Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI"— Sunum transkripti:

1 ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI

2 ETT BAKIMI Endotrakeal Entübasyon:
Translaringeal olarak (ağız veya burun yoluyla), trakea içine yerleştirilen bir tüp yoluyla hava yolu açıklığının sağlanması yöntemidir.

3 Endotrakeal tüp seviyesi ön dişler hizasından;
Kadınlarda cm, Erkeklerde cm olmalıdır. Entübasyon tüpüne bağlı lokal sorunlar gözlenmelidir. Ağız kenarı, burun ve yanak kronik zedelenmeye bağlı laserasyonlar yönünden gözlenmelidir.

4 24 saatte bir, ağız köşelerinde ülserasyonu önlemek amacıyla endotrakeal tüp yeri sağdan sola veya soldan sağa yer değiştirilmelidir. Endotrakeal tüpün Takılma tarihi, Numarası, Kaç cm’den tespit edildiği belirtilmelidir.

5 Entübasyonlu hastaya ağız bakımı verilir.
Her temas öncesinde ve sonrasında eldiven giyilmiş olsun veya olmasın el hijyeni sağlanmalıdır. Hastanın solunum sekresyonlarının çevreye sıçrama ihtimali nedeni ile hasta ile temas sırasında temiz önlük giyilmelidir.

6 Non-steril eldiven giyilir.
Hasta semi fowler pozisyonuna getirilir. Steteskopla akciğerlerin havalanması dinlenir. Endotrakeal tüp kafı enjektörle havası alınıp tekrar 15 cc ile şişirilir.

7 Kirli tüp tespit bağı yenisi ile değiştirilir.
Ağız ve tüp içi uygun şekilde aspire edilir. Uygun ağız bakımı verilir. Kirli tüp tespit bağı yenisi ile değiştirilir. Tüp seviyesi kontrol edilir.

8 Atıklar uygun şekilde atılır.
Eller El Hijyeni Sağlama, El Dezenfektanı Ve Eldiven Kullanım Prosedürü’ ne göre yıkanır. İşlem Yataklı Servisler Hemşire Gözlem Ve Sıvı İzlem Formu, KVC Yoğun Bakım Hasta İzlem Formu, Yoğun Bakım Hasta İzleme Formu’ na kaydedilir.

9 TRAKEOSTOMİ BAKIMI Trakeotomi:
Hava yolu açıklığını sağlamak amacıyla trakea ön duvarının geçici olarak açılması işlemidir. Trakeostomi: Trakeanın dışarıya doğru ağızlaştırılarak oluşturulan açıklığa yapay bir hava yolu yerleştirilmesine denir.

10 Trakeostomi /trakeotomi bakımı verilirken standart önlemlere ve asepsi kurallarına uyulmalıdır.
Trakeostomi kanül çervresinde antimikrobiyal topikal pomat kullanılmamalıdır. Trakeostomi stoma çevresi enfekte olmadığı sürece epitilizasyonu geciktirebileceği için iyotlu bileşikler kullanılmamalıdır.

11 Trakeostomi bölgesi kızarıklık, ödem, sekresyonun niteliği ve kanama açısından gözlenmelidir.
Tanılama sıklığı 24 saatte bir ya da lüzum halinde yapılmalıdır.

12 Eldiven giyilir. Akciğerler solunum sesleri açısından değerlendirilir. Hastaya semi- fowler pozisyonu verilmeli, bilinci kapalı ise yan çevrilmelidir. Trakeostomi kanülündeki sekresyonlar uygun olarak temizlenir. Temizleme sonrası kanülün altındaki kirli spanç çıkartılır.

13 Yeni bir steril eldiven giyilir.
İç kanül dış kanülün içerisinden çıkarılarak steril distile su ile fırçalayarak yıkanır. Steril spanç ile kurulanıp dış kanülün içerisine yerleştirilir ve kilitlenir.

14 Stomanın çevresi steril spanç ve steril distile su ile silinip kurulanır. Eğer kızarıklık varsa hasta enfeksiyon yönünden değerlendirilmelidir. Ortasından yarısına kadar kesilmiş steril spanç kanülün altına yerleştirilir.

15 Kirli olan kanül tespit bağının önce bir tarafı çıkartılıp temiz olan bağ takılır. Aynı işlem diğer taraf için uygulanır. Yeni bağlar boynun yan tarafına, boyun ile bağ arasına bir parmak girecek şekilde boşluk bırakarak bağlanır ve fazlalık uçlar makasla kesilir. Hasta rahat edeceği pozisyona getirilip ve oksijen verilir.

16 Atıklar uygun şekilde atılır.
Eller El Hijyeni Sağlama, El Dezenfektanı Ve Eldiven Kullanım Prosedürü’ ne uygun yıkanır. İşlem Yataklı Servisler Hemşire Gözlem Ve Sıvı İzlem Formu, Kvc Yoğun Bakım Hasta İzlem Formu, Yoğun Bakım Hasta İzleme Formu’ na kaydedilir.


"ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları