Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ PLAN HAZIRLAMA REHBERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ PLAN HAZIRLAMA REHBERİ"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ PLAN HAZIRLAMA REHBERİ

2 İÇİNDEKİLER 1. HEDEFLER NELERDİR? 2. PLAN HAZIRLAMA SÜRECİ
2.1. RPD Hizmetleri Planı Nasıl Hazırlanır? 2.2. Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planı Nasıl Hazırlanır? 2.3. Kod Sistemi Nedir? 2.3.1.Neden Kodlama Sistemine Geçildi? 2.3.2.Kod Listesinde Yer Alan Her Bir Çalışma Rehberlik Hizmetleri Planına Alınabilir Mi? 2.3.3.Planda Yer Alması İstenen Çalışmanın Kod Listesinde Olmaması Halinde Hangi Yol İzlenir? 2.4.Rpd Ve Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planı(Access Dosyası) Nasıl Kullanılır? 2.5.Rpd Hizmetleri Planı(Excel Dosyası) Nasıl Doldurulur? 2.6.Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planı(Excel Dosyası) Nasıl Doldurulur? Kazanımlar Okul RPD ve Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planına Nasıl Yerleştirilir? 3.ÖNEMLİ NOKTALAR

3 1.HEDEFLER NELERDİR? Genel Hedef 1.Bağımlılıkla Mücadele
Bakanlık tarafından, her eğitim öğretim yılı için RPD hizmetlerine ilişkin öncelikler doğrultusunda belirlenen ve okul/kurumlardan yerine getirilmesi istenen hedeflerdir. 1.Bağımlılıkla Mücadele 2.İhmal ve İstismardan Koruma Yerel Hedef RPD İl Danışma Komisyonu tarafından ilin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen ve okul/kurumlardan yerine getirilmesi istenen hedeflerdir. 1.Güvenli Okul-Şiddetin Önlenmesi ve Barışçıl Okul Ortamının Sağlanması 2.Mesleki Gelişim Süreci ve Kendini Tanıma Özel Hedef Okul/kurumlar tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen hedeflerdir. 1.________________ 2.________________ (Okul RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu tarafından belirlenecektir.)

4 2.PLAN HAZIRLAMA SÜRECİ

5 2.1.RPD Hizmetleri Planı Nasıl Hazırlanır?
RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu, ihtiyaç analizlerinden, paydaş öneri/görüşlerinden ve önceki eğitim öğretim yılına ait çalışma verilerinden yararlanır. RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu kitapçıkta yayınlanan takvim doğrultusunda RPD hizmetleri planını hazırlar. Yıl içeri­sinde ihtiyaç duyulan durumlarda plan güncellenebilir. Rehberlik ve araştırma merkezleri, rehberlik öğretmeni olmayan okul ve kurumlarda RPD planının hazırlanmasında müşa­virlik eder, planlanan çalışmalar RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu tarafından yürütülür.

6 2.2.Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planı Nasıl Hazırlanır?
Sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından, okul RPD hizmetleri planı doğrultusunda sınıfın ihtiyaçları gözetilerek hazırla­nır. Öğretmenler planı hazırlarken rehberlik öğretmenleri ile iş birliği yapar.

7 2.3.KOD Sistemi Nedir? Okul ve kurumlarda sunulan RPD hizmetleri üç kategoriye ayrılarak, baş harfleri ile kodlanmıştır (Ek 2). Bu kategorilere ait alt başlıklar kodlanırken yine her birinin baş harfleri seçilmiş, alt başlıkların içine girebilecek çalışmalar harf kodlarının yanına sayı verilerek oluşturulmuştur. Böylece rehberlik hizmetleri alanında yapılacak her bir çalışmaya kod verilmiştir. Örneğin eğitim öğretim yılı başında yapılacak olan çalışmalardan biri olan RPD hizmetleri okul ya da kurum planının ha­zırlanması için kod; 1. (D) Destek hizmetler (hizmet kategorisi) 2. (DP) Program geliştirme, araştırma, proje (alt başlık) 3. (DP5) RPD hizmetleri planının hazırlanması (alt başlığa ait beş numaralı çalışma) şeklinde oluşturulmuştur.

8 2.3.1.Neden Kodlama Sistemine Geçildi?
1. Kavramsal ve bütüncül bir çerçeve oluşturmak, hizmetlerin çerçevesini ve sınırlarını belirlemek, 2. Hizmetlerin kısa zamanda açılacak olan e-rehberlik sistemine dahil edilmesini sağlamak, 3.Okulların sürece dahil olmalarını sağlamak, 4.Çalışmaları sınıflandırmak ve somutlaştırmak, 5.Yürütülen bütün RPD hizmetleri arasında uyum sağlamak.

9 2.3.2.Kod Listesinde Yer Alan Her Bir Çalışma Rehberlik Hizmetleri Planına Alınabilir Mi?
RPD ve Sınıf rehberlik hizmetleri planı hazırlama sürecinde yıl içerisinde yapılacak her bir çalışmayı planlamak mümkün olmayabilir. İyileştirici hizmetler kapsamında yapılacak birçok çalışma yıl içerisinde ihtiyaç duyulması durumunda yapılır. Bu nedenle planlara eğitim-öğretim yılı başında yerleştirilmeyebilir. Ancak plan güncellemeye açıktır. RPD ve sınıf rehberlik hizmetleri planında yer almayacak çalışmalar da mevcuttur(Örn. RAM’a öğrenci yönlendirmek.). Bu tür çalışmalara planda yer verilmez, ancak yılsonu raporuna kaydedilir.

10 (ÖOVMg9) ……çalışmanın adı……
2.3.3.Planda Yer Alması İstenen Çalışmanın Kod Listesinde Olmaması Halinde Hangi Yol İzlenir? Bu tür durumlar için her bir hizmet kategorisinde yer verilen alt başlıkların sonuna ‘diğer’ kodu eklenmiştir. Burada en önemli nokta yapılacak çalışmanın hangi hizmet kategorisi ve alt başlığı içerisinde yer alacağına karar vermektir. Örneğin, Mesleki Rehberlik alanı ile ilgiliyse; 1.Mesleki rehberlik hizmetleri altındaki ‘diğer’ kodu seçilir. 2.Diğer kodu ile planlanan çalışma adı plana yazılır. (ÖOVMg9) ……çalışmanın adı……

11 2.4.RPD VE SINIF REHBERLİK HİZMETLERİ PLANI(ACCESS DOSYASI) NASIL KULLANILIR?
Programa birden fazla plan kaydedilecek ise planlara numara vermek amacıyla kullanılır.

12 Çalışma sınıflara yönelik değilse bu alanda seçim yapılmaz.
Tarihi belli olan çalışmalar için tarih seçilebilir. Belli değilse tarih sütunu boş bırakılır. Plana kod listesinden bir çalışma eklenecek ise kullanılır.

13 Burada RPD hizmet kategorileri listelenmektedir.

14 Kategori seçiminden sonra alt başlıkların listelenmeye başlayacağı bir numaralı satırın ikinci kutusu seçilir.

15 Alt başlık seçiminden sonra aynı satırın üçüncü kutusu seçilir.

16 Yapılacak çalışmanın plana kaydedilmesi için bir numaralı çalışmanın satırına ait tüm kutularda seçim yapmak gerekmektedir. Üçüncü kutudan sonra kalan üç kutuda da aynı çalışma seçilir. Çalışma, altıncı kutuda kırmızı renkle gösterildiğinde plana kaydedilebilir duruma gelmiştir. Ekranda bir çalışma satırında altı kutu bulunmasının nedeni RPD hizmet kategorilerindeki bazı alt başlıkların beş bölüme kadar ayrılmasıdır.

17 Plan kaydedilir. Anasayfa seçilir, açılış ekranına dönülür.
Çalışmanın ne olduğu alt bölümde yer alan kutuya ‘diğer’in koduyla birlikte yazılır. Her bir ay için 10 adet çalışma girilebilecek şekilde düzenlenmiştir. Tüm satırların doldurulması zorunlu değildir.

18 HEDEFLER NASIL KAYDEDİLİR?

19 Hedef başlığı seçilerek RPD Hizmetleri İl Danışma Komisyonunun okul/kurumun il için belirlediği yerel düzeyde hedefler ve RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonunun belirlediği özel hedefler yazılır.

20 2.5.RPD HİZMETLERİ PLANI(EXCEL DOSYASI) NASIL DOLDURULUR?

21 Kod listesinden (Ek1) (s
Kod listesinden (Ek1) (s.19) veya Kod Haritasından (Ek2) yapılacak çalışmalar belirlenerek koduyla birlikte satırlara yerleştirilir. Çalışma sınıflara yönelik değilse bu alanda seçim yapılmaz. Tarihi belli olan çalışmalar için tarih seçilebilir. Belli değilse tarih sütunu boş bırakılır.

22

23 Her bir ay için 10 adet çalışma girilebilecek şekilde düzenlenmiştir
Her bir ay için 10 adet çalışma girilebilecek şekilde düzenlenmiştir. Tüm satırların doldurulması zorunlu değildir. Ekleme de yapılabilir.

24 2.6.SINIF REHBERLİK HİZMETLERİ PLANI(EXCEL DOSYASI) NASIL DOLDURULUR?
Ay sütunlarının altındaki satırlar ay içinde yapılacak çalışma listesini gösterir. Bu sütun her bir ay için 5 adet çalışma yazılabilecek şekilde düzenlenmiştir. Her bir satırın doldurulması zorunlu değildir.Satır sayısı istendiğinde arttırılabilir.

25

26 2.6.1. Kazanımlar Okul RPD ve Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planına Nasıl Yerleştirilir?
Okul RPD hizmetleri planına rehberlik öğretmeni tarafından uygulanması gereken sınıf rehberlik etkinliklerinin kazanımları yerleştirilir. Aynı kazanımlar çalışmaların uyum içinde yürütülmesi açısından sınıf rehberlik hizmetleri planına da yerleştirilir. Ancak sınıf düzeylerine özgü sınıf/şube rehber öğretmeninin yapacağı etkinliklere ait kazanımlar Okul RPD hizmetleri planında yer almaz, bu kazanımlara yalnızca Sınıf Rehberlik Hizmetleri Planında yer verilir. Okul RPD ve sınıf rehberlik hizmetleri planına alınacak kazanımlar belirlenirken Kod Listesinden (Ek 1) veya Rehberlik Kazanımları Tablosundan (Ek 5) yararlanılır.

27 7.REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
(Ö) ÖNLEYİCİ VE GELİŞİMSEL HİZMETLER (ÖS)Sınıf Rehberlik Hizmetleri (ÖO) Okul Rehberlik Hizmetleri 1.(ÖOV) Bireyi Tanıma Çalışmaları 2.(ÖOV) Bilgi Verme Çalışmaları 3.(ÖOY) Yöneltme ve İzleme (İ) İYİLEŞTİRİCİ HİZMETLER (İB) Bireysel Psikolojik Danışma (İG) Grupla Psikolojik Danışma (İP) Psikososyal Müdahale (İS) Sevk (Yönlendirme) (D) DESTEK HİZMETLER (DP) Program Yönetimi, Araştırma, Proje (Dİ) İşbirliği (DM) Müşavirlik (DG) Mesleki Gelişim

28 ÖNEMLİ NOKTALAR!!! RPD Planları en son 13 Ekim 2017 tarihinde Tuzla Rehberlik ve Araştırma Merkezi adresine ulaştırılması gerekmektedir. Buna paralel olarak Sınıf Rehberlik Planlarının imza tarihleri de Okul Yıllık planı ile yakın olmalıdır(örn. 11 Ekim 2017, 12 Ekim 2017 vb.). Genel ve yerel hedeflere Okul RPD Planı’nda mutlaka yer verilmelidir. Özel hedef belirlenirken geçen yıllardaki çalışma, rapor vb. dokümanlar göz önünde bulundurularak RPD Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenmelidir.

29 ÖNEMLİ NOKTALAR!!! Okul RPD Yıllık Planları sene içerisinde komisyon tarafından güncellenebilir. Kesin ve değişmez değildir. Okul RPD Yıllık Planı’nda Sınıf/Şube Rehber Öğretmenlerinin yapacağı çalışma ve etkinlere yer verilmeyecektir. Sadece Okul Psikolojik Danışmanının yapacağı iş/işlem ve etkinlikler planda yer almalıdır. İlkokullar, ortaokul ve liseler gibi İhtiyaç Analiz Formu ve Yaşam penceremi kullanmıyor.

30 ÖNEMLİ NOKTALAR!!! İlkokul RPD Planı Hazırlanırken Yararlanılacak Kaynaklar Sınıf Öğretmenleri ve Okul Psikolojik Danışman Gözlemi E-Okul Formları Öğrenci Bilgi Formu Okul RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu tarafından belirlenecek bireyi tanıma teknik/teknikleri

31 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Planı Hazırlama Takvimi
Bakanlık tarafından Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Plan Hazırlama Kitapçığı ve RPD hizmetleri planının adresinde yayınlanması, İl MEM’lere resmi yazı ile duyurulması RPD Hizmetleri İl Danışma Komisyonu tarafından yerel hedeflerin belirlenmesi RPD Hizmetleri İl Danışma Komisyonu tarafından belirlenen yerel hedeflerin il/ilçe MEM’ler tarafından web siteleri ve resmi yazılar ile okul/kurumlara duyurulması Okullar tarafından öğrenci, öğretmen ve velilerin RPD hizmetleri ihtiyaçlarının analiz edilmesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda özel hedeflerin belirlenmesi, RPD hizmetleri planının hazırlanması ve RAM’lara gönderilmesi Okul/kurumlar tarafından bir sonraki eğitim öğretim yılı için öğrenci, öğretmen ve velilerin RPD hizmetleri ihtiyaçlarının belirlenmesi RPD Hizmetleri İl Danışma Komisyonu tarafından bir sonraki eğitim öğretim yılı için yerel hedeflerin belirlenmesi 


"REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ PLAN HAZIRLAMA REHBERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları