgenin İndirime Konu Edildiği KDV Dönemi Belgenin Yüklenildiği KDV Dönemi 6 A 240…. ….LTD.ŞTİ. 603……. BETON 76 M3 7.600,00 1.368,00 950,77 439 1 201509 201606 33 162…. ..LTD.ŞTİ. 781……. KIRTASİYE MALZ. 2000 ADET 1.900,00 342,00 237,69 2 201510 149 426…. ……. A.Ş. 085……. KONTEYNER 1 ADET 6.000,00 1.080,00 3 201602

59 YÜKLENİLEN KDV VE HESAPLAMA TABLOSUNUN DÜZENLENMESİ
İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu; Sıra No Dönem İade Hakkı Doğuran İşlem Türü İade Hakkı Doğuran İşlem Bedeli İadesi Talep Edilebilir Azami Vergi İşlemin Bünyesine Doğrudan Giren Vergiler Genel İmal ve İdare Giderlerinden İade Hesabına Verilen Pay Atik'ler Nedeniyle Yüklenilen Vergiden İade Hesabına Verilen Pay Yüklenilen KDV Toplamı 1 2017/ /06 439 ,30 ,29 91.161,77 2.165,12 1.479,97 94.806,86 TOPLAM

60 YÜKLENİLEN KDV VE HESAPLAMA TABLOSUNUN DÜZENLENMESİ
İndirimli Oran Hesaplama Tablosu; DÖNEM (2016) İ N D İ R İ M L İ O R A N A FARK (4-3) ÖNCEKİ DÖNEM SONU İADE EDİLEBİLİR KDV TUTARI İADEYE ESAS KDV TUTARI (Kümülatif) (5+6) İADE EDİLEBİ-LİR KDV TUTARI DEVREDEN KDV MAHSUBU GERÇEK-LEŞEN KDV T A B İ İ Ş L E M BEDEL HESAPLANAN KDV YÜKLENİLEN KDV -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 OCAK 0,00 70.114,32 ŞUBAT 88.665,50 MART ,78 NİSAN ,70 MAYIS ,95 HAZİRAN ,08 9.108,92 70.483,28 61.374,36 51.374,36 ,47 TEMMUZ ,77 AĞUSTOS 73.048,51 730,49 -730,49 60.643,87 50.643,87 ,30 EYLÜL ,94 EKIM ,71 2.871,29 24.323,58 21.452,29 82.096,16 72.096,16 ,02 KASIM ,84 ARALIK ,42 YIL İÇERİSİNDE MAHSUBU GERÇEKLEŞEN TOPLAM İADE TUTARI

61 YÜKLENİLEN KDV VE HESAPLAMA TABLOSUNUN DÜZENLENMESİ
İndirimli Oran Hesaplama Tablosu; DÖNEM (2016) İ N D İ R İ M L İ O R A N A FARK (4-3) ÖNCEKİ DÖNEM SONU İADE EDİLEBİLİR KDV TUTARI İADEYE ESAS KDV TUTARI (Kümülatif) (5+6) İADE EDİLEBİ-LİR KDV TUTARI DEVREDEN KDV MAHSUBU GERÇEK-LEŞEN KDV T A B İ İ Ş L E M BEDEL HESAPLANAN KDV YÜKLENİLEN KDV -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 OCAK 0,00 98.584,76 ŞUBAT ,28 3.856,02 30.405,62 26.549,60 16.549,60 MART ,87 4.133,50 24.499,12 20.365,62 10.365,62 ,11 NİSAN ,59 4.824,51 33.298,69 28.474,18 48.839,80 38.839,80 ,29 MAYIS ,28 4.640,43 37.050,01 32.409,58 81.249,38 71.249,38 ,07 HAZİRAN ,60 3.452,03 38.706,78 35.254,75 ,13 ,13 ,38 TEMMUZ ,48 2.188,44 29.570,13 27.381,69 ,82 ,82 ,02 AĞUSTOS ,95 3.610,31 37.985,78 34.375,47 ,29 ,29 ,27 EYLÜL ,88 1.140,43 18.500,85 17.360,42 ,71 ,71 ,95 EKIM ,07 2.215,51 34.753,33 32.537,82 ,53 ,53 ,96 KASIM ,50 4.935,46 59.927,42 54.991,96 ,49 ,49 ,40 ARALIK ,92 YIL İÇERİSİNDE MAHSUBU GERÇEKLEŞEN TOPLAM İADE TUTARI

62 İHRAÇ KAYITLI SATIŞLARDA KUR FARKLARININ İADEYE ETKİSİ
İmalatçı Lehine Matrahta Meydana Gelen Değişiklik (II/A-8.8); İhraç kaydıyla teslimlerde, teslim tarihinden sonra ortaya çıkan ve ihracatçılar tarafından imalatçılara yapılan ödemelerde, İmalatçı tarafından ihracatçı adına ödeme tutarı üzerinden bir fatura düzenlenir ve bu faturada; ödemenin mahiyeti ayrı ayrı belirtilir, malın tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanır, bu KDV tutarının tahsil edilmediğine dair bir açıklama yazılır, ödemenin kaynağı olan ilk ihraç kaydıyla teslim faturasına ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesine tarih ve numara belirtilmek suretiyle atıfta bulunulur. İmalatçı, faturada gösterdiği KDV’yi, fatura tarihini içine alan döneme ait KDV beyannamesinde hem hesaplanan hem de indirilecek KDV olarak beyan eder.

63 İMALATÇI LEHİNE MATRAHTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK
Örnek ; 120 (B) 118,00 600 (A) 100,00 391 (A) , (B) 10,00 192 (B) , (B) 1,80 120 (A) , (A) 10,00 136 (B) , (A) 1,80 391 (B) , kur farkı faturası 190 (B) ,00 191 (A) ,00 392 (A) ,00

64 İHRAÇ KAYITLI SATIŞLARDA KUR FARKLARININ İADEYE ETKİSİ
İmalatçı Aleyhine Matrahta Meydana Gelen Değişiklik (II/A-8.9); 11 seri nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinden ( tarihinden) önceki uygulama; İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından imalatçıya bir fatura düzenlenerek KDV hesaplanmakta,  bu faturada hesaplanan KDV ihracatçı tarafından beyan edilmekte, imalatçı tarafından indirim konusu yapılmakta idi. Dolayısı ile iade tutarı değişmiyordu.

65 İMALATÇI ALEYHİNE MATRAHTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK
11 seri nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinden ( tarihinden) sonraki uygulama; İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanmaz. Bu kapsamda düzenlenen faturaya; "3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla yapılan teslimlerde imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ilişkin olduğundan KDV hesaplanmamıştır." ifadesi yazılır. Ayrıca söz konusu faturada, imalatçı tarafından düzenlenen faturanın tarih ve sayısına yer verilir.

66 İMALATÇI ALEYHİNE MATRAHTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK
11 seri nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinden ( tarihinden) sonraki uygulama; İmalatçılara ihraç kayıtlı teslim nedeniyle iade edilecek KDV hesabında, İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farklarından doğanlar da dahil olmak üzere, imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ilişkin verginin ihraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan vergiden düşüleceği tabiidir. KDV’nin konusuna girmeyen hizmetler karşılığında ödenen bedellerin ihracatçı tarafından imalatçılara aynen aktarılmasında da KDV hesaplanmaz

67 İMALATÇI ALEYHİNE MATRAHTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK
Örnek ; 120 (B) 118,00 600 (A) 100,00 391 (A) , (B) 10,00 192 (B) , (A) 10,00 120 (A) , kur farkı faturası 136 (B) , (B) 1,80 391 (B) , (A) 1,80 190 (B) , (B) 1,80 191 (A) , (A) 1,80 392 (A) ,00

68 KONUT TESLİMLERİNDEKİ İADE DE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yapı Ruhsatı (İnşaat Ruhsatı); belirlenen proje dâhilinde bir inşaatın yapımına başlanması için verilen izin belgesidir. Yapı Kullanma İzin Belgesi; inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı İl özel idaresinden alınan izin belgesidir. Net Alan Hesabı; 30 seri nolu KDV Genel Tebliğinde yer alan düzenleme, KDV GUT içine aynen alındı. tarih ve 2017/2170 sayılı Danıştay dördüncü daire kararı ile iptal edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre işlem yapılacaktır.

69 KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANI
Net alanı 150 m2’nin üzerinde olan Konutların Teslimi %18, tarihinden önce yapı ruhsatını alanlar açısından net alanı 150 m2 ye kadar olan konutların teslimi %1, üzeri %18, tarihileri arasında yapı ruhsatını alanlar açısından net alanı 150 m2 ye kadar olan lüks ve birinci sınıf konutların tesliminde, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri; 500 TL ye kadar ise KDV Oranı %1, 500 TL ile TL arasında ise %8, TL den fazla ise %18 olarak uygulanacaktır. Tutarlar tarihinden itibaren revize edilmiştir TL ye kadar ise KDV Oranı %1, TL ile TL arasında ise %8, TL den fazla ise %18 olarak uygulanacaktır.

70 KONUT TESLİMLERİNDE FATURANIN DÜZENLENMESİ
KDV Kanunun 10.maddesinin a ve b fıkrası esastır. YKİB den önceki satışlar YKİB +7 gün içinde. YKİB den sonraki satışlar Tapu +7 gün içinde. YKİB den önceki teslimler, gerçek teslim tarihi +7 gün içinde. Ön satış faturası düzenlenmesi halinde iadeye dahil edilemez. KKİS varsa yer sahiplerine YKİB +7 gün veya gerçek teslim tarihi +7 gün içinde. Gerçek teslimlerin ispatlanması şarttır

71 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerine (KKİS) göre arsa sahibine yapılacak teslimlerde dikkat edilmesi gerekenler; Teslim bedelinin ne şekilde tespit edileceği konusu önemlidir. KDV Kanunu 27/3, VUK ve 2.sıra. VUK 353. Arsa sahiplerine fatura düzenlenmesi ve gider pusulası.

72 KONUT TESLİMLERİNDEKİ DİĞER HUSUSLAR
Tapudaki değer KDV hariç değerdir. Ankastre ürünlerin teslimi için bu eşyaların tabi olduğu KDV oranı uygulanacak ve konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir. Konutların imalatı ile ilgili maliyet hesaplarının ve genel giderlerin proje bazında ayrılması yüklenilen KDV hesabının daha doğru olmasını sağlayacaktır.

73 SORU & CEVAP TEŞEKKÜRLER YMM Bülent FIÇICI www.maligundem.com


"KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA İADE SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları